Pyszne naleśniki z dodatkiem koncentratu pomidorowego który nadaje mu piękny kolor a także dodatkowe wartości odżywcze. Podany z delikatnym twarożkiem z wiosennymi dodatkami - rzodkiewką, szczypiorkiem, natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim.
porcja na ok. 6 szt.:
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki gazowanej wody
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta soli
Do miski wlać mleko, wodę, dodać jajko, koncentrat pomidorowy, mąkę i sól. Zmiksować i odstawić na ok. 20 minut. Usmażyć naleśniki.
400 g sera białego w kostce
ok. 1/3 szklanki mleka
6 dużych rzodkiewek
sól
mały pęczek szczypiorku
kilka gałązek natki pietruszki
3 liście czosnku niedźwiedziego
Ser biały przełożyć do miski, wlać mleko,dodać sól, zmiksować blenderem. Dodać drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, natkę pietruszki i czosnek niedźwiedzi, wymieszać łyżką.
Gotowy twarożek rozsmarować na połowie każdego naleśnika, złożyć na cztery.
poniedziałek, 29 kwietnia 2019
piątek, 26 kwietnia 2019
Keks z białek
Jeśli zostały Wam białka z wielkanocnych bab to na ten weekend koniecznie musicie upiec keks na samych białkach z dodatkiem mielonych orzechów i bakalii. Pyszny, wilgotny, delikatny, puszysty. Chyba najlepszy sposób na wykorzystanie białek :) U mnie w domu będzie jeszcze nie raz pieczony :)
5 białek (z dużych jajek)
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki pokrojonych bakalii (skórka pomarańczowa, daktyle, śliwki)
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Wlać olej, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, mielone orzechy i pokrojone bakalie, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 21x9 cm (mierząc dno). Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 40 minut.
5 białek (z dużych jajek)
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki pokrojonych bakalii (skórka pomarańczowa, daktyle, śliwki)
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Wlać olej, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, mielone orzechy i pokrojone bakalie, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 21x9 cm (mierząc dno). Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 40 minut.
piątek, 19 kwietnia 2019
Jajka z wiosennym sosem na rukolowym gniazdku
Na ostatnią chwilę coś szybkiego i lekkiego. Rukola z wiosennym sosem z jogurtu, rzodkiewek i szczypiorku.Podana z jajkami jest świetnym daniem na kolację ale również na świąteczny stół.
pół opakowania rukoli (40 g)
3 jajka
sos:
6 łyżek jogurtu naturalnego
6 rzodkiewek
pęczek szczypiorku
rzeżucha
sól
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Pokroić w dużą kostkę.
Do miski zetrzeć rzodkiewkę na tarce na dużych oczkach. Dodać pokrojony szczypiorek i jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Rukolę umyć, osuszyć, ułożyć na dużym talerzu. Na środek wyłożyć sos, wyłożyć jajka, posypać rzeżuchą.
Wszystkiego dobrego na ten Świąteczny czas
Może banalne życzenia ale to co najważniejsze - dużo zdrowia!
pół opakowania rukoli (40 g)
3 jajka
sos:
6 łyżek jogurtu naturalnego
6 rzodkiewek
pęczek szczypiorku
rzeżucha
sól
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Pokroić w dużą kostkę.
Do miski zetrzeć rzodkiewkę na tarce na dużych oczkach. Dodać pokrojony szczypiorek i jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Rukolę umyć, osuszyć, ułożyć na dużym talerzu. Na środek wyłożyć sos, wyłożyć jajka, posypać rzeżuchą.
środa, 17 kwietnia 2019
Drożdżowa babka na żółtkach
Osobiście nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej baby. Ta jest ładnie wyrośnięta, zrobiona na samych żółtkach. Maślana w smaku, delikatna, z dodatkiem rodzynek (można pominąć ale dodają słodyczy). Polana kolorowym lukrem i ozdobiona czekoladowymi jajeczkami. Po prostu musi stać na Waszym stole :)
składniki:
Do mleka dodać pokruszone drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać cukier, cukier waniliowy, sól, rozpuszczone i ostudzone masło, żółtka oraz mąkę, krótko wyrobić ciasto. Wsypać rodzynki, jeszcze raz krótko wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu krótko przerobić, wyłożyć do formy na babkę, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do suchego patyczka, ok. 30-35 minut.
składniki:
- 200 ml mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- garść rodzynek
Do mleka dodać pokruszone drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać cukier, cukier waniliowy, sól, rozpuszczone i ostudzone masło, żółtka oraz mąkę, krótko wyrobić ciasto. Wsypać rodzynki, jeszcze raz krótko wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu krótko przerobić, wyłożyć do formy na babkę, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do suchego patyczka, ok. 30-35 minut.
wtorek, 16 kwietnia 2019
Gulasz z jajkiem
Przepis na bardzo smaczny gulasz z jajkiem zrobiony z polędwiczek wieprzowych i przecierem pomidorowym. Oryginalnym dodatkiem są tu gotowane jajka przepiórcze dzięki który świetnie taka potrawa będzie prezentowała się również na Świątecznym stole :) Do tego dania użyłam koncentratu pomidorowego :)
Składniki:
Przepis:
Polędwiczkę wieprzową pokroić w wąskie paski, krótko obsmażyć na oleju. Dodać drobno pokrojoną cebulę i półplasterki pieczarek, ponownie krótko podsmażyć. Do wody dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, wlać do mięsa. Doprawić solą, słodką i ostrą papryką oraz białym pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Wlać śmietankę kremówkę, wymieszać. Jeśli jest za rzadki można zagęścić łyżeczką mąki pszennej wymieszaną z małą ilością wody.
Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Przekroić na połówki. Najlepiej dołożyć je do gulaszu już na talerzu. Podawać z kaszą jaglaną.
Składniki:
- ok. 500 g polędwiczki wieprzowej
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 6 jajek przepiórczych
- 100 ml wody
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- ok. 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu
- ew. 1 łyżeczka mąki pszennej
Przepis:
Polędwiczkę wieprzową pokroić w wąskie paski, krótko obsmażyć na oleju. Dodać drobno pokrojoną cebulę i półplasterki pieczarek, ponownie krótko podsmażyć. Do wody dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, wlać do mięsa. Doprawić solą, słodką i ostrą papryką oraz białym pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Wlać śmietankę kremówkę, wymieszać. Jeśli jest za rzadki można zagęścić łyżeczką mąki pszennej wymieszaną z małą ilością wody.
Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Przekroić na połówki. Najlepiej dołożyć je do gulaszu już na talerzu. Podawać z kaszą jaglaną.
poniedziałek, 15 kwietnia 2019
Babka z orzechową łatką
Ucierana babka na proszku do pieczenia z łatką orzechowo-kakaową. Przepis prosty ale bardzo smaczny. Propozycja na Święta do kawy :)
300 g mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru
5 dużych jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 płaska łyżka kakao
Do miski wsypać cukier, dodać miękkie masło, zmiksować. Wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól, ponownie zmiksować na jednolite ciasto.
Do drugiej miski odłożyć 1/4 ciasta, wsypać orzechy i kakao, zmiksować.
Do wysmarowanej masłem formy na babkę wyłożyć jasne ciasto, na wierzch wyłożyć ciemne ciasto, lekko je wcisnąć w środek przy pomocy łyżki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45 min.
Ostudzoną babkę polać lukrem i ozdobić cukrową posypką.
300 g mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru
5 dużych jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 płaska łyżka kakao
Do miski wsypać cukier, dodać miękkie masło, zmiksować. Wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól, ponownie zmiksować na jednolite ciasto.
Do drugiej miski odłożyć 1/4 ciasta, wsypać orzechy i kakao, zmiksować.
Do wysmarowanej masłem formy na babkę wyłożyć jasne ciasto, na wierzch wyłożyć ciemne ciasto, lekko je wcisnąć w środek przy pomocy łyżki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45 min.
Ostudzoną babkę polać lukrem i ozdobić cukrową posypką.
piątek, 12 kwietnia 2019
Sałatka tatarska
Sałatka robiona na wzór sosu tatarskiego ale zdecydowanie mniej z nią pracy ;) Bardzo smaczna, bardzo szybko znika ze stołu więc można podwoić porcję :) Świetnie smakuje solo, pasuje też do pasztetów i pieczonych mięs...
1 słoik marynowanych pieczarek
4-5 marynowanych ogórków
4 jajka
pęczek szczypiorku
2 łyżki majonezu
1 płaska łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w półplasterki.
Ogórki i ugotowane na twardo jajka pokroić w dużą kostkę. Szczypiorek posiekać.
Majonez wymieszać z musztardą, doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, podawać schłodzone.
1 słoik marynowanych pieczarek
4-5 marynowanych ogórków
4 jajka
pęczek szczypiorku
2 łyżki majonezu
1 płaska łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w półplasterki.
Ogórki i ugotowane na twardo jajka pokroić w dużą kostkę. Szczypiorek posiekać.
Majonez wymieszać z musztardą, doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, podawać schłodzone.
środa, 10 kwietnia 2019
Pomidorowe bułeczki
Niekonwencjonalne użycie przecieru pomidorowego. Dodałam go do ciasta na bułeczki śniadaniowe. Dzięki temu uzyskałam piękny pomarańczowy kolor i zaskakująco pyszny smak :) Trudno się zatrzymać na zjedzeniu tylko jednej ;)
porcja na 8 bułeczek:
1 szklanka mleka
4 zaokrąglone łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 płaska łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
400 g mąki pszennej
7 suszonych pomidorów
1 łyżeczka czarnuszki
Do miski wlać mleko, dodać przecier pomidorowy, olej, sól oraz pokruszone drożdże, rozetrzeć łyżką do ich rozpuszczenia. Wsypać mąkę, krótko wyrobić. Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki, dodać do ciasta, jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 8 równych części, uformować bułeczki. Ułożyć na blaszkę, lekko spłaszczyć. Wierzch posmarować wodą i posypać czarnuszką. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.
porcja na 8 bułeczek:
1 szklanka mleka
4 zaokrąglone łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 płaska łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
400 g mąki pszennej
7 suszonych pomidorów
1 łyżeczka czarnuszki
Do miski wlać mleko, dodać przecier pomidorowy, olej, sól oraz pokruszone drożdże, rozetrzeć łyżką do ich rozpuszczenia. Wsypać mąkę, krótko wyrobić. Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki, dodać do ciasta, jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 8 równych części, uformować bułeczki. Ułożyć na blaszkę, lekko spłaszczyć. Wierzch posmarować wodą i posypać czarnuszką. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.
wtorek, 9 kwietnia 2019
Błyskawiczne dania
Sposób na błyskawiczny obiad - opiekacz befsztyk - gofry firmy Dezal Atrakcyjne śniadanie nie musi być pracochłonne bo można zrobić je w minutę! Tak samo będzie z obiadem bo grillowanie takim sprzętem trwa równo minutę :) Wszystko to dzięki mocy 1300W !
Płyta pokryta jest powłoką zapobiegającą przywieraniu dlatego bardzo łatwo jest ją czyścić, wystarczy zwilżony papierowy ręcznik kuchenny :)
Odkąd posiadam taki opiekacz praktycznie codziennie jest on w użyciu. Można w nim zrobić "zwykłe" opiekane kanapki, usmażyć dietetyczne kotlety z kurczaka, grillowane warzywa czy po prostu odgrzać sobie obiad - kotlety czy ziemniaki.
Pokazuję Wam błyskawiczną propozycję śniadaniową i jednominutowe filety z kurczaka :) Proste a jakie dobre :) Dezal to marka której warto zaufać!
śniadaniowe grzanki:
2 kromki chleba tostowego
1 duże jajko
1 łyżka słodkiej śmietanki
sól
duża różyczka brokuła
kawałek świeżej czerwonej papryki
Z każdej kromki chleba wyciąć środek. Paprykę pokroić w drobną kostkę, brokuł podzielić na malutkie różyczki.
Jajko roztrzepać widelcem ze słodką śmietanką i solą.
Chleb ułożyć w rozgrzanym opiekaczu, w środek wlać jajko, posypać papryką i brokułem. Zamknąć opiekacz, grillować ok. 50 sekund.
Jednominutowe filety z czosnkiem niedźwiedzim:
pojedynczy filet z piersi kurczaka
sól
suszony czosnek niedźwiedzi
Filet przekroić wzdłuż na 3-4 cienkie płaty. Posypać z jednej strony solą i czosnkiem niedźwiedzim. kłaść na rozgrzaną płytę opiekacza, grillować 1 minutę.
Płyta pokryta jest powłoką zapobiegającą przywieraniu dlatego bardzo łatwo jest ją czyścić, wystarczy zwilżony papierowy ręcznik kuchenny :)
Odkąd posiadam taki opiekacz praktycznie codziennie jest on w użyciu. Można w nim zrobić "zwykłe" opiekane kanapki, usmażyć dietetyczne kotlety z kurczaka, grillowane warzywa czy po prostu odgrzać sobie obiad - kotlety czy ziemniaki.
Pokazuję Wam błyskawiczną propozycję śniadaniową i jednominutowe filety z kurczaka :) Proste a jakie dobre :) Dezal to marka której warto zaufać!
śniadaniowe grzanki:
2 kromki chleba tostowego
1 duże jajko
1 łyżka słodkiej śmietanki
sól
duża różyczka brokuła
kawałek świeżej czerwonej papryki
Z każdej kromki chleba wyciąć środek. Paprykę pokroić w drobną kostkę, brokuł podzielić na malutkie różyczki.
Jajko roztrzepać widelcem ze słodką śmietanką i solą.
Chleb ułożyć w rozgrzanym opiekaczu, w środek wlać jajko, posypać papryką i brokułem. Zamknąć opiekacz, grillować ok. 50 sekund.
Jednominutowe filety z czosnkiem niedźwiedzim:
pojedynczy filet z piersi kurczaka
sól
suszony czosnek niedźwiedzi
Filet przekroić wzdłuż na 3-4 cienkie płaty. Posypać z jednej strony solą i czosnkiem niedźwiedzim. kłaść na rozgrzaną płytę opiekacza, grillować 1 minutę.
czwartek, 4 kwietnia 2019
Marynowane jajka
Marynowane jajka są świetną propozycją na świąteczny stół. Dzięki dodaniu octu jabłkowego a nie spirytusowego są delikatne w smaku. Tak przygotowane wystarczy podać tylko z majonezem ale pysznie smakują również z sosem chrzanowym lub szczypiorkowym.
500 ml wody
1/3 szklanki octu jabłkowego
2 i 1/2 płaskich łyżek cukru
1/2 łyżki soli
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
4-6 jajek
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
Do garnka wlać ocet, wodę, dodać cukier, sól, liść laurowy, mieszając do rozpuszczenia składników, zagotować.
Do słoika włożyć jajka, dodać czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka, zalać gorącą zalewą. Po ostudzeniu wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przechowywać w lodówce do 5 dni. Można podawać z majonezem lub z sosem chrzanowym.
500 ml wody
1/3 szklanki octu jabłkowego
2 i 1/2 płaskich łyżek cukru
1/2 łyżki soli
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
4-6 jajek
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
Do garnka wlać ocet, wodę, dodać cukier, sól, liść laurowy, mieszając do rozpuszczenia składników, zagotować.
Do słoika włożyć jajka, dodać czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka, zalać gorącą zalewą. Po ostudzeniu wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przechowywać w lodówce do 5 dni. Można podawać z majonezem lub z sosem chrzanowym.
wtorek, 2 kwietnia 2019
Zielone ciasto
Ciasto o pięknych, wręcz jaskrawych kolorach - zielonym i różowym. Uzyskałam je naturalnymi barwnikami - szpinakiem i malinami. Ciasto miękkie, wilgotne, a krem delikatny, piankowy o intensywnym malinowym smaku. Pięknie wygląda i świetnie smakuje :)
ciasto:
60 g świeżego szpinaku baby (pół opakowania)
100 ml oleju
1/2 szklanki cukru
3 duże jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Do szpinaku wlać połowę oleju (50 ml), zmiksować blenderem. Dodać resztę oleju, cukier, jajka, proszek do pieczenia i mąkę. Zmiksować na jednolitą masę. Wylać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 min. (do suchego patyczka). Ostudzić. Wyjąć z formy, lekko ściąć wierzch i go pokruszyć. Spód ponownie włożyć do tortownicy.
masa malinowa:
500 g mrożonych malin
4-5 zaokrąglonych łyżek cukru
1 galaretka malinowa lub wiśniowa
2 płaskie łyżeczki żelatyny +2 łyżki zimnej wody
500 ml śmietanki kremówki
Mrożone maliny przełożyć do rondelka, powoli podgrzewać tak by puściły sok. Przetrzeć przez gęste sitko (powinno wyjść ok. 300 ml przecieru malinowego).
Do metalowego kubka wsypać żelatynę, wlać wodę, odstawić na ok. 2 minuty do napęcznienia, lekko podgrzać (nie zagotować!), wymieszać do jej rozpuszczenia.
Do przecieru malinowego wsypać cukier, zagotować, zestawić z palnika, dodać galaretkę i rozpuszczoną żelatynę, dobrze wymieszać. Całkowicie ostudzić.
Śmietankę kremówkę ubić, miksując wlewać zimną galaretkę. Gotowy krem wyłożyć na ciasto, wyrównać. Wierzch posypać pokruszonym ciastem, lekko wcisnąć dłonią. odstawić do lodówki do stężenia.
60 g świeżego szpinaku baby (pół opakowania)
100 ml oleju
1/2 szklanki cukru
3 duże jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Do szpinaku wlać połowę oleju (50 ml), zmiksować blenderem. Dodać resztę oleju, cukier, jajka, proszek do pieczenia i mąkę. Zmiksować na jednolitą masę. Wylać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 min. (do suchego patyczka). Ostudzić. Wyjąć z formy, lekko ściąć wierzch i go pokruszyć. Spód ponownie włożyć do tortownicy.
masa malinowa:
500 g mrożonych malin
4-5 zaokrąglonych łyżek cukru
1 galaretka malinowa lub wiśniowa
2 płaskie łyżeczki żelatyny +2 łyżki zimnej wody
500 ml śmietanki kremówki
Mrożone maliny przełożyć do rondelka, powoli podgrzewać tak by puściły sok. Przetrzeć przez gęste sitko (powinno wyjść ok. 300 ml przecieru malinowego).
Do metalowego kubka wsypać żelatynę, wlać wodę, odstawić na ok. 2 minuty do napęcznienia, lekko podgrzać (nie zagotować!), wymieszać do jej rozpuszczenia.
Do przecieru malinowego wsypać cukier, zagotować, zestawić z palnika, dodać galaretkę i rozpuszczoną żelatynę, dobrze wymieszać. Całkowicie ostudzić.
Śmietankę kremówkę ubić, miksując wlewać zimną galaretkę. Gotowy krem wyłożyć na ciasto, wyrównać. Wierzch posypać pokruszonym ciastem, lekko wcisnąć dłonią. odstawić do lodówki do stężenia.