Najdelikatniejszy, wprost piankowy sernik! Pięknie się kroi. Pieczony na cienkim kruchym spodzie, wierzch pokryty jest przecierem z domowego winogronu zagęszczonego żelatyną. Można go zrobić bez owocowej warstwy albo zastąpić innymi owocami. Naprawdę godny polecenia!
spód:
1/2 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
40 g masła
2 łyżki cukru
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtko, miękkie masło, cukier i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 14 minut. Ostudzić.
masa serowa:
500 g mielonego białego sera (z wiaderka)
200 g kwaśniej śmietany 18%
3 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
4 duże jajka
1 budyń śmietankowy bez cukru
Do miski wbić białka, ubić na sztywno.
Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać śmietanę, sok z cytryny, cukier, olej, żółtka i budyń w proszku, zmiksować. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać łyżką.
Masę serową wyłożyć na spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, na dno piekarnika wlać ok. 1/4 szklanki wody lub wysypać 4 kostki lodu. Piec 55 minut, piekarnik wyłączyć, studzić przez całą noc (ok. 5-6 godzin) przy zamkniętych drzwiczkach.
galaretka winogronowa:
500 g fioletowych domowych winogron (waga po oberwaniu z gron)
2 zaokrąglone łyżki cukru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody
Winogron umyć, przełożyć do rondelka, gotować pod przykryciem ok. 8 minut, przetrzeć przez sitko. Do przecieru dodać cukier, wymieszać, ostudzić.
Żelatynę wsypać do metalowego kubka, zalać 3 łyżkami zimnej wody, zostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie delikatnie podgrzać, wymieszać do jej rozpuszczenia. Wlać do przecieru winogronowego, wymieszać. Wstawić do lodówki do momentu aż lekko zacznie gęstnieć. Wylać na wierzch sernika (nie oddzielać od brzegów tortownicy). Wstawić do lodówki aż galaretka całkiem stężeje. Przechowywać w chłodnym miejscu.
środa, 28 września 2016
poniedziałek, 26 września 2016
Bliny z karmelizowanymi śliwkami
Gryczane bliny z niedużą ilością mąki pszennej podane karmelizowanymi śliwkami. Deser pyszny i zdrowy.
bliny:
10 g świeżych drożdży
1 zaokrąglona łyżka cukru
100 ml mleka
1 duże jajko
100 g mąki gryczanej
50 g mąki pszennej
olej do smażenia
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na 1-2 minuty aż zrobią się płynne. Dolać mleko, wymieszać. Wbić jajko, wsypać mąkę pszenną i gryczaną, zmiksować. Smażyć z obu stron na podlanej olejem patelni. Wykładać na papierowy ręcznik.
karmelizowane śliwki:
200 g śliwek węgierek
2 łyżki wody
1 czubata łyżka cukru
Śliwki umyć, przepołowić w rękach, usunąć pestki. Przełożyć na patelnię, podlać wodą, posypać po wierzchu cukrem. Dusić pod przykryciem na małym palniku przez ok. 3-4 minuty, nie mieszając.
Gotowe bliny polać sosem śliwkowym, można ewentualnie posypać cukrem pudrem.
bliny:
10 g świeżych drożdży
1 zaokrąglona łyżka cukru
100 ml mleka
1 duże jajko
100 g mąki gryczanej
50 g mąki pszennej
olej do smażenia
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na 1-2 minuty aż zrobią się płynne. Dolać mleko, wymieszać. Wbić jajko, wsypać mąkę pszenną i gryczaną, zmiksować. Smażyć z obu stron na podlanej olejem patelni. Wykładać na papierowy ręcznik.
karmelizowane śliwki:
200 g śliwek węgierek
2 łyżki wody
1 czubata łyżka cukru
Śliwki umyć, przepołowić w rękach, usunąć pestki. Przełożyć na patelnię, podlać wodą, posypać po wierzchu cukrem. Dusić pod przykryciem na małym palniku przez ok. 3-4 minuty, nie mieszając.
Gotowe bliny polać sosem śliwkowym, można ewentualnie posypać cukrem pudrem.
piątek, 23 września 2016
Tęczowa pizza
Puszysta pizza z mnóstwem kolorowych warzyw. Pyszna, lekka, z chrupiącym spodem. Wszystkim bardzo smakowała :)
ciasto:
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
3/4 szklanki lekko ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju
300 g mąki pszennej
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji, wlać wodę, wymieszać. Dodać sól, olej i mąkę pszenną, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić na ok. 10 minut. Ciasto ułożyć na blaszce do pieczenia, cienko rozpłaszczyć na kształt długiego prostokąta o wymiarach ok. 36x20 cm, .
ciasto:
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
3/4 szklanki lekko ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju
300 g mąki pszennej
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji, wlać wodę, wymieszać. Dodać sól, olej i mąkę pszenną, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić na ok. 10 minut. Ciasto ułożyć na blaszce do pieczenia, cienko rozpłaszczyć na kształt długiego prostokąta o wymiarach ok. 36x20 cm, .
na wierzch:
50 g żółtego sera
50 g żółtego sera
1/2 czerwonej cebuli
1/2 pomarańczowej papryki
50 g brokuła
1 pomidor
1/2 puszki kukurydzy
Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu uformowanego ciasta.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Brokuł podzielić na bardzo małe różyczki.
Pomidor pokroić w półplastry.
Przygotowane warzywa ułożyć długimi rzędami kolejno: cebulę, brokuły, kukurydzę, paprykę i pomidor.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C, piec ok. 15-17 minut.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Brokuł podzielić na bardzo małe różyczki.
Pomidor pokroić w półplastry.
Przygotowane warzywa ułożyć długimi rzędami kolejno: cebulę, brokuły, kukurydzę, paprykę i pomidor.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C, piec ok. 15-17 minut.
środa, 21 września 2016
Zapiekanka ryżowo-śliwkowa
Banalnie prosta ale przepyszna zapiekanka na słodko, która z powodzeniem zaspokoi nasz apetyt na słodkie :)
porcja dla 2 osób:
100 g surowego ryżu
1 jajko
1 zaokrąglona łyżka cukru
100 g śliwek węgierek
Ryż ugotować, ostudzić.
Do miski wbić jajko, wsypać cukier, rozbić widelcem. dodać zimny ryż, wymieszać.
Śliwki pokroić w duże paski, wsypać do ryżu, wymieszać.
Przełożyć do 2 dużych kokilek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 20 minut.
Po wierzchu można polać słodką śmietanką.
porcja dla 2 osób:
100 g surowego ryżu
1 jajko
1 zaokrąglona łyżka cukru
100 g śliwek węgierek
Ryż ugotować, ostudzić.
Do miski wbić jajko, wsypać cukier, rozbić widelcem. dodać zimny ryż, wymieszać.
Śliwki pokroić w duże paski, wsypać do ryżu, wymieszać.
Przełożyć do 2 dużych kokilek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 20 minut.
Po wierzchu można polać słodką śmietanką.
poniedziałek, 19 września 2016
Ciastka z mlekiem skondensowanym
Bardzo proste ciastka bez cukru i jajek. Do ich zrobienia potrzeba zaledwie 3 składniki. Kruche, w smaku czuć mleko w proszku (mimo że go tu nie ma). Bardzo smaczne :)
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
100 g miękkiego masła
Do miski wsypać mąkę, dodać mleko skondensowane słodzone i masło, zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 1 godziny. Formować niewielkie kulki. Ułożyć na blaszce do pieczenia, można kłaść je w niedużych odległościach od siebie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12-15 minut.
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
100 g miękkiego masła
Do miski wsypać mąkę, dodać mleko skondensowane słodzone i masło, zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 1 godziny. Formować niewielkie kulki. Ułożyć na blaszce do pieczenia, można kłaść je w niedużych odległościach od siebie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12-15 minut.
piątek, 16 września 2016
Drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami
Pyszne drożdżówki bez jajek nadziane dużą ilością przepysznych karmelizowanych śliwek. Idealne z kubkiem mleka :)
ciasto:
20 g świeżych drożdży
50 g cukru
200 ml jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej
1 łyżka oleju
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na 2 minuty, wlać jogurt i olej, wymieszać łyżką. Dodać mąkę, wyrobić jednolite ciasto, podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować kulkę, w środek mocno wcisnąć małą szklaneczkę robiąc głęboki dołek. Odstawić do wyrośnięcia.
nadzienie:
400 g śliwek węgierek
2 łyżki wody
2 zaokrąglone łyżki cukru
Śliwki umyć, przełamać na pół, wyjąć pestki, przełożyć na patelnię. Wlać 2 łyżki wody, dusić pod przykryciem (nie mieszając!) ok. 3 minut. Posypać po wierzchu cukrem, smażyć jeszcze ok. 1-2 minut do odparowania soku. Ostudzić.
Schłodzone śliwki wyłożyć na przygotowane ciasto (ewentualnie można pogłębić dołek). Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika, piec ok. 18 minut.
ciasto:
20 g świeżych drożdży
50 g cukru
200 ml jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej
1 łyżka oleju
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na 2 minuty, wlać jogurt i olej, wymieszać łyżką. Dodać mąkę, wyrobić jednolite ciasto, podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować kulkę, w środek mocno wcisnąć małą szklaneczkę robiąc głęboki dołek. Odstawić do wyrośnięcia.
nadzienie:
400 g śliwek węgierek
2 łyżki wody
2 zaokrąglone łyżki cukru
Śliwki umyć, przełamać na pół, wyjąć pestki, przełożyć na patelnię. Wlać 2 łyżki wody, dusić pod przykryciem (nie mieszając!) ok. 3 minut. Posypać po wierzchu cukrem, smażyć jeszcze ok. 1-2 minut do odparowania soku. Ostudzić.
Schłodzone śliwki wyłożyć na przygotowane ciasto (ewentualnie można pogłębić dołek). Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika, piec ok. 18 minut.
środa, 14 września 2016
Ciasto marchewkowe z kajmakiem
Torcik marchewkowy przekładany kajmakiem i masą śmietanową. Dość ciężkie ciasto zderza się tu z delikatnością kremu. Podałam go na pięknej, spersonalizowanej paterze od My Gift Dna Można sobie wybrać tam różne napisy i wzory. Oprócz pater znajdziecie również wiele innych pomysłów na oryginalny spersonalizowany prezent, jak karafki, kieliszki, kufle, deski do pizzy, deski do krojenia ale też i wiele innych, nie kuchennych rzeczy.
ciasto:
400 g startej na drobnej tarce marchwi
150 g zmielonych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki kurkumy
1 płaska łyżeczka cynamonu
4 duże jajka
1 szklanka cukru
200 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody
Do miski wyłożyć startą marchew, dodać orzechy, kurkumę i cynamon, wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajka, wsypać cukier, ubić. Wlać olej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować. Wyłożyć marchew z orzechami, wymieszać łyżką.
Ciasto rozłożyć po równo do 2 jednakowych tortownic o średnicy 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 minut. Ostudzić.
krem:
250 g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
1 czubata łyżka cukru pudru
1 puszka kajmaku
Do miski wyłożyć mascarpone, wlać kremówkę, wsypać cukier, krótko zmiksować na gęstą masę.
wykonanie:
Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kajmaku, rozsmarować, na nim rozprowadzić połowę masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie docisnąć. Wierzch posmarować pozostałym kajmakiem, przykryć drugą połową masy śmietanowej, wyrównać. Brzegi wyrównać nożem. Można posypać zmielonymi orzechami. Dobrze schłodzić.
ciasto:
400 g startej na drobnej tarce marchwi
150 g zmielonych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki kurkumy
1 płaska łyżeczka cynamonu
4 duże jajka
1 szklanka cukru
200 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody
Do miski wyłożyć startą marchew, dodać orzechy, kurkumę i cynamon, wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajka, wsypać cukier, ubić. Wlać olej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować. Wyłożyć marchew z orzechami, wymieszać łyżką.
Ciasto rozłożyć po równo do 2 jednakowych tortownic o średnicy 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 minut. Ostudzić.
krem:
250 g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
1 czubata łyżka cukru pudru
1 puszka kajmaku
Do miski wyłożyć mascarpone, wlać kremówkę, wsypać cukier, krótko zmiksować na gęstą masę.
wykonanie:
Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kajmaku, rozsmarować, na nim rozprowadzić połowę masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie docisnąć. Wierzch posmarować pozostałym kajmakiem, przykryć drugą połową masy śmietanowej, wyrównać. Brzegi wyrównać nożem. Można posypać zmielonymi orzechami. Dobrze schłodzić.
poniedziałek, 12 września 2016
Szaszłyki ze śliwek smażone w cieście
Fajny sposób na wykorzystanie śliwek węgierek :) Na wykałaczkę nadziewa się kawałki owoców, macza się w cieście i smaży z obu stron. Wykałaczkę można wyjąć zaraz po usmażeniu (ja tak nie robiłam ale dla dzieci bezpieczniej) ;)
1/2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajko
1/4 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka cukru
szczypta soli
14 szt. śliwek węgierek
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, mleko, cukier i sól, krótko zmiksować.
Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki, nadziać na wykałaczki. Obtaczać w cieście, smażyć z obu stron na oleju. Gotowe posypać cukrem pudrem.
1/2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajko
1/4 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka cukru
szczypta soli
14 szt. śliwek węgierek
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, mleko, cukier i sól, krótko zmiksować.
Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki, nadziać na wykałaczki. Obtaczać w cieście, smażyć z obu stron na oleju. Gotowe posypać cukrem pudrem.
środa, 7 września 2016
Pancakes z gruszkami
W sezonie późno-letnim warto wykorzystać gruszki lub inne owoce, np śliwki do zrobienia pancakes. Świetnie wzbogacają smak :)
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki jogurtu
2 łyżki cukru
1 łyżka oleju
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 gruszka
Do miski wybić jajko, dodać mleko, jogurt, cukier, olej, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, krótko zmiksować.
Gruszkę obrać, pokroić w plasterki.
Na małą patelenkę ułożyć po 3 plastry gruszki, zalać ciastem, smażyć na bardzo małym płomieniu na najmniejszym palniku do momentu ścięcia się wierzchu ciasta. Przewrócić na drugą stronę, krótko smażyć do lekkiego zrumienienia.
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki jogurtu
2 łyżki cukru
1 łyżka oleju
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 gruszka
Do miski wybić jajko, dodać mleko, jogurt, cukier, olej, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, krótko zmiksować.
Gruszkę obrać, pokroić w plasterki.
Na małą patelenkę ułożyć po 3 plastry gruszki, zalać ciastem, smażyć na bardzo małym płomieniu na najmniejszym palniku do momentu ścięcia się wierzchu ciasta. Przewrócić na drugą stronę, krótko smażyć do lekkiego zrumienienia.
poniedziałek, 5 września 2016
Gruszki zapiekane w czekoladowym cieście
Gruszki (w całości) zapiekane w kakaowym cieście. Wszystko oblane rozpuszczoną czekoladą. Pyszne zarówno na gorąco jak i na zimno :)
4 porcje:
100 g miękkiego masła
80 g cukru
100 g maki pszennej
1 czubata łyżka kakao
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka
4 małe gruszki
8 kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej
Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i jajka, krótko zmiksować. Wyłożyć po równo do 4 dużych kokilek.
Gruszki obrać, nie wyjmować gniazda nasiennego, ułożyć na środku każdego ciasta w kokilce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 20 minut.
Gorący deser polać rozpuszczoną czekoladą.
4 porcje:
100 g miękkiego masła
80 g cukru
100 g maki pszennej
1 czubata łyżka kakao
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka
4 małe gruszki
8 kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej
Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i jajka, krótko zmiksować. Wyłożyć po równo do 4 dużych kokilek.
Gruszki obrać, nie wyjmować gniazda nasiennego, ułożyć na środku każdego ciasta w kokilce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 20 minut.
Gorący deser polać rozpuszczoną czekoladą.