Proste, pieczone w specjalnej formie donuts. Dwustronne, z jednej strony oblane białą czekoladą i posypane wiórkami kokosowymi, a z drugiej strony oblane mleczną czekoladą i posypane czekoladową posypką.
przepis na ok. 16 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2/3 szklanki mleka
2 jajka
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
6 łyżek oleju
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, dodać mleko, jajka, cukier waniliowy i olej, zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć do rękawa, wyciskać do lekko natłuszczonej specjalnej formy do pieczenia donuts. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 15-18 minut. Wyjąć z formy, ostudzić.
polewy:
1 tabliczka białej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
wiórki kokosowe
czekoladowa posypka
Białą czekoladę rozpuścić nad parą wodną.
Mleczną czekoladę osobno rozpuścić nad parą wodną.
Wiórki kokosowe i czekoladową posypkę wysypać na osobne talerzyki.
Każdego donuts maczać w białej czekoladzie i zaraz obtoczyć w wiórkach kokosowych, kłaść na kratce. Następnie każdego donuts maczać z drugiej stronie w mlecznej czekoladzie i obtaczać w czekoladowej posypce. Kłaść na kratce do zastudzenia czekolady.
czwartek, 28 stycznia 2016
wtorek, 26 stycznia 2016
2-składnikowe pancakes
Najprostsze pacakes na świecie. Zrobione tylko z dwóch składników - banana i jajek. Są bardzo delikatne Słodkie od banana, puszyste od roztrzepanych jajek. Smażone bez tłuszczu. Po prostu musicie je zrobić! Idealne na szybkie i pożywne śniadanie. Przepis dość popularny na zachodnich blogach, ja skorzystałam stąd
składniki na ok. 16 małych pancakes:
1 dojrzały banan
2 jajka
Do miski wbić jajka, dodać banan, zmiksować blenderem. Smażyć na suchej patelni.
Jeszcze bardziej uproszczona wersja jest taka, że rozgniatamy widelcem banan, dodajemy roztrzepane widelcem jajka i mieszamy razem, smażymy.
składniki na ok. 16 małych pancakes:
1 dojrzały banan
2 jajka
Do miski wbić jajka, dodać banan, zmiksować blenderem. Smażyć na suchej patelni.
Jeszcze bardziej uproszczona wersja jest taka, że rozgniatamy widelcem banan, dodajemy roztrzepane widelcem jajka i mieszamy razem, smażymy.
piątek, 22 stycznia 2016
Kubuś
Już rok temu piekłam to ciasto i zapomniałam go tu wstawić. Moja wersja znanego wszystkim ciasta. Dodałam do budyniu kremówkę, dzięki czemu pomarańczowy kolor jest mocno uwydatniony.
Biszkopt:
6 jajek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 szklanki mąki krupczatki
1 czubata łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitej piany, lekko wymieszać łyżką. Dodać obie mąki, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Poncz:
150 ml przegotowanej zimnej wody
1 łyżka cukru
Do wody dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Rozlać na dwie równe części. Połową ponczu nasączyć dolną część biszkoptu.
Masa kubusiowa:
1 litr soku przecierowego z dodatkiem marchwi
200 ml śmietanki kremówki 30%
3 budynie waniliowe z cukrem
Odlać 1/2 szklanki soku marchwiowego, wlać kremówkę, wsypać proszek budyniowy, dobrze wymieszać. Pozostały sok wlać do rondelka, zagotować. Do zestawionego z palnika soku wlać rozmącony budyń, wymieszać. Wstawić z powrotem na palnik, krótko zagotować do zgęstnienia masy. Gorący wylać na dolną część biszkoptu, równomiernie rozprowadzić, przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć. Nasączyć pozostałym ponczem.
Mas śmietanowa:
400 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru
4 kostki gorzkiej czekolady
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywno (przez ok. 2 minuty). Dodać serek mascarpone, krótko zmiksować. Wyłożyć na wierzch biszkoptu, wyrównać.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać po wierzchu.
Biszkopt:
6 jajek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 szklanki mąki krupczatki
1 czubata łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitej piany, lekko wymieszać łyżką. Dodać obie mąki, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Poncz:
150 ml przegotowanej zimnej wody
1 łyżka cukru
Do wody dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Rozlać na dwie równe części. Połową ponczu nasączyć dolną część biszkoptu.
Masa kubusiowa:
1 litr soku przecierowego z dodatkiem marchwi
200 ml śmietanki kremówki 30%
3 budynie waniliowe z cukrem
Odlać 1/2 szklanki soku marchwiowego, wlać kremówkę, wsypać proszek budyniowy, dobrze wymieszać. Pozostały sok wlać do rondelka, zagotować. Do zestawionego z palnika soku wlać rozmącony budyń, wymieszać. Wstawić z powrotem na palnik, krótko zagotować do zgęstnienia masy. Gorący wylać na dolną część biszkoptu, równomiernie rozprowadzić, przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć. Nasączyć pozostałym ponczem.
Mas śmietanowa:
400 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru
4 kostki gorzkiej czekolady
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywno (przez ok. 2 minuty). Dodać serek mascarpone, krótko zmiksować. Wyłożyć na wierzch biszkoptu, wyrównać.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać po wierzchu.
wtorek, 19 stycznia 2016
Sernik na cynamonowych bułeczkach
Wszyscy chyba znają cynamonowe bułeczki zwane też cinnamon rolls. Zrobiłam pyszny sernik, który pieczony jest właśnie na nich. Smakuje jak najlepsza drożdżówka :) Na wierzchu polany jest sosem cynamonowym który zagłębił się podczas pieczenia w słodkie dołki. Idealny do kubka mleka. Myślę, że zrobiony dla Babci z okazji jej święta, będzie bardzo jej smakował :) Inspiracja stąd .
ciasto do cynamonowych bułek:
1 łyżka suchych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżka oleju
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Do miski wsypać suche drożdże i cukier, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Dodać jajko, olej, sól i mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 20 x 30 cm.
nadzienie do cynamonowych bułek:
20 g masła
4 płaskie łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Masło rozpuścić, rozsmarować na rozwałkowanym cieście drożdżowym. Cukier wymieszać z cynamonem, równomiernie rozsypać po całej powierzchni. Zwinąć wzdłuż krótszego boku w rolkę, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Ułożyć jedne przy drugim na dnie tortownicy o średnicy 22 cm, lekko ugnieść, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 40 minut.
masa serowa:
500 g mielonego sera białego
1 budyń śmietankowy z cukrem
2 jajka
Do miski wyłożyć ser, dodać budyń w proszku i całe jajka, krótko zmiksować. Wylać na drożdżowy spód, wyrównać.
cynamonowa polewa:
40 g miękkiego masła
1 płaska łyżeczka cynamonu
3-4 łyżki brązowego cukru
Do miękkiego masła dodać cukier i cynamon, wymieszać łyżeczką. Kłaść na wierzch sernika na całej jego powierzchni po ok. pół łyżeczki, delikatnie je wcisnąć ale tak by lekko wystawały ponad powierzchnię sera.
Piekarnik nagrzać do 180C, wstawić sernik, piec ok. 60 minut. Ostudzić.
ciasto do cynamonowych bułek:
1 łyżka suchych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżka oleju
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Do miski wsypać suche drożdże i cukier, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Dodać jajko, olej, sól i mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 20 x 30 cm.
nadzienie do cynamonowych bułek:
20 g masła
4 płaskie łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Masło rozpuścić, rozsmarować na rozwałkowanym cieście drożdżowym. Cukier wymieszać z cynamonem, równomiernie rozsypać po całej powierzchni. Zwinąć wzdłuż krótszego boku w rolkę, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Ułożyć jedne przy drugim na dnie tortownicy o średnicy 22 cm, lekko ugnieść, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 40 minut.
masa serowa:
500 g mielonego sera białego
1 budyń śmietankowy z cukrem
2 jajka
Do miski wyłożyć ser, dodać budyń w proszku i całe jajka, krótko zmiksować. Wylać na drożdżowy spód, wyrównać.
cynamonowa polewa:
40 g miękkiego masła
1 płaska łyżeczka cynamonu
3-4 łyżki brązowego cukru
Do miękkiego masła dodać cukier i cynamon, wymieszać łyżeczką. Kłaść na wierzch sernika na całej jego powierzchni po ok. pół łyżeczki, delikatnie je wcisnąć ale tak by lekko wystawały ponad powierzchnię sera.
Piekarnik nagrzać do 180C, wstawić sernik, piec ok. 60 minut. Ostudzić.
czwartek, 14 stycznia 2016
Sernik z palonym masłem
Sernik niezwykłym spodem i ciekawym dodatkiem - palonym (nie spalonym ;)) masłem. Zupełnie inny jest też tutaj spód sernika zrobiony z bułki tartej i masła - zapewniam, że doskonale tutaj pasuje :) Cały sernik ma dość wyraźny, maślany smak. Przepis lekko zmieniony z Kukbuk.
Spód:
1 szklanka bułki tartej
50 g masła
1 zaokrąglona łyżka cukru
Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i cukier, mieszając, prażyć ok. 2 minut (do uzyskania złotego koloru). Ostudzić. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm, równomiernie rozłożyć i dobrze ugnieść.
Masa serowa:
100 g masła
500 g mielonego sera z wiaderka
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 duże jajka
W rondelku rozpuścić masło i na małym palniku podgrzewać go przez ok. 3-4 minuty aż nabierze jasno bursztynowego koloru. Ostudzić do pokojowej temperatury.
Do miski wyłożyć ser, dodać ostudzone masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i jajka, krótko zmiksować. Wylać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 60 minut.
Spód:
1 szklanka bułki tartej
50 g masła
1 zaokrąglona łyżka cukru
Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i cukier, mieszając, prażyć ok. 2 minut (do uzyskania złotego koloru). Ostudzić. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm, równomiernie rozłożyć i dobrze ugnieść.
Masa serowa:
100 g masła
500 g mielonego sera z wiaderka
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 duże jajka
W rondelku rozpuścić masło i na małym palniku podgrzewać go przez ok. 3-4 minuty aż nabierze jasno bursztynowego koloru. Ostudzić do pokojowej temperatury.
Do miski wyłożyć ser, dodać ostudzone masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i jajka, krótko zmiksować. Wylać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 60 minut.
poniedziałek, 11 stycznia 2016
Struffoli
Jeszcze przed Świętami dostałam paczkę od Eterno a w niej kilka smakołyków, m.in. pyszne cytrynki z rumem. Postanowiłam wykorzystać je do dekoracji włoskiego smakołyku jakim jest struffoli. Przygotowuje się je na Boże Narodzenie ale pomyślałam, że skoro są smażone jak pączki to równie dobrze nadają się na karnawał zamiast pączków :) Są to maleńkie kulki ciasta smażone na oleju. Dużo czasu zajmuje formowanie kulek z ciasta ale można dać ciekawe zajęcie dzieciom ;) Półkruche kuleczki miesza się w gorącej polewie z miodu i cytryny. Po uformowaniu w kształcie wieńca, dekoruje się wierzch suszonymi owocami i posypuje posypką cukrową. Struffoli nie trzyma ściśle formy, nakłada się je łyżką i podjada łyżeczką lub po prostu palcami ;) Uwaga: jedzenie ich jest bardzo wciągające :) Przepis, zmodyfikowany, stąd a dekoracja stąd .
ciasto:
250 g mąki pszennej
2 jajka
1 czubata łyżka cukru
35 g rozpuszczonego masła
2 łyżki naturalnego jogurtu
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, cukier, masło, jogurt, proszek do pieczenia i sól, krótko wyrobić jednolite ciasto. Z gotowego ciasta skubać po trochu ciasto i formować kulki wielkości nieugotowanej ciecierzycy. Gotowe kulki smażyć w trzech porcjach na rozgrzanym do ok. 160 C oleju przez ok. 4-5 minut na jasno bursztynowy kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Przełożyć do miski.
Polewa:
150 g miodu
2 łyżki soku z cytryny
żurawina i jagody goji do dekoracji
posypka cukrowa do dekoracji
cytryna w rumie do dekoracji
Do rondelka wyłożyć miód, dodać sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minutę. Gorącą polewę wlać do kulek z ciasta, dobrze wymieszać.
Na środek dużego talerza ustawić wąską szklankę, dookoła niej wyłożyć wymieszane z sosem ciastka, uformować na kształt wysokiego wieńca. Wierzch posypać suszonymi owocami i cukrową posypką, obłożyć plastrami cytryny.
ciasto:
250 g mąki pszennej
2 jajka
1 czubata łyżka cukru
35 g rozpuszczonego masła
2 łyżki naturalnego jogurtu
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, cukier, masło, jogurt, proszek do pieczenia i sól, krótko wyrobić jednolite ciasto. Z gotowego ciasta skubać po trochu ciasto i formować kulki wielkości nieugotowanej ciecierzycy. Gotowe kulki smażyć w trzech porcjach na rozgrzanym do ok. 160 C oleju przez ok. 4-5 minut na jasno bursztynowy kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Przełożyć do miski.
Polewa:
150 g miodu
2 łyżki soku z cytryny
żurawina i jagody goji do dekoracji
posypka cukrowa do dekoracji
cytryna w rumie do dekoracji
Na środek dużego talerza ustawić wąską szklankę, dookoła niej wyłożyć wymieszane z sosem ciastka, uformować na kształt wysokiego wieńca. Wierzch posypać suszonymi owocami i cukrową posypką, obłożyć plastrami cytryny.
czwartek, 7 stycznia 2016
Pączki
Lekkie, nie nasiąkające tłuszczem pączki. Robi się je dość łatwo, ciasta nie wyrabia się długo. Nadziewamy je przy pomocy szprycy dowolnym nadzieniem, u mnie kajmakowym, ale równie dobrze można zostawić je bez nadzienia. Smakują przepysznie! Przepis, lekko zmieniony (dodałam trochę więcej mąki i odjęłam trochę masła) z książki Barbary Brytnerowiczowej "Ciasta domowe".
porcja na ok.25-26 szt.
Ciasto:
550 g mąki pszennej
2 jajka
2 żółtka
60 g cukru
40 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
80 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka rumu lub spirytusu
1 litr oleju do smażenia
puszka masy kajmakowej do nadziewania
Lukier:
2 szklanki cukru pudru
4 łyżki wody
skórka pomarańczowa do dekoracji
porcja na ok.25-26 szt.
Ciasto:
550 g mąki pszennej
2 jajka
2 żółtka
60 g cukru
40 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
80 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka rumu lub spirytusu
1 litr oleju do smażenia
puszka masy kajmakowej do nadziewania
Do kubka pokruszyć drożdże, zasypać 1 czubatą łyżką cukru, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Odstawić na ok. 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Do miski wbić jajka i żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, ubić przez ok. 3-4 minuty. Dodać lekko ciepłe mleko, rozpuszczone i ostudzone masło, sól i rum, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, rozwałkować na grubość ok. 1,3 - 1,5 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wykrawać kółka. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Olej wylać do szerokiego garnka, rozgrzać do temperatury 165-170 C, smażyć po 2 minuty z każdej strony. Ostudzić.
Kajmak przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania (gdyby był za gęsty, lekko podgrzać), wbijać w ostudzone pączki i nadziewać.
2 szklanki cukru pudru
4 łyżki wody
skórka pomarańczowa do dekoracji
Do miski wsypać cukier puder, wlać wodę, rozetrzeć łyżką na gęsty lukier. W razie potrzeby dodać jeszcze 1 łyżeczkę wody. Gotowym lukrem polać po wierzchu wystudzonych pączków (po ok. 1 łyżeczce) i ozdobić skórką pomarańczową.
poniedziałek, 4 stycznia 2016
Rafaello
Bardzo kokosowe ciasto z dużą ilością białek, więc jeśli Wam zostały z wypieków to polecam :) Przekładane delikatną, przepyszną masą.
ciasto:
8 białek
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki pszennej
200 g drobnych wiórek kokosowych
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać wiórki kokosowe, jeszcze raz krótko wymieszać.
Powstałe ciasto podzielić na 2 równe części, wyłożyć do 2 prostokątnych form o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 25 min. Ostudzić.
krem:
2 szklanki mleka
5 żółtek
4 łyżki z lekkim czubkiem cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
250 g masła
ok. 50 g wiórek kokosowych do posypania po wierzchu ciasta
Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować.
W misce ubić żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i pozostałe 1/2 szklanki mleka. Powstałą mieszankę wlać do zestawionego z palnika gorącego mleka, cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić na palnik, gotować do zgęstnienia, ok. 20-30 sekund. Ostudzić.
Do miski wyłożyć masło, miksując, dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu aż do całkowitego zużycia. Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę masy, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, wyrównać, posypać wiórkami kokosowymi.
ciasto:
8 białek
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki pszennej
200 g drobnych wiórek kokosowych
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać wiórki kokosowe, jeszcze raz krótko wymieszać.
Powstałe ciasto podzielić na 2 równe części, wyłożyć do 2 prostokątnych form o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 25 min. Ostudzić.
krem:
2 szklanki mleka
5 żółtek
4 łyżki z lekkim czubkiem cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
250 g masła
ok. 50 g wiórek kokosowych do posypania po wierzchu ciasta
Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować.
W misce ubić żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i pozostałe 1/2 szklanki mleka. Powstałą mieszankę wlać do zestawionego z palnika gorącego mleka, cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić na palnik, gotować do zgęstnienia, ok. 20-30 sekund. Ostudzić.
Do miski wyłożyć masło, miksując, dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu aż do całkowitego zużycia. Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę masy, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, wyrównać, posypać wiórkami kokosowymi.