Przepyszna tarta w której głównym składnikiem jest młoda kapusta. Na kruchym spodzie (bez jajek) wyłożony jest farsz z młodej kapusty i żółtego sera a zalane jest to mieszanką z jajek i śmietanki. Banalnie proste ale genialnie pyszne :) Do wielokrotnego powtórzenia :)
Ciasto:
100 g masła
2 lekko zaokrąglone łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
150 g mąki pszennej
szczypta soli
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, drobno posiekać nożem. Dodać sól i kwaśną śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć do formy na tarty lub tortownicy o średnicy 25 cm, równomiernie rozłożyć na całej powierzchni, zrobić też brzegi na wysokość ok. 1,5-2 cm. Dno w kilku miejscach nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 20 minut. Gdyby ciasto zaczęło rosnąć środkiem, należy otworzyć piekarnik i widelcem zrobić dodatkowe nakłucia. Wyjąć, całkowicie ostudzić.
Nadzienie:
ćwiartka młodej główki kapusty (ok. 400 g)
2 jajka
50 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 płaskiej łyżeczki soli
100 g żółtego sera
Kapustę drobno poszatkować. W garnku zagotować wodę, do wrzątku wrzucić kapustę, gotować ok. 2 minuty. Odcedzić, ostudzić. Wyłożyć na ostudzony spód.
Ser zetrzeć na tarce, równomiernie rozsypać po wierzchu. Jajka krótko zmiksować z kremówką i solą, wylać po całej powierzchni tarty.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 15 minut.
poniedziałek, 29 czerwca 2015
piątek, 26 czerwca 2015
Biszkopt z kremem z domowego twarożku
Krem z domowego twarożku znam jeszcze z dzieciństwa :p Ciasto z nim zawsze pojawiało się na większych uroczystościach. Przepis trochę zmodyfikowałam, a zestawiłam go ze świeżymi truskawkami.
Biszkopt:
6 jajek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki krupczatki (typ 500)
1 budyń śmietankowy w proszku
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitej piany, lekko wymieszać łyżką. Dodać mąkę, budyń, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Poncz:
150 ml przegotowanej zimnej wody
1 łyżka cukru
Do wody dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Rozlać na dwie równe części.
Masa z domowego twarożku;
1 l mleka
400 ml kwaśnej śmietany 18%
5 jajek
1 szkl. cukru pudru
300 g masła
ok. 30 sztuk małych truskawek
1 tabliczka białej czekolady
Do garnka wlać mleko zagotować. Śmietanę krótko zmiksować z jajkami, wlać do gotującego mleka. Gotować całość przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż zrobi się serek zbity w gródki. Serek odcedzić na sitku, ostudzić.
Masło zmiksować z cukrem, dodawać stopniowo wystudzony serek.
Wykonanie:
Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć 3/4 kremu. Umyte i osuszone truskawki przekroić na połówki, układać na kremie, głęboko wcisnąć. Wyrównać wierzch kremu. Przykryć wierzchem biszkoptu, nasączyć pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, cienko rozsmarować.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie posypać po wierzchu.
Podawać dobrze schłodzone.
6 jajek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki krupczatki (typ 500)
1 budyń śmietankowy w proszku
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitej piany, lekko wymieszać łyżką. Dodać mąkę, budyń, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Poncz:
150 ml przegotowanej zimnej wody
1 łyżka cukru
Do wody dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Rozlać na dwie równe części.
Masa z domowego twarożku;
1 l mleka
400 ml kwaśnej śmietany 18%
5 jajek
1 szkl. cukru pudru
300 g masła
ok. 30 sztuk małych truskawek
1 tabliczka białej czekolady
Do garnka wlać mleko zagotować. Śmietanę krótko zmiksować z jajkami, wlać do gotującego mleka. Gotować całość przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż zrobi się serek zbity w gródki. Serek odcedzić na sitku, ostudzić.
Masło zmiksować z cukrem, dodawać stopniowo wystudzony serek.
Wykonanie:
Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć 3/4 kremu. Umyte i osuszone truskawki przekroić na połówki, układać na kremie, głęboko wcisnąć. Wyrównać wierzch kremu. Przykryć wierzchem biszkoptu, nasączyć pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, cienko rozsmarować.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie posypać po wierzchu.
Podawać dobrze schłodzone.
poniedziałek, 22 czerwca 2015
Ciasto z łodygami rabarbaru
Chyba ostatnie w tym sezonie ciasto z rabarbarem. Bardzo łatwe, ucierane, z całymi łodygami rabarbaru, a jednocześnie bardzo dobre. Ciasto jest delikatne, o maślano - waniliowym smaku. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe ze szklanką zimnego mleka :) Myślę, że to ciasto równie dobrze smakowałoby z czereśniami
lub wiśniami :)
170 g masła
100 g cukru
szczypta soli
2 duże jajka
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
ok. 5-6 cienkich łodyg rabarbaru
Do masła dodać cukier i sól, zmiksować. Wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wlać mleko, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do keksowej formy o wymiarach 13x30 cm, wyrównać.
Rabarbar obrać, przyciąć na długość keksówki, ułożyć na wierzchu ciasta, jedna przy drugiej, lekko wcisnąć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 40-45 min.
lub wiśniami :)
170 g masła
100 g cukru
szczypta soli
2 duże jajka
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
ok. 5-6 cienkich łodyg rabarbaru
Do masła dodać cukier i sól, zmiksować. Wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wlać mleko, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do keksowej formy o wymiarach 13x30 cm, wyrównać.
Rabarbar obrać, przyciąć na długość keksówki, ułożyć na wierzchu ciasta, jedna przy drugiej, lekko wcisnąć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 40-45 min.
piątek, 19 czerwca 2015
Serowe ciasto z truskawkami i kawałkami czekolady
Ucierane ciasto z dużą ilością sera i kawałków czekolady. Na wierzchu truskawki. Chyba nie trzeba Was zapewniać, że to świetne połączenie :) Ciasto jest trochę ciężkie (jak to bywa przy serowych) ale ładnie urośnięte, puszyste. Przepis własny.
Ciasto kroiłam do zdjęć jeszcze gorące więc czekolada wymazała krojony kawałek, po wystygnięciu ładniej się kroi :)
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mielonego białego sera z wiaderka
50 ml oleju
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
ok. 2-3 łyżki czekoladowych kropelek
ok. 150 g małych truskawek
Jajka oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.
Do żółtek dodać resztę składników: mąkę, cukier, ser, olej, proszek do pieczenia, sodę i sól. Zmiksować. Do piany z białek stopniowo, po jednej łyżce dodawać ciasto i mieszać je łyżką. Po wmieszaniu całego ciasta do białek, dodać czekoladowe kropelki, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać.
Truskawki umyć, lekko osuszyć, przekroić na połówki, układać środkiem do góry na całej powierzchni ciasta (nie wciskać).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 50 min (po ok. 30 minutach można przykryć wierzch papierem do pieczenia).
Ciasto kroiłam do zdjęć jeszcze gorące więc czekolada wymazała krojony kawałek, po wystygnięciu ładniej się kroi :)
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mielonego białego sera z wiaderka
50 ml oleju
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
ok. 2-3 łyżki czekoladowych kropelek
ok. 150 g małych truskawek
Jajka oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.
Do żółtek dodać resztę składników: mąkę, cukier, ser, olej, proszek do pieczenia, sodę i sól. Zmiksować. Do piany z białek stopniowo, po jednej łyżce dodawać ciasto i mieszać je łyżką. Po wmieszaniu całego ciasta do białek, dodać czekoladowe kropelki, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać.
Truskawki umyć, lekko osuszyć, przekroić na połówki, układać środkiem do góry na całej powierzchni ciasta (nie wciskać).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 50 min (po ok. 30 minutach można przykryć wierzch papierem do pieczenia).
czwartek, 18 czerwca 2015
Sok z płatków róży
Pyszny, aromatyczny i bardzo zdrowy sok z płatków jadalnej róży.
1 l wody
1/2 kg cukru
300 g płatków jadalnej róży
sok z 1/2 cytryny
Do dużego garnka wlać wodę, dodać cukier, mieszając od czasu do czasu, doprowadzić do wrzenia. Zakręcić palnik, wsypać płatki róży, przykryć pokrywką, odstawić do całkowitego wystygnięcia (można na całą noc). Płatki róży mocno odcisnąć (możemy zostawić je do np. nadziewania pączków). Sok dobrze podgrzać ale nie doprowadzić do zagotowania. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Wlać do słoiczków, zakręcić. Pasteryzować ok. 10 minut.
1 l wody
1/2 kg cukru
300 g płatków jadalnej róży
sok z 1/2 cytryny
Do dużego garnka wlać wodę, dodać cukier, mieszając od czasu do czasu, doprowadzić do wrzenia. Zakręcić palnik, wsypać płatki róży, przykryć pokrywką, odstawić do całkowitego wystygnięcia (można na całą noc). Płatki róży mocno odcisnąć (możemy zostawić je do np. nadziewania pączków). Sok dobrze podgrzać ale nie doprowadzić do zagotowania. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Wlać do słoiczków, zakręcić. Pasteryzować ok. 10 minut.
poniedziałek, 15 czerwca 2015
Rabarbarowe Eton Mess
Sezon rabarbarowy zbliża się ku końcowi. Proponuję szybki deser z jego dodatkiem. Mało składników a efekt bardzo smaczny :)
przepis na ok. 2-3 porcje (zależy od pucharków):
200 g rabarbaru
2 zaokrąglone łyżki cukru
Rabarbar obrać, pokroić na ok. 1 cm kawałki. Rozłożyć cienką warstwa w szklanym naczyniu, posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.
200 ml kremówki
1 zaokrąglona łyżka cukru
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem.
ok. 50 g małych bezów
Do małych pucharków nakładać w dowolnej kolejności ostudzony rabarbar, ubita kremówkę i bezy. Podawać od razu po zrobieniu.
przepis na ok. 2-3 porcje (zależy od pucharków):
200 g rabarbaru
2 zaokrąglone łyżki cukru
Rabarbar obrać, pokroić na ok. 1 cm kawałki. Rozłożyć cienką warstwa w szklanym naczyniu, posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.
200 ml kremówki
1 zaokrąglona łyżka cukru
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem.
ok. 50 g małych bezów
Do małych pucharków nakładać w dowolnej kolejności ostudzony rabarbar, ubita kremówkę i bezy. Podawać od razu po zrobieniu.
piątek, 12 czerwca 2015
Blogowy wałek i kruche ciastka z gotowanym żółtkiem
Czy blogerce może się nie podobać jej osobisty blogerski wałek? Swój z napisem "Daktyle w czekoladzie" dostałam od fantastycznej firmy Grawerujemy zajmującej się grawerowaniem nie tylko na wałkach. W swojej ofercie mają wycinanie i grawerowanie w większości materiałów takich jak plexi, skóra, drewno, laminaty, papier. Oprócz napisów wykonują różną grafikę, łącznie z pięknymi portretami. Warto zajrzeć na ich profil na fb :) Ich produkty cechuje bardzo wysoka jakość. Jeśli nie możemy się zdecydować na wzór lub nie mamy pomysłu, oni zaproponują kilka swoich pomysłów. Naprawdę bardzo przyjemnie się z nimi współpracuje, polecam!
Na pierwszy ogień poszły u mnie oczywiście blogowe ciastka. Zrobiłam je z użyciem gotowanego żółtka, które dodaje ciastu kruchości. Pyszne, "firmowe" i ... bardzo ładne :)
Ciasto:
1 żółtko z ugotowanego na twardo jajka
150 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 szklanki mąki
Żółtko przecieramy przez sitko. Z miękkiego masła, cukru pudru, żółtka i mąki zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko zwykłym wałkiem, a następnie jeden raz wałkiem z grawerem. Kładziemy na blasze, pieczemy ok. 12-14 minut, do lekkiego zezłocenia brzegów ciastka w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Na pierwszy ogień poszły u mnie oczywiście blogowe ciastka. Zrobiłam je z użyciem gotowanego żółtka, które dodaje ciastu kruchości. Pyszne, "firmowe" i ... bardzo ładne :)
Ciasto:
1 żółtko z ugotowanego na twardo jajka
150 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 szklanki mąki
Żółtko przecieramy przez sitko. Z miękkiego masła, cukru pudru, żółtka i mąki zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko zwykłym wałkiem, a następnie jeden raz wałkiem z grawerem. Kładziemy na blasze, pieczemy ok. 12-14 minut, do lekkiego zezłocenia brzegów ciastka w piekarniku nagrzanym do 180°C.
środa, 3 czerwca 2015
Kostka straciatella
Delikatna, biszkoptowa kostka z pyszną masą straciatella. Do śmietanowej masy dodałam czekolady Goplana: Klasyczną Gorzką i Oryginalną Mleczną. Dodatkowo wierzch mocno posypałam startą czekoladą. Wyszło pysznie! :)
Biszkopt:
200 g mąki pszennej
200 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Poncz:
200 ml przegotowanej i ostudzonej wody
1 łyżka cukru
Do szklanki wlać wodę, dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Poncz podzielić na dwie równe części.
Masa staciatella:
500 ml śmietanki kremówki 30%
125 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 mleczna czekolada Goplany Oryginalna Mleczna 90g
1/2 czekolady Goplany Klasyczna Gorzka 90g
Obie czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miski wlać śmietankę, dodać mascarpone, ubijać przez ok. 1-2 minuty. Dodać cukier, bardzo krótko wymieszać. Dodać 3/4 ze startej czekolady, wymieszać. Masę podzielić na 4 części. Trzy z niej wyłożyć na nasączony spód biszkoptowy, wyrównać, przykryć wierzchem biszkoptu, lekko docisnąć. Nasączyć pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć cienką warstwę masy straciatella, wyrównać. Posypać pozostałą startą czekoladą.
200 g mąki pszennej
200 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Poncz:
200 ml przegotowanej i ostudzonej wody
1 łyżka cukru
Do szklanki wlać wodę, dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Poncz podzielić na dwie równe części.
Masa staciatella:
500 ml śmietanki kremówki 30%
125 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 mleczna czekolada Goplany Oryginalna Mleczna 90g
1/2 czekolady Goplany Klasyczna Gorzka 90g
Obie czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miski wlać śmietankę, dodać mascarpone, ubijać przez ok. 1-2 minuty. Dodać cukier, bardzo krótko wymieszać. Dodać 3/4 ze startej czekolady, wymieszać. Masę podzielić na 4 części. Trzy z niej wyłożyć na nasączony spód biszkoptowy, wyrównać, przykryć wierzchem biszkoptu, lekko docisnąć. Nasączyć pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć cienką warstwę masy straciatella, wyrównać. Posypać pozostałą startą czekoladą.
poniedziałek, 1 czerwca 2015
Trójkolorowy sernik o wyglądzie i smaku czekolady Mister Ron
Najlepszy sernik jaki jadłam! Trójkolorowy, o wyglądzie i smaku czekolady Goplany Mister Ron. Użyłam do niego 3 różnych czekolad Goplany: Klasyczna Gorzka 90g, Oryginalna Mleczna 90g, Mister Ron 90g. Wyszedł idealny! Każdą warstwę osobno lekko podpiekałam dzięki czemu warstwy wyszły równe, jak zresztą cały sernik :) Dolną warstwę stanowi kakaowy spód, na nim czekoladowa warstwa z dodatkiem gorzkiej czekolady. Środek to warstwa śmietankowa, a na niej warstwa truskawkowa. Polewę zrobiłam z mlecznej czekolady, a udekorowałam wiórkami z nadziewanej czekolady Mister Ron.
Ciasto na spód:
1 szklanka mąki pszennej
3 czubate łyżki kakao
150 g masła
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
Do miski wsypać wszystkie sypkie produkty: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, zagnieść ciasto. Wyłożyć na spód formy o wymiarach 21x26 cm, wierzch lekko posypać mąką, wyrównać. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 22 minut. wyjąć, ostudzić.
Podstawowa masa serowa:
1 kg sera mielonego w wiaderku
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
4 jajka
2 białka (pozostałe z ciasta)
Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, budynie w proszku, śmietanę, całe jajka i białka. Wszystko razem krótko zmiksować. Podzielić do 3 misek na 3 równe części.
Masa serowa czekoladowa:
1/3 podstawowej masy serowej
1 czekolada Klasyczna Gorzka 90g Goplany
Do podstawowej masy serowej dodać rozpuszczoną na parze gorzką czekoladę, krótko zmiksować. Wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 15 minut.
Masa śmietankowa:
1/3 podstawowej masy serowej
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do podstawowej masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Wyłożyć na gorącą warstwę masy serowej czekoladowej, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 15 minut.
Masa truskawkowa:
1/3 podstawowej masy serowej
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
250 g truskawek
2 łyżki cukru
Truskawki pokroić w plasterki, włożyć do rondelka, przykryć pokrywką, gotować przez ok. 2 minuty. Zdjąć pokrywkę, gotować do zdecydowanego zgęstnienia. Pod koniec dodać cukier. Zmiksować blenderem. Masy truskawkowej powinno wyjść ok. 100-125 ml. Ostudzić
Do podstawowej masy serowej dodać ostudzony mus truskawkowy, krótko zmiksować. Wyłożyć na gorącą warstwę śmietankową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec 45 minut. Ostudzić.
Polewa:
1 czekolada Oryginalna Mleczna 90g Goplany
1 czekolada Mister Ron 90g Goplany
Mleczną czekoladę rozpuścić na parze, rozprowadzić po wierzchu ostudzonego sernika.
Czekoladę Mister Ron zetrzeć na grubej tarce do cięcia w plasterki lub zestrugać nożem. Posypać po jeszcze płynnej polewie czekoladowej. Zostawić do jej zastygnięcia.
Ciasto na spód:
1 szklanka mąki pszennej
3 czubate łyżki kakao
150 g masła
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
Do miski wsypać wszystkie sypkie produkty: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, zagnieść ciasto. Wyłożyć na spód formy o wymiarach 21x26 cm, wierzch lekko posypać mąką, wyrównać. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 22 minut. wyjąć, ostudzić.
Podstawowa masa serowa:
1 kg sera mielonego w wiaderku
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
4 jajka
2 białka (pozostałe z ciasta)
Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, budynie w proszku, śmietanę, całe jajka i białka. Wszystko razem krótko zmiksować. Podzielić do 3 misek na 3 równe części.
Masa serowa czekoladowa:
1/3 podstawowej masy serowej
1 czekolada Klasyczna Gorzka 90g Goplany
Do podstawowej masy serowej dodać rozpuszczoną na parze gorzką czekoladę, krótko zmiksować. Wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 15 minut.
Masa śmietankowa:
1/3 podstawowej masy serowej
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do podstawowej masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Wyłożyć na gorącą warstwę masy serowej czekoladowej, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 15 minut.
Masa truskawkowa:
1/3 podstawowej masy serowej
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
250 g truskawek
2 łyżki cukru
Truskawki pokroić w plasterki, włożyć do rondelka, przykryć pokrywką, gotować przez ok. 2 minuty. Zdjąć pokrywkę, gotować do zdecydowanego zgęstnienia. Pod koniec dodać cukier. Zmiksować blenderem. Masy truskawkowej powinno wyjść ok. 100-125 ml. Ostudzić
Do podstawowej masy serowej dodać ostudzony mus truskawkowy, krótko zmiksować. Wyłożyć na gorącą warstwę śmietankową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec 45 minut. Ostudzić.
Polewa:
1 czekolada Oryginalna Mleczna 90g Goplany
1 czekolada Mister Ron 90g Goplany
Mleczną czekoladę rozpuścić na parze, rozprowadzić po wierzchu ostudzonego sernika.
Czekoladę Mister Ron zetrzeć na grubej tarce do cięcia w plasterki lub zestrugać nożem. Posypać po jeszcze płynnej polewie czekoladowej. Zostawić do jej zastygnięcia.