U mnie znowu sernikowo :) Tym razem małe serniczki pieczone w muffinkowych papilotkach o smaku czekoladowo-miętowym. Taki smak uzyskałam dodając do sera czekoladowo-miętowe batoniki. Wyszły delikatne, słodkie muffinki z delikatną nutą mięty, upieczone na miękkich biszkoptach. Pyszne!
porcja na ok. 23 serniczki:
500 g białego sera (z wiaderka)
1/2 szklanki cukru
3 batoniki czekoladowo-miętowe po 40 g (razem 120 g)
2 jajka
1 bardzo czubata łyżka mąki ziemniaczanej (25 g)
23 gotowych okrągłych biszkoptów
3 batoniki czekoladowo-miętowe po 40 g (razem 120 g) do dekoracji
Do miski wyłożyć biały ser, dodać cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone na parze lub krótko w mikrofali batoniki. Wszystko razem krótko zmiksować. Do metalowej foremki na muffinki wyłożyć papilotki, do każdej z niej włożyć po jednym biszkopcie, wlać do dużej łyżce masy serowej, do ok. 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 30 minut.
Na wyjęte prosto z piekarnika serniczki wyłożyć pokrojone miętowe czekoladki.
czwartek, 29 maja 2014
środa, 28 maja 2014
Jednoskładnikowe lody
Lody najprostsze z możliwych :) Jednoskładnikowe. Bananowe. Przepis zaczerpnięty stąd .
3 bardzo dojrzałe banany
Banany obrać pokroić na plastry, wstawić na ok. 1 godzinę do zamrażarki. Zmiksować blenderem. Ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 1-2 godziny.
Do masy bananowej można dodać ok. 50 ml śmietanki kremówki lub startą na tarce czekoladę.
3 bardzo dojrzałe banany
Banany obrać pokroić na plastry, wstawić na ok. 1 godzinę do zamrażarki. Zmiksować blenderem. Ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 1-2 godziny.
Do masy bananowej można dodać ok. 50 ml śmietanki kremówki lub startą na tarce czekoladę.
poniedziałek, 26 maja 2014
Kokosanki lub lamingtony
Polewa:
250 g cukru
45 g kakao
130 g masła
100 ml mleka
200 g wiórek kokosowych do obtaczania oblanego ciasta
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier, kakao, dodać masło. mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2-3 minut. Lekko ostudzić. Z podanej porcji zostało mi po obtoczeniu ciasta ok. 2 łyżki polewy. W razie zbytniego zgęstnienia polewy w trakcie obtaczania ciasta można ją lekko podgrzać lub dodać 1 łyżkę wrzącej wody.
Ciasto:
125 g miękkiego masła
150 g cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
2 lekko zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
150 ml mleka
260 g mąki pszennej
Do miski włożyć masło, wsypać cukier, cukier waniliowy, krótko zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, jajka, mleko i mąkę, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25x21cm. Piec ok.30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić. Pokroić wzdłuż dłuższego boku na 4 równe paski i w poprzek na 9 pasków (można też na 8). Powstaną małe prostokąciki o wymiarach ok. 2,5 x 5 cm.
Na talerzyk wysypać wiórki kokosowe.
Do lekko ciepłej polewy wkładać po jednym kawałku ciasta, krótko obtoczyć, łyżką zdjąć nadmiar polewy, grubo obtaczać w wiórkach kokosowych.
piątek, 23 maja 2014
Sernik z ricottą
Kolejny sernik, tym razem z ricottą. Wilgotny ale dość zwarty, pieczony na biszkoptach, przykryty bezową kołderką. Pyszny!
mała paczka okrągłych biszkoptów
Warstwa serowa:
250 g białego mielonego sera
250 g sera ricotta
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 czubata łyżka mąki pszennej
Do miski wyłożyć biały ser, ricottę, dodać cukier, jajko i mąkę. Zmiksować (niezbyt długo) do uzyskania jednolitej masy. Na (wyłożone papierem do pieczenia) dno tortownicy o średnicy 21 cm ułożyć biszkopty. Delikatnie, najpierw przy pomocy łyżki, wyłożyć masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec ok.60 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu.
Beza:
2 białka
1/2 szklanki cukru
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na upieczony sernik. Ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 20-25 minut.
mała paczka okrągłych biszkoptów
Warstwa serowa:
250 g białego mielonego sera
250 g sera ricotta
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 czubata łyżka mąki pszennej
Do miski wyłożyć biały ser, ricottę, dodać cukier, jajko i mąkę. Zmiksować (niezbyt długo) do uzyskania jednolitej masy. Na (wyłożone papierem do pieczenia) dno tortownicy o średnicy 21 cm ułożyć biszkopty. Delikatnie, najpierw przy pomocy łyżki, wyłożyć masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec ok.60 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu.
Beza:
2 białka
1/2 szklanki cukru
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na upieczony sernik. Ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 20-25 minut.
środa, 21 maja 2014
Bananowy milk shake
Pyszny, chłodzący i jednocześnie odżywczy napój. Idealny na lato. Bardzo
podobny w smaku do serwowanych w popularnym fast foodzie. Dzieciom bardzo posmakował, piją prawie codziennie :)
1 duża porcja:
1 mały dojrzały banan
1/2 szklanki mleka
1 łyżka miodu
100 g lodów waniliowych
Banana obrać, pokroić w grube plastry. Do wysokiej miski włożyć banana, miód i połowę mleka. zmiksować blenderem. Wlać resztę mleka, dodać lody, jeszcze raz zmiksować blenderem. Wlać do wysokiej szklanki.
Zamiast banana można dać dużą garść truskawek, poziomek lub innych ulubionych owoców.
Można również całkowicie zrezygnować z owoców, dodać wanilii i zrobić waniliowy milk shake.
Inna wersja milk shake to dodanie zamiast owoców 2-3 łyżki słodzonego kakao w proszku, wyjdzie wtedy milk shake czekoladowy.
Jeśli ktoś lubi mniej słodkie napoje, może zrezygnować z miodu.
1 duża porcja:
1 mały dojrzały banan
1/2 szklanki mleka
1 łyżka miodu
100 g lodów waniliowych
Banana obrać, pokroić w grube plastry. Do wysokiej miski włożyć banana, miód i połowę mleka. zmiksować blenderem. Wlać resztę mleka, dodać lody, jeszcze raz zmiksować blenderem. Wlać do wysokiej szklanki.
Zamiast banana można dać dużą garść truskawek, poziomek lub innych ulubionych owoców.
Można również całkowicie zrezygnować z owoców, dodać wanilii i zrobić waniliowy milk shake.
Inna wersja milk shake to dodanie zamiast owoców 2-3 łyżki słodzonego kakao w proszku, wyjdzie wtedy milk shake czekoladowy.
Jeśli ktoś lubi mniej słodkie napoje, może zrezygnować z miodu.
poniedziałek, 19 maja 2014
Bułki kakowo- miętowe
Pyszne zestawienie smaku w słodkich drożdżowych bułeczkach- mięta i kakao. Głęboki smak kakao i lekki smak mięty to jedno z moich ulubionych połączeń. Polecam użycie kropli miętowych (rodem z apteki :)), absolutnie nie pachną i nie smakują przez to lekarstwem a smak dzięki ich dodaniu przypomina miętowe cukierki w czekoladzie. Niestety, użycie świeżej mięty nie da nam tak intensywnego smaku i uczucia przyjemnego chłodu. Bułeczki miękkie, długo utrzymujące świeżość. robiłam je już drugi raz :) Jeszcze jedna zaleta- są one zrobione bez użycia jajek :)
Porcja na 6 dużych bułeczek:
1 szklanka mleka
30 g świeżych drożdży
260 g mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
50 g cukru
2 łyżeczki kropli miętowych
100 g masła
szczypta soli
Do miski wlać lekko ciepłe mleko, dodać drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać cukier, mąkę, kakao, sól i krople miętowe, krótko wyrobić. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło, wyrobić do uzyskania jednolitego w konsystencji ciasta. Podzielić na 6 części. Każdą z nich wyłożyć na podsypaną mąką deskę. Rozciągnąć na pasek o długości ok. 26 cm. Rozciąć na 3 długie paski (zostawiając tylko ok. 2 cm nie rozcięte), zapleść warkocz, na końcu zlepić. Warkocz zawinąć w kółko, zlepić razem oba końce (patrz instrukcja na zdjęciu). Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Porcja na 6 dużych bułeczek:
1 szklanka mleka
30 g świeżych drożdży
260 g mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
50 g cukru
2 łyżeczki kropli miętowych
100 g masła
szczypta soli
Do miski wlać lekko ciepłe mleko, dodać drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać cukier, mąkę, kakao, sól i krople miętowe, krótko wyrobić. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło, wyrobić do uzyskania jednolitego w konsystencji ciasta. Podzielić na 6 części. Każdą z nich wyłożyć na podsypaną mąką deskę. Rozciągnąć na pasek o długości ok. 26 cm. Rozciąć na 3 długie paski (zostawiając tylko ok. 2 cm nie rozcięte), zapleść warkocz, na końcu zlepić. Warkocz zawinąć w kółko, zlepić razem oba końce (patrz instrukcja na zdjęciu). Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
piątek, 16 maja 2014
Ciastka z rabarbarem
Pyszne kruche ciastka z moczonym w cukrze rabarbarem. Dzięki temu "zabiegowi", rabarbar nie puszcza już soku i smakuje jak wyjęty z konfitury. Pyszne i nie takie pracochłonne na jakie wygląda :)
Rabarbar:
300 g rabarbaru
200 g cukru
Rabarbar obrać, pokroić w paski, zasypać cukrem, odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko
1 lekko zaokrąglona łyżka kwaśnej śmietany
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtko i śmietanę, wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Wykrawać dowolne kształty, raczej niezbyt dużą foremką. Rabarbar osączyć na papierowym ręczniku, układać na ciastkach, lekko wcisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 14-15 minut.
Rabarbar:
300 g rabarbaru
200 g cukru
Rabarbar obrać, pokroić w paski, zasypać cukrem, odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko
1 lekko zaokrąglona łyżka kwaśnej śmietany
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtko i śmietanę, wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Wykrawać dowolne kształty, raczej niezbyt dużą foremką. Rabarbar osączyć na papierowym ręczniku, układać na ciastkach, lekko wcisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 14-15 minut.
środa, 14 maja 2014
Rabarbarowa szarlotka
Krucha szarlotka z dużą ilością rabarbaru. Na jeden raz zjadłam 2 duże kawałki :) Pyszna po wystygnięciu ale również na ciepło z dodatkiem lodów :)
Ciasto:
250 g mąki
150 g masła
80 g cukru
1 żółtko
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 12%
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać masło i cukier, posiekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. 2/3 ciasta wyłożyć na dno i boki (ok. 2-3 cm) tortownicy o średnicy 23 cm. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wstawić ciasto, popiec na złocisty kolor, ok. 15-20 minut. Wyłożyć rabarbar, wyrównać. Resztę (1/3) ciasta rozwałkować, pociąć na paski, ułożyć w kratkę. piec jeszcze 50-55 minut.
Nadzienie rabarbarowe:
700 g rabarbaru
5 czubatych łyżek cukru
4 czubate łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Rabarbar obrać, pokroić na plasterki ok. 5 mm. Do pokrajanego rabarbaru wsypać cukier, cukier waniliowy i bułkę tartą, wymieszać.
Ciasto:
250 g mąki
150 g masła
80 g cukru
1 żółtko
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 12%
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać masło i cukier, posiekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. 2/3 ciasta wyłożyć na dno i boki (ok. 2-3 cm) tortownicy o średnicy 23 cm. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wstawić ciasto, popiec na złocisty kolor, ok. 15-20 minut. Wyłożyć rabarbar, wyrównać. Resztę (1/3) ciasta rozwałkować, pociąć na paski, ułożyć w kratkę. piec jeszcze 50-55 minut.
Nadzienie rabarbarowe:
700 g rabarbaru
5 czubatych łyżek cukru
4 czubate łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Rabarbar obrać, pokroić na plasterki ok. 5 mm. Do pokrajanego rabarbaru wsypać cukier, cukier waniliowy i bułkę tartą, wymieszać.
poniedziałek, 12 maja 2014
Szarlotka z miodowymi jabłkami
Bardzo delikatna biszkoptowa szarlotka. Jabłka pachną i smakują z lekka miodem. Ciasto dość słodkie, jeśli ktoś woli mniej słodkie, wówczas pomijamy brązowy cukier. Myślę, że zamiast jabłek można użyć również rabarbar. Przepis mojego autorstwa.
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia i mąkę, lekko wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Wylać na blaszkę do pieczenia o wymiarach 32x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 min. Ostudzić. Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części.
Warstwa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1/2 szklanki miodu
ew. 1-2 łyżki brązowego cukru
4 łyżeczki żelatyny
Jabłka obrać, podzielić na ósemki, pokroić w plasterki. Pokrojone jabłka włożyć do rondelka, wlać miód i ewentualnie cukier, gotować ok. 5- 8 minut. Zdjąć z palnika, wsypać żelatynę, wymieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić do czasu aż jabłka staną się gęste od tężejącej żelatyny. Gęstą masę jabłkową wylać na spód biszkoptu, wyrównać, przykryć górnym blatem ciasta, lekko docisnąć. Zostawić na ok. 2 godziny do całkowitego skrzepnięcia masy jabłkowej. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia i mąkę, lekko wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Wylać na blaszkę do pieczenia o wymiarach 32x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 min. Ostudzić. Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części.
Warstwa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1/2 szklanki miodu
ew. 1-2 łyżki brązowego cukru
4 łyżeczki żelatyny
Jabłka obrać, podzielić na ósemki, pokroić w plasterki. Pokrojone jabłka włożyć do rondelka, wlać miód i ewentualnie cukier, gotować ok. 5- 8 minut. Zdjąć z palnika, wsypać żelatynę, wymieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić do czasu aż jabłka staną się gęste od tężejącej żelatyny. Gęstą masę jabłkową wylać na spód biszkoptu, wyrównać, przykryć górnym blatem ciasta, lekko docisnąć. Zostawić na ok. 2 godziny do całkowitego skrzepnięcia masy jabłkowej. Wierzch posypać cukrem pudrem.
piątek, 9 maja 2014
Ciasto Tiramisu
Bardzo smaczne i ładnie wyglądające ciasto. Dwa blaty miodowego ciasta przełożone są masą grysikową. W środku ułożone są biszkopty maczane w kawie. Ciasto najlepsze jest po 2 dniach, kiedy lekko odwilgnie. Składniki na ciasto dałam z półtorej porcji, można zrobić jak w oryginale z mniejszej ilości. Przepis, lekko zmodyfikowany, stąd .
Ciasto (na 2 blaty):
75 g masła
160 g cukru
3 łyżki miodu
1 duże jajko
1 czubata łyżeczka sody
1 lekko zaokrąglona łyżka rozpuszczalnej kawy
400 g mąki pszennej
Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, kawę i miód, zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać mąkę i sodę, wymieszać łyżką do uzyskania odchodzącego od ścianek rondelka ciasta. Odstawić do przestygnięcia na ok. 5-10 minut. Wbić jajko, wyrobić na jednolite ciasto. Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie równe części, wyłożyć do dwóch form do pieczenia o tej samej wielkości 30x25 cm. Lekko posypać wierzch mąką. Małym wałkiem lub rękami równo rozprowadzić na całej powierzchni blachy. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Masa:
500 ml mleka
150 g cukru
4 zaokrąglone łyżki błyskawicznej kaszki manny
250 g masła
Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier i kaszkę mannę, mieszając doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszając, gotować 3 minuty. Ugotowaną kaszkę wstawić do zimnej wody, mieszając, wystudzić. Masło włożyć do miski, ucierać mikserem dodając powoli zimną kaszkę.
Ponadto:
200 g podłużnych biszkoptów
150 ml gorącej wody
1 łyżka kawy
Do gorącej wody wsypać kawę, wymieszać, ostudzić.
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
Do niedużego garnka wlać ok. 1 szklankę wody, zagotować. Na duży talerz połamać czekoladę, wlać olej. Talerz położyć na garnku z wrzącą wodą na ok.2-3 minuty, wymieszać do połączenia się składników.
Wykonanie:
Na blat miodowego ciasta wyłożyć połowę masy. Biszkopty krótko maczać w kawie, układać jeden obok drugiego. Wyłożyć resztę masy, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch polać gorącą polewą, równo rozprowadzić.
Ciasto (na 2 blaty):
75 g masła
160 g cukru
3 łyżki miodu
1 duże jajko
1 czubata łyżeczka sody
1 lekko zaokrąglona łyżka rozpuszczalnej kawy
400 g mąki pszennej
Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, kawę i miód, zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać mąkę i sodę, wymieszać łyżką do uzyskania odchodzącego od ścianek rondelka ciasta. Odstawić do przestygnięcia na ok. 5-10 minut. Wbić jajko, wyrobić na jednolite ciasto. Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie równe części, wyłożyć do dwóch form do pieczenia o tej samej wielkości 30x25 cm. Lekko posypać wierzch mąką. Małym wałkiem lub rękami równo rozprowadzić na całej powierzchni blachy. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Masa:
500 ml mleka
150 g cukru
4 zaokrąglone łyżki błyskawicznej kaszki manny
250 g masła
Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier i kaszkę mannę, mieszając doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszając, gotować 3 minuty. Ugotowaną kaszkę wstawić do zimnej wody, mieszając, wystudzić. Masło włożyć do miski, ucierać mikserem dodając powoli zimną kaszkę.
Ponadto:
200 g podłużnych biszkoptów
150 ml gorącej wody
1 łyżka kawy
Do gorącej wody wsypać kawę, wymieszać, ostudzić.
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
Do niedużego garnka wlać ok. 1 szklankę wody, zagotować. Na duży talerz połamać czekoladę, wlać olej. Talerz położyć na garnku z wrzącą wodą na ok.2-3 minuty, wymieszać do połączenia się składników.
Wykonanie:
Na blat miodowego ciasta wyłożyć połowę masy. Biszkopty krótko maczać w kawie, układać jeden obok drugiego. Wyłożyć resztę masy, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch polać gorącą polewą, równo rozprowadzić.
wtorek, 6 maja 2014
Sakiewki z rabarbarem
Pyszne, kruche sakiewki z dużą ilością nadzienia rabarbarowego. Robi się je łatwo i dość szybko. Rabarbar jest dość słodki, a dzięki dodaniu bułki tartej, nie pływa we własnym soku. Inspiracja stąd .
Nadzienie rabarbarowe:
ok. 200 g rabarbaru (2 średniej wielkości łodygi)
2 czubate łyzki cukru
2 zaokrąglone łyżki bułki tartej
Rabarbar obrać, pokroić w ok. 2-3 mm plasterki. Do pokrajanego rabarbaru wsypać cukier i bułkę tartą, wymieszać.
Przepis na 8 sztuk dużych sakiewek:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 czubata łyżka cukru
1 jajko
40 ml zimnej wody
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier, jajko i wodę, wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 8 części. Każdą z nich uformować na kształt okrągłej bułeczki. Rozwałkować na koło o średnicy ok. 14 cm. Na środek wyłożyć ok. 1 czubatą łyżkę nadzienia rabarbarowego. Brzeg ciasta zawijać ku górze i formować ok. 2-3 cm zakładki zlepiając je ze sobą (patrz zdjęcie instruktażowe). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 20-22 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
piątek, 2 maja 2014
Razowe bagietki- ogon smoka
Pyszne bagietki o nietypowym wyglądzie, który przypomina ogon smoka :) Razowe ciasto idealnie współgra z wędliną lub serem. Przepis, zmodyfikowany przeze mnie stąd .
Porcja na 2 sztuki o długości ok.30 cm:
200 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki z pełnego przemiału typ 1850
180 ml wody
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Do miski pokruszyć drożdże, zalać lekko ciepłą wodą, dodać cukier i sól, wszystko wymieszać do rozpuszczenia składników. Dodać obie mąki, krótko wyrobić do momentu uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Podzielić na 2 części. Z każdej części ciasta uformować długi wałek o długości 28-30 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nożyczkami ukośnie naciąć wałek ok. 8-9 razy. Każdą naciętą część ciasta zawinąć w odwrotną stronę i docisnąć zlepiając ją (czynność widoczna na zdjęciu roboczym). Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Piec ok. 20 minut w 200°C.
200 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki z pełnego przemiału typ 1850
180 ml wody
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Do miski pokruszyć drożdże, zalać lekko ciepłą wodą, dodać cukier i sól, wszystko wymieszać do rozpuszczenia składników. Dodać obie mąki, krótko wyrobić do momentu uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Podzielić na 2 części. Z każdej części ciasta uformować długi wałek o długości 28-30 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nożyczkami ukośnie naciąć wałek ok. 8-9 razy. Każdą naciętą część ciasta zawinąć w odwrotną stronę i docisnąć zlepiając ją (czynność widoczna na zdjęciu roboczym). Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Piec ok. 20 minut w 200°C.