Fantastyczny krem krówkowy domowej roboty który robi się błyskawicznie. W smaku, co oczywiste, dużo lepszy od kupnego :) Przepis zaczerpnęłam, bez żadnych zmian
stąd . Następne dwa przepisy - batony daim i cukierki toffi z nadzieniem czekoladowym to moja propozycja zastosowania kremu krówkowego. Batony daim smakują prawie jak sklepowe, z tą różnicą, że dałam tutaj białą a nie mleczną czekoladę. Cukierki toffi nadziewane czekoladą smakują podobnie jak znane wam alpenliebe chocolate karmelowe. Krem świetnie sprawdza się również jako nadzienie do babeczek, można przekładać nimi ciastka, ciasta, smarować bułki.
|
Krem krówkowy |
100 g cukru
40 g masła
200 ml śmietanki kremówki 30%
szczypta soli
W rondelku o grubym dnie rozpuścić cukier (sam się rozpuszcza, bez wody) do uzyskania złotego koloru. Dodawać, cały czas mieszając, pokrojone na małe kawałki masło. Następnie, cały czas mieszając, wlać śmietankę. Dodać sól, gotować ok. 5 minut do momentu redukcji masy, aż będzie lekko ciągnąca. Gorący wlać do słoika.
|
Batony daim |
Batony daim:
Krem krówkowy z wyżej podanego przepisu
1 tabliczka czekolady białej lub mlecznej lub gorzkiej (w zależności od upodobań)
Gorący krem krówkowy z w/w przepisu wylać do foremki keksowej (u mnie dwie foremki o wymiarach 17,5x8,5 cm). Zostawić do ostygnięcia. Czekoladę połamać, rozpuścić na parze, wylać na krem krówkowy, zostawić do zastygnięcia czekolady. Kroić na dowolne kawałki.
|
Cukierki toffiowe z nadzieniem czekoladowym |
Cukierki toffi:
Krem krówkowy z wyżej podanego przepisu
kropelki czekoladowe lub zwykła gorzka lub mleczna czekolada
Zrobić krem krówkowy z wyżej podanego przepisu. Przelać do miseczki, zostawić do ostudzenia. Krem Nabierać ok. 1/2 łyżeczki kremu, lekko go rozpłaszczyć, nałożyć po 2 kropelki czekoladowe lub mały kawałek czekolady (ok.1/6 kostki), zlepić w dłoniach kulkę wielkości orzecha laskowego.