czwartek, 3 listopada 2016

Kinder pingui

     Ciasto robione na wzór batonika Kinder pingui. Jedno z niewielu które robiłam dwa razy. Delikatne, czekoladowe, przekładane masą śmietanową z cienką warstwą czekolady w środku. Będzie smakować nie tylko dzieciom :)

ciasto:
4 duże jajka
1 szklanka cukru
100 ml mleka
1/2 szklanki oleju
3 płaskie łyżki kakao
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

Jajka ubijać z cukrem ok. 3-4 minut aż do uzyskania jasnej, gęstej masy. Wlać mleko, olej, dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić.

czekoladowy środek:
100 g gorzkiej czekolady
40 g masła

Czekoladę połamać na kostki, dodać masło, rozpuścić nad parą wodną, ostudzić.

masa śmietanowa:
500 g kremówki
250 g mascarpone
2 czubate łyżki cukru

Do miski wyłożyć mascarpone, dodać kremówkę i cukier, ubić na sztywną masę. Podzielić na dwie równe części.

nasączenie:
150 g wody

polewa na wierzch:
100 g czekolady
40 g masła

Czekoladę połamać na kostki, dodać masło, rozpuścić nad parą wodną, ostudzić.

wykonanie:
Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Połową wody nasączyć spód ciasta, nałożyć połowę kremu śmietanowego, wyrównać. Na wierzch polać masą czekoladową (przygotowaną ze składników z czekoladowego środka), robiąc zygzaki jeden obok drugiego. Delikatnie rozsmarować po wierzchu. Wyłożyć drugą część śmietanowego kremu, wyrównać. Przykryć wierzchem ciasta, nasączyć pozostałą wodą. Po wierzchu polać czekoladową polewą. Schłodzić w lodówce.

7 komentarzy: