Sałatka trochę inaczej podana, tym razem w formie chatki zrobionej z krakersów. Zastępują one tutaj makaron lub ryż zazwyczaj podawany do sałatki z kurczaka.
składniki na ok. 4 porcje:
pojedyncza pierś z kurczaka
3 łyżki żurawiny
3 łyżki ziaren słonecznika
30 g żółtego sera
2-3 łyżki majonezu
sól
biały pieprz
12 krakersów
Pierś z kurczaka ugotować w wodzie przez ok. 25 minut, ostudzić, pokroić w kostkę.
Ziarna słonecznika krótko podprażyć na patelni, ostudzić.
Żółty ser zetrzeć na tarce.
Do miski przełożyć kurczaka, pestki słonecznika, żurawinę, żółty ser, majonez, doprawić solą i białym pieprzem, wymieszać.
Sałatkę podzielić na 4 części.
Na deskę ułożyć po 3 krakersy, wykładać sałatkę, przykryć pozostałymi krakersami tworząc chatkę.
czwartek, 27 grudnia 2018
niedziela, 23 grudnia 2018
Brokułowa choinka
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam zdrowia i radości
oraz samych smakowitych dań na stole!
oraz samych smakowitych dań na stole!
500 g świeżego brokuła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 plasterki żółtego sera
pół czerwonej papryki
kilka pomidorków koktajlowych
2 słone paluszki
W garnku zagotować wodę, dodać sól i cukier. Wrzucić podzielony na małe różyczki brokuł, gotować ok. 3-4 minut, odcedzić, wystudzić. Ułożyć na kształt trójkąta który będzie imitował kształt choinki.
Z sera powycinać małą foremką gwiazdki i jedną większą na czubek.
Pomidorki przekroić na połówki. Z papryki wyciąć nieduży kwiatek lub gwiazdkę na czubek choinki i kilka pasków które będą "łańcuchami" na choince.
Paluszki przełamać na pół, ułożyć na kształt pnia drzewka.
Gwiazdki z sera i połówki pomidorków porozkładać na całej choince, ułożyć łańcuchy z papryki i czubek z sera i papryki.
sos:
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu
2 ząbki czosnku
sól
biały pieprz
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą, polewać sałatkę (najlepiej już po nałożeniu na talerze).
sobota, 22 grudnia 2018
Babka makowo-kokosowa
Ciasto makowo-kokosowe w szybkiej wersji. Robi się je w kilka minut. Upiekłam ją w pięknej formie Nordic Ware którą wypatrzyłam w wyszukiwarce mebli i dekoracji Favi.pl. Skupia ona ponad 100 sklepów internetowych i stacjonarnych, więc wszystko co sobie wymarzycie (nie tylko jako prezent na gwiazdkę), znajdziecie w jednym miejscu :)
ciasto:
4 duże jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
1/2 szklanki maku
1/2 szklanka wiórek kokosowych
1 szklanka mąki pszennej
200 ml oleju rzepakowego
Do miski wbić jajka, wsypać cukier i proszek do pieczenia, ubijać kilka minut do uzyskania puszystej masy. Dodać olej, mąkę, mak i wiórki kokosowe, krótko zmiksować. Formę na bakę posmarować masłem, wlać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 45 minut. Ostudzić. Na wierzch babki wyłożyć bitą śmietanę, ozdobić pokrojonymi brzoskwiami.
wierzch:
150 ml śmietanki 36%
1 łyżka cukru
3 połówki brzoskwiń z puszki
Śmietanę ubić z cukrem na sztywną masę.
ciasto:
4 duże jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
1/2 szklanki maku
1/2 szklanka wiórek kokosowych
1 szklanka mąki pszennej
200 ml oleju rzepakowego
Do miski wbić jajka, wsypać cukier i proszek do pieczenia, ubijać kilka minut do uzyskania puszystej masy. Dodać olej, mąkę, mak i wiórki kokosowe, krótko zmiksować. Formę na bakę posmarować masłem, wlać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 45 minut. Ostudzić. Na wierzch babki wyłożyć bitą śmietanę, ozdobić pokrojonymi brzoskwiami.
wierzch:
150 ml śmietanki 36%
1 łyżka cukru
3 połówki brzoskwiń z puszki
Śmietanę ubić z cukrem na sztywną masę.
piątek, 21 grudnia 2018
Sernik z makiem
Świąteczny sernik z kropeczkami z ziarenek maku. Lekki, puszysty, delikatny, na cienkim spodzie ciasta. Na pewno będzie wszystkim smakował :)
ciasto:
2 żółtka
150 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Wylepić spód formy o wymiarach 32x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.
masa serowa:
1 kg sera
6 jajek (białka piana)
1 szklanka cukru
100 ml oleju
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
100 ml mleka
2 płaskie łyżki maku
Białka ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać żółtka, cukier, olej, mąkę ziemniaczaną i pszenną, mleko i mak, zmiksować do połączenia składników. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 25 minut, po tym czasie przykręcić temperaturę do 150C i piec jeszcze 45 minut.
ciasto:
2 żółtka
150 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Wylepić spód formy o wymiarach 32x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.
masa serowa:
1 kg sera
6 jajek (białka piana)
1 szklanka cukru
100 ml oleju
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
100 ml mleka
2 płaskie łyżki maku
Białka ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać żółtka, cukier, olej, mąkę ziemniaczaną i pszenną, mleko i mak, zmiksować do połączenia składników. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 25 minut, po tym czasie przykręcić temperaturę do 150C i piec jeszcze 45 minut.
wtorek, 18 grudnia 2018
Biszkoptowy bakaliowiec
Niezwykle delikatny, rozpływający się w ustach biszkopt. Przekładany masą na bazie budyniu z żółtkami i masła i dużą ilością bakalii. Idealne ciasto na Święta :)
biszkopt:
5 dużych jajek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżka oleju
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
150 ml przegotowanej i ostudzonej wody do nasączenia ciasta
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jeszcze raz wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić.
masa budyniowo-bakaliowa:
4 żółtka
1 i 1/2 szklanki mleka
1/3 szkl. cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
200 g masła
1 i 1/2 szkl. posiekanych bakalii (papaja, kandyzowana skórka z pomarańczy i z limonki, morela, żurawina i orzechy)
1 szklankę mleka wlać do garnka, wsypać cukier, zagotować. Do pozostałej 1/2 szklanki mleka dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksować. Mieszankę mleka z żółtkami wlać do gorącego mleka z cukrem, cały czas przy tym mieszając. Gotować do zgęstnienia. Gotowy budyń przykryć folią aluminiową tak by dotykał wierzchu. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Do miski wyłożyć masło, miksując powoli dodawać budyń aż do całkowitego wykorzystania.
Masę podzielić na pół. Do jednej wsypać połowę bakalii, krótko zmiksować.
Biszkopt przekroić wzdłuż na połowę, nasączyć połową ponczu, wyłożyć masę z bakaliami. Przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, równomiernie rozsmarować. Wierzch posypać resztą bakalii. Schłodzić.
biszkopt:
5 dużych jajek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżka oleju
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
150 ml przegotowanej i ostudzonej wody do nasączenia ciasta
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jeszcze raz wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić.
masa budyniowo-bakaliowa:
4 żółtka
1 i 1/2 szklanki mleka
1/3 szkl. cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
200 g masła
1 i 1/2 szkl. posiekanych bakalii (papaja, kandyzowana skórka z pomarańczy i z limonki, morela, żurawina i orzechy)
1 szklankę mleka wlać do garnka, wsypać cukier, zagotować. Do pozostałej 1/2 szklanki mleka dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksować. Mieszankę mleka z żółtkami wlać do gorącego mleka z cukrem, cały czas przy tym mieszając. Gotować do zgęstnienia. Gotowy budyń przykryć folią aluminiową tak by dotykał wierzchu. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Do miski wyłożyć masło, miksując powoli dodawać budyń aż do całkowitego wykorzystania.
Masę podzielić na pół. Do jednej wsypać połowę bakalii, krótko zmiksować.
Biszkopt przekroić wzdłuż na połowę, nasączyć połową ponczu, wyłożyć masę z bakaliami. Przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, równomiernie rozsmarować. Wierzch posypać resztą bakalii. Schłodzić.
środa, 12 grudnia 2018
Panettone
Panettone to rodzaj drożdżowej babki z suszonymi owocami pieczonej we Włoszech z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Proces jej pieczenia jest dość długi. Trzeba rozłożyć sobie pracę na dwa dni. Zaczynamy wieczorem by zrobiony zaczyn mógł przeleżeć w lodówce, a następnego dnia po długim procesie rośnięcia i krótkim pieczeniu mamy doskonały wypiek. Tak naprawdę jej wykonanie nie jest trudne a tylko czasochłonne. Wszystko wynagradza smak. Jest to najlepsza babka jaką do tej pory robiłam. W sam raz słodka, o delikatne strukturze i długo zachowuje świeżość. Zrobiłam ją w innej formie niż oryginalne ale, nie tylko moim zdaniem, dużo ładniej dzięki temu wygląda. Ta forma z Nordic Ware to mercedes wśród form! Uwierzycie że nie smaruję ich masłem a babka po upieczeniu sama wyskakuje z formy? Na zdjęciach widać formę po upieczeniu babki, bez mycia. Tam naprawdę nie zostaje nawet okruszek i nie ma z czego jej myć ;) Takie formy i wiele innych oraz wszystko co tylko sobie zamarzycie do domu znajdziecie w wyszukiwarce mebli i dekoracji Favi.pl która skupia ponad 100 sklepów internetowych i stacjonarnych. Bez wychodzenia z domu znajdziecie tutaj świąteczne prezenty dla każdego. Wysyłka jest błyskawiczna więc spokojnie zdążycie :)
zaczyn:
70 ml wody
5 g świeżych drożdży
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
Do miski wlać wodę, pokruszyć drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia.Wsypać cukier i mąkę, krótko wyrobić ciasto. Odstawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Ponownie krótko zagnieść, odstawić do lodówki na całą noc.
bakalie:
50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2-3 łyżki rumu
Do miseczki wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową, zalać rumem. Wymieszać, odstawić na noc pod przykryciem.
ciasto właściwe:
cały zaczyn
100 ml lekko ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
100 g cukru
100 g miękkiego masła
3/4 płaskiej łyżeczki soli
5 żółtek
350 g mąki pszennej
Do zaczynu (z poprzedniego dnia) dodać mleko z rozpuszczonymi w nim drożdżami, cukier, miękkie masło, sól, żółtka i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Wsypać całość bakalii, jeszcze raz krótko wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie krótko przerobić ciasto, przełożyć do foremki. Lekko zwilżoną ręką wyrównać powierzchnię babki delikatnie ją dociskając do dna. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż ciasto wypełni całą foremkę co może trwać nawet ok. 2-3 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30 min. (w innych formach możliwe że trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia o ok. 5-10 minut). Gorącą babkę wyjąć, studzić na kratce.
piątek, 7 grudnia 2018
Uszka z kapustą
Pyszne uszka na świąteczny stół. U mnie bez dodatku grzybów, tylko kapusta kiszona z marchewką i podsmażona cebulka. Smak świeżości nadaje tu posypany po wierzchu szczypiorek. Ciasto na pierogi jest elastyczne, ładnie się skleja, nie rwie się.
farsz:
500 g kapusty kiszonej
1 duża cebulka dymka ze szczypiorkiem
1 łyżka oleju
sól
pieprz czarny
Kapustę gotować przez 30 minut. Ostudzić, dobrze odcisnąć. Drobno posiekać.
Cebulkę bez szczypiorku drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
ciasto:
500 g mąki pszennej
1/2 szklani mleka
1/2 szklanki wrzącej wody
1 łyżka oleju
1 żółtko
dodatkowo:
do gotowania pierogów:
sól
1 łyżka oleju
szczypiorek do posypania odsmażonych pierogów
Na dużą deskę wsypać mąkę. Mleko wymieszać z wodą, wlewać na mąkę, cały czas mieszając nożem. Gdy lekko ostygnie dodać olej i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, rozwałkować, wykrawać kółka literatką. Na każde kółko nakładać ok. 1/2 łyżeczki farszu, złożyć na pół, zlepić brzegi. Końce pierogów zlepić ze sobą tworząc "pierścionek".
Do dużego garnka wlać wodę, osolić, wlać 1 łyżkę oleju, doprowadzić do wrzenia. Uszka wrzucać w 2-3 partiach, po wypłynięciu gotować 2 minuty. Wyłowić. Ostudzone smażyć na oleju. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
farsz:
500 g kapusty kiszonej
1 duża cebulka dymka ze szczypiorkiem
1 łyżka oleju
sól
pieprz czarny
Kapustę gotować przez 30 minut. Ostudzić, dobrze odcisnąć. Drobno posiekać.
Cebulkę bez szczypiorku drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
ciasto:
500 g mąki pszennej
1/2 szklani mleka
1/2 szklanki wrzącej wody
1 łyżka oleju
1 żółtko
dodatkowo:
do gotowania pierogów:
sól
1 łyżka oleju
szczypiorek do posypania odsmażonych pierogów
Na dużą deskę wsypać mąkę. Mleko wymieszać z wodą, wlewać na mąkę, cały czas mieszając nożem. Gdy lekko ostygnie dodać olej i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, rozwałkować, wykrawać kółka literatką. Na każde kółko nakładać ok. 1/2 łyżeczki farszu, złożyć na pół, zlepić brzegi. Końce pierogów zlepić ze sobą tworząc "pierścionek".
Do dużego garnka wlać wodę, osolić, wlać 1 łyżkę oleju, doprowadzić do wrzenia. Uszka wrzucać w 2-3 partiach, po wypłynięciu gotować 2 minuty. Wyłowić. Ostudzone smażyć na oleju. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
wtorek, 4 grudnia 2018
Rolada orzechowa
Orzechowa rolada z gęstym kremem czekoladowym (truflowym gdy dodamy odrobinę alkoholu). Dla większego wzbogacenia smaku dodałam do niego orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Roladę podałam na półmisku z Ambition i kroiłam nożem z Ambition :)
ciasto:
4 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mielonych włoskich orzechów
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić, dodać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i orzechy, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12-14 min. Gorące ciasto nakryć ściereczką, zdecydowanym ruchem odwrócić, oderwać papier do pieczenia, delikatnie zawinąć razem ze ściereczką, odstawić do ostudzenia.
do nasączenia:
100 ml przegotowanej zimnej wody
Ostudzone ciasto nasączyć wodą (w wersji dla dorosłych można dodać trochę rumu).
krem:
100 g gorzkiej czekolady
250 ml śmietanki kremówki 30%
50 g grubo mielonych orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
do dekoracji:
ok. 20 g grubo mielonych orzechów włoskich
1 łyżka skórki pomarańczowej
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną. Ostudzić, przełożyć do miski. Ubijając powoli wlewać śmietankę. Wsypać orzechy i skórkę pomarańczową, krótko zmiksować (masa będzie bardzo gęsta). 3/4 kremu wyłożyć na roladę, rozsmarować, delikatnie zwinąć. Pozostały krem zmiksować dodatkowo z ok. 3-4 łyżkami śmietanki kremówki (dla rozrzedzenia masy), wyłożyć na wierzch zwiniętej rolady, rozsmarować niezbyt równo. Po wierzchu posypać orzechami i skórką pomarańczową. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
ciasto:
4 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mielonych włoskich orzechów
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić, dodać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i orzechy, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12-14 min. Gorące ciasto nakryć ściereczką, zdecydowanym ruchem odwrócić, oderwać papier do pieczenia, delikatnie zawinąć razem ze ściereczką, odstawić do ostudzenia.
do nasączenia:
100 ml przegotowanej zimnej wody
Ostudzone ciasto nasączyć wodą (w wersji dla dorosłych można dodać trochę rumu).
krem:
100 g gorzkiej czekolady
250 ml śmietanki kremówki 30%
50 g grubo mielonych orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
do dekoracji:
ok. 20 g grubo mielonych orzechów włoskich
1 łyżka skórki pomarańczowej
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną. Ostudzić, przełożyć do miski. Ubijając powoli wlewać śmietankę. Wsypać orzechy i skórkę pomarańczową, krótko zmiksować (masa będzie bardzo gęsta). 3/4 kremu wyłożyć na roladę, rozsmarować, delikatnie zwinąć. Pozostały krem zmiksować dodatkowo z ok. 3-4 łyżkami śmietanki kremówki (dla rozrzedzenia masy), wyłożyć na wierzch zwiniętej rolady, rozsmarować niezbyt równo. Po wierzchu posypać orzechami i skórką pomarańczową. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
poniedziałek, 3 grudnia 2018
Piernikowe bezy
Gdy z wypieków zostaną nam białka, najlepiej wykorzystać je do upieczenia bezy. U mnie w wersji świątecznej z pokruszonym po wierzchu piernikiem. Można podawać bez niczego lub z bitą śmietaną i gorzką czekoladą. Podałam je na talerzu Ambition Palette Cherry
porcja na ok. 10 szt.:
4 białka
200 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 duży piernik w polewie cukrowej
Do białe wsypać cukier, ubijać do momentu uzyskania sztywnej piany (ok.10 min.). Wsypać mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz krótko ubić. Układać porcje po ok. 2 łyżki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formując koła. Wierzch posypać drobno pokruszonym piernikiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 5 minut. Przykręcić do 130C, piec jeszcze ok. 80 minut. Zostawić w zamkniętym piekarniku do ostudzenia. Można podawać bez niczego lub z bitą śmietaną i gorzką czekoladą.
porcja na ok. 10 szt.:
4 białka
200 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 duży piernik w polewie cukrowej
Do białe wsypać cukier, ubijać do momentu uzyskania sztywnej piany (ok.10 min.). Wsypać mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz krótko ubić. Układać porcje po ok. 2 łyżki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formując koła. Wierzch posypać drobno pokruszonym piernikiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 5 minut. Przykręcić do 130C, piec jeszcze ok. 80 minut. Zostawić w zamkniętym piekarniku do ostudzenia. Można podawać bez niczego lub z bitą śmietaną i gorzką czekoladą.