Bardzo delikatny torcik z biszkoptu i lekkiej masy śmietanowej z dużym dodatkiem musu gruszkowego i z niewielkimi jego kawałkami. Wierzch wieńczy starta biała czekolada. Ciasto nie jest bardzo skomplikowane a efekt jest znakomity. Idealne nie tylko na przyjęcia ale i do niedzielnej kawy :)
biszkopt:
3 duże jajka (całe)
100 g cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
100 g mąki pszennej
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i proszek do pieczenia. Ubijać do uzyskania gęstej, puszystej masy. Dodać olej i mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 30 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na połowę.
masa gruszkowa:
3-4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
650 g gruszek
50 ml wody
1/3 łyżeczki mielonych goździków lub cynamonu
3-4 czubate łyżki cukru
400 ml śmietanki kremówki
1/3 szklanki wody do nasączenia
4 kostki białej czekolady na wierzch
Żelatynę zalać 3 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia na ok. 3 minuty.
Gruszki obrać, pokroić w małą kostkę, wsypać do rondelka,wlać wodę, dusić pod przykryciem na małym palniku do miękkości. Zdjąć z palnika, do gorących gruszek dołożyć napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do pokojowej temperatury. Wsypać mielone goździki lub cynamon, krótko i niezbyt dokładnie zmiksować tak by pozostały kawałki gruszek.
Do miski wlać dobrze schłodzoną śmietankę, ubić z cukrem na gęstą masę. Wlać ostudzone gruszki, krótko zmiksować. Podzielić na dwie równe części.
Na nasączony spód ciasta wyłożyć połowę kremu gruszkowego, przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzch wyłożyć resztę masy, wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą. chłodzić.
piątek, 27 września 2019
wtorek, 24 września 2019
Marchewkowe ciasto z kakao
Najlepsze, puszyste ciasto marchewkowe! Marchewka nadaje tu wilgoci (prawie jak w brownie), w smaku niewiele ją tu czuć. Tylko dzięki temu że połowę starłam na tarce o dużych oczkach możemy uwierzyć że tu ona naprawdę jest ;) Dla mnie rewelacja! Zamiast masy serowej można polać polewą czekoladową.
marchewkowe ciasto:
300 g obranej marchewki
1 szklanka cukru
4 duże jajka
200 ml oleju
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki kropli czekoladowych
Połowę marchewki zetrzeć na tarce na małych oczkach, drugą połowę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wsypać cukier, dodać całe jajka, olej, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i kakao, krótko zmiksować lub dobrze wymieszać łyżką. Wsypać krople czekoladowe, jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. piec ok.45 minut. Ostudzić.
masa serowa:
300 g gęstego serka kanapkowego o smaku śmietankowym
3 czubate łyżki cukru pudru
50 g miękkiego masła
czekoladowa posypka cukrowa lub 4 kostki czekolady
Do miski wyłożyć serek, dodać cukier i miękkie masło, zmiksować. Wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta, równomiernie rozsmarować. Posypać czekoladową posypką cukrową lub startą czekoladą.
marchewkowe ciasto:
300 g obranej marchewki
1 szklanka cukru
4 duże jajka
200 ml oleju
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki kropli czekoladowych
Połowę marchewki zetrzeć na tarce na małych oczkach, drugą połowę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wsypać cukier, dodać całe jajka, olej, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i kakao, krótko zmiksować lub dobrze wymieszać łyżką. Wsypać krople czekoladowe, jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. piec ok.45 minut. Ostudzić.
masa serowa:
300 g gęstego serka kanapkowego o smaku śmietankowym
3 czubate łyżki cukru pudru
50 g miękkiego masła
czekoladowa posypka cukrowa lub 4 kostki czekolady
Do miski wyłożyć serek, dodać cukier i miękkie masło, zmiksować. Wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta, równomiernie rozsmarować. Posypać czekoladową posypką cukrową lub startą czekoladą.
czwartek, 19 września 2019
Winogronowa pianka bez pieczenia
O tej porze gdy noce są chłodne przydomowy winogron robi się najsłodszy :) Koniecznie wypróbujcie ten przepis na winogronowe ciasto bez pieczenia. Robi się go dość szybko a smakuje pysznie :) No i ten kolor ...
1 paczka delicji jagodowych
500 g ciemnego słodkiego winogronu (domowego)
1 galaretka przeźroczysta lub czerwona/różowa
2 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
400 ml śmietanki kremówki 30%
Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia na ok. 3-5 minut.
Winogron umyć, oczyścić z gałązek. Przełożyć do garnka, lekko rozgnieść, dusić pod przykryciem ok. 5-10 minut. Przetrzeć przez sitko. Ponownie mocno podgrzać, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać aż się całkowicie rozpuści. Całość ostudzić do pokojowej temperatury.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wlać przecier z winogronu, krótko wymieszać do uzyskana jednolitej w kolorze masy.
Na dno tortownicy o średnicy 22 cm ułożyć delicje galaretką do góry, wyłożyć masę winogronową, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
wykończenie:
500 g fioletowego winogronu (domowego)
1 przeźroczysta galaretka
Winogron umyć, oczyścić z gałązek. Przełożyć do garnka, lekko rozgnieść, dusić pod przykryciem ok. 5-10 minut. Przetrzeć przez sitko. Ponownie mocno podgrzać, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia, ostudzić do pokojowej temperatury.
Wystudzoną masę winogronową wyłożyć na wierzch, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
1 paczka delicji jagodowych
500 g ciemnego słodkiego winogronu (domowego)
1 galaretka przeźroczysta lub czerwona/różowa
2 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
400 ml śmietanki kremówki 30%
Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia na ok. 3-5 minut.
Winogron umyć, oczyścić z gałązek. Przełożyć do garnka, lekko rozgnieść, dusić pod przykryciem ok. 5-10 minut. Przetrzeć przez sitko. Ponownie mocno podgrzać, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać aż się całkowicie rozpuści. Całość ostudzić do pokojowej temperatury.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wlać przecier z winogronu, krótko wymieszać do uzyskana jednolitej w kolorze masy.
Na dno tortownicy o średnicy 22 cm ułożyć delicje galaretką do góry, wyłożyć masę winogronową, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
wykończenie:
500 g fioletowego winogronu (domowego)
1 przeźroczysta galaretka
Winogron umyć, oczyścić z gałązek. Przełożyć do garnka, lekko rozgnieść, dusić pod przykryciem ok. 5-10 minut. Przetrzeć przez sitko. Ponownie mocno podgrzać, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia, ostudzić do pokojowej temperatury.
Wystudzoną masę winogronową wyłożyć na wierzch, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
poniedziałek, 16 września 2019
Małosolna/kiszona papryka
Sezon na paprykę w pełni więc korzystam z niej na różne sposoby. Ostatnio zajrzałam do małej książki z 1986 r. "Papryka". Skorzystałam z przepisu na kiszoną paprykę tylko nieznacznie go zmieniłam zmniejszając ilość soli i rezygnując z gorczycy. Po 3 dniach była jędrna, w smaku bardzo podobna do kiszonych ogórków :)
500 g świeżej, jędrnej papryki
500 ml wody
15 g kamiennej soli
gałęzie kopru
czosnek
chrzan
liście z czarnej porzeczki
Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić na mniejsze części.
Do każdego słoika włożyć po 3 ząbki czosnku, 2 nieduże kawałki korzenia chrzanu, kilka gałązek i baldachim kopru. Dopełnić papryką. Na wierzch ułożyć liście czarnej porzeczki.
Wodę z solą zagotować, odstawić na ok. 3 minuty, zalać paprykę, zakręcić. Po 2-3 dniach (zależy od temperatury pomieszczenia) będzie gotowa małosolna papryka. Po ok. 5 dniach papryka się ukisi. Można wtedy wstawić ją do lodówki do bieżącego użycia lub ją spasteryzować, wtedy zatrzyma się proces dalszego kiszenia.
500 g świeżej, jędrnej papryki
500 ml wody
15 g kamiennej soli
gałęzie kopru
czosnek
chrzan
liście z czarnej porzeczki
Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić na mniejsze części.
Do każdego słoika włożyć po 3 ząbki czosnku, 2 nieduże kawałki korzenia chrzanu, kilka gałązek i baldachim kopru. Dopełnić papryką. Na wierzch ułożyć liście czarnej porzeczki.
Wodę z solą zagotować, odstawić na ok. 3 minuty, zalać paprykę, zakręcić. Po 2-3 dniach (zależy od temperatury pomieszczenia) będzie gotowa małosolna papryka. Po ok. 5 dniach papryka się ukisi. Można wtedy wstawić ją do lodówki do bieżącego użycia lub ją spasteryzować, wtedy zatrzyma się proces dalszego kiszenia.
środa, 11 września 2019
Warzywne curry z dynią
Lekkie curry z samych warzyw. Dla mnie to lepsza wersja bo kremowa, rozpływająca się na podniebieniu :) Szczególnie dynia jest tu wprost genialna! Szczerze polecam!
porcja na 2 osoby:
200 g obranej dyni
1 mała cukinia
1 nieduża marchewka
1 mała cebula
1 średniej wielkości ziemniak
1/3 szklanki wody
3 czubate łyżki śmietanki kokosowej
1-2 łyżki oleju
sól
3/4 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
Ziemniak pokroić w niedużą kostkę, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Marchewkę posiekać w cienką zapałkę.
Dynię i cukinię pokroić w małą kostkę, razem z marchewką i posiekaną cebulką lekko podsmażyć na oleju. Podlać wodą, dusić pod przykryciem ok. 3-4 minuty. Dodać śmietankę kokosową, doprawić solą, curry, kurkumą i papryką, wymieszać. Dusić pod przykryciem następne 3-4 minuty. Można jeść samodzielnie lub z ryżem.
porcja na 2 osoby:
200 g obranej dyni
1 mała cukinia
1 nieduża marchewka
1 mała cebula
1 średniej wielkości ziemniak
1/3 szklanki wody
3 czubate łyżki śmietanki kokosowej
1-2 łyżki oleju
sól
3/4 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
Ziemniak pokroić w niedużą kostkę, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Marchewkę posiekać w cienką zapałkę.
Dynię i cukinię pokroić w małą kostkę, razem z marchewką i posiekaną cebulką lekko podsmażyć na oleju. Podlać wodą, dusić pod przykryciem ok. 3-4 minuty. Dodać śmietankę kokosową, doprawić solą, curry, kurkumą i papryką, wymieszać. Dusić pod przykryciem następne 3-4 minuty. Można jeść samodzielnie lub z ryżem.
poniedziałek, 9 września 2019
Wątróbka z dynią
Rozpoczął się sezon na dynię więc trudno przejść obok niej obojętnie. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją w daniu obiadowym. Wątróbka w jesiennym wydaniu z duszoną cebulką i małymi kostkami dyni to proste ale bardzo pyszne i bogate w składniki odżywcze danie. Żeby było jeszcze bardziej kolorowe można dodać na ostatnie 3 minuty czerwoną paprykę :)
300 g wątróbki drobiowej
ok.3-4 łyżki mąki pszennej
300 g oczyszczonej dyni piżmowej (bez skórki i środka)
1 duża cebula
ewentualnie pól czerwonej papryki
natka pietruszki
sól
olej do smażenia
Oczyszczoną dynię pokroić w małą kostkę ok. pół centymetra.
Cebulę pokroić w piórka.
Wątróbkę opłukać, lekko osuszyć, obtoczyć w mące.
Na patelnię wlać olej, wsypać pokrojoną cebulę i pokrojoną dynię, lekko podsmażyć na małym palniku. Pomiędzy nią ułożyć wątróbkę. Smażyć pod przykryciem ok. 3-4 minut. Po tym czasie wątróbkę przekręcić na drugą stronę, smażyć pod przykryciem następne 3-4 minuty. Gotowe danie posolić po wierzchu i posypać posiekaną natką pietruszki.
Jeśli chcemy mieć danie bardziej kolorowe to dodajemy na ostatnie 3 minuty przed końcem duszenia pokrojoną w paski czerwoną paprykę.
300 g wątróbki drobiowej
ok.3-4 łyżki mąki pszennej
300 g oczyszczonej dyni piżmowej (bez skórki i środka)
1 duża cebula
ewentualnie pól czerwonej papryki
natka pietruszki
sól
olej do smażenia
Oczyszczoną dynię pokroić w małą kostkę ok. pół centymetra.
Cebulę pokroić w piórka.
Wątróbkę opłukać, lekko osuszyć, obtoczyć w mące.
Na patelnię wlać olej, wsypać pokrojoną cebulę i pokrojoną dynię, lekko podsmażyć na małym palniku. Pomiędzy nią ułożyć wątróbkę. Smażyć pod przykryciem ok. 3-4 minut. Po tym czasie wątróbkę przekręcić na drugą stronę, smażyć pod przykryciem następne 3-4 minuty. Gotowe danie posolić po wierzchu i posypać posiekaną natką pietruszki.
Jeśli chcemy mieć danie bardziej kolorowe to dodajemy na ostatnie 3 minuty przed końcem duszenia pokrojoną w paski czerwoną paprykę.
piątek, 6 września 2019
Koreańskie ogórki a la kimchi
Dopóki są jeszcze gruntowe ogórki warto wypróbować na nie przepis a la kimchi. Chrupiące, o dość intensywnym smaku czosnkowo-paprykowym. Dobre od razu po zrobieniu ale warto potrzymać je w mieszance warzyw przynajmniej przez noc. Można przechowywać je do 4-5 dni w lodówce w pojemniku z pokrywką. Świetne do grilla ale też do obiadu, kanapki czy po prostu bez niczego jako przekąska. Robi się je dość szybko a efekt jest po prostu genialny! To będzie Wasz ogórkowy przebój ;)
500 g ogórków gruntowych
1 czubata łyżka soli
1 mała cebula
75 g marchewki
2-3 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
1 zaokrąglona łyżeczka średnio ostrej papryki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
Ogórki dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na krzyż zostawiając nie rozcięty koniec. Posypać solą (z wierzchu i w środku rozcięcia), odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie opłukać z soli.
Przygotować nadzienie. Cebulkę pokroić w cienkie piórka. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek drobno posiekać. Wszystko przełożyć do miski, dodać cukier, średnio ostrą paprykę, ocet jabłkowy i sos sojowy, wymieszać. Powstałą mieszanką nadziewać rozcięte ogórki (część może iść na wierzch ogórków.
Można jeść od razu lub do 4-5 dni przechowywane w lodówce w pojemniku z pokrywką.
500 g ogórków gruntowych
1 czubata łyżka soli
1 mała cebula
75 g marchewki
2-3 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
1 zaokrąglona łyżeczka średnio ostrej papryki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
Ogórki dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na krzyż zostawiając nie rozcięty koniec. Posypać solą (z wierzchu i w środku rozcięcia), odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie opłukać z soli.
Przygotować nadzienie. Cebulkę pokroić w cienkie piórka. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek drobno posiekać. Wszystko przełożyć do miski, dodać cukier, średnio ostrą paprykę, ocet jabłkowy i sos sojowy, wymieszać. Powstałą mieszanką nadziewać rozcięte ogórki (część może iść na wierzch ogórków.
Można jeść od razu lub do 4-5 dni przechowywane w lodówce w pojemniku z pokrywką.
poniedziałek, 2 września 2019
Tort czekoladowo-malinowy
Wczoraj były urodziny mojej Córci. Zrobiłam dla niej tort złożony z dwóch rodzajów biszkoptu- kakaowy i "zwykły" biały. Zrobiłam do niego też dwie masy. Jedna zrobiona jest z przetartych malin i kremówki, a druga z gorzkiej czekolady i kremówki. Wyszło kolorowo i bardzo smacznie :)
Wszystkiego najlepszego Córciu!
kakaowy biszkopt:
5 dużych jajek
150 g cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
150 g mąki krupczatki
2 czubate łyżki kakao
Z białek, proszku do pieczenia i cukru ubić sztywną pianę. Do małej miski przełożyć żółtka, wlać olej, krótko ubić, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 35 min. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwie części.
biały biszkopt:
3 duże jajka
70 g cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
90 g mąki pszennej
Z białek, proszku do pieczenia i cukru ubić sztywną pianę. Do małej miski przełożyć żółtka, wlać olej, krótko ubić, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 25 min. Ostudzić.
do nasączenia:
250 ml wody
masa malinowa:
350 g malin
2 czubate łyżki cukru (200-250 ml przecieru)
1 czerwona galaretka (najlepiej malinowa)
150 ml śmietanki
250 g mascarpone
Maliny wyłożyć do niedużego garnka, posypać cukrem, podgrzewać pod przykryciem kilka minut aż puszczą sok. Przetrzeć przez sitko, pestki wyrzucić. Powstałego przecieru powinno być ok. 200-250 ml. Ponownie mocno go podgrzać, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia, ostudzić. Do miski wyłożyć mascarpone, wlać śmietankę, ubić na sztywną masę. Miksując wlać ostudzony przecier malinowy. Masę podzielić na równe dwie części.
masa czekoladowa:
200 ml kremówki
1 gorzka czekolada (100 g)
2- łyżki cukru
1 płaska łyżka kakao
250 g mascarpone
Śmietankę wlać do niedużego garnka, dobrze pogrzać (nie doprowadzić do zagotowania), wrzucić połamaną czekoladę. Odstawić na ok. 2 minuty, dodać cukier i kakao, wymieszać łyżką. Dobrze schłodzić. Dołożyć mascarpone, ubić na sztywną masę.
składanie tortu:
Na paterę wyłożyć kakaowy blat biszkoptu, nasączyć, wyłożyć połowę masy malinowej, rozsmarować. Nałożyć biały biszkopt, nasączyć, nałożyć drugą połowę masy malinowej, rozsmarować. Na wierzch położyć pozostały biszkopt kakaowy. Wierzch i boki pokryć masą czekoladową. Posypać dowolną posypką cukrową. Dobrze schłodzić.
Wszystkiego najlepszego Córciu!
kakaowy biszkopt:
5 dużych jajek
150 g cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
150 g mąki krupczatki
2 czubate łyżki kakao
Z białek, proszku do pieczenia i cukru ubić sztywną pianę. Do małej miski przełożyć żółtka, wlać olej, krótko ubić, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 35 min. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwie części.
biały biszkopt:
3 duże jajka
70 g cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
90 g mąki pszennej
Z białek, proszku do pieczenia i cukru ubić sztywną pianę. Do małej miski przełożyć żółtka, wlać olej, krótko ubić, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 25 min. Ostudzić.
do nasączenia:
250 ml wody
masa malinowa:
350 g malin
2 czubate łyżki cukru (200-250 ml przecieru)
1 czerwona galaretka (najlepiej malinowa)
150 ml śmietanki
250 g mascarpone
Maliny wyłożyć do niedużego garnka, posypać cukrem, podgrzewać pod przykryciem kilka minut aż puszczą sok. Przetrzeć przez sitko, pestki wyrzucić. Powstałego przecieru powinno być ok. 200-250 ml. Ponownie mocno go podgrzać, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia, ostudzić. Do miski wyłożyć mascarpone, wlać śmietankę, ubić na sztywną masę. Miksując wlać ostudzony przecier malinowy. Masę podzielić na równe dwie części.
masa czekoladowa:
200 ml kremówki
1 gorzka czekolada (100 g)
2- łyżki cukru
1 płaska łyżka kakao
250 g mascarpone
Śmietankę wlać do niedużego garnka, dobrze pogrzać (nie doprowadzić do zagotowania), wrzucić połamaną czekoladę. Odstawić na ok. 2 minuty, dodać cukier i kakao, wymieszać łyżką. Dobrze schłodzić. Dołożyć mascarpone, ubić na sztywną masę.
składanie tortu:
Na paterę wyłożyć kakaowy blat biszkoptu, nasączyć, wyłożyć połowę masy malinowej, rozsmarować. Nałożyć biały biszkopt, nasączyć, nałożyć drugą połowę masy malinowej, rozsmarować. Na wierzch położyć pozostały biszkopt kakaowy. Wierzch i boki pokryć masą czekoladową. Posypać dowolną posypką cukrową. Dobrze schłodzić.