Ponownie muffinki, tym razem warzywno-owocowe ponieważ dodałam do nich cukinię i banany. Wilgotne, przyjemnie czekoladowe. W smaku nie czuć cukinii. Doskonałe do wzięcia na drugie śniadanie. Robi się je chwilę w jednej misce, a mieszać można tylko łyżką.
ok. 18 szt.:
200 g cukinii
2 małe bardzo dojrzałe banany
1/2 szklanki cukru
2 duże jajka
100 ml oleju
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
50 g czekoladowych kropelek
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, nie odciskać. Dodać rozgniecione widelcem dojrzałe banany, cukier, całe jajka, olej, mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką lub krótko zmiksować. Wsypać połowę czekoladowych kropelek, wymieszać.
Do metalowej formy na muffinki wyłożyć papierowe papilotki, wylać ciasto do 3/4 ich wysokości. Na wierzch posypać pozostałymi czekoladowymi kropelkami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut.
czwartek, 29 sierpnia 2019
poniedziałek, 26 sierpnia 2019
Szarlotka z aronią
Jesienna szarlotka, tym razem z aronią (dałam mrożoną ale może być świeża). Pomiędzy kruchym, maślanym ciastem wyłożyłam warstwę jabłek z aronią obtoczonych w suchym budyniu bez dodatku cukru. Dzięki temu sok puszczany z jabłek zatrzymuje się i nie podcieka pod spód. Mimo małej ilości cukru, ciasto jest wystarczająco słodkie i naprawdę pyszne. I jaki jest jej ładny, różowy kolor :)
ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść. Odkroić 1/4 ciasta, włożyć do zamrażarki. Pozostałe ciasto wyłożyć na dno i ok. 2 cm boki tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok.10 minut.
jabłka:
800 g jabłek
100 g aronii (dałam mrożoną)
1 budyń waniliowy bez cukru
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w plasterki. Dodać aronię i budyń w proszku, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45 minut. Posypać cukrem pudrem.
ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść. Odkroić 1/4 ciasta, włożyć do zamrażarki. Pozostałe ciasto wyłożyć na dno i ok. 2 cm boki tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok.10 minut.
jabłka:
800 g jabłek
100 g aronii (dałam mrożoną)
1 budyń waniliowy bez cukru
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w plasterki. Dodać aronię i budyń w proszku, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45 minut. Posypać cukrem pudrem.
czwartek, 22 sierpnia 2019
Muffinki z dżemem
Kakaowe muffinki z dodatkiem do ciasta dżemu. Bardzo szybkie w wykonaniu, nieskomplikowane w przygotowaniu. Dobry sposób na wykorzystanie dżemu z ubiegłego roku ;) Pyszne, wilgotne, podobne do tradycyjnego murzynka. Zrobiłam bez owoców ale można na wierzch ułożyć maliny lub śliwkę.
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
150 g dżemu
2 czubate łyżki kakao
1 czubata łyżeczka sody
120 g masła rozpuszczonego
3 duże jajka
1 szklanka mleka
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać dżem, kakao, sodę, rozpuszczone masło, całe jajka i mleko. Zmiksować na jednolite ciasto.
do metalowej formy na muffinki włożyć papierowe papilotki, wylać ciasto do 2/3 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 20- 25 min.
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
150 g dżemu
2 czubate łyżki kakao
1 czubata łyżeczka sody
120 g masła rozpuszczonego
3 duże jajka
1 szklanka mleka
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać dżem, kakao, sodę, rozpuszczone masło, całe jajka i mleko. Zmiksować na jednolite ciasto.
do metalowej formy na muffinki włożyć papierowe papilotki, wylać ciasto do 2/3 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 20- 25 min.
środa, 21 sierpnia 2019
Zupa ze świeżych pomidorów
W sezonie letnim nie ma chyba lepszej zupy niż pomidorowa ze świeżych pomidorów. Przygotowana bez bulionu, lekka ale pożywna. Robię często, a część przecieru zamykam w słoikach by potem w zimowe dni cieszyć się letnim smakiem :)
1 l wody
1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
1/2 szklanki wody + 1 czubata łyżka mąki pszennej
ok. 1 łyżeczka soli (do smaku)
ok. 50 ml śmietanki kremówki
2 woreczki ryżu
ew. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Pomidory umyć, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do garnka. gotować na małym palniku pod przykryciem ok. 10-15 minut. Przetrzeć łyżką przez sitko. Posolić do smaku. Do 1/2 szklanki wody wsypać mąkę, dobrze wymieszać, wlać przez sitko do powstałego przecieru, mieszając zagotować. Zdjąć z palnika, wlać śmietankę, wymieszać. Podawać z ryżem. Można dodać dla głębszego koloru i smaku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku.
1 l wody
1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
1/2 szklanki wody + 1 czubata łyżka mąki pszennej
ok. 1 łyżeczka soli (do smaku)
ok. 50 ml śmietanki kremówki
2 woreczki ryżu
ew. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Pomidory umyć, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do garnka. gotować na małym palniku pod przykryciem ok. 10-15 minut. Przetrzeć łyżką przez sitko. Posolić do smaku. Do 1/2 szklanki wody wsypać mąkę, dobrze wymieszać, wlać przez sitko do powstałego przecieru, mieszając zagotować. Zdjąć z palnika, wlać śmietankę, wymieszać. Podawać z ryżem. Można dodać dla głębszego koloru i smaku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku.
piątek, 16 sierpnia 2019
Kokosowe gofry
Bardzo smaczne gofry z dodatkiem wiórek kokosowych. Podałam je z bitą śmietaną i leśnymi jagodami ale równie dobrze można dać inne dodatki. W lecie gofry muszą być smażone choć kilka razy w sezonie ;)
3 duże jajka (białka piana)
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 zaokrąglone łyżki cukru
2 czubate łyżki wiórek kokosowych
2 płaskie łyżki miękkiego masła
Z białek ubić sztywną pianę.
Do drugiej miski wlać mleko, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, wiórka kokosowe i miękkie masło. Wszystko razem zmiksować. Dołożyć pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Smażyć gofry.
Podawać z bitą śmietaną i świeżymi owocami (u mnie jagody). Po wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi.
3 duże jajka (białka piana)
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 zaokrąglone łyżki cukru
2 czubate łyżki wiórek kokosowych
2 płaskie łyżki miękkiego masła
Z białek ubić sztywną pianę.
Do drugiej miski wlać mleko, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, wiórka kokosowe i miękkie masło. Wszystko razem zmiksować. Dołożyć pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Smażyć gofry.
Podawać z bitą śmietaną i świeżymi owocami (u mnie jagody). Po wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi.
wtorek, 13 sierpnia 2019
Ciasto na serku waniliowym z jagodami
Przepyszne ciasto na serku waniliowym. Wilgotne, pięknie wyrośnięte, doskonałe w smaku i do tego tak proste w wykonaniu. To chyba moje ulubione ciasto z jagodami :) Gorąco polecam!
200 g serka waniliowego
3/4 szklanki cukru
3 duże jajka
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej - 300 g
Do miski wyłożyć serek waniliowy, wsypać cukier, wymieszać łyżką. Dodać całe jajka, olej, proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Na wierzch równomiernie wysypać jagody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do "suchego patyczka", ok. 45-50 min. Po upieczeniu można posypać po wierzchu cukrem pudrem.
200 g serka waniliowego
3/4 szklanki cukru
3 duże jajka
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej - 300 g
Do miski wyłożyć serek waniliowy, wsypać cukier, wymieszać łyżką. Dodać całe jajka, olej, proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Na wierzch równomiernie wysypać jagody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do "suchego patyczka", ok. 45-50 min. Po upieczeniu można posypać po wierzchu cukrem pudrem.
czwartek, 8 sierpnia 2019
Czekoladowe z czarnymi porzeczkami
To ciasto nie wymaga od nas dużego poświecenia ;) Robi się bo bardzo łatwo wrzucając wszystko do jednej miski. Czas pieczenia też jest dość krótki więc szybko będziecie mogli delektować się wypiekiem :) Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, a połączenie czarnej porzeczki z kakao to naprawdę strzał w dziesiątkę. Jedno z moich ulubionych ciast z czarną porzeczką, bardzo polecam!
2 duże jajka
150 ml śmietanki kremówki
50 ml oleju
140 g cukru
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
200 g czarnej porzeczki
Do miski wbić całe jajka, dodać śmietankę, olej, cukier, mąkę,proszek do pieczenia i kakao. Wszystko zmiksować na jednolite ciasto. Wylać do formy o wymiarach 21x26 cm lub do tortownicy o średnicy 26 cm, wyrównać. Na wierzch rozsypać umyte i osuszone porzeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do "suchego patyczka, ok.30-35 minut.
2 duże jajka
150 ml śmietanki kremówki
50 ml oleju
140 g cukru
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
200 g czarnej porzeczki
Do miski wbić całe jajka, dodać śmietankę, olej, cukier, mąkę,proszek do pieczenia i kakao. Wszystko zmiksować na jednolite ciasto. Wylać do formy o wymiarach 21x26 cm lub do tortownicy o średnicy 26 cm, wyrównać. Na wierzch rozsypać umyte i osuszone porzeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do "suchego patyczka, ok.30-35 minut.
niedziela, 4 sierpnia 2019
Sernik kruszonkowy
Sernik z zaledwie 7 składników licząc łącznie ciasto i masę serową. Jeśli mamy dobrej jakości ser jak kremowy, jak Twaróg Sernikowy z Mascarpone President, to nie potrzeba naprawdę wiele by wyszedł pyszny sernik :) Delikatne ciasto i lekka warstwa serowa. Robiłam go już dwa razy, a rzadko powtarzam wypieki ;)
ciasto:
450 g mąki pszennej
120 g szklanki cukru
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
250 g miękkiego masła
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać miękkie masło. Palcami wyrobić kruszonkę.
masa serowa:
500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
Do miski wyłożyć twaróg, dodać całe jajka i cukier, krótko zmiksować.
wykonanie:
Na wyłożoną papierem prostokątną blaszkę o wymiarach 32x21 cm wysypać 2/3 kruszonki, równomiernie rozłożyć, bardzo lekko docisnąć do dna (delikatnie, tak by pozostała struktura kruszonki). Wylać cała masę serową, wyrównać łyżką. Na wierzch rozsypać pozostałą kruszonkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 1 godz. 10 min.
ciasto:
450 g mąki pszennej
120 g szklanki cukru
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
250 g miękkiego masła
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać miękkie masło. Palcami wyrobić kruszonkę.
masa serowa:
500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
Do miski wyłożyć twaróg, dodać całe jajka i cukier, krótko zmiksować.
wykonanie:
Na wyłożoną papierem prostokątną blaszkę o wymiarach 32x21 cm wysypać 2/3 kruszonki, równomiernie rozłożyć, bardzo lekko docisnąć do dna (delikatnie, tak by pozostała struktura kruszonki). Wylać cała masę serową, wyrównać łyżką. Na wierzch rozsypać pozostałą kruszonkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 1 godz. 10 min.
sobota, 3 sierpnia 2019
Sernik na zimno z budyniem
Nietypowy sernik na zimno. Do sera (który już sam w sobie jest gładki i kremowy) dodałam domowy budyń na żółtkach. Taka kombinacja jest niezwykle delikatna. Sernik jest pyszny, inny niż "normalne" serniki na zimno. Kremowa konsystencja rozpływa się na podniebieniu :) Spód zrobiony jest z gotowych herbatników, a wierzch to bita śmietana z czerwoną i czarną porzeczką ale można zrobić ją jednolitą z tylko jedną z nich. Bardzo polecam!
spód:
170 g owsianych herbatników
40 g miękkiego masła
Herbatniki bardzo drobno rozkruszyć (najlepiej przy pomocy blendera), dodać miękkie masło, dobrze wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21 cm, równomiernie rozłożyć, lekko docisnąć Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
masa serowa:
500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
3 żółtka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżeczki żelatyny
50 ml zimnej wody
Ok. 1/4 szklanki mleka wlać do miski, dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Pozostałe mleko wlać do rondelka, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Mieszając wlać mieszankę z żółtkami, gotować do zgęstnienia ok. pół minuty. Przelać do miski, przykryć wierzch folią aluminiową tak by dotykała powierzchni budyniu, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Do metalowego garnuszka wsypać żelatynę, zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia na ok. 3 minuty. Wstawić na mały palnik, podgrzać do jej rozpuszczenia (uważać by nie doprowadzić do wrzenia!).
Do miski wyłożyć ser, dodać wystudzony budyń, zmiksować na jednolitą masę. Cały czas miksując wlewać rozpuszczoną żelatynę.
Gotową masę serową wylać na herbatnikowy spód, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
masa porzeczkowa:
100 g czerwonej porzeczki
100 g czarnej porzeczki
2 płaskie łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
250 ml śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru
Do małego garnka wsypać umytą czerwoną porzeczkę. dusić pod przykryciem ok. 2-3 minut. Przetrzeć przez gęste sitko. Ostudzić.
Do małego garnka wsypać umytą czarną porzeczkę. dusić pod przykryciem ok. 2-3 minut. Przetrzeć przez gęste sitko. Ostudzić.
Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia na ok. 3 minuty. Wstawić na mały palnik, podgrzać do jej rozpuszczenia (uważać by nie doprowadzić do wrzenia!).
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną masę. Cały czas miksując wlać żelatynę. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 3 łyżki przetartej czarnej porzeczki, zmiksować. Do drugiej części dodać 3 łyżki przetartej czerwonej porzeczki, zmiksować.
Na wierzch masy serowej wylać naprzemiennie obie masy serowe. Patyczkiem lekko zamieszać tworząc esy floresy.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
spód:
170 g owsianych herbatników
40 g miękkiego masła
Herbatniki bardzo drobno rozkruszyć (najlepiej przy pomocy blendera), dodać miękkie masło, dobrze wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21 cm, równomiernie rozłożyć, lekko docisnąć Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
masa serowa:
500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
3 żółtka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżeczki żelatyny
50 ml zimnej wody
Ok. 1/4 szklanki mleka wlać do miski, dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Pozostałe mleko wlać do rondelka, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Mieszając wlać mieszankę z żółtkami, gotować do zgęstnienia ok. pół minuty. Przelać do miski, przykryć wierzch folią aluminiową tak by dotykała powierzchni budyniu, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Do metalowego garnuszka wsypać żelatynę, zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia na ok. 3 minuty. Wstawić na mały palnik, podgrzać do jej rozpuszczenia (uważać by nie doprowadzić do wrzenia!).
Do miski wyłożyć ser, dodać wystudzony budyń, zmiksować na jednolitą masę. Cały czas miksując wlewać rozpuszczoną żelatynę.
Gotową masę serową wylać na herbatnikowy spód, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
masa porzeczkowa:
100 g czerwonej porzeczki
100 g czarnej porzeczki
2 płaskie łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
250 ml śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru
Do małego garnka wsypać umytą czerwoną porzeczkę. dusić pod przykryciem ok. 2-3 minut. Przetrzeć przez gęste sitko. Ostudzić.
Do małego garnka wsypać umytą czarną porzeczkę. dusić pod przykryciem ok. 2-3 minut. Przetrzeć przez gęste sitko. Ostudzić.
Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia na ok. 3 minuty. Wstawić na mały palnik, podgrzać do jej rozpuszczenia (uważać by nie doprowadzić do wrzenia!).
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną masę. Cały czas miksując wlać żelatynę. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 3 łyżki przetartej czarnej porzeczki, zmiksować. Do drugiej części dodać 3 łyżki przetartej czerwonej porzeczki, zmiksować.
Na wierzch masy serowej wylać naprzemiennie obie masy serowe. Patyczkiem lekko zamieszać tworząc esy floresy.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.