Najlepszy makowiec zrobiony na podobieństwo Malinowej chmurki . Koniecznie musicie go zrobić na Święta:) Na kruchym spodzie upiekłam grubą warstwę makową. Wierzch to warstwa masy śmietanowej i oczywiście beza :) To jest pyszne!
ciasto:
100 g masła
170 g mąki
2 czubate łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć dno prostokątnej formy o wymiarach 22x31 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 minut.
warstwa makowa:
300 g mielonego maku
400 ml mleka
150 g bakalii
4 czubate łyżki mielonych orzechów
5 łyżek miodu
4 duże jajka (białka piana)
W garnku zagotować mleko, wsypać mak, dodać orzechy i bakalie, odstawić do ostygnięcia. dodać miód i żółtka, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dołożyć do maku, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C piec ok. 40-50 minut. Całkowicie ostudzić. Wyjąć z formy.
beza:
3 białka
150 g cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Białka wlać do miski, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Wsypać mąkę, krótko zmiksować. Blaszkę w której piekliśmy ciasto odwrócić do góry dnem, przykryć papierem do pieczenia załamując go na brzegach. Wyłożyć pianę z białek, rozsmarować na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 15 minut. Po tym czasie przykręcić do 150C, piec jeszcze ok. 25 minut. Całkowicie ostudzić.
masa śmietanowa:
250 g mascarpone
400 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru
Mascarpone wyłożyć do miski, wlać śmietankę, wsypać cukier, ubić na sztywną masę.
Na całkowicie ostudzone ciasto z makiem wyłożyć śmietanową masę, rozsmarować na całej powierzchni. Na wierzch ułożyć bezę. Wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na cała noc
poniedziałek, 25 listopada 2019
piątek, 22 listopada 2019
Plastry karkówki pieczone z cebulą
Bardzo miękka karkówka w plastrach, jeszcze przed pieczeniem obsmażonych w mące z przyprawami. Przekładane plastrami cebuli. Bardzo miękkie, aromatyczne. Robię je dość często, wychodzi pyszny obiad :)
900-1000 g karkówki
1 płaska łyżka soli
1 płaska łyżka słodkiej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki ostrej papryki japonelo
3 płaskie łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
2 małe cebule
Karkówkę pokroić w niezbyt grube plastry.
W misce wymieszać wszystkie przyprawy i mąkę, obtaczać w powstałej mieszance mięso, obsmażyć z obu stron na patelni.
Cebulę pokroić w plastry.
Mięso przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego przekładając go plastrami cebuli.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185C, piec ok. 70 minut.
900-1000 g karkówki
1 płaska łyżka soli
1 płaska łyżka słodkiej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki ostrej papryki japonelo
3 płaskie łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
2 małe cebule
Karkówkę pokroić w niezbyt grube plastry.
W misce wymieszać wszystkie przyprawy i mąkę, obtaczać w powstałej mieszance mięso, obsmażyć z obu stron na patelni.
Cebulę pokroić w plastry.
Mięso przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego przekładając go plastrami cebuli.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185C, piec ok. 70 minut.
środa, 20 listopada 2019
Kawowy łaciatek
Ciasto kawowe, niezwykle miękkie i delikatne z kleksami masy serowej. Z wyglądu podobne do Isaury choć smak zupełnie inny ;) Zamiast klasycznego sernika. Bardzo polecam!
ciasto:
2 zaokrąglone łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wrzącej wody
150 g cukru
50 ml oleju
100 ml śmietanki kremówki 30%
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
Kawę zalać łyżką wrzątku, wymieszać. dodać cukier, olej, śmietankę, żółka, proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować na jednolite ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x26 cm lub do tortownicy o średnicy 26 cm, wyrównać.
masa serowa:
200 g mielonego białego sera
1 żółtko
2 zaokrąglone łyżki cukru
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
Ser zmiksować blenderem. Dodać cukier waniliowy, żółtko, cukier, cukier waniliowy oraz miękkie masło, krótko zmiksować. Powstałą masę serową wyłożyć gęstymi kleksami na wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 minut.
ciasto:
2 zaokrąglone łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wrzącej wody
150 g cukru
50 ml oleju
100 ml śmietanki kremówki 30%
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
Kawę zalać łyżką wrzątku, wymieszać. dodać cukier, olej, śmietankę, żółka, proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować na jednolite ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x26 cm lub do tortownicy o średnicy 26 cm, wyrównać.
masa serowa:
200 g mielonego białego sera
1 żółtko
2 zaokrąglone łyżki cukru
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
Ser zmiksować blenderem. Dodać cukier waniliowy, żółtko, cukier, cukier waniliowy oraz miękkie masło, krótko zmiksować. Powstałą masę serową wyłożyć gęstymi kleksami na wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 minut.
czwartek, 14 listopada 2019
Sernik toffiowo-czekoladowy
Puszysty pieczony sernik z delikatną pianką w dwóch smakach - karmelowym i czekoladowym. Moją inspiracją były znane cukierki toffiowo-czekoladowe widoczne jako dekoracja. Nie dodawałam jedynie orzechów ale można je dodać do masy czekoladowej. Zakochacie się w nim od pierwszego kęsa, ja robiłam go już dwa razy :)
ciasto:
70 g mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao
2 płaskie łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
50 g masła
Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Dodać żółtko i masło, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 min.
masa serowa:
500 g mielonego białego sera
1/2 szkl. cukru
3 duże jajka (białka piana)
1 białko ze spodu ciasta
1/4 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
budyń waniliowy bez cukru
2 łyżki soku z cytryny
Z białek (1 z ciasta i 3 z masy serowej) ubić sztywną pianę.
Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, żółtka, olej, budyń w proszku i sok z cytryny, zmiksować. Dolać mleko, jeszcze raz krótko zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasta, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zaraz przykręcić do 170C. Piec 1 godz. Całkowicie ostudzić.
karmelowa pianka:
2/3 puszki kajmaku
250 ml śmietanki kremówki 30%
125 g mascarpone (pół opakowania)
3 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody
Do miski wyłożyć mascarpone, powoli, cały czas miksując, dolewać śmietankę. Gdy masa zgęstnieje, dodać kajmak, jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.
Żelatynę wsypać do metalowego kubka, zalać wodą, odstawić an ok. 3 minuty do napęcznienia. Wstawić na mały palnik, lekko podgrzać aż do jej rozpuszczenia (nie dopuścić do zagotowania!).
Ostudzoną wlać do masy kajmakowej, cały czas przy tym miksując.
Gotową masę wylać na ostudzony sernik, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
czekoladowa pianka:
50 g gorzkiej czekolady
250 ml śmietanki kremówki 30%
125 g mascarpone (pół opakowania)
2 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, ostudzić.
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier, powoli, cały czas miksując, dolewać śmietankę. Gdy masa zgęstnieje, dodać czekoladę, jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.
Żelatynę wsypać do metalowego kubka, zalać wodą, odstawić an ok. 3 minuty do napęcznienia. Wstawić na mały palnik, lekko podgrzać aż do jej rozpuszczenia (nie dopuścić do zagotowania!).
Ostudzoną wlać do masy czekoladowej, cały czas przy tym miksując.
Gotową masę wylać na ostudzony sernik, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
opakowanie cukierków toffiowo-czekoladowych do dekoracji na wierzch
1/3 puszki kajmaku do posmarowania boków sernika
Wierzch sernika ozdobić cukierkami toffiowo-czekoladowymi.
Po zastygnięciu sernik przełożyć na paterę, boki posmarować pozostałym kajmakiem.
ciasto:
70 g mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao
2 płaskie łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
50 g masła
Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Dodać żółtko i masło, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 min.
masa serowa:
500 g mielonego białego sera
1/2 szkl. cukru
3 duże jajka (białka piana)
1 białko ze spodu ciasta
1/4 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
budyń waniliowy bez cukru
2 łyżki soku z cytryny
Z białek (1 z ciasta i 3 z masy serowej) ubić sztywną pianę.
Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, żółtka, olej, budyń w proszku i sok z cytryny, zmiksować. Dolać mleko, jeszcze raz krótko zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasta, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zaraz przykręcić do 170C. Piec 1 godz. Całkowicie ostudzić.
karmelowa pianka:
2/3 puszki kajmaku
250 ml śmietanki kremówki 30%
125 g mascarpone (pół opakowania)
3 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody
Do miski wyłożyć mascarpone, powoli, cały czas miksując, dolewać śmietankę. Gdy masa zgęstnieje, dodać kajmak, jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.
Żelatynę wsypać do metalowego kubka, zalać wodą, odstawić an ok. 3 minuty do napęcznienia. Wstawić na mały palnik, lekko podgrzać aż do jej rozpuszczenia (nie dopuścić do zagotowania!).
Ostudzoną wlać do masy kajmakowej, cały czas przy tym miksując.
Gotową masę wylać na ostudzony sernik, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
czekoladowa pianka:
50 g gorzkiej czekolady
250 ml śmietanki kremówki 30%
125 g mascarpone (pół opakowania)
2 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, ostudzić.
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier, powoli, cały czas miksując, dolewać śmietankę. Gdy masa zgęstnieje, dodać czekoladę, jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.
Żelatynę wsypać do metalowego kubka, zalać wodą, odstawić an ok. 3 minuty do napęcznienia. Wstawić na mały palnik, lekko podgrzać aż do jej rozpuszczenia (nie dopuścić do zagotowania!).
Ostudzoną wlać do masy czekoladowej, cały czas przy tym miksując.
Gotową masę wylać na ostudzony sernik, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
opakowanie cukierków toffiowo-czekoladowych do dekoracji na wierzch
1/3 puszki kajmaku do posmarowania boków sernika
Wierzch sernika ozdobić cukierkami toffiowo-czekoladowymi.
Po zastygnięciu sernik przełożyć na paterę, boki posmarować pozostałym kajmakiem.
czwartek, 7 listopada 2019
Drobiowa galaretka z kalafiorem i brokułem
Lekka, efektowna i bardzo smaczna galareta z piersi z kurczaka, kalafiora i brokuła. Robi się ja z niewielu składników a wychodzi naprawdę bardzo smaczna. cieszy oko i podniebienie.
podwójna pierś z kurczaka
1 litr wody
sól
pieprz
1 mały kalafior
1 brokuł
1 opakowanie żelatyny (na 1 litr wody)
Do niedużego garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, włożyć pierś z kurczaka, posolić do smaku, gotować do miękkości ok. 35-40 minut. zostawić do ostygnięcia. Wyjąć mięso, pokroić w kostkę, wyłożyć do 2 miseczek o średnicy 14 cm, lekko posypać pieprzem.
Kalafior i brokuł ugotować (uważać by się nie rozgotowało), odcedzić. Na kurczaka rozłożyć najpierw kalafior a potem brokuł.
Do garnka wlać 3 szklanki wywaru z gotowania piersi, doprowadzić do wrzenia, odstawić, wsypać żelatynę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej, zalać mięso i warzywa (nie będą całkowicie zalane ale tak ma być). Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
podwójna pierś z kurczaka
1 litr wody
sól
pieprz
1 mały kalafior
1 brokuł
1 opakowanie żelatyny (na 1 litr wody)
Do niedużego garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, włożyć pierś z kurczaka, posolić do smaku, gotować do miękkości ok. 35-40 minut. zostawić do ostygnięcia. Wyjąć mięso, pokroić w kostkę, wyłożyć do 2 miseczek o średnicy 14 cm, lekko posypać pieprzem.
Kalafior i brokuł ugotować (uważać by się nie rozgotowało), odcedzić. Na kurczaka rozłożyć najpierw kalafior a potem brokuł.
Do garnka wlać 3 szklanki wywaru z gotowania piersi, doprowadzić do wrzenia, odstawić, wsypać żelatynę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej, zalać mięso i warzywa (nie będą całkowicie zalane ale tak ma być). Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
wtorek, 5 listopada 2019
Potrawka z królika
Długo nie mogłam się przekonać do tego by przygotować mięso z królika. W końcu się odważyłam i wyszło naprawdę pysznie :) Lekka potrawka z niezwykle miękkim mięsem z królika, marchewki i zielonego groszku.
bulion z królika:
700 g królika podzielonego na części
sól
2 ziarenka pieprzu
1 listek laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
Części królika przełożyć do garnka, wlać wodę tak by zakrywała mięso, dodać sól do smaki, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie, gotować ok. 70-80 minut (do miękkości).
potrawka:
2 szklanki bulionu z królika
1 duża marchewka
1 mała cebula
100 g mrożonego zielonego groszku
100 ml śmietanki kremówki 30%
Na dużą patelnię wsypać pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojoną cebulą, zielony groszek oraz wyjęte z wywaru ugotowane mięso. Zalać 2 szklankami bulionu z królika, gotować pod przykryciem jeszcze ok. pół godziny. Na koniec wlać śmietankę, doprowadzić do wrzenia.
bulion z królika:
700 g królika podzielonego na części
sól
2 ziarenka pieprzu
1 listek laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
Części królika przełożyć do garnka, wlać wodę tak by zakrywała mięso, dodać sól do smaki, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie, gotować ok. 70-80 minut (do miękkości).
potrawka:
2 szklanki bulionu z królika
1 duża marchewka
1 mała cebula
100 g mrożonego zielonego groszku
100 ml śmietanki kremówki 30%
Na dużą patelnię wsypać pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojoną cebulą, zielony groszek oraz wyjęte z wywaru ugotowane mięso. Zalać 2 szklankami bulionu z królika, gotować pod przykryciem jeszcze ok. pół godziny. Na koniec wlać śmietankę, doprowadzić do wrzenia.