Drożdżowe zawijaski nadziewane malinami i białą czekoladą. Miękkie, puszyste, kolorowe :) Koniecznie wypróbujcie w tym sezonie malinowym :)
ciasto:
400 g mąki pszennej
1 jajko
50 g roztopionego masła
70 g cukru
1 saszetka suchych drożdży
150 ml ciepłego mleka
szczypta soli
nadzienie:
50 g drobno posiekanej białej czekolady
200 g świeżych malin
lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki mleka
Do miski wbić jajko, dodać ciepłe mleko, roztopione masło, wsypać mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Wyrobić jednolite ciasto. Na lekko podsypanej mąkę desce rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x30 cm.
Białą czekoladę posiekać nożem na małe kawałki, razem z malinami rozsypać po cieście. Zawinąć w roladę, lekko podwinąć końce. Pokroić na 8 równych plastrów. Ułożyć w okrągłej formie w odstępach, przecięciem do góry. Odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut. Ostudzić.
Cukier puder rozetrzeć z mlekiem, polać ostudzone drożdżówki.
czwartek, 28 czerwca 2018
poniedziałek, 25 czerwca 2018
Naleśniki z Czarnego Lasu
Najlepsze naleśniki! Zrobiłam je na wzór Tortu z Czarnego Lasu. Mocno kakaowe, z serowym nadzieniem i polewą z wiśni, po prostu poezja smaku! Do wielokrotnego powtórzenia :)
porcja na 7 szt.
naleśniki:
1 szklanka mleka
1 duże jajko
3/4 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao
1 zaokrąglona łyżka cukru
Do miski wlać mleko, dodać jajko, mąkę, kakao i cukier, zmiksować. Smażyć naleśniki.
polewa wiśniowa:
350 g wiśni
1 czubata łyżka cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki wody
Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka. Dodać cukier, smażyć ok. 10-12 minut, do częściowego zredukowania soku. Do szklanki wsypać mąkę, wlać wodę, dobrze wymieszać. Mieszając wlać do wiśni, zagotować.
masa serowa:
250 g białego sera w kostce
1-2 czubate łyżki cukru
50 ml śmietanki 12%
Biały ser zmiksować blenderem z cukrem i śmietanką do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 7 równych części.
Naleśniki smarować do połowy nadzieniem serowym, złożyć na cztery. Pogrzać z obu stron na patelni z małą ilością rozpuszczonego masła. Polać polewą wiśniową.
porcja na 7 szt.
naleśniki:
1 szklanka mleka
1 duże jajko
3/4 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao
1 zaokrąglona łyżka cukru
Do miski wlać mleko, dodać jajko, mąkę, kakao i cukier, zmiksować. Smażyć naleśniki.
polewa wiśniowa:
350 g wiśni
1 czubata łyżka cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki wody
Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka. Dodać cukier, smażyć ok. 10-12 minut, do częściowego zredukowania soku. Do szklanki wsypać mąkę, wlać wodę, dobrze wymieszać. Mieszając wlać do wiśni, zagotować.
masa serowa:
250 g białego sera w kostce
1-2 czubate łyżki cukru
50 ml śmietanki 12%
Biały ser zmiksować blenderem z cukrem i śmietanką do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 7 równych części.
Naleśniki smarować do połowy nadzieniem serowym, złożyć na cztery. Pogrzać z obu stron na patelni z małą ilością rozpuszczonego masła. Polać polewą wiśniową.
czwartek, 21 czerwca 2018
Agrestowiec
Agrestowe, biszkoptowe ciasto, przekładane masą budyniową. Wierzch to ubita kremówka z galaretką agrestową. Lekko kwaskowe, delikatne i wilgotne jak puszek. Doskonałe na letni deser do kawy :)
biszkopt:
6 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 szklanki mąki pszennej
Z białek, cukru i proszku do pieczenia ubić sztywną piankę. Żółtka krótko zmiksować z olejem, wlać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 31x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 min. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.
do nasączenia:
150 ml wody
masa budyniowo-agrestowa:
300 g agrestu
1 szklanki wody
1 budyń bez cukru+1/2 szkl wody
1/3 szklanki cukru
Do garnka wsypać odszypułkowany i umyty agrest, zalać 1 szklanką wody, wsypać cukier, gotować ok. 3 minut do momentu aż agrest stanie się miękki.
Budyń wymieszać z 1/2 szklanki wody, mieszając, wlać do agrestu, zagotować.
Gorący budyń wylać na nasączony połową wody (ok. 75 ml) biszkopt, wyrównać, przykryć drugą połową biszkoptu, lekko docisnąć. Górną część biszkoptu nasączyć resztą wody.
agrestowa pianka:
1 galaretka agrestowa
1/2 szklanka wody
2 płaska łyżeczki żelatyny+2 łyżki wody
500 ml kremówki
ok. 4-6 kostek gorzkiej czekolady do posypania po wierzchu
Do garnka wlać 1/2 szklanki wody, zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i krótko namoczoną w wodzie żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, cały czas miksując wlewać ostudzoną galaretkę. Gotować masę wylać na wierzch biszkoptu, wyrównać. Wierzch posypać zestruganą nożykiem czekoladą. Podawać schłodzone.
biszkopt:
6 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 szklanki mąki pszennej
Z białek, cukru i proszku do pieczenia ubić sztywną piankę. Żółtka krótko zmiksować z olejem, wlać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 31x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 min. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.
do nasączenia:
150 ml wody
masa budyniowo-agrestowa:
300 g agrestu
1 szklanki wody
1 budyń bez cukru+1/2 szkl wody
1/3 szklanki cukru
Do garnka wsypać odszypułkowany i umyty agrest, zalać 1 szklanką wody, wsypać cukier, gotować ok. 3 minut do momentu aż agrest stanie się miękki.
Budyń wymieszać z 1/2 szklanki wody, mieszając, wlać do agrestu, zagotować.
Gorący budyń wylać na nasączony połową wody (ok. 75 ml) biszkopt, wyrównać, przykryć drugą połową biszkoptu, lekko docisnąć. Górną część biszkoptu nasączyć resztą wody.
agrestowa pianka:
1 galaretka agrestowa
1/2 szklanka wody
2 płaska łyżeczki żelatyny+2 łyżki wody
500 ml kremówki
ok. 4-6 kostek gorzkiej czekolady do posypania po wierzchu
Do garnka wlać 1/2 szklanki wody, zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i krótko namoczoną w wodzie żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, cały czas miksując wlewać ostudzoną galaretkę. Gotować masę wylać na wierzch biszkoptu, wyrównać. Wierzch posypać zestruganą nożykiem czekoladą. Podawać schłodzone.
środa, 20 czerwca 2018
Koktajl truskawkowo-brokułowy
Niezwykły koktajl owocowo-warzywny (truskawkowo-brokułowy), pyszny i zdrowy. Dopiero niedawno zaprzyjaźniłam się z surowym brokułem i żałuję że tak późno :)
100-150 g truskawek
50 g brokuła (surowego)
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka miodu
Do pojemnika z blendera wrzucić brokuły, truskawki, miód i mleko, zmiksować. Podawać schłodzone.
100-150 g truskawek
50 g brokuła (surowego)
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka miodu
Do pojemnika z blendera wrzucić brokuły, truskawki, miód i mleko, zmiksować. Podawać schłodzone.
piątek, 15 czerwca 2018
Lava cake z wiśniami
Gdy przyjdzie wam ochota na coś słodkiego, nie ma chyba szybszego sposobu na zaspokojenie tego pragnienia. Lava cake czyli nie całkiem dopieczone, mocno czekoladowe ciastko, które po przekrojeniu lekko wypływa. Poszłam trochę dalej bo z mojej "lawy' można wyłowić wiśnie :) Doskonałe połączenie słodkiej czekolady i kwaśnych wiśni, wszyscy będą zachwyceni :)
porcja 6 szt.:
80 g gorzkiej czekolady
80 g masła
1/2 szklanki mąki (60 g)
1/2 szkl. cukru (130g)
2 duże jajka
1 łyżka wiśniówki
ok. 18 szt, wiśni
Do miski wybić jajka, dodać cukier, mąkę, rozpuszczoną czekoladę i rozpuszczone masło, mąkę i wiśniówkę, zmiksować.
Foremki o średnicy 7,5 cm wysmarować margaryną Palma, obsypać kakao. Wlać ciasto. W środek wcisnąć po ok. 3 wydrylowane wiśnie i zakryć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 11-12 min.
80 g gorzkiej czekolady
80 g masła
1/2 szklanki mąki (60 g)
1/2 szkl. cukru (130g)
2 duże jajka
1 łyżka wiśniówki
ok. 18 szt, wiśni
Do miski wybić jajka, dodać cukier, mąkę, rozpuszczoną czekoladę i rozpuszczone masło, mąkę i wiśniówkę, zmiksować.
Foremki o średnicy 7,5 cm wysmarować margaryną Palma, obsypać kakao. Wlać ciasto. W środek wcisnąć po ok. 3 wydrylowane wiśnie i zakryć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 11-12 min.
wtorek, 12 czerwca 2018
Ciasto marchewkowe z serowym kremem
Chyba większość z nas lubi ciasta marchewkowe :) Mięsiste, wilgotne, z przemyconą dawką warzyw. sprawdzi się na każdym stole, czy to na imprezie imieninowej czy na codziennym stole. Robi się je dość szybko i bezproblemowo a jest naprawdę pyszne :)
ciasto:
200 g obranej marchewki
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru (200 g)
4 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej (260 g)
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczka cynamonu
ew. 2 łyżki mielonych orzechów
Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko razem zmiksować. Dodać startą marchewkę i ewentualnie orzechy, jeszcze raz krótko zmiksować. Podzielić na dwie równe części. Wyłożyć do dwóch tortownic o średnicy ok. 21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 minut. Ostudzić. W razie potrzeby lekko ściąć wierzch by wyrównać (nie jest to konieczne).
masa:
200 g twarogu półtłustego
50 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki mielonych orzechów do posypania wierzchu
Do miski przełożyć twaróg, dodać miękkie masło i cukier puder, zmiksować. Podzielić na dwie równe części. Jedną z nich wyłożyć i równomiernie rozsmarować na wierzchu jednego z blatów ciasta, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć resztę serowej masy, wyrównać, posypać mielonymi orzechami.
ciasto:
200 g obranej marchewki
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru (200 g)
4 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej (260 g)
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczka cynamonu
ew. 2 łyżki mielonych orzechów
Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko razem zmiksować. Dodać startą marchewkę i ewentualnie orzechy, jeszcze raz krótko zmiksować. Podzielić na dwie równe części. Wyłożyć do dwóch tortownic o średnicy ok. 21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 minut. Ostudzić. W razie potrzeby lekko ściąć wierzch by wyrównać (nie jest to konieczne).
masa:
200 g twarogu półtłustego
50 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki mielonych orzechów do posypania wierzchu
Do miski przełożyć twaróg, dodać miękkie masło i cukier puder, zmiksować. Podzielić na dwie równe części. Jedną z nich wyłożyć i równomiernie rozsmarować na wierzchu jednego z blatów ciasta, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć resztę serowej masy, wyrównać, posypać mielonymi orzechami.
sobota, 9 czerwca 2018
Truskawkowa fantazja
Fantazja ciasta z truskawkami. Na biszkoptowym spodzie wyłożona jest budyniowo-truskawkowa masa z kawałkami truskawek. Wierzch to masa jogurtowa na mascarpone. Wszystko wieńczą świeże truskawki i gorzka czekolada.
biszkopt:
3 duże jajka
1 łyżka oleju
1/3 szklanki cukru
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki krupczatki
Białka z cukrem i proszkiem do pieczenia ubić na sztywną pianę. Żółtka krótko rozbić z olejem, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. wyłożyć do formy o wymiarach, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 min. Ostudzić. Nasączyć wodą.
do nasączenia:
100 ml wody
krem budyniowy:
500 ml mleka
3 łyżki cukru
2 budynie truskawkowe z cukrem
250 g miękkiego masła
300 g truskawek
Szklankę mleka wlać do garnka, dodać cukier, zagotować. W drugiej szklance mleka wymieszać budynie, wlać do wrzącego mleka, ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą lub aluminiową, tak by dotykała wierzchu budyniu, odstawić do ostudzenia.
Ostudzony budyń stopniowo dodawać do masła, cały czas przy tym miksując.
Gotowy krem równomiernie rozsmarować na biszkopcie. Na wierzch rozsypać pokrojone na ćwiartki truskawki, lekko wcisnąć.
krem jogurtowy:
250 g mascarpone
2 łyżki cukru
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
3 kostki gorzkiej czekolady
ok. 12 truskawek do dekoracji
Do miski przełożyć mascarpone, dosypać cukier. Stopniowo dodawać jogurt, cały czas przy tym miksując aż do uzyskania gęstej masy.
Rozłożyć na truskawki, wyrównać. Na wierzch rozłożyć truskawki, posypać zestruganą nożykiem gorzką czekoladą.
Podawać schłodzone.
biszkopt:
3 duże jajka
1 łyżka oleju
1/3 szklanki cukru
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki krupczatki
Białka z cukrem i proszkiem do pieczenia ubić na sztywną pianę. Żółtka krótko rozbić z olejem, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. wyłożyć do formy o wymiarach, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 min. Ostudzić. Nasączyć wodą.
do nasączenia:
100 ml wody
krem budyniowy:
500 ml mleka
3 łyżki cukru
2 budynie truskawkowe z cukrem
250 g miękkiego masła
300 g truskawek
Szklankę mleka wlać do garnka, dodać cukier, zagotować. W drugiej szklance mleka wymieszać budynie, wlać do wrzącego mleka, ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą lub aluminiową, tak by dotykała wierzchu budyniu, odstawić do ostudzenia.
Ostudzony budyń stopniowo dodawać do masła, cały czas przy tym miksując.
Gotowy krem równomiernie rozsmarować na biszkopcie. Na wierzch rozsypać pokrojone na ćwiartki truskawki, lekko wcisnąć.
krem jogurtowy:
250 g mascarpone
2 łyżki cukru
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
3 kostki gorzkiej czekolady
ok. 12 truskawek do dekoracji
Do miski przełożyć mascarpone, dosypać cukier. Stopniowo dodawać jogurt, cały czas przy tym miksując aż do uzyskania gęstej masy.
Rozłożyć na truskawki, wyrównać. Na wierzch rozłożyć truskawki, posypać zestruganą nożykiem gorzką czekoladą.
Podawać schłodzone.
poniedziałek, 4 czerwca 2018
Kopuła z truskawkami
Ciasto które robi wrażenie, a jego wykonanie wcale nie jest trudne czy bardzo czasochłonne. Smakuje doskonale, jest lekkie, kolorowe, z tak uwielbianymi przez wszystkich truskawkami. Takie ciasto wspomina się długo ;)
ciasto:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
90 g masła
50 ml mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wyłożyć miękkie masło, wsypać cukier, krótko ubić. Wbić całe jajka, dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksować. Podzielić na 3 równe części. Wyłożyć do trzech małych tortownic o średnicy 16 cm, wyrównać (można piec w jednej kolejno w trzech kolejkach). Piec ok. 25-28 minut w piekarniku nagrzanym do 190C. Ostudzić, lekko ściąć brązowy wierzch (nie jest to konieczne dla formy, jedynie dla koloru całości, by nie było ciemno brązowego paska w przekroju).
masa:
1/2 szklanki wody
1 galaretka truskawkowa
2 płaskie łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
500 ml śmietany kremówki 30%
ok. 350 g truskawek
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać wodą, odstawić na ok. 3 minuty do napęcznienia.
Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Do gorącej lecz nie gotującej się wody wsypać galaretkę i napęczniałą żelatynę. mieszać do momentu rozpuszczenia, ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno, pomału wlewać żelatynę, cały czas przy tym miksując.
Miskę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Truskawki pokroić w plasterki, wyłożyć nimi dno i boki miski. Na dno wyłożyć 2 części masy, nakryć blatem ciasta, nałożyć 1 część masy, przykryć blatem ciasta, wyłożyć pozostałą częścią masy, przykryć ostatnim blatem ciasta, docisnąć. Odstawić do lodówki na ok. 30-50 minut.
Po całkowitym zastygnięciu masy, nakryć miskę dużym talerzem, odwrócić, zdjąć miskę i folię.
3 jajka
3/4 szklanki cukru
90 g masła
50 ml mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wyłożyć miękkie masło, wsypać cukier, krótko ubić. Wbić całe jajka, dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksować. Podzielić na 3 równe części. Wyłożyć do trzech małych tortownic o średnicy 16 cm, wyrównać (można piec w jednej kolejno w trzech kolejkach). Piec ok. 25-28 minut w piekarniku nagrzanym do 190C. Ostudzić, lekko ściąć brązowy wierzch (nie jest to konieczne dla formy, jedynie dla koloru całości, by nie było ciemno brązowego paska w przekroju).
masa:
1/2 szklanki wody
1 galaretka truskawkowa
2 płaskie łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
500 ml śmietany kremówki 30%
ok. 350 g truskawek
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać wodą, odstawić na ok. 3 minuty do napęcznienia.
Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Do gorącej lecz nie gotującej się wody wsypać galaretkę i napęczniałą żelatynę. mieszać do momentu rozpuszczenia, ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno, pomału wlewać żelatynę, cały czas przy tym miksując.
Miskę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Truskawki pokroić w plasterki, wyłożyć nimi dno i boki miski. Na dno wyłożyć 2 części masy, nakryć blatem ciasta, nałożyć 1 część masy, przykryć blatem ciasta, wyłożyć pozostałą częścią masy, przykryć ostatnim blatem ciasta, docisnąć. Odstawić do lodówki na ok. 30-50 minut.
Po całkowitym zastygnięciu masy, nakryć miskę dużym talerzem, odwrócić, zdjąć miskę i folię.