Inspirując się pizzą z brzegiem nadziewanym żółtym serem, postanowiłam zrobić słodkie drożdżówki z nadzianym brzegiem. Oczywiście w tym przypadku były to śliwkowe powidła. Środek wypełniłam jabłkami z cynamonem. Ciasto wyszło mi słodkie, miękkie i szybko nie czerstwiejące. Do tego przepisu będę wracać jeszcze nie jeden raz. To jedna z najlepszych drożdżówek jakie jadłam.
Ciasto:
25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
100 g cukru
400 g mąki
2 jajka
120 g masła
Pokruszone drożdże wsypać do ciepłego (nie gorącego ) mleka, rozpuścić mieszając. Dodać cukier, jajka, mąkę, krótko wyrobić ciasto. Masło stopić, stopniowo dolewać do ciasta cały czas je wyrabiając. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Wyłożyć na dużą deskę, podzielić na 10 części. Każdą z nich uformować na kształt koła o średnicy ok. 14-16 cm.
Do nadziania:
powidła śliwkowe lub marmolada
3 jabłka
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
białko do smarowania wierzchu ciasta
cukier do posypania (u mnie cukier perlisty)
Drożdżowe koła ułożyć na blasze do pieczenia. Powidła śliwkowe ułożyć wzdłuż brzegu. Ciasto zawijać do środka, lekko je dociskając. Utworzy się wysoki brzeg.
Jabłka obrać, pokroić na plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Układać na środku drożdżówki po ok. 2 czubate łyżki. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec ok. 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
czwartek, 28 lutego 2013
wtorek, 26 lutego 2013
Ciastka z pianką marshmallows
Kruche i delikatne ciastka z dodatkiem gotowanych żółtek i zapiekana pianka marshmallows, wszystko oblane mleczną czekoladą. Czy jest dziecko, które nie skusiłoby się na takie połączenie?
Ciasto:
2 ugotowane żółtka
200 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 i 1/3 szklanki mąki
Żółtka przecieramy przez sitko. Miękkie masło, cukier puder i żółtka ucieramy na puszystą masę. Dodajemy mąkę i ręcznie zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasto i formujemy kulkę wielkości małego orzecha włoskiego. Kładziemy na blasze, lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 14 minut, do lekkiego zezłocenia brzegów ciastka w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Wierzch ciastka:
paczka pianek marschmallows
tabliczka mlecznej czekolady
Pianki kroimy na połowę. Kładziemy lepką stroną na upieczone ciastka i wkładamy do piekarnika jeszcze na 2 minuty. Wystudzić i polać rozpuszczoną na parze lub w mikrofali czekoladą.
Ciasto:
2 ugotowane żółtka
200 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 i 1/3 szklanki mąki
Żółtka przecieramy przez sitko. Miękkie masło, cukier puder i żółtka ucieramy na puszystą masę. Dodajemy mąkę i ręcznie zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasto i formujemy kulkę wielkości małego orzecha włoskiego. Kładziemy na blasze, lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 14 minut, do lekkiego zezłocenia brzegów ciastka w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Wierzch ciastka:
paczka pianek marschmallows
tabliczka mlecznej czekolady
Pianki kroimy na połowę. Kładziemy lepką stroną na upieczone ciastka i wkładamy do piekarnika jeszcze na 2 minuty. Wystudzić i polać rozpuszczoną na parze lub w mikrofali czekoladą.
poniedziałek, 25 lutego 2013
Muffinki krówkowe z masą lekko soloną
Cudownie miękkie, wilgotne ciasto dla wielbicieli krówek i kajmaku. Słodycz ciasta przełamuje lekko solona masa kajmakowa. Inspiracją dla tego typu masy były dla mnie lody kajmakowe solone jedzone w Wieliczce.
Ciasto:
120 g masła
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki śmietany
5 sztuk krówek
Masło utrzeć z cukrem, dodać proszek do pieczenia, jajka, mąkę i śmietanę, zmiksować. Krówki drobno pokroić, dodać do ciasta, wymieszać. Nakładać do form muffinkowych do 3/4 wysokości. Piec ok 25 minut w 180°C. Ostudzić.
Krem solony do nadziania muffinek:
1/2 puszki masy krówkowej
1/2 kostki masła
szczypta soli
1/2 puszki masy krówkowej do dekoracji
Masło utrzeć stopniowo i powoli dodawać masę krówkową. Na koniec dodać sól, wymieszać. Wystudzone muffinki nadziewać masą krówkową soloną przy pomocy szprycy. Dekorować resztą (pozostałe 1/2 puszki) masy krówkowej.
Ciasto:
120 g masła
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki śmietany
5 sztuk krówek
Masło utrzeć z cukrem, dodać proszek do pieczenia, jajka, mąkę i śmietanę, zmiksować. Krówki drobno pokroić, dodać do ciasta, wymieszać. Nakładać do form muffinkowych do 3/4 wysokości. Piec ok 25 minut w 180°C. Ostudzić.
Krem solony do nadziania muffinek:
1/2 puszki masy krówkowej
1/2 kostki masła
szczypta soli
1/2 puszki masy krówkowej do dekoracji
Masło utrzeć stopniowo i powoli dodawać masę krówkową. Na koniec dodać sól, wymieszać. Wystudzone muffinki nadziewać masą krówkową soloną przy pomocy szprycy. Dekorować resztą (pozostałe 1/2 puszki) masy krówkowej.
piątek, 22 lutego 2013
Roladki drożdżowe z bananami
Dawno nie robiłam ciasta drożdżowego i postanowiłam to zmienić. Wymyśliłam nowe (przynajmniej dla mnie) zestawienie ciasta drożdżowego, kakao i bananów. Kompozycja bardzo udana. Ciasto słodkie, dobrze wyrośnięte, ale ciut ciężkie pierwszego dnia. Na drugi dzień, ku mojemu zdziwieniu wcale nie zrobiło się czerstwe, jest nawet lepsze.
Ciasto:
1/4 szklanka ciepłej wody
3/4 szklanki śmietany lub mleka
40 g świeżych drożdży
150 g cukru
100 g masła
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
500 g mąki
Do ciepłej (nie gorącej) wody wkruszyć drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać śmietanę, cukier, jajka, sól i mąkę. Krótko wyrobić. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na dużą deskę, rozwałkować na prostokąt (u mnie 36x25 cm).
Nadzienie:
2 łyżki stopionego masła
2 łyżki kakao
2 łyżki brązowego cukru
2 małe banany
Podane składniki wystarczają na nadzianie jednej rolady.
Rozwałkowane ciasto posmarować stopionym masłem, posypać kakao i cukrem, rozłożyć pokrojone banany (patrz zdjęcie nr 1).
Zwinąć w rulon, pokroić na mniej więcej równe części ok.4-5 cm (patrz zdjęcie nr 2). To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Piec ok. 50 minut w 180°C. Oto efekt:
Ciasto:
1/4 szklanka ciepłej wody
3/4 szklanki śmietany lub mleka
40 g świeżych drożdży
150 g cukru
100 g masła
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
500 g mąki
Do ciepłej (nie gorącej) wody wkruszyć drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać śmietanę, cukier, jajka, sól i mąkę. Krótko wyrobić. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na dużą deskę, rozwałkować na prostokąt (u mnie 36x25 cm).
Nadzienie:
2 łyżki stopionego masła
2 łyżki kakao
2 łyżki brązowego cukru
2 małe banany
Podane składniki wystarczają na nadzianie jednej rolady.
Rozwałkowane ciasto posmarować stopionym masłem, posypać kakao i cukrem, rozłożyć pokrojone banany (patrz zdjęcie nr 1).
Zwinąć w rulon, pokroić na mniej więcej równe części ok.4-5 cm (patrz zdjęcie nr 2). To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Ułożyć w tortownicy o średnicy 25 cm, ale może być większa, u mnie wyrosły za wysokie (patrz zdjęcie nr 3). Odstawić do wyrośnięcia.
2 łyżki masła rozpuścić, polać wyrośnięte roladki, posypać brązowym cukrem (ok. 2 łyżki).
czwartek, 21 lutego 2013
Słodkie paluszki
To właściwie nie przepis, a pomysł jak szybko zrobić atrakcyjną przekąskę mając w domu słone paluszki, mleczną czekoladę i kolorową posypkę. Efektowne i kolorowe, a przy tym smaczne. Podejrzane w (nie pamiętam jakim) amerykańskim blogu, jak znajdę to uzupełnię o link.
paczka słonych paluszków 70 g
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
kolorowa posypka
Czekoladę rozpuścić w mikrofali (u mnie ok. 1 min.) lub w kąpieli wodnej. Paluszki maczać w płynnej czekoladzie a potem w posypce. Włożyć do niskiej szklanki i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia czekolady.
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
kolorowa posypka
Czekoladę rozpuścić w mikrofali (u mnie ok. 1 min.) lub w kąpieli wodnej. Paluszki maczać w płynnej czekoladzie a potem w posypce. Włożyć do niskiej szklanki i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia czekolady.
środa, 20 lutego 2013
Bezy
Uwielbiam bezy. Moja rodzina również. Zawsze kiedy z różnych powodów zostają mi białka, piekę z nich bezy. Znikają z talerza bardzo szybko. I zaraz pada pytanie: kiedy znowu zrobisz? Przepis najprostszy z możliwych, bo 2- składnikowy, skróciłam także czas suszenia do 1 godziny.
4 białka
1 1/2 szklanki cukru pudru
Białka ubijamy przez chwilę (ok. 2 minut), dodajemy połowę cukru pudru, ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy resztę cukru pudru i delikatnie mieszamy łyżką. Wyciskamy szprycą lub kładziemy łyżeczką na blachę. Piekarnik nagrzewamy do 130°C, wkładamy bezy. Po ok. 5 minutach przykręcamy temperaturę do 110°C i suszymy ok.1 godziny. Studzimy.
4 białka
1 1/2 szklanki cukru pudru
Białka ubijamy przez chwilę (ok. 2 minut), dodajemy połowę cukru pudru, ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy resztę cukru pudru i delikatnie mieszamy łyżką. Wyciskamy szprycą lub kładziemy łyżeczką na blachę. Piekarnik nagrzewamy do 130°C, wkładamy bezy. Po ok. 5 minutach przykręcamy temperaturę do 110°C i suszymy ok.1 godziny. Studzimy.
poniedziałek, 18 lutego 2013
Ciastka cytrynowe
200 g masła
120 g cukru pudru
1 jajko
1 cytryna (otarta skórka i 3 łyżki soku)
szczypta soli
Do mąki tortowej Basia dodać masło, posiekać nożem. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę. Dodać do mąki wraz z resztą składników, szybko zagnieść. Chłodzić w lodówce ok. 1/2 godziny. Rozwałkować, wycinać kółka szklanką, lekko rozciągnąć tworząc kształt owalu i uszczypnąć z dwóch stron ( patrz zdjęcie 2). Piec ok. 12 minut w temperaturze 180°C.
piątek, 15 lutego 2013
Szarlotka z kremem orzechowym
Bardzo udane połączenie miękkiego ciasta, grubej warstwy jabłek i masy orzechowej. Przepis bardzo stary ale nie widzę go na blogach, chyba całkiem zapomniany. Dokonałam kilku zmian np. zamiast cienkiej warstwy ciasta biszkoptowego, zrobiłam spód amoniakowy.
Ciasto:
1/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki amoniaku
1/4 szklanki śmietany
1/4 kostki masła lub margaryny (60 g)
1 i 1/2 szklanki mąki
Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Amoniak wsypać do śmietany, wymieszać, dodać do mąki wraz z resztą składników. Zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić. Wyłożyć na blaszkę o wymiarach 39×24 cm. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Warstwa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić w rondelku do miękkości. Dodać cukier, wymieszać. Zestawić z kuchenki, wsypać galaretkę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Kiedy masa jabłkowa zacznie gęstnieć, wyłożyć na ciasto.
Masa orzechowa:
150 g mielonych orzechów
1/2 szklanki mleka
150 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżka wódki
Orzechy zalać wrzącym mlekiem, odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać chłodną masę orzechową, cały czas miksując. Na koniec dodać wódkę, krótko wymieszać. Wyłożyć na zastygniętą warstwę jabłkową.
Do dekoracji:
tabliczka mlecznej czekolady
orzechy
Dekorować kleksami z mlecznej czekolady (u mnie mleczna, solona z kawałkami migdałów) i kawałkami orzechów.
Ciasto:
1/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki amoniaku
1/4 szklanki śmietany
1/4 kostki masła lub margaryny (60 g)
1 i 1/2 szklanki mąki
Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Amoniak wsypać do śmietany, wymieszać, dodać do mąki wraz z resztą składników. Zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić. Wyłożyć na blaszkę o wymiarach 39×24 cm. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Warstwa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić w rondelku do miękkości. Dodać cukier, wymieszać. Zestawić z kuchenki, wsypać galaretkę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Kiedy masa jabłkowa zacznie gęstnieć, wyłożyć na ciasto.
Masa orzechowa:
150 g mielonych orzechów
1/2 szklanki mleka
150 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżka wódki
Orzechy zalać wrzącym mlekiem, odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać chłodną masę orzechową, cały czas miksując. Na koniec dodać wódkę, krótko wymieszać. Wyłożyć na zastygniętą warstwę jabłkową.
Do dekoracji:
tabliczka mlecznej czekolady
orzechy
Dekorować kleksami z mlecznej czekolady (u mnie mleczna, solona z kawałkami migdałów) i kawałkami orzechów.
środa, 13 lutego 2013
Posypka serduszkowa
Szybki i zadziwiająco prosty sposób na zrobienie walentynkowej dekoracji do tortów, ciast i innych deserów. Przepis zaczerpnięty z tego bloga , tam szczegóły wykonania.
1 surowe białko z małego jajka
ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
czerwony barwnik (dałam w paście)
Jajko sparzyć wrzącą wodą, oddzielić białko, lekko roztrzepać. Dodawać stopniowo cukier puder ucierając łyżeczką tak aby utworzył się gęsty lukier. Dodać barwnik, wymieszać. Włożyć do torebki śniadaniowej, odciąć koniuszek rogu (ok.1 mm). Wyciskać na papier do pieczenia tworząc literę Y lub V. Zostawić do zastygnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie posypkę zsypać do słoiczka i przechowywać w suchym miejscu.
Uwaga: Z 1 białka wychodzi naprawdę dużo serduszek, wystarczająco będzie robić posypkę z 1/2 białka.
1 surowe białko z małego jajka
ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
czerwony barwnik (dałam w paście)
Jajko sparzyć wrzącą wodą, oddzielić białko, lekko roztrzepać. Dodawać stopniowo cukier puder ucierając łyżeczką tak aby utworzył się gęsty lukier. Dodać barwnik, wymieszać. Włożyć do torebki śniadaniowej, odciąć koniuszek rogu (ok.1 mm). Wyciskać na papier do pieczenia tworząc literę Y lub V. Zostawić do zastygnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie posypkę zsypać do słoiczka i przechowywać w suchym miejscu.
Uwaga: Z 1 białka wychodzi naprawdę dużo serduszek, wystarczająco będzie robić posypkę z 1/2 białka.
Tarta mięsno- warzywna
Na uroczystą kolację Walentynkową proponuję pyszną i prostą tartę z wędliny i warzyw. Sprawdzony przepis na bliskich, wszystkim smakowała :)
Ciasto:
2 szklanki mąki
150 g masła
1jajko
1 żółtko
5 łyżek wody
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć w tortownicy, wyklepać dno i wysokie boki. Nakłuć ciasto widelcem. Piec ok. 25 min. w 200°C.
Nadzienie:
150 g wędliny (szynki, polędwicy)
1 papryka czerwona
1 marchew
1 mała cukinia
Wędlinę pokroić w słupki, paprykę pokroić w kostkę, marchew i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach (cukinię odcisnąć z nadmiaru soku). Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.
Zalewa:
3 jajka
1 białko
3 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz do smaku
50 g sera żółtego do posypania
Jajka ze śmietaną zmiksować, wylać na warzywa i wędlinę. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Posypać startym żółtym serem, posypać mieloną papryką, zapiec jeszcze ok. 3 minut.
2 szklanki mąki
150 g masła
1jajko
1 żółtko
5 łyżek wody
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć w tortownicy, wyklepać dno i wysokie boki. Nakłuć ciasto widelcem. Piec ok. 25 min. w 200°C.
Nadzienie:
150 g wędliny (szynki, polędwicy)
1 papryka czerwona
1 marchew
1 mała cukinia
Wędlinę pokroić w słupki, paprykę pokroić w kostkę, marchew i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach (cukinię odcisnąć z nadmiaru soku). Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.
Zalewa:
3 jajka
1 białko
3 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz do smaku
50 g sera żółtego do posypania
Jajka ze śmietaną zmiksować, wylać na warzywa i wędlinę. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Posypać startym żółtym serem, posypać mieloną papryką, zapiec jeszcze ok. 3 minut.
wtorek, 12 lutego 2013
Drożdżowe racuszki z jabłkami
Dziś Ostatki. Na szybką kolację proponuję usmażenie przed Postem bardzo dobrych drożdżowych racuszków z dodatkiem jabłka (można z niego zrezygnować). Propozycja także na Walentynkową kolację.
350 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1 jabłko
olej do smażenia
Do letniego mleka wkruszyć drożdże, rozpuścić. Roztopić masło Dodać resztę składników, wszystko krótko wyrobić. Jabłko obrać, pokroić w plasterki, dodać do ciasta, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Smażyć na patelni z obu stron na rumiano. Posypać cukrem pudrem.
Można też kłaść je łyżką na głęboki tłuszcz i smażyć w obu stron na złoty kolor.
350 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1 jabłko
olej do smażenia
Do letniego mleka wkruszyć drożdże, rozpuścić. Roztopić masło Dodać resztę składników, wszystko krótko wyrobić. Jabłko obrać, pokroić w plasterki, dodać do ciasta, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Smażyć na patelni z obu stron na rumiano. Posypać cukrem pudrem.
Można też kłaść je łyżką na głęboki tłuszcz i smażyć w obu stron na złoty kolor.
poniedziałek, 11 lutego 2013
Ciastka na Walentynki
Niedługo Walentynki, czas pomyśleć o prezencie dla bliskiej nam osoby. Mogą to być na przykład ciastka w kształcie serca. Ciastka kruche, maślano- czekoladowe. Bardzo smaczne.
1 szklanka mąki
70 g masła
1/2 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki kakao
Do mąki dodać masło, posiekać drobno nożem. Dodać resztę składników (oprócz kakao), wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao, wyrobić jednolite w kolorze ciasto. Rozwałkować, wykrawać z obu rodzajów ciast duże serca, a w nich wykrawać mniejsze. Zamieniać miejscami małe serduszka, z białego ciasta włożyć do dużego kakaowego i odwrotnie. lekko docisnąć. Piec ok. 12- 14 minut w 180°C.
1 szklanka mąki
70 g masła
1/2 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki kakao
Do mąki dodać masło, posiekać drobno nożem. Dodać resztę składników (oprócz kakao), wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao, wyrobić jednolite w kolorze ciasto. Rozwałkować, wykrawać z obu rodzajów ciast duże serca, a w nich wykrawać mniejsze. Zamieniać miejscami małe serduszka, z białego ciasta włożyć do dużego kakaowego i odwrotnie. lekko docisnąć. Piec ok. 12- 14 minut w 180°C.
Zupa cebulowa gotowana od serca
Mój autorski przepis na przygotowanie zupy z wykorzystaniem Zupy cebulowej z linii WINIARY POMYSŁ NA...
Zupa:
1 opakowanie Francuskiej zapiekanej zupy cebulowej WINIARY
1 l zimnej wody
2 średniej wielkości ziemniaki
4 łyżki śmietanki 18%
1/2 czerwonej papryki
1 pęczek szczypiorku
Do garnka z zimną wodą wsypać zawartość większej saszetki Francuskiej zapiekanej zupy cebulowej WINIARY, dobrze wymieszać, zagotować. Wsypać zawartość mniejszej saszetki zupy cebulowej, wymieszać. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy, gotować wszystko razem jeszcze ok. 20 minut. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dolać śmietankę, wymieszać.
Paprykę pokroić w drobną kostkę, udusić do miękkości na małej patelni. Szczypiorek drobno pokroić. Zupę podawać posypaną papryką i szczypiorkiem.
Grzanki:
4 kromki bułki
2 serki topione śmietankowe
papryka czerwona w proszku
Z bułek wyciąć foremką kształt serca, posmarować serkiem topionym. W kartce papieru wyciąć małe serce, przystawić do bułki i sypiąc paprykę utworzyć wzór małego serduszka. Ułożyć na patelni wysmarowanej masłem, zrobić grzanki.
Zupa:
1 opakowanie Francuskiej zapiekanej zupy cebulowej WINIARY
1 l zimnej wody
2 średniej wielkości ziemniaki
4 łyżki śmietanki 18%
1/2 czerwonej papryki
1 pęczek szczypiorku
Do garnka z zimną wodą wsypać zawartość większej saszetki Francuskiej zapiekanej zupy cebulowej WINIARY, dobrze wymieszać, zagotować. Wsypać zawartość mniejszej saszetki zupy cebulowej, wymieszać. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy, gotować wszystko razem jeszcze ok. 20 minut. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dolać śmietankę, wymieszać.
Paprykę pokroić w drobną kostkę, udusić do miękkości na małej patelni. Szczypiorek drobno pokroić. Zupę podawać posypaną papryką i szczypiorkiem.
Grzanki:
4 kromki bułki
2 serki topione śmietankowe
papryka czerwona w proszku
Z bułek wyciąć foremką kształt serca, posmarować serkiem topionym. W kartce papieru wyciąć małe serce, przystawić do bułki i sypiąc paprykę utworzyć wzór małego serduszka. Ułożyć na patelni wysmarowanej masłem, zrobić grzanki.
sobota, 9 lutego 2013
Ciasto czekoladowe na Walentynki
Mocno czekoladowe ciasto, które możemy upiec w formie w kształcie serca z okazji zbliżających się Walentynek. Ciasto wilgotne, ale nie zakalcowate i zdecydowane w swym czekoladowym smaku. Warstwa bitej śmietany położonej na cieście doskonale komponuje się z całością.
Ciasto:
8 kostek gorzkiej czekolady
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki wody
100 g masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach waniliowy
1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki śmietany lub mleka
Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z kakao wsypać do rondelka i zalać wrzącą wodą, cały czas mieszając aż do uzyskania gładkiej masy. Zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, dodać resztę składników, dobrze zmiksować. Wylać do silikonowej formy w kształcie serca lub tortownicy. Piec 45-50 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Krem:
500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
3 łyżki cukru pudru
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Wyłożyć na ostudzone ciasto i dowolnie udekorować. Można również przekroić ciasto na pół i przełożyć go kremem. Schłodzić.
Ciasto:
8 kostek gorzkiej czekolady
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki wody
100 g masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach waniliowy
1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki śmietany lub mleka
Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z kakao wsypać do rondelka i zalać wrzącą wodą, cały czas mieszając aż do uzyskania gładkiej masy. Zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, dodać resztę składników, dobrze zmiksować. Wylać do silikonowej formy w kształcie serca lub tortownicy. Piec 45-50 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Krem:
500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
3 łyżki cukru pudru
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Wyłożyć na ostudzone ciasto i dowolnie udekorować. Można również przekroić ciasto na pół i przełożyć go kremem. Schłodzić.
czwartek, 7 lutego 2013
Mini beza Pavlovej
Po zrobieniu pączków nie wyrzucajcie pozostałych wam białek, przydadzą się do zrobienia deseru mini beza Pavlovej. Pyszna (to mało powiedziane) kompozycja z bezy, bitej śmietany, malin i swojej roboty soku z malin. W sam raz na romantyczny walentynkowy deser. Poezja!
Na bezy:
4 białka
1 1/2 szklanka cukru pudru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Na krem śmietanowy:
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
maliny (mogą być mrożone)
sok z malin
Białka ubijać do momentu aż będą gęste i białe, wtedy dodać cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijać jeszcze chwilę, żeby masa była bardzo gęsta i błyszcząca. Na papierze do pieczenia wykładamy okrągłe placuszki o średnicy mniej więcej 8 cm. W środku zrobić wgłębienie (można pomóc sobie mocząc łyżeczkę). Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 110°C i piec ok. 45- 50 minut. Zostawić do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Na ostudzoną bezę wyłożyć ubitą śmietanę, ułożyć maliny i polać sokiem malinowym. Najlepiej podawać zaraz po przyrządzeniu.
środa, 6 lutego 2013
Ciasto z czekoladowym kremem
Dziś z okazji swoich imienin upiekłam ciasto czekoladowe. Inspiracją była moja koleżanka, która jakiś czas temu opowiedziała mi o pysznym cieście z miejscowej cukierni. Właściciel podobno sam opracował recepturę i co zrozumiałe nikomu nie zdradzał receptury. Z ciekawości kupiłam kawałek i spróbowałam zrobić podobne. Myślę, że udało mi się odtworzyć wygląd i smak. Spód zrobiłam z ciasta czekoladowego, następną warstwę z bitej śmietany z ogromną ilością gorzkiej czekolady, wierzch to słodka bita śmietana. Podsumowując- ciasto warte grzechu i ilości zawartych w nim kalorii :)
Ciasto czekoladowe:
100 g margaryny
1/3 szklanki cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki maki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
Margarynę ubić z cukrem, dodać resztę składników: jajko, proszek do pieczenia, kakao, mąkę i mleko. Dobrze zmiksować. Wyłożyć na blaszkę o wymiarach 26×21 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.
Krem czekoladowy:
2 szklanki kremówki 30- 36%
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Rozpuścić na parze, umieszczając miskę z posiekaną czekoladą na garnku z gotującą się wodą, tak by nie dosięgała powierzchni wody. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder, wymieszać. Do ostygniętej, ale płynnej czekolady dodać ok. 3 łyżki ubitej śmietany, wymieszać, masa stanie się początkowo gęsta. Dodać resztę śmietany, wymieszać mikserem.
Wyłożyć na wierzch krem czekoladowy, wyrównać (krem jest dość gęsty).
Bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki 30- 36 %
2 łyżki cukru pudru
Schłodzoną śmietanę ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodając cukier. Wyłożyć na krem czekoladowy. Posypać na wierzch kakao. Odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Podawać schłodzone.
Ciasto czekoladowe:
100 g margaryny
1/3 szklanki cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki maki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
Margarynę ubić z cukrem, dodać resztę składników: jajko, proszek do pieczenia, kakao, mąkę i mleko. Dobrze zmiksować. Wyłożyć na blaszkę o wymiarach 26×21 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.
2 szklanki kremówki 30- 36%
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Rozpuścić na parze, umieszczając miskę z posiekaną czekoladą na garnku z gotującą się wodą, tak by nie dosięgała powierzchni wody. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder, wymieszać. Do ostygniętej, ale płynnej czekolady dodać ok. 3 łyżki ubitej śmietany, wymieszać, masa stanie się początkowo gęsta. Dodać resztę śmietany, wymieszać mikserem.
Wyłożyć na wierzch krem czekoladowy, wyrównać (krem jest dość gęsty).
Bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki 30- 36 %
2 łyżki cukru pudru
Schłodzoną śmietanę ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodając cukier. Wyłożyć na krem czekoladowy. Posypać na wierzch kakao. Odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Podawać schłodzone.
wtorek, 5 lutego 2013
Małe pączki o orzechowym smaku
Z cyklu "różne smaki pączków" dzisiaj pączki o smaku orzechowym. Orzechy dodałam do ciasta drożdżowego i do posypki. Ciekawa odmiana dla poszukujących nowych smaków i wielbicieli orzechów. A posypka jest odmianą (mojego pomysłu) na inną niż lukier otoczkę pączka.
Posypka:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki mielonych orzechów
Cukier puder, mleko w proszku i mielone orzechy wymieszać w misce. Obtaczać ostudzone pączki.
Ciasto:
160 g mąki pszennej
2 czubate łyżki mielonych orzechów
3 łyżki cukru
50 g masła
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki mleka
1 jajko
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, rozpuścić. Dodać cukier, sól, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut. Dodać jajko, mąkę, wodę, orzechy i rozpuszczone (ostudzone) masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Wyłożyć na deskę, rozwałkować na grubość ok. 1- 1,5 cm i wykrawać małym kieliszkiem pączki. Zostawić do wyrośnięcia.
W szerokim garnku rozpuścić smalec lub rozgrzać olej do odpowiedniej temperatury (sprawdzamy wrzucając kawałek ciasta, powinien dość szybko zacząć się smażyć). Wrzucać wyrośnięte pączki, smażyć ok. 3- 4 minut, pod koniec mieszając aby równomiernie się zarumieniły. Wykładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu.
Posypka:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki mielonych orzechów
Cukier puder, mleko w proszku i mielone orzechy wymieszać w misce. Obtaczać ostudzone pączki.
poniedziałek, 4 lutego 2013
Małe pączki o czekoladowym smaku
Nie wiem dlaczego nikt (ja nie widziałam) nie zrobił pączków o smaku czekoladowym. Nie mówię tu o polewie czekoladowej a o cieście z dodatkiem kakao i pysznej posypce z dodatkiem czekolady w proszku, cukru pudru i mleka w proszku. Istna poezja smaków!
Ciasto:
260 g mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
3 łyżki cukru
50 g masła
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki mleka
1 jajko
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
Drożdże rozkruszyć, rozpuścić w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Dodać wodę, cukier i sól, odstawić na ok. 10 minut. Dodać mąkę, kakao, jajko i roztopione masło, wyrobić gładkie, jednolite w kolorze ciasto. Odstawić na ok. pół godziny. Rozwałkować i kieliszkiem wykrawać małe kółka. Zostawić do wyrośnięcia.
Tłuszcz rozgrzać do odpowiedniej temperatury (sprawdzić wrzucając kawałek ciasta, powinien dość szybko wypłynąć i zacząć się smażyć) w szerokim garnku. Wrzucać wyrośnięte pączki, smażyć ok. 3- 4 minut, pod koniec je mieszając aby równomiernie się zezłociły. Wykładać na papierowy ręcznik aby odsączyły się z tłuszczu.
Posypka:
3/4 szklanki cukru pudru
2 czubate łyżki mleka w proszku
2 łyżki czekolady w proszku
Wszystkie składniki: cukier, mleko, czekoladę wymieszać w miseczce. Obtaczać ostudzone pączki.
Ciasto:
260 g mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
3 łyżki cukru
50 g masła
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki mleka
1 jajko
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
Drożdże rozkruszyć, rozpuścić w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Dodać wodę, cukier i sól, odstawić na ok. 10 minut. Dodać mąkę, kakao, jajko i roztopione masło, wyrobić gładkie, jednolite w kolorze ciasto. Odstawić na ok. pół godziny. Rozwałkować i kieliszkiem wykrawać małe kółka. Zostawić do wyrośnięcia.
Tłuszcz rozgrzać do odpowiedniej temperatury (sprawdzić wrzucając kawałek ciasta, powinien dość szybko wypłynąć i zacząć się smażyć) w szerokim garnku. Wrzucać wyrośnięte pączki, smażyć ok. 3- 4 minut, pod koniec je mieszając aby równomiernie się zezłociły. Wykładać na papierowy ręcznik aby odsączyły się z tłuszczu.
Posypka:
3/4 szklanki cukru pudru
2 czubate łyżki mleka w proszku
2 łyżki czekolady w proszku
Wszystkie składniki: cukier, mleko, czekoladę wymieszać w miseczce. Obtaczać ostudzone pączki.
sobota, 2 lutego 2013
Mini pączki z niezwykłą posypką
Bardzo szybkie w wykonaniu pączuszki. Niezwykła jest tu posypka z cukru pudru i mleka w proszku, który nadaje pączkom nieziemski smak. Już chyba nigdy nie wrócę do samego cukru pudru. Szczerze polecam. Z podanej porcji wychodzi ok. 50 sztuk.
Ciasto:
270 g mąki
3 czubate łyżki cukru (ok. 40 g)
50 g rozpuszczonego masła
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki mleka
1 jajko
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
dżem malinowy (miałam bez pestek) do szprycowania pączków
1 l oleju do smażenia
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem (nie gorącym), rozpuścić. Dolać wodę, wsypać cukier, sól, wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut. Wsypać mąkę, wbić jajko, wyrobić. Wlać rozpuszczone masło, jeszcze raz wyrobić. Odstawić na 15 min. Wyłożyć na deskę, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i wykrawać kieliszkiem małe kółka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Do szerokiego garnka wlać tłuszcz i odpowiednio go rozgrzać. Wyrośnięte pączuszki kłaść na gorący tłuszcz i smażyć ok. 3- 4 minut, w trakcie delikatnie je mieszając by usmażyły się równomiernie ze wszystkich stron na rumiany kolor.
Przestudzone pączki szprycować (niekoniecznie) dżemem malinowym lub marmoladą.
Posypka:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki mleka w proszku
Cukier puder wymieszać z mlekiem w proszku, obtaczać pączki.
Ciasto:
270 g mąki
3 czubate łyżki cukru (ok. 40 g)
50 g rozpuszczonego masła
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki mleka
1 jajko
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
dżem malinowy (miałam bez pestek) do szprycowania pączków
1 l oleju do smażenia
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem (nie gorącym), rozpuścić. Dolać wodę, wsypać cukier, sól, wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut. Wsypać mąkę, wbić jajko, wyrobić. Wlać rozpuszczone masło, jeszcze raz wyrobić. Odstawić na 15 min. Wyłożyć na deskę, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i wykrawać kieliszkiem małe kółka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Do szerokiego garnka wlać tłuszcz i odpowiednio go rozgrzać. Wyrośnięte pączuszki kłaść na gorący tłuszcz i smażyć ok. 3- 4 minut, w trakcie delikatnie je mieszając by usmażyły się równomiernie ze wszystkich stron na rumiany kolor.
Przestudzone pączki szprycować (niekoniecznie) dżemem malinowym lub marmoladą.
Posypka:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki mleka w proszku
Cukier puder wymieszać z mlekiem w proszku, obtaczać pączki.