Dzisiaj jest obchodzony Międzynarodowy Dzień Sernika. Z tej okazji u mnie dzisiaj sernik na zimno, bardzo wiśniowy, z dużą ilością tych owoców :) Na ciasteczkowym spodzie wyłożona jest wiśniowo - serowa masa. Wierzch to zalane wiśnie wiśniową galaretką. Idealny na świętowanie w tak upalny (jak dzisiaj) dzień :)
ciasteczkowy spód:
140 g kakaowych ciastek z kremem - markiz
20 g miękkiego masła
Ciastka (razem z kremem) z masłem zmiksować blenderem. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 22 cm, lekko docisnąć.
masa serowo - wiśniowa:
600 g świeżych wiśni
100 g cukru
1 galaretka wiśniowa
1 opakowanie (10 g = 6 listków) żelatyny w listkach
500 g mielonego sera białego
Wiśnie wydrylować, włożyć do rondelka, zasypać cukrem, gotować pod przykryciem ok. 4-5 minut.
Żelatynę w listkach namoczyć przez ok. 5 minut w zimnej wodzie, lekko odcisnąć.
Do gorących wiśni wsypać galaretkę i namoczoną żelatynę wymieszać do rozpuszczenia. Lekko ostudzić, zmiksować blenderem (mogą pozostać kawałki wiśni). Odstawić do całkowitego ostudzenia. Do galaretki dodać ser, zmiksować. Wyłożyć na ciasteczkowe dno, odstawić do lodówki do stężenia masy.
galaretka na wierzch:
2 szklanki wody
2 galaretki wiśniowe
100 g świeżych wiśni
Do rondelka wlać wodę, zagotować, zestawić z palnika, wsypać galaretki, mieszać do momentu ich rozpuszczenia.
Wiśnie wydrylować, wrzucić do gorącej galaretki. Ostudzić.
Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch dobrze ściętej masy serowej. Odstawić do lodówki do jej zastygnięcia. Podawać schłodzony.
sobota, 30 lipca 2016
czwartek, 28 lipca 2016
Drożdżówki z nadzieniem z czarnej porzeczki
Małe drożdżóweczki wycinane szklanką. Piękne, fioletowe nadzienie serowo- porzeczkowe. Bez dodatku jajka. Miękkie, wilgotne, przepyszne!
ciasto:
30 g świeżych drożdży
1/3 szklanki cukru
1 szklanka kefiru
100 ml oleju
3 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać kefir i olej, wymieszać. Wsypać sól i mąkę, krótko wyrobić jednolite ciasto, Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
nadzienie:
250 g sera białego w kostce
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka czarnej porzeczki
Czarne porzeczki zmiksować blenderem.
Do miski wyłożyć ser, cukier i mąkę ziemniaczaną i rozdrobnione porzeczki, krótko zmiksować.
wykonanie:
Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość ok. 1 cm, szklanką wykrawać kółka. Dnem mniejszej szklanki - literatki wciskać dołki w każdym kółku. Nakładać nadzienie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12-14 minut, do czasu zrumienienia brzegów drożdżówek.
ciasto:
30 g świeżych drożdży
1/3 szklanki cukru
1 szklanka kefiru
100 ml oleju
3 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać kefir i olej, wymieszać. Wsypać sól i mąkę, krótko wyrobić jednolite ciasto, Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
nadzienie:
250 g sera białego w kostce
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka czarnej porzeczki
Czarne porzeczki zmiksować blenderem.
Do miski wyłożyć ser, cukier i mąkę ziemniaczaną i rozdrobnione porzeczki, krótko zmiksować.
wykonanie:
Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość ok. 1 cm, szklanką wykrawać kółka. Dnem mniejszej szklanki - literatki wciskać dołki w każdym kółku. Nakładać nadzienie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12-14 minut, do czasu zrumienienia brzegów drożdżówek.
wtorek, 26 lipca 2016
Malinowy chlebek na kefirze
Ucierane ciasto z dodatkiem kefiru i z wmieszanymi w środek malinami. Dzięki dodatkowi brązowego cukru zyskuje lekko karmelowy smak i piękny złoty kolor. Wilgotne od użytego do ciasta kefiru i malin. Przepis, lekko zmieniony stąd .
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego (nie greckiego)
1 duże jajko
1/2 szklanki oleju
1 zaokrąglona łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 150-200 g świeżych malin
Do miski wsypać mąkę, brązowy cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Wlać kefir i olej, wbić jajko, krótko zmiksować na jednolite ciasto. Wsypać maliny, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 21x9 cm. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec "do suchego patyczka", ok. 50 minut.
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego (nie greckiego)
1 duże jajko
1/2 szklanki oleju
1 zaokrąglona łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 150-200 g świeżych malin
Do miski wsypać mąkę, brązowy cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Wlać kefir i olej, wbić jajko, krótko zmiksować na jednolite ciasto. Wsypać maliny, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 21x9 cm. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec "do suchego patyczka", ok. 50 minut.
niedziela, 24 lipca 2016
Pomidorowe placuszki
Chwila oddechu od słodkiego bo na mojej działce pojawiły się pierwsze pomidory :) Polecam niezwykłe, delikatne, wilgotne od pomidorów i w dodatku niskokaloryczne placuszki smażone bez tłuszczu :) Przepyszne!
250 g pomidorów
1 duże jajko
1/4 szklanki maki pszennej
1/4 łyżeczki soli
5 listków bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
Pomidory obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Dodać jajko, mąkę, sól, oliwę z oliwek i drobno posiekane listki bazylii, wymieszać łyżką.
Smażyć z obu stron na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu.
250 g pomidorów
1 duże jajko
1/4 szklanki maki pszennej
1/4 łyżeczki soli
5 listków bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
Pomidory obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Dodać jajko, mąkę, sól, oliwę z oliwek i drobno posiekane listki bazylii, wymieszać łyżką.
Smażyć z obu stron na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu.
czwartek, 21 lipca 2016
Karmelowa jagódka
Rozpływające się w ustach ciasto biszkoptowe. Przełożone jest masą śmietanową z jagodami i kajmakiem. Idealne ciasto na udany weekend :)
biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy bez cukru
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.
Do żółtek dodać olej, krótko ubić, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i budyń, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 36x24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
poncz:
150 ml zimnej wody
1 płaska łyżka cukru
Do wody wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia, podzielić na 2 równe części.
krem:
250 g mascarpone
500 ml kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
2 szklanki jagód
Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier, wlać kremówkę, krótko ubić (ok. 1 minuty). Wsypać jagody, wymieszać łyżką.
dodatkowo:
1 puszka kajmaku (530 g)
ok. 1/3 szklanki jagód do posypania po wierzchu ciasta
wykonanie:
Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć 3/4 puszki kajmaku, równo rozsmarować.
Na kajmak wyłożyć 3/4 kremu z jagodami, rozsmarować. Przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Rozsmarować resztą kajmaku, na nim wyłożyć równo pozostały krem, Wierzch posypać jagodami. Schłodzić.
biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy bez cukru
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.
Do żółtek dodać olej, krótko ubić, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i budyń, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 36x24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
poncz:
150 ml zimnej wody
1 płaska łyżka cukru
Do wody wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia, podzielić na 2 równe części.
krem:
250 g mascarpone
500 ml kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
2 szklanki jagód
Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier, wlać kremówkę, krótko ubić (ok. 1 minuty). Wsypać jagody, wymieszać łyżką.
dodatkowo:
1 puszka kajmaku (530 g)
ok. 1/3 szklanki jagód do posypania po wierzchu ciasta
wykonanie:
Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć 3/4 puszki kajmaku, równo rozsmarować.
Na kajmak wyłożyć 3/4 kremu z jagodami, rozsmarować. Przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Rozsmarować resztą kajmaku, na nim wyłożyć równo pozostały krem, Wierzch posypać jagodami. Schłodzić.
środa, 20 lipca 2016
Serniczki z poziomkami
Są jeszcze poziomki? Jeśli tak to proponuję zrobić z nich małe serniczki z poziomkami i białą czekoladą, są pyszne :) Muszę się przyznać że pierwszy raz piekłam ciasto z poziomkami, wstyd! Teraz już wiem że można i warto :)
porcja na ok. 8 serniczków:
250 g mielonego białego sera
2 duże jajka
1/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
ok. 150 g poziomek
ok.6 kostek białej czekolady
Do miski wyłożyć ser, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Wyłożyć do silikonowych foremek na muffinki włożone w metalową formę do pieczenia muffinek. Na wierzch ułożyć poziomki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zaraz przykręcić do 160C, piec ok. 30 minut (do ścięcia się środka). Na gorące serniczki posypać drobno posiekaną białą czekoladę.
porcja na ok. 8 serniczków:
250 g mielonego białego sera
2 duże jajka
1/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
ok. 150 g poziomek
ok.6 kostek białej czekolady
Do miski wyłożyć ser, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Wyłożyć do silikonowych foremek na muffinki włożone w metalową formę do pieczenia muffinek. Na wierzch ułożyć poziomki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zaraz przykręcić do 160C, piec ok. 30 minut (do ścięcia się środka). Na gorące serniczki posypać drobno posiekaną białą czekoladę.
poniedziałek, 18 lipca 2016
Tęczowy koktajl
Pyszny i bardzo zdrowy koktajl w prawie wszystkich kolorach i smakach lata. Zależnie jak bardzo zanurzymy słomkę w szklance tak możemy "regulować" sobie smaki ;) Na dno wlewamy gęściejsze koktajle z dodatkiem banana a na wierzch te bez niego. Do kolorowego koktajlu można użyć jeszcze innych owoców w zależności czym dysponujemy i na co mamy ochotę :) Owoców nie musimy przecierać przez sitko.
50 g świeżego szpinaku
1 łyżka cukru
1/2 dojrzałego banana
100 ml naturalnego jogurtu
Szpinak pokroić w paski, zmiksować blenderem. Dodać cukier, banan i jogurt, jeszcze raz zmiksować.
1 szklanka czerwonych porzeczek
1 łyżka cukru
100 ml naturalnego jogurtu
Czerwone porzeczki krótko zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Do porzeczkowego musu dodać cukier i jogurt, jeszcze raz zmiksować.
1/2 szklanki czarnych jagód
1 łyżka cukru
1/2 dojrzałego banana
100 ml naturalnego jogurtu
Jagody zmiksować blenderem. Dodać cukier, banan i jogurt, jeszcze raz zmiksować.
1 szklanka czarnych porzeczek
1 łyżka cukru
1/2 dojrzałego banana
100 ml naturalnego jogurtu
Czarne porzeczki zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Do porzeczkowego musu dodać cukier, banan i jogurt, jeszcze raz zmiksować.
1 szklanka wiśni
1 łyżka cukru
1/2 dojrzałego banana
100 ml naturalnego jogurtu
Wiśnie zmiksować blenderem. Dodać cukier, banan i jogurt, jeszcze raz zmiksować.
50 g świeżego szpinaku
1 łyżka cukru
1/2 dojrzałego banana
100 ml naturalnego jogurtu
Szpinak pokroić w paski, zmiksować blenderem. Dodać cukier, banan i jogurt, jeszcze raz zmiksować.
1 szklanka czerwonych porzeczek
1 łyżka cukru
100 ml naturalnego jogurtu
Czerwone porzeczki krótko zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Do porzeczkowego musu dodać cukier i jogurt, jeszcze raz zmiksować.
1/2 szklanki czarnych jagód
1 łyżka cukru
1/2 dojrzałego banana
100 ml naturalnego jogurtu
Jagody zmiksować blenderem. Dodać cukier, banan i jogurt, jeszcze raz zmiksować.
1 szklanka czarnych porzeczek
1 łyżka cukru
1/2 dojrzałego banana
100 ml naturalnego jogurtu
Czarne porzeczki zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Do porzeczkowego musu dodać cukier, banan i jogurt, jeszcze raz zmiksować.
1 szklanka wiśni
1 łyżka cukru
1/2 dojrzałego banana
100 ml naturalnego jogurtu
Wiśnie zmiksować blenderem. Dodać cukier, banan i jogurt, jeszcze raz zmiksować.
1 dojrzały banan
100 ml naturalnego jogurtu
Banan zmiksować blenderem. Dodać jogurt, jeszcze raz zmiksować.
Do 4 wysokich szklanek wlewać na dno bananowy koktajl, na to powoli wlać koktajl wiśniowy, z czarnej porzeczki, jagodowy i szpinakowy lub z czerwonej porzeczki.
100 ml naturalnego jogurtu
Banan zmiksować blenderem. Dodać jogurt, jeszcze raz zmiksować.
Do 4 wysokich szklanek wlewać na dno bananowy koktajl, na to powoli wlać koktajl wiśniowy, z czarnej porzeczki, jagodowy i szpinakowy lub z czerwonej porzeczki.
poniedziałek, 11 lipca 2016
Ciasto z czarną porzeczką
Aromatyczne, mocno porzeczkowe ciasto z czarną porzeczką. Bardzo sezonowe, nie sposób mu się oprzeć ;)
nadzienie:
3 szklanki czarnej porzeczki
1/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką.
ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
90 g miękkiego masła
1 duże jajko
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Dodać masło i jajko, wyrobić jednolite ciasto.
2/3 ciasta równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 28x23 cm, Wysypać przygotowane porzeczki, wyrównać. Na wierzch zatrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe 1/3 ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 40-45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
nadzienie:
3 szklanki czarnej porzeczki
1/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką.
ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
90 g miękkiego masła
1 duże jajko
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Dodać masło i jajko, wyrobić jednolite ciasto.
2/3 ciasta równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 28x23 cm, Wysypać przygotowane porzeczki, wyrównać. Na wierzch zatrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe 1/3 ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 40-45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
piątek, 8 lipca 2016
Proste ciasto z jagodami na kefirze
Łatwe w wykonaniu, przepyszne ciasto z jagodami. Przygotowane na bazie kefiru, z małą ilością masła, czyli małokaloryczne ;) Wilgotne, puszyste, do koniecznego zrobienia w sezonie jagodowym :) Przepis, z lekką modyfikacją (zmniejszyłam ilość cukru i zwiększyłam ilość jagód) stąd
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
50 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 szklanki jagód
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Dodać miękkie masło, jajko i kefir, krótko zmiksować. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać.
Jagody opłukać na sitku, osuszyć, równomiernie wysypać na wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
50 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 szklanki jagód
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Dodać miękkie masło, jajko i kefir, krótko zmiksować. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać.
Jagody opłukać na sitku, osuszyć, równomiernie wysypać na wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.
środa, 6 lipca 2016
Tarta dary lata
Tarta z całym dobrodziejstwem lata. Znajdziemy tu najróżniejsze owoce: czereśnie, jagody leśne, borówki amerykańskie, porzeczki czerwone i czarne, maliny i truskawki. Można dowolnie zmieniać owoce, zależnie od tego co nam obrodziło. Im większe ich zróżnicowanie, tym większe doznania smakowe :) Wszystko zalane jest masą na bazie sera ricotta. Fantastyczne połączenie smaków! Bawmy się owocowo :)
ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła
1 żółtko
szczypta proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Wbić żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Posypując lekko wierzch, wylepić równomiernie formę do tarty o średnicy cm. wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 10 minut.
nadzienie:
250 g ricotty
1 duże jajko
1 białko (z ciasta)
1/3 szklanki cukru
1 zaokrąglona łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
2 szklanki mieszanych owoców (czereśnie, maliny, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, borówka amerykańska, jagody leśne)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Do miski wyłożyć ricottę, dodać jajko, białko, cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, krótko zmiksować.
Do miski wyłożyć przepołowione czereśnie, pokrojone na ćwiartki truskawki, maliny, jagody, borówki, porzeczki, wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej, delikatnie wymieszać. Równomiernie wyłożyć na lekko podpieczony, gorący spód. Zalać masą serową, wyrównać do brzegów. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec jeszcze ok. 40 minut. Ostudzić.
Z okazji 3 rocznicy powstania Akademii Kulinarnej Whirlpool, życzę by Wasze warsztaty były zawsze tak ciekawe jak dotychczas, byście nie tracili nigdy zapału który macie w sobie i by zawsze gotowanie sprawiało Wam przyjemność. Życzę również by wena Was nigdy nie opuszczała a pomysły na nowe potrawy nigdy Wam się nie wyczerpywały.
Więcej o Akademii Kulinarnej Whirlpool znajdziecie tutaj
A przepisy mistrza znajdziecie na jego blogu tutaj
ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła
1 żółtko
szczypta proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Wbić żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Posypując lekko wierzch, wylepić równomiernie formę do tarty o średnicy cm. wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 10 minut.
nadzienie:
250 g ricotty
1 duże jajko
1 białko (z ciasta)
1/3 szklanki cukru
1 zaokrąglona łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
2 szklanki mieszanych owoców (czereśnie, maliny, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, borówka amerykańska, jagody leśne)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Do miski wyłożyć ricottę, dodać jajko, białko, cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, krótko zmiksować.
Do miski wyłożyć przepołowione czereśnie, pokrojone na ćwiartki truskawki, maliny, jagody, borówki, porzeczki, wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej, delikatnie wymieszać. Równomiernie wyłożyć na lekko podpieczony, gorący spód. Zalać masą serową, wyrównać do brzegów. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec jeszcze ok. 40 minut. Ostudzić.
Z okazji 3 rocznicy powstania Akademii Kulinarnej Whirlpool, życzę by Wasze warsztaty były zawsze tak ciekawe jak dotychczas, byście nie tracili nigdy zapału który macie w sobie i by zawsze gotowanie sprawiało Wam przyjemność. Życzę również by wena Was nigdy nie opuszczała a pomysły na nowe potrawy nigdy Wam się nie wyczerpywały.
Więcej o Akademii Kulinarnej Whirlpool znajdziecie tutaj
A przepisy mistrza znajdziecie na jego blogu tutaj
wtorek, 5 lipca 2016
Sernik na zimno agrestowo-truskawkowy
Gdy byłam mała, pamiętam, że moja Babcia, a potem moja Mama robiły kompot truskawkowy z dodatkiem agrestu. Jego smak czuję do dziś, pyszny! Postanowiłam zestawić te dwa owoce w serniku na zimno. Spód zrobiłam bardzo zdrowy, z płatków owsianych, chia i siemienia lnianego, słodzony miodem. Wyszło bardzo smacznie, orzeźwiająco, prawdziwy, letni smak :)
spód:
100 g płatków owsianych
1 łyżka chia
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki miodu
4 łyżki wody
Płatki owsiane krótko zmiksować blenderem. Dodać chia, siemię lniane, miód i wodę, dobrze wymieszać łyżką. Wylepić na dno i lekko boki, wyłożoną papierem do pieczenia, małej tortownicy o średnicy 17 cm.
masa agrestowa:
100 g świeżego agrestu
2 galaretki agrestowe
200 ml wody
200 g mielonego białego sera
200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego (nie greckiego)
Agrest rozdrobnić blenderem.
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, zostawić do zupełnego ostudzenia.
Do chłodnej ale jeszcze płynnej galaretki wyłożyć agrest, wymieszać. Wyłożyć biały ser i kefir, krótko zmiksować. Lekko tężejącą masę wyłożyć na przygotowany spód, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
masa truskawkowa:
50 g świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe
200 ml wody
4 łyżki soku z cytryny
200 g mielonego białego sera
200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego (nie greckiego)
100 g świeżych truskawek
50 g truskawek zmiksować blenderem.
Pozostałe 100 g truskawek umyć, osuszyć, jeśli są bardzo duże, przekroić na połówki (będą zatopione w masie).
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, zostawić do zupełnego ostudzenia.
Do chłodnej ale jeszcze płynnej galaretki dodać biały ser, sok z cytryny, zmiksowane truskwki i kefir, krótko zmiksować. Lekko tężejącą masę wyłożyć na przygotowany spód, ułożyć truskawki, lekko je wcisnąć w środek, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na ok. 2-3 godziny (najlepiej na całą noc). Podawać schłodzone.
Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym Naturalnie zdrowe
spód:
100 g płatków owsianych
1 łyżka chia
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki miodu
4 łyżki wody
Płatki owsiane krótko zmiksować blenderem. Dodać chia, siemię lniane, miód i wodę, dobrze wymieszać łyżką. Wylepić na dno i lekko boki, wyłożoną papierem do pieczenia, małej tortownicy o średnicy 17 cm.
masa agrestowa:
100 g świeżego agrestu
2 galaretki agrestowe
200 ml wody
200 g mielonego białego sera
200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego (nie greckiego)
Agrest rozdrobnić blenderem.
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, zostawić do zupełnego ostudzenia.
Do chłodnej ale jeszcze płynnej galaretki wyłożyć agrest, wymieszać. Wyłożyć biały ser i kefir, krótko zmiksować. Lekko tężejącą masę wyłożyć na przygotowany spód, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
masa truskawkowa:
50 g świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe
200 ml wody
4 łyżki soku z cytryny
200 g mielonego białego sera
200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego (nie greckiego)
100 g świeżych truskawek
50 g truskawek zmiksować blenderem.
Pozostałe 100 g truskawek umyć, osuszyć, jeśli są bardzo duże, przekroić na połówki (będą zatopione w masie).
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, zostawić do zupełnego ostudzenia.
Do chłodnej ale jeszcze płynnej galaretki dodać biały ser, sok z cytryny, zmiksowane truskwki i kefir, krótko zmiksować. Lekko tężejącą masę wyłożyć na przygotowany spód, ułożyć truskawki, lekko je wcisnąć w środek, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na ok. 2-3 godziny (najlepiej na całą noc). Podawać schłodzone.
Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym Naturalnie zdrowe
poniedziałek, 4 lipca 2016
Dekoracyjna sałatka
Sałatka która nie tylko ładnie, dekoracyjnie wygląda ale też i pysznie smakuje. Dzięki zróżnicowaniu składników jest zdrowa i sycąca.
sałata
2 jajka
3 pomidory
2 pęczki rzodkiewki
1 puszka kukurydzy
pęczek rzeżuchy ogrodowej
100 g sera żółtego
200 ml jogurtu naturalnego
sól
Jajka ugotować na twardo, pokroić na plasterki, ułożyć na boki 2 mniejszych (lub 1 większej) salaterek.
Sałatę porwać na małe kawałki, przełożyć na dno naczyń.
Pomidory pokroić w dużą kostkę, ułożyć na sałacie.
Kukurydzę odcedzić, rozsypać po pomidorach.
Rzodkiewkę pokroić na grube kawałki, posypać po kukurydzy.
Jogurt przyprawić do smaku solą, polać po rzodkiewce.
Rzeżuchę posiekać, posypać po jogurcie.
Ser żółty zetrzeć na grubej tarce, rozsypać po wierzchu.
sałata
2 jajka
3 pomidory
2 pęczki rzodkiewki
1 puszka kukurydzy
pęczek rzeżuchy ogrodowej
100 g sera żółtego
200 ml jogurtu naturalnego
sól
Jajka ugotować na twardo, pokroić na plasterki, ułożyć na boki 2 mniejszych (lub 1 większej) salaterek.
Sałatę porwać na małe kawałki, przełożyć na dno naczyń.
Pomidory pokroić w dużą kostkę, ułożyć na sałacie.
Kukurydzę odcedzić, rozsypać po pomidorach.
Rzodkiewkę pokroić na grube kawałki, posypać po kukurydzy.
Jogurt przyprawić do smaku solą, polać po rzodkiewce.
Rzeżuchę posiekać, posypać po jogurcie.
Ser żółty zetrzeć na grubej tarce, rozsypać po wierzchu.
sobota, 2 lipca 2016
Sałata pełna zdrowia
Sałata, która dla mnie jest pełna nowości. Dopiero niedawno dowiedziałam się ( i jest mi wstyd że tak późno), że natka marchewki może z powodzeniem być używana w różnego rodzaju potrawach i sałatkach. Co więcej, ma ona dużo więcej składników odżywczych niż korzeń. To samo można powiedzieć o młodych listkach buraków. Do tej wersji salaty użyłam dużo różnorodnych składników. W większości są to ogólnodostępne warzywa prosto z ogrodu. Wyjątkiem jest tu kukurydza z puszki Bonduelle, którą bardzo lubię dodawać do różnego rodzaju kompozycji sałatowych.
Warzywne inspiracje z produktami Bonduelle znajdziecie tutaj
sałata
puszka kukurydzy Bonduelle
1 opakowanie małych kulek mozzarelli
250 g pomidorków koktajlowych
pęczek rzodkiewki
awokado
garść młodych listków botwinki
kilka gałązek koperku
kilka gałązek młodych listków marchewki
kilka listków świeżego oregano
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
Sałatę i liście botwinki umyć, osuszyć, porwać na kawałki, ułożyć na dużym półmisku.
Rzodkiewki pokroić w półplasterki, posypać po sałacie.
Kulki mozzarelli i pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, równomiernie rozłożyć na całej powierzchni.
Awokado obrać, pokroić w grubą kostkę, porozkładać na sałacie.
Kukurydzę Bonduelle odcedzić, rozsypać po wierzchu.
Koperek, młode listki marchewki i oregano pokroić lub porwać na małe części, posypać po wszystkim.
Oliwę, sok z cytryny i sól wymieszać w kubku, polać po całości.
Warzywne inspiracje z produktami Bonduelle znajdziecie tutaj
sałata
puszka kukurydzy Bonduelle
1 opakowanie małych kulek mozzarelli
250 g pomidorków koktajlowych
pęczek rzodkiewki
awokado
garść młodych listków botwinki
kilka gałązek koperku
kilka gałązek młodych listków marchewki
kilka listków świeżego oregano
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
Sałatę i liście botwinki umyć, osuszyć, porwać na kawałki, ułożyć na dużym półmisku.
Rzodkiewki pokroić w półplasterki, posypać po sałacie.
Kulki mozzarelli i pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, równomiernie rozłożyć na całej powierzchni.
Awokado obrać, pokroić w grubą kostkę, porozkładać na sałacie.
Kukurydzę Bonduelle odcedzić, rozsypać po wierzchu.
Koperek, młode listki marchewki i oregano pokroić lub porwać na małe części, posypać po wszystkim.
Oliwę, sok z cytryny i sól wymieszać w kubku, polać po całości.
piątek, 1 lipca 2016
Malinowy puszek
Bardzo delikatne ciasto biszkoptowe przekładane prostym kremem na bazie mascarpone z mnóstwem świeżych malin. Po schłodzeniu, ciasto rozpływa się w ustach :)
biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
3 łyżki oleju
1 płaska łyzka proszku do pieczenia
160 g mąki pszennej
Białka wybić do miski, ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz wymieszać łyżką. wyłożyć do formy do pieczenia o wymiarach 36x24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 części.
poncz:
150 ml wody
1 płaska łyżka cukru
Do wody wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia.
krem:
250 ml mascarpone
600 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
ok. 400 g świeżych malin
ok. 8 kostek gorzkiej czekolady
Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier, wlać połowę kremówki, krótko zmiksować (kilka sekund), wlać pozostałą kremówkę, ubijać jeszcze ok. 20-30 sekund.
1/4 kremu odłożyć na wierzch. Pozostałą część kremu podzielić na pół.
Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć połowę kremu, gęsto ułożyć "na leżąco" maliny, przykryć drugą częścią kremu, wyrównać. Przyłożyć połówką biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć resztą ponczu. Na wierzch wyłożyć odłożonym kremem, wyrównać. Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
3 łyżki oleju
1 płaska łyzka proszku do pieczenia
160 g mąki pszennej
Białka wybić do miski, ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz wymieszać łyżką. wyłożyć do formy do pieczenia o wymiarach 36x24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 części.
poncz:
150 ml wody
1 płaska łyżka cukru
Do wody wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia.
krem:
250 ml mascarpone
600 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
ok. 400 g świeżych malin
ok. 8 kostek gorzkiej czekolady
Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier, wlać połowę kremówki, krótko zmiksować (kilka sekund), wlać pozostałą kremówkę, ubijać jeszcze ok. 20-30 sekund.
1/4 kremu odłożyć na wierzch. Pozostałą część kremu podzielić na pół.
Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć połowę kremu, gęsto ułożyć "na leżąco" maliny, przykryć drugą częścią kremu, wyrównać. Przyłożyć połówką biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć resztą ponczu. Na wierzch wyłożyć odłożonym kremem, wyrównać. Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.