czwartek, 27 września 2018

Dyniowa jaglanka

     Zdrowy deser który zaspokaja ochotę na słodkie i smakuje naprawę bardzo dobrze :) Robiłam go już dwa razy :)
na dwie porcje:
100 g kaszy jaglanej
50 g obranej dyni
500 ml mleka
1-2 łyżeczki miodu

ok.10 szt śliwek
ew. 1 zaokrąglona łyżeczka cukru

Do garnka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia. Wsypać kaszę jaglaną, posłodzić miodem. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kaszy, gotować ok. 15 minut. Jeszcze gorące przełożyć do pucharków.
Śliwki pokroić w paski, przełożyć na patelnię, jeśli śliwki są dość kwaśne posypać cukrem, jeśli słodkie cukier można pominąć. Mieszając lekko podsmażyć. Na wierzch ułożyć karmelizowane śliwki.

poniedziałek, 24 września 2018

Sałatka mimoza

     Bardzo smaczna i ładna sałatka. Ułożona warstwowo z tuńczykiem i ziemniakami. Ozdobiona na wzór kwiatów mimozy.

3-4 średnie ziemniaki
ok. 150-200 g obranej marchewki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
100 g żółtego sera
3 jajka
majonez
sól

Ziemniaki i marchew ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, zetrzeć na osobne miseczki na tarce o dużych oczkach.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Białka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Żółtka pokruszyć na osobny talerzyk.
Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem.
W małej obręczy do tortownicy o średnicy ok. 18 cm ułożonej na talerzu wyłożyć na dno starte ziemniaki, delikatnie wyrównać, nie ugniatać. wyłożyć tuńczyka, rozgarnąć widelcem, lekko ucisnąć. Marchew wymieszać z ok. 2-3 łyżkami majonezu, można lekko solić, wymieszać, wyłożyć na tuńczyka, wyrównać.
Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, rozsypać na marchewce. Na wierzch posypać połowę pokruszonego żółtka a potem starte białka, lekko posolić.
Na wierzchu delikatnie rozsmarować ok. 2 łyżki majonezu. Udekorować gałązkami pietruszki lub koperku. Posypać resztą pokruszonego żółtka tworząc z nich kwiaty mimozy.
Zdjąć obręcz tortownicy, schłodzić.

piątek, 21 września 2018

Zupa dyniowa z soczewicą

     Prosta i pyszna, szybka w wykonaniu zupa z soczewicy i dyni. Sezonowa, syta choć chyba niezbyt kaloryczna ;) Robię ją w każdym dyniowym sezonie :)

1,5 l wody
1 szklanka czerwonej soczewicy
200 g obranej dyni
sól do smaku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 ząbki czosnku

Do wrzącej wody wsypać soczewicę. Dynię pokroić w małą (ok. 0,5 cm) kostkę, dodać do garnka. Posolić, gotować ok. 35-40 minut. Dodać paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować jeszcze ok. 2 minut.

środa, 19 września 2018

Drożdżówka z serem i śliwkami w wersji maxi

     Na początku miałam zamiar upiec zwyczajne, małe drożdżówki z serem. Oszczędność czasu wygrała i w ostatniej chwili zmieniłam zdanie by zrobić jedno drożdżowe ciasto w formie dużej drożdżówki ;) Wyszło mi najlepsze pod słońcem ciasto drożdżowe! Wysokie, puszyste, w sam raz słodkie. Masę serową zrobiłam z wiejskiego sera więc gdybyście chcieli zrobić z "wiaderkowego" to nie trzeba dodawać już śmietanki. Z kubkiem mleka jest doskonała! 
 ciasto:
20 g świeżych drożdży
60 g cukru
200 ml letniego mleka
50 g masła
1 duże jajko
400 g mąki pszennej

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać letnim mlekiem, wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić, wlać do miski. dodać jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Wyłożyć na dno i ok. 2 cm brzegi tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch wyłożyć masę serową. W nią wcisnąć połówki śliwek. Ponownie odstawić na ok. pół godz. do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35-40 minut.

masa serowa:
250 g białego sera w kostce
3 czubate łyżki cukru
30 g miękkiego masła
1 żółtko
3-4 łyżki śmietanki kremówki 30%

Do miski przełożyć ser, dodać cukier, masło i śmietankę, zmiksować blenderem. W razie potrzeby, gdyby masa była zbyt gęsta, można dodać jeszcze 1-2 łyżki śmietanki.

poniedziałek, 17 września 2018

Winogronowa szarlotka

     Winogrona u mnie w tym roku wyjątkowo obrodziły. Oprócz przetworów zrobiłam rewelacyjną szarlotkę z galaretką z winogron :) Na cienkim biszkopcie wyłożyłam jabłka gotowane w przecierze z winogron przez co stały się prawie całe fioletowe. Wierzch to masa śmietanowa z mleczną czekoladą. Lekkie i przepyszne ciasto! Baaardzo polecam!

biszkopt:
2 jajka
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju

Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, dodać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut. Ostudzić.

warstwa winogronowo-jabłkowa:
1 kg winogron obranych z gałązek
3 jabłka (ok. 600 g)
1 galaretka przeźroczysta
4 płaskie łyżeczki żelatyny
5 łyżek wody

Winogrona lekko rozgnieść, przełożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia, dotować ok. 10 minut. Przetrzeć przez sitko. Powstałego przecieru ma być ok. 700 ml.
Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę. Dodać do gorącego przecieru, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1-2 minut.
Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, zalać wodą, odstawić do napęcznienia na ok. 3-5 minut. wstawić na mały palnik, lekko podgrzać (nie doprowadzić do wrzenia bo żelatyna starci właściwości żelujące!). Wymieszać do rozpuszczenia. Do gorącego przecieru z winogron wsypać galaretkę i wlać  żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

śmietanowa warstwa:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru
3 kostki mlecznej czekolady

Do miski przełożyć mascarpone, wsypać cukier, wlać kremówkę, ubić na sztywną masę. Wyłożyć na warstwę winogronową, wyrównać. Na wierzch zestrugać nożem czekoladę. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

środa, 12 września 2018

Sernik dyniowy

     Bardzo dyniowy sernik w proporcji pół na pół sera i dyni. W smaku nie jest bardzo dominująca, daje delikatny smak i ładny kolor. Bardzo wilgotny. Sernik bez spodu, tak jak najbardziej lubię ) Wierzch pokrywa warstwa bitej śmietany.
masa serowa:
500 g wiejskiego sera
500 g obranej ze skórki dyni
100 ml wody
150 g cukru
4 duże jajka (białka piana)
cukier waniliowy
budyń śmietankowy bez cukru
50 g miękkiego masła

Dynię pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości ok. 10-15 min., potem bez przykrycia ok. 5 min. (do odparowania nadmiaru płynu). Ostudzić.
Ser zmiksować blenderem tak by powstała gładka masa bez grudek. Dodać przygotowaną dynię, cukier, żółtka, cukier waniliowy, budyń w proszku oraz miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 60-65 min. Studzić w zamkniętym piekarniku.

bita śmietana:
300 ml śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru

Śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem. Wyłożyć na wierzch ostudzonego sernika, rozsmarować.

sobota, 8 września 2018

Rogaliki krucho drożdżowe

     Małe, drożdżowe rogaliki nadziewane śliwkami. Smaczne, nie wymagają wiele nakładu pracy. Można je wziąć ze sobą na wycieczkę rowerową, do pracy czy dać dziecku do szkoły :)

20 g świeżych drożdży
1 czubata łyżka cukru
100 ml kwaśnej śmietany 12%
1 duże jajko
250 g mąki pszennej
50 ml oleju
ok. 6-7 dużych fioletowych śliwek

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać śmietanę, wymieszać. Dodać jajko, olej i mąkę, wyrobić ciasto. Podzielić na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła a następnie podzielić na 8 trójkątów.
Śliwki pokroić wzdłuż na średniej wielkości paski. Kłaść po kilka kawałków owoców ok 2 cm od szerszego brzegu trójkąta, zawinąć. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17-20 minut. upieczone rogaliki można posypać po wierzchu cukrem pudrem.

wtorek, 4 września 2018

Tarta z cukinią

     Tarta z kruchym ciastem posypanym żółtym serem. Na wierzchu ułożone są grillowane plasterki cukinii i świeże pomidory. Pysznie, sezonowo :)
200 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
1/3 łyżeczki soli
2 żółtka

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka oraz sól, wyrobić jednolite ciasto. Wylepić spód i boki formy na tartę o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min.

ok. 150 g cukinii
ok. 80-100 g pomidora
1 duże jajko
1/3 łyżeczki soli
100 g żółtego sera

Cukinię pokroić na cienkie plasterki, usmażyć na oleju na patelni grillowej.
Pomidor pokroić w kostkę.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozsypać na dnie podpieczonego ciasta.
Jajko z solą rozmącić widelcem. Wylać na żółty ser.
Na wierzch rozłożyć plasterki usmażonej cukinii i pomidora. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze 15 minut.