Gotowany sernik przygotowany w stylu ciasta 3 BIT. Zamiast gotowych herbatników upiekłam trzy cienkie blaty ciasta, które od razu są w miarę miękkie a po przełożeniu rozpływają się w ustach :) Drugą warstwę ciasta przełożyłam masą kajmakową a wierzch to masa śmietanowa i starta czekolada. Ciasto bardzo podzielne, idealne na większe przyjęcia, np. majowe I Komunie.
ciasto:
400 g mąki pszennej
150 g cukru
100 g miękkiego masła
1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%
2 duże jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać miękkie masło, śmietanę, jajka, proszek do pieczenia i sodę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Każdą z nich wylepić na dnie prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm, wyrównać małym wałkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 14-15 minut. Ostudzić.
dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej (ok. 500 g)
masa serowa:
550 g białego sera w kostce
100 ml słodkiej śmietanki 12%
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
1 czubata łyżeczki cukru waniliowego
4 duże jajka
Do miski wyłożyć ser, wsypać cukier, wlać śmietankę, zmiksować blenderem. Dodać budyń w proszku, cukier waniliowy i całe jajka, jeszcze raz zmiksować. Powstałą masę serową wlać na dużą patelnię, mieszając podgrzewać do momentu wrzenia, gotować ok. 1 minuty. gorącą masę wlać na pierwszy blat ciasta, zaraz przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć.
Wyłożyć masę kajmakową, równomiernie rozsmarować. Przykryć ostatnim blatem ciasta, delikatnie docisnąć. Zostawić do ostudzenia.
masa śmietanowa:
250 g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 czubata łyżka cukru pudru
4 kostki mlecznej czekolady
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier puder i kremówkę, Ubić sztywną masę (przez ok. 1,5-2 minut). Wyłożyć na wierzch ostudzonego sernika, wyrównać. Posypać stratą na grubej tarce czekoladą.
wtorek, 25 kwietnia 2017
czwartek, 20 kwietnia 2017
Bajaderka
Jeśli po Świętach zostało Wam trochę ciasta, można "przerobić" go na inne ciasto ;) Swoją bajaderkę robiłam ze zbyt kruchego ciasta które mi się połamało (a było przeznaczone na spód do tarty). Myślę że można tutaj też użyć zeschniętej babki ;) Ciasto niezbyt słodkie, mocno czekoladowe :)
ciasto na spód:
250 g mąki pszennej
1 duże jajko
50 g cukru
130 g miękkiego masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko, cukier i proszek do pieczenia, wyrobić jednolite ciasto.
Wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut (do lekkiego zrumienienia ciasta).
masa bajaderkowa:
200 ml mleka
1/2 szklanki cukru
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
300 g kruchego ciasta (mogą być kupione herbatniki)
1/2 szklanki mleka w proszku
2 szklanka bakalii (np. rodzynki, żurawina, jagody goji)
5 zaokrąglonych łyżek kakao
Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i masło, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, wrzucić połamaną czekoladę, odstawić na ok. 1 minutę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Wsypać kakao, drobno pokruszone ciasto, mleko w proszku i bakalie, dobrze wymieszać łyżką. gorącą masę równomiernie wyłożyć na upieczony spód, schłodzić.
ciasto na spód:
250 g mąki pszennej
1 duże jajko
50 g cukru
130 g miękkiego masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko, cukier i proszek do pieczenia, wyrobić jednolite ciasto.
Wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut (do lekkiego zrumienienia ciasta).
masa bajaderkowa:
200 ml mleka
1/2 szklanki cukru
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
300 g kruchego ciasta (mogą być kupione herbatniki)
1/2 szklanki mleka w proszku
2 szklanka bakalii (np. rodzynki, żurawina, jagody goji)
5 zaokrąglonych łyżek kakao
Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i masło, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, wrzucić połamaną czekoladę, odstawić na ok. 1 minutę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Wsypać kakao, drobno pokruszone ciasto, mleko w proszku i bakalie, dobrze wymieszać łyżką. gorącą masę równomiernie wyłożyć na upieczony spód, schłodzić.
czwartek, 13 kwietnia 2017
Serniczki w skorupkach
Małe serniczki podawane w skorupkach, coś pomiędzy sernikiem na zimno a paschą :) "Białko" to biały ser a "żółtko" to dowolny dżem o żółtym kolorze ( u mnie brzoskwiniowy). Tak podany deser w Święta Wielkanocne na pewno wszystkich zaskoczy wizualnie a smakowo też się nie zawiodą :)
porcja na ok. 12 szt.:
12 połówek skorupek z dużych jajek
300 g sera białego w kostce
50 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 ml słodkiej śmietanki 12%
ew. 1 płaska łyżeczka żelatyny
dżem w żółtym kolorze, np. brzoskwiniowy
Skorupki po jajkach użytych do pieczenia innych ciast umyć, włożyć do rondelka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5-10 minut. Odcedzić i ostudzić.
Ser przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i śmietankę, zmiksować blenderem na gładką masę.
Gdyby masa serowa była bardzo rzadka, można dodać namoczoną w 2 łyżkach wody żelatynę i podgrzaną do jej rozpuszczenia (ja nie dodawałam bo miałam twardy ser).
Gotową masę serową przełożyć łyżeczką do skorupek. W środek ułożyć ok. pół łyżeczki dżemu w kolorze żółtym (ja dałam brzoskwiniowy).
porcja na ok. 12 szt.:
12 połówek skorupek z dużych jajek
300 g sera białego w kostce
50 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 ml słodkiej śmietanki 12%
ew. 1 płaska łyżeczka żelatyny
dżem w żółtym kolorze, np. brzoskwiniowy
Skorupki po jajkach użytych do pieczenia innych ciast umyć, włożyć do rondelka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5-10 minut. Odcedzić i ostudzić.
Ser przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i śmietankę, zmiksować blenderem na gładką masę.
Gdyby masa serowa była bardzo rzadka, można dodać namoczoną w 2 łyżkach wody żelatynę i podgrzaną do jej rozpuszczenia (ja nie dodawałam bo miałam twardy ser).
Gotową masę serową przełożyć łyżeczką do skorupek. W środek ułożyć ok. pół łyżeczki dżemu w kolorze żółtym (ja dałam brzoskwiniowy).
środa, 12 kwietnia 2017
Przekładana babka
Niezwykle puszysta babka, nie zsycha się tak łatwo, jest wilgotna nawet na drugi i trzeci dzień :) Sama w sobie jest mało słodka więc przełożyłam ją dwa razy masą z dżemu i galaretki, a wierzch polałam polewą czekoladową. To może być drożdżowy hit na Waszych wielkanocnych stołach :)
ciasto:
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
150 ml ciepłego mleka
100 g kwaśnej śmietany 12%
1 duże jajko
30 g masła
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
350 g mąki pszennej
Do miski pokruszyć drożdże, posypać 1 łyżką cukru, odstawić na ok. 1 minutę, rozetrzeć do uzyskania płynnej konsystencji.
Wlać kwaśną śmietanę, lekko ciepłe mleko, rozpuszczone masło, wymieszać łyżką. Dodać cale jajko, cukier, cukier waniliowy i mąkę, krótko wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40-50 minut do podwojenia objętości.
Formę posmarować olejem. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, wyłożyć do formy, ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut do podwojenia objętości.
Wierzch bardzo delikatnie posmarować minimalną ilością wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut. Gorącą wyjąć, studzić odwróconą dołem do góry.
Ostudzoną babę przekroić wzdłuż na 3 części.
galaretka:
250 ml dowolnego, niezbyt gęstego dżemu
1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
Dżem przełożyć do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić. Lekko zsiadającą się galaretką posmarować blaty (najlepiej z obu stron, wyłączając wierzchnie powierzchnie babki), złożyć do siebie.
polewa:
100 g mlecznej czekolady
dowolna posypka cukrowa
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, polać wierzch i boki babki, posypać posypką cukrową, zostawić do zastygnięcia (najlepiej na ok. 3 godz. lub na całą noc).
ciasto:
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
150 ml ciepłego mleka
100 g kwaśnej śmietany 12%
1 duże jajko
30 g masła
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
350 g mąki pszennej
Do miski pokruszyć drożdże, posypać 1 łyżką cukru, odstawić na ok. 1 minutę, rozetrzeć do uzyskania płynnej konsystencji.
Wlać kwaśną śmietanę, lekko ciepłe mleko, rozpuszczone masło, wymieszać łyżką. Dodać cale jajko, cukier, cukier waniliowy i mąkę, krótko wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40-50 minut do podwojenia objętości.
Formę posmarować olejem. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, wyłożyć do formy, ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut do podwojenia objętości.
Wierzch bardzo delikatnie posmarować minimalną ilością wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut. Gorącą wyjąć, studzić odwróconą dołem do góry.
Ostudzoną babę przekroić wzdłuż na 3 części.
galaretka:
250 ml dowolnego, niezbyt gęstego dżemu
1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
Dżem przełożyć do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić. Lekko zsiadającą się galaretką posmarować blaty (najlepiej z obu stron, wyłączając wierzchnie powierzchnie babki), złożyć do siebie.
polewa:
100 g mlecznej czekolady
dowolna posypka cukrowa
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, polać wierzch i boki babki, posypać posypką cukrową, zostawić do zastygnięcia (najlepiej na ok. 3 godz. lub na całą noc).
wtorek, 11 kwietnia 2017
Kręcona babka kakaowo-kawowa
Dość łatwa w przygotowaniu babka na proszku do pieczenia. Zrobiona jest z trzech smaków ciasta: waniliowego, kawowego i kakaowego. Całość polana jest dwoma rodzajami czekolady. Najlepsza na drugi dzień :)
ciasto podstawowe:
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml wody gazowanej
dodatkowo:
1 płaska łyżka kakao
1 łyżka wody
1 płaska łyżka bardzo drobnej kawy rozpuszczalnej
Do miski wbić jajka, wsypać cukier, ubić na puszystą masę. Wlać olej, wodę gazowaną, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz zmiksować.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednaj dodać 1 płaską łyżkę kakao i 1 łyżkę wody, krótko zmiksować. Do drugiej części wsypać 1 płaską łyżkę kawy rozpuszczalnej, zmiksować. Trzecią część zostawić bez zmian.
Do lekko nasmarowanej masłem lub olejem formy na babkę wlewać w jedno miejsce po 1/3 porcji każdego z ciast (najpierw waniliową, potem kawową, a następnie kakaową). Powtarzać aż do wyczerpania ciast.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 45-50 minut. Wyjąć i ostudzić.
polewa:
50 g mlecznej czekolady
50 g białej czekolady
Czekoladę mleczną i białą rozpuścić nad parą wodną na osobnych talerzykach. Polać ostudzoną babkę.
ciasto podstawowe:
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml wody gazowanej
dodatkowo:
1 płaska łyżka kakao
1 łyżka wody
1 płaska łyżka bardzo drobnej kawy rozpuszczalnej
Do miski wbić jajka, wsypać cukier, ubić na puszystą masę. Wlać olej, wodę gazowaną, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz zmiksować.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednaj dodać 1 płaską łyżkę kakao i 1 łyżkę wody, krótko zmiksować. Do drugiej części wsypać 1 płaską łyżkę kawy rozpuszczalnej, zmiksować. Trzecią część zostawić bez zmian.
Do lekko nasmarowanej masłem lub olejem formy na babkę wlewać w jedno miejsce po 1/3 porcji każdego z ciast (najpierw waniliową, potem kawową, a następnie kakaową). Powtarzać aż do wyczerpania ciast.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 45-50 minut. Wyjąć i ostudzić.
polewa:
50 g mlecznej czekolady
50 g białej czekolady
Czekoladę mleczną i białą rozpuścić nad parą wodną na osobnych talerzykach. Polać ostudzoną babkę.
sobota, 8 kwietnia 2017
Kokosowe gniazdka
Podczas pieczenia ciast wielkanocnych bardzo często zostają nam białka. Ja zawsze staram się je wykorzystywać. Teraz zrobiłam ptasie gniazdka z jajkami w środku :) Robione są podobnie do kokosanek, z białek i wiórek kokosowych. Będą ozdobą świątecznego stołu :)
porcja na ok. 14 szt.
2 białka (z dużych jajek)
50 g cukru
100 g wiórek kokosowych
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Nakładać do silikonowych foremek na muffinki do ok. 1/4 ich wysokości. W środku zrobić mały dołek jednocześnie lekko podwyższając boki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 30 minut. Wyjąć, wywijając na zewnątrz silikonową foremkę. Ostudzić.
dekoracja:
4 kostki gorzkiej czekolady
ok. 28 szt. czekoladowych jajeczek
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, posmarować środki kokosowych gniazdek, ozdobić jajeczkami.
porcja na ok. 14 szt.
2 białka (z dużych jajek)
50 g cukru
100 g wiórek kokosowych
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Nakładać do silikonowych foremek na muffinki do ok. 1/4 ich wysokości. W środku zrobić mały dołek jednocześnie lekko podwyższając boki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 30 minut. Wyjąć, wywijając na zewnątrz silikonową foremkę. Ostudzić.
dekoracja:
4 kostki gorzkiej czekolady
ok. 28 szt. czekoladowych jajeczek
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, posmarować środki kokosowych gniazdek, ozdobić jajeczkami.
Zielona sałatka z tuńczykiem
Warstwowa sałatka z tuńczykiem, zielonym groszkiem i ogórkami kiszonymi. Może być nowością - przebojem na Waszym wielkanocnym stole :) Niby proste ale przepyszne połączenie składników!
1 puszka zielonego groszku
2 puszki tuńczyka
150 g żółtego sera
5-6 ogórków kiszonych
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
pieprz
Zielony groszek odcedzić z zalewy.
Tuńczyka odcedzić, rozdrobnić widelcem.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ogórki kiszone pokroić w kostkę.
Do majonezu dodać jogurt naturalny, sól i pieprz, wymieszać.
Wszystkie składniki podzielić na 3 równe części. Na dno szklanej salaterki wysypać kolejno: 1/3 zielonego groszku, 1/3 żółtego sera, sos majonezowy, 1/3 tuńczyka, 1/3 ogórków kiszonych, sos majonezowy. Kłaść warstwami aż do zużycia wszystkich składników.
1 puszka zielonego groszku
2 puszki tuńczyka
150 g żółtego sera
5-6 ogórków kiszonych
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
pieprz
Zielony groszek odcedzić z zalewy.
Tuńczyka odcedzić, rozdrobnić widelcem.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ogórki kiszone pokroić w kostkę.
Do majonezu dodać jogurt naturalny, sól i pieprz, wymieszać.
Wszystkie składniki podzielić na 3 równe części. Na dno szklanej salaterki wysypać kolejno: 1/3 zielonego groszku, 1/3 żółtego sera, sos majonezowy, 1/3 tuńczyka, 1/3 ogórków kiszonych, sos majonezowy. Kłaść warstwami aż do zużycia wszystkich składników.
środa, 5 kwietnia 2017
Puszysty sernik bostoński
Najlepszy, bardzo puszysty sernik. Zrobiłam go na wzór sernika bostońskiego ale według swojego pomysłu. Na cienkiej warstwie ciasta i grubej warstwie serowej wylałam budyń na żółtkach, a całość pokrywa cienka warstwa polewy czekoladowej. Idealny na Wielkanoc :)
spód:
3/4 szklanki mąki pszennej
60 g miękkiego masła
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17-18 minut.
masa serowa:
500 g mielonego sera białego (z wiaderka)
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 budyń waniliowy bez cukru
2 żółtka
6 białek (1 z ciasta, 2 z masy serowej, 3 z budyniu)
200 ml mleka
Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier waniliowy, budyń waniliowy w proszku i żółtka, zmiksować. Wlać mleko, jeszcze raz krótko zmiksować na niskich obrotach. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zaraz przykręcić do 160C, piec ok. 50-55 minut.
budyń:
3 żółtka
300 ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g cukru (4 płaskie łyżki)
18 g mąki pszennej (3 płaskie łyżki)
Do rondelka wlać ok. 150 ml mleka, dodać cukier i cukier waniliowy, zagotować.
Do miski wlać pozostałe mleko, dodać żółtka i mąkę, zmiksować. Do gorącego mleka wlać mieszankę z żółtkami, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia, ok. 0,5-1 minuty. Gorący budyń wylać na wierzch jeszcze ciepłego sernika, wyrównać na całej powierzchni. Ostudzić.
polewa czekoladowa:
100 g mlecznej czekolady (można wziąć też pół na pół z gorzką czekoladą)
2 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka oleju
Czekoladę połamać na kostki, dodać kremówkę i olej, rozpuścić na parze. Wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Polać wierzch sernika, rozprowadzić cienko na całej powierzchni. Brzegi można posypać czekoladową posypką.
spód:
3/4 szklanki mąki pszennej
60 g miękkiego masła
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17-18 minut.
masa serowa:
500 g mielonego sera białego (z wiaderka)
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 budyń waniliowy bez cukru
2 żółtka
6 białek (1 z ciasta, 2 z masy serowej, 3 z budyniu)
200 ml mleka
Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier waniliowy, budyń waniliowy w proszku i żółtka, zmiksować. Wlać mleko, jeszcze raz krótko zmiksować na niskich obrotach. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zaraz przykręcić do 160C, piec ok. 50-55 minut.
budyń:
3 żółtka
300 ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g cukru (4 płaskie łyżki)
18 g mąki pszennej (3 płaskie łyżki)
Do rondelka wlać ok. 150 ml mleka, dodać cukier i cukier waniliowy, zagotować.
Do miski wlać pozostałe mleko, dodać żółtka i mąkę, zmiksować. Do gorącego mleka wlać mieszankę z żółtkami, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia, ok. 0,5-1 minuty. Gorący budyń wylać na wierzch jeszcze ciepłego sernika, wyrównać na całej powierzchni. Ostudzić.
polewa czekoladowa:
100 g mlecznej czekolady (można wziąć też pół na pół z gorzką czekoladą)
2 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka oleju
Czekoladę połamać na kostki, dodać kremówkę i olej, rozpuścić na parze. Wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Polać wierzch sernika, rozprowadzić cienko na całej powierzchni. Brzegi można posypać czekoladową posypką.
sobota, 1 kwietnia 2017
Radosna sałatka
Na Prima Aprilis publikuję nie ciasto a sałatkę w radosnych kolorach ;) Pyszna, z mięsem z kurczaka, pieczarkami i marchewką.
1 pojedyncza (duża) pierś z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
500 g pieczarek
4 ogórki konserwowe
50 g żółtego sera
2 jajka
1 duża marchewka
ok. 150 g majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
olej do smażenia
Pierś z kurczaka obsypać przyprawą, usmażyć i ostudzić. Pokroić w kostkę.
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ostudzić, odcisnąć z nadmiaru płynu.
Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę.
Do garnka wlać ok. 1 szklankę wody, lekko posolić, doprowadzić do wrzenia. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do wody, gotować ok. 1-2 minut, odcedzić.
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i szczyptą pieprzu.
Poszczególne składniku układać w salaterce warstwami kolejno: mięso z kurczaka, sos majonezowy, pieczarki, korniszony, sos majonezowy, żółty ser,
1 pojedyncza (duża) pierś z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
500 g pieczarek
4 ogórki konserwowe
50 g żółtego sera
2 jajka
1 duża marchewka
ok. 150 g majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
olej do smażenia
Pierś z kurczaka obsypać przyprawą, usmażyć i ostudzić. Pokroić w kostkę.
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ostudzić, odcisnąć z nadmiaru płynu.
Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę.
Do garnka wlać ok. 1 szklankę wody, lekko posolić, doprowadzić do wrzenia. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do wody, gotować ok. 1-2 minut, odcedzić.
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i szczyptą pieprzu.
Poszczególne składniku układać w salaterce warstwami kolejno: mięso z kurczaka, sos majonezowy, pieczarki, korniszony, sos majonezowy, żółty ser,