Bardzo smaczna, wilgotna, puszysta babka, choć ciasto jest dość ciężkie.W smaku mocno kakaowa o smaku brownie. Nie potrzebna jest jej już polewa. Świetnie smakuje do kubka mleka :)
3 duże jajka
250 g cukru
100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej
150 ml gorącej wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
100 ml oleju
200 ml jogurtu
2 płaskie łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
sól
250 g mąki pszennej
25 g kakao
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier, ubić na jasną, puszystą i gęstą masę. Wlać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę oraz kawę rozpuszczoną w gorącej wodzie i lekko ostudzoną, krótko zmiksować.
Dodać olej, jogurt, sodę, proszek do pieczenia, wsypać sól, mąkę i kakao. zmiksować na jednolite ciasto. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach x11 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45- 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z formy na kratkę, ostudzić.
piątek, 31 stycznia 2020
poniedziałek, 27 stycznia 2020
Chlebek orzechowo-daktylowy
Słodki chlebek o bardzo bogatym smaku. Najpierw wyczuwamy delikatny smak kawy z mlekiem, potem słodycz daktyli a zaraz za tym chrupiących orzechów. Niezwykłe, bardzo smaczne ciasto o miękkiej konsystencji (nie licząc orzechów) :)
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
100 ml gorącej wody
100 ml mleka
120 g cukru
80 g miękkiego masła
1 duże jajko
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
250 g mąki pszennej
50 g daktyli
80 g orzechów włoskich
Kawę zaparzyć gorącą wodą, wymieszać, dolać mleko. Wsypać cukier, dodać miękkie masło, jajko, proszek do pieczenia, sodę i mąkę, zmiksować na jednolitą masę.
Daktyle i orzechy pokroić na małe kawałki, dodać do ciasta, jeszcze raz krótko zmiksować.
Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 11x25 cm, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50-55 minut. Wyjąć razem z papierem na kratkę do całkowitego ostudzenia.
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
100 ml gorącej wody
100 ml mleka
120 g cukru
80 g miękkiego masła
1 duże jajko
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
250 g mąki pszennej
50 g daktyli
80 g orzechów włoskich
Kawę zaparzyć gorącą wodą, wymieszać, dolać mleko. Wsypać cukier, dodać miękkie masło, jajko, proszek do pieczenia, sodę i mąkę, zmiksować na jednolitą masę.
Daktyle i orzechy pokroić na małe kawałki, dodać do ciasta, jeszcze raz krótko zmiksować.
Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 11x25 cm, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50-55 minut. Wyjąć razem z papierem na kratkę do całkowitego ostudzenia.
piątek, 24 stycznia 2020
Ananasowiec
Biszkoptowe ciasto z maślano-budyniowym kremem z dużym dodatkiem ananasa. Wierzch posypałam prażonymi wiórkami kokosowymi.
biszkopt:
4 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki soku z ananasa do nasączenia biszkoptu
Jajka wybić do miski, dodać cukier i proszek do pieczenia, miksować ok. 6-8 minut do uzyskania gęstej masy. Wlać olej, wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. wylać do prostokątnej blaszki o wymiarach 21x31 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 min. Ostudzić. Wierzch lekko nakłuć wykałaczką, nasączyć sokiem z ananasa.
masa ananasowa:
1 puszka ananasa
1 budyń
2 czubate łyżki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
200 g masła
Ananas pokroić na małe kawałki, dobrze osączyć.
Do garnka wlać 1 szklankę mleka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. W pozostałym mleku wymieszać budyń, wlać do wrzątku, gotować ok. 1 minuty do zgęstnienia. Walać do miski, przykryć folią tak by dotykała wierzchu budyniu, odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Do miski wyłożyć masło, miksować powoli dodając budyń aż do całkowitego zużycia. Wsypać pokrojony ananas, wymieszać.
Masę wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać. Wierzch posypać prażonym kokosem.
prażony kokos:
1 płaska łyżka masła
50 g wiórek kokosowych
1 zaokrąglona łyżka cukru
Na patelni rozpuścić masło, wsypać wiórki kokosowe i cukier. Podgrzewając mieszać aż do uzyskania złotego koloru. Przesypać na talerzyk do ostudzenia.
biszkopt:
4 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki soku z ananasa do nasączenia biszkoptu
Jajka wybić do miski, dodać cukier i proszek do pieczenia, miksować ok. 6-8 minut do uzyskania gęstej masy. Wlać olej, wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. wylać do prostokątnej blaszki o wymiarach 21x31 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 min. Ostudzić. Wierzch lekko nakłuć wykałaczką, nasączyć sokiem z ananasa.
masa ananasowa:
1 puszka ananasa
1 budyń
2 czubate łyżki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
200 g masła
Ananas pokroić na małe kawałki, dobrze osączyć.
Do garnka wlać 1 szklankę mleka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. W pozostałym mleku wymieszać budyń, wlać do wrzątku, gotować ok. 1 minuty do zgęstnienia. Walać do miski, przykryć folią tak by dotykała wierzchu budyniu, odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Do miski wyłożyć masło, miksować powoli dodając budyń aż do całkowitego zużycia. Wsypać pokrojony ananas, wymieszać.
Masę wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać. Wierzch posypać prażonym kokosem.
prażony kokos:
1 płaska łyżka masła
50 g wiórek kokosowych
1 zaokrąglona łyżka cukru
Na patelni rozpuścić masło, wsypać wiórki kokosowe i cukier. Podgrzewając mieszać aż do uzyskania złotego koloru. Przesypać na talerzyk do ostudzenia.
wtorek, 21 stycznia 2020
Mini pączki z ricottą
Jedne z najlepszych pączków. Ich smak podobny jest do gniazdek hiszpańskich. Delikatne, miękkie i wilgotne ciasto które zachwyci każdego. Ich przygotowanie jest banalnie proste, można zrobić je tylko przy pomocy łyżki lub trzepaczki. Do koniecznego powtórzenia :)
250 g ricotty
2 duże jajka
1 łyżeczka wódki lub rumu
1 czubata łyżka cukru
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka mąki
olej do smażenia
cukier puder do posypania po wierzchu
Do miski wyłożyć ricottę, dodać jajka, wódkę, dobrze wymieszać. Wsypać cukier, sodę i mąkę, jeszcze raz wymieszać.
Na niedużej patelni rozgrzać olej na ok. 2-3 cm głębokości. Dobrze rozgrzać, nabierać ok. 3/4 łyżeczki, zsuwać drugą łyżeczką prosto na patelnię. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Wyjmować na papierowy ręcznik do odsączenia. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
250 g ricotty
2 duże jajka
1 łyżeczka wódki lub rumu
1 czubata łyżka cukru
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka mąki
olej do smażenia
cukier puder do posypania po wierzchu
Do miski wyłożyć ricottę, dodać jajka, wódkę, dobrze wymieszać. Wsypać cukier, sodę i mąkę, jeszcze raz wymieszać.
Na niedużej patelni rozgrzać olej na ok. 2-3 cm głębokości. Dobrze rozgrzać, nabierać ok. 3/4 łyżeczki, zsuwać drugą łyżeczką prosto na patelnię. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Wyjmować na papierowy ręcznik do odsączenia. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
sobota, 18 stycznia 2020
Tatarskie ciasto
Drożdżowe ciasto przekładane do pieczenia 3 różnymi "masami" Świetne połaczenie smaków które na pewno wam posmakuje tak jak mi :) Przepis trochę zmieniony stąd
25 g świeżych drożdży
70 g cukru
100 ml mleka
70 g cukru
340 g mąki pszennej
50 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
cukier puder do posypania
Do miski pokruszyć drożdże, posypać 2 łyżkami cukru, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, rozpuszczone masło, wsypać resztę cukru, mąkę i sól. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Podzielić na 4 równe części, każdą z nich cienko rozwałkować na koła o średnicy 23 cm.
1 duża cytryna
3 łyżki cukru
150 g powideł śliwkowych
100 g miękkich suszonych moreli
3-4 łyżki wody
Cytrynę dobrze umyć. Do garnka wlać wodę tak by przykrywała cytrynę, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 15 minut, odlać wodę, zalać drugą, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, ostudzić. Cytrynę pokroić nad miską na nieduże części (uważać by wyjąć wszystkie pestki), zmiksować z cukrem przy pomocy blendera. Przełożyć do miski.
Morele pokroić w na mniejsze części, przełożyć do pojemnika do blendera, zalać wodą, zmiksować.
wykonanie:
Do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć jeden blat ciasta, posmarować powidłami śliwkowymi, przykryć drugim blatem ciasta, posmarować masą cytrynową, przykryć trzecim blatem ciasta, posmarować masą z moreli, przykryć ostatnim blatem ciasta. Odstawić na ok. 20 min. do lekkiego wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut.
Po upieczeniu wierzch lekko posypać cukrem pudrem.
25 g świeżych drożdży
70 g cukru
100 ml mleka
70 g cukru
340 g mąki pszennej
50 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
cukier puder do posypania
Do miski pokruszyć drożdże, posypać 2 łyżkami cukru, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, rozpuszczone masło, wsypać resztę cukru, mąkę i sól. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Podzielić na 4 równe części, każdą z nich cienko rozwałkować na koła o średnicy 23 cm.
1 duża cytryna
3 łyżki cukru
150 g powideł śliwkowych
100 g miękkich suszonych moreli
3-4 łyżki wody
Cytrynę dobrze umyć. Do garnka wlać wodę tak by przykrywała cytrynę, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 15 minut, odlać wodę, zalać drugą, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, ostudzić. Cytrynę pokroić nad miską na nieduże części (uważać by wyjąć wszystkie pestki), zmiksować z cukrem przy pomocy blendera. Przełożyć do miski.
Morele pokroić w na mniejsze części, przełożyć do pojemnika do blendera, zalać wodą, zmiksować.
wykonanie:
Do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć jeden blat ciasta, posmarować powidłami śliwkowymi, przykryć drugim blatem ciasta, posmarować masą cytrynową, przykryć trzecim blatem ciasta, posmarować masą z moreli, przykryć ostatnim blatem ciasta. Odstawić na ok. 20 min. do lekkiego wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut.
Po upieczeniu wierzch lekko posypać cukrem pudrem.
czwartek, 9 stycznia 2020
Kruche rogaliki z cytrynowym nadzieniem
Bardzo kruche rogaliki o intensywnym cytrynowym smaku. Nadzienie (przepyszne) zrobione jest z ugotowanych cytryn i rozdrobnionych blenderem (w całości, razem ze skórką).
ok. 48 małych rogalików:
cytrynowe nadzienie:
2 cytryny
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki pszennej
Cytryny dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem. Włożyć do niedużego garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 15 minut, odlać wodę, zalać drugą, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, ostudzić. Cytrynę pokroić nad miską na nieduże części (uważać by wyjąć wszystkie pestki), zmiksować z cukrem przy pomocy blendera. Dodać obie mąki, jeszcze raz zmiksować.
ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
2 żółtka
2 czubate łyżki c pudru
2 łyżki jogurtu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło,żółtka, cukier, jogurt i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
Ciasto podzielić na 4 (jeszcze 2 dodatkowe koła powstaną ze ścinków). Każdy kawałek rozwałkować i wykrawać koło przy pomocy przyłożonego talerzyka o średnicy 15-16 cm, posmarować całość 2 łyżkami dżemu. Podzielić na 8 trójkątów, zawijać rogaliki.
Układać na blaszce do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.
ok. 48 małych rogalików:
cytrynowe nadzienie:
2 cytryny
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki pszennej
Cytryny dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem. Włożyć do niedużego garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 15 minut, odlać wodę, zalać drugą, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, ostudzić. Cytrynę pokroić nad miską na nieduże części (uważać by wyjąć wszystkie pestki), zmiksować z cukrem przy pomocy blendera. Dodać obie mąki, jeszcze raz zmiksować.
ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
2 żółtka
2 czubate łyżki c pudru
2 łyżki jogurtu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło,żółtka, cukier, jogurt i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
Ciasto podzielić na 4 (jeszcze 2 dodatkowe koła powstaną ze ścinków). Każdy kawałek rozwałkować i wykrawać koło przy pomocy przyłożonego talerzyka o średnicy 15-16 cm, posmarować całość 2 łyżkami dżemu. Podzielić na 8 trójkątów, zawijać rogaliki.
Układać na blaszce do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.
sobota, 4 stycznia 2020
Kruche ciastka kokosowe jak rafaello
Najlepsze kokosowe ciasteczka! W smaku bardzo podobne do cukierków rafaello. Kruche, intensywnie kokosowe (dzięki zmieleniu wiórek kokosowych). Przepis, lekko zmodyfikowany stąd
ok. 42 ciastka:
140 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
100 g wiórek kokosowych
60 g cukru
2 żółtka z dużych jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wiórki kokosowe zmielić w pojemniku do blendera. Wsypać cukier, jeszcze raz razem zmielić.
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, mieszankę wiórek kokosowych z cukrem, żółtka i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto - będzie konsystencji grubej kruszonki. Formować kulki ściskając w rękach ciasto a potem tocząc kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kłaść na blaszce do pieczenia, delikatnie nacisnąć tylko tyle by kulki ciasta się nie toczyły (nie spłaszczać!).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 14-15 minut.
ok. 42 ciastka:
140 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
100 g wiórek kokosowych
60 g cukru
2 żółtka z dużych jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wiórki kokosowe zmielić w pojemniku do blendera. Wsypać cukier, jeszcze raz razem zmielić.
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, mieszankę wiórek kokosowych z cukrem, żółtka i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto - będzie konsystencji grubej kruszonki. Formować kulki ściskając w rękach ciasto a potem tocząc kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kłaść na blaszce do pieczenia, delikatnie nacisnąć tylko tyle by kulki ciasta się nie toczyły (nie spłaszczać!).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 14-15 minut.