wtorek, 18 sierpnia 2020

Biszkoptowe ciasto z porzeczkową pianką

     Orzeźwiające, delikatne ciasto z przecierem z czerwonej porzeczki. Proste w przygotowaniu, w ładnym, różowym kolorze :) Bardzo smaczna, owocowa pianka na cienkim biszkopcie :) Polecam!

4 jajka
100 g cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
100 g mąki pszennej

Jajka ubić z cukrem na jasną i gęstą pianę. wlać olej, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.

400 g czerwonej porzeczki
1 przeźroczysta galaretka
1 łyżeczka żelatyny
100 g cukru
200- 250 ml kremówki
250 g mascarpone

Porzeczkę wsypać do garnka, rozgnieść, gotować pod przykryciem ok. 2-3 minuty. Przetrzeć przez sitko, pestki wyrzucić. Do musu z porzeczki wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia, zestawić z palinka, wsypać galaretkę i żelatynę, wymieszać do momentu ich rozpuszczenia. Całkowicie ostudzić.
Kremówkę ubić z mascarpone na sztywną masę. Dodać ostudzony mus z porzeczki (jeszcze płynny, nie zsiadający się), ubić do uzyskania jednolitego koloru. Wylać na ciasto, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

piątek, 14 sierpnia 2020

Crumble wiśniowe

     Bardzo prosty deser ale przez wszystkich lubiany. Można go zrobićnawet wtedy gdy mamy mało czasu. Kwaskowate wiśnie i chrupiąca, słodka kruszonka. Podany z waniliowymi lub śmietankowymi lodami i startą czekoladą smakuje doskonale.

kruszonka:
200 g mąki pszennej
130 g miękkiego masła
90 g cukru

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło i cukier, zagnieść kruszonkę.

600 g wiśni
lody śmietankowe
6 kostek gorzkiej czekolady

Wiśnie wydrylować, wyłożyć do 6 kokilek, po wierzchu obficie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec 30-35 min. Lekko ostudzić.
Na wierzchu ułożyć gałki lodów, posypać startą czekoladą. Podawać na ciepło.

środa, 12 sierpnia 2020

Gofry z serkiem waniliowym

     Lato nie może się obejść bez gofrów ;) W takim upale nie da się włączyć piekarnika więc gofrownica jest idealnym rozwiązaniem by zrobić pyszne słodkości. Te gofry zrobione są z ciasta z dodatkiem serka waniliowego. Można podawać je z dowolnymi dodatkami, u mnie  z bitą śmietaną, jagodami, bananami i kostkami galaretki.

2 duże jajka
1,5 szklanki mleka
3 czubate łyżki cukru
150 g serka waniliowego
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
300 g mąki pszennej
bita śmietana
galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1 szklance wody
czarne jagody
banan

Z białek i soli ubić sztywną pianę.
Do drugiej miski wlać mleko, dodać żółtka, cukier, serek waniliowy, proszek do pieczenia, olej i mąkę, zmiksować. Dodać ubite białka, delikatnie wmieszać łyżką. Smażyć gofry.
Podawać z bitą śmietaną, kostkami galaretki, jagodami i bananem lub innymi dowolnymi dodatkami.

poniedziałek, 10 sierpnia 2020

Chutney wiśniowy

     Wiśnie w innej odsłonie, nie przetworzone na dżem czy sok. Chutney z wiśni to doskonały, oryginalny dodatek do mięsa, np. z kaczki, serów lub do wędlin. Słodko-kwaśny smak z odrobiną ostrości zamknięty w słoiku, bardzo smaczny :)


1 kg wiśni
1 duża cebula
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
100 ml octu jabłkowego
100 g cukru

Wiśnie wydrylować, przełożyć na patelnię lub do garnka.
Cebulę pokroić w małą kostkę, wsypać do wiśni.
Przyprawić białym pieprzem, solą, cynamonem i goździkami. Dodać ocet i cukier. 
Gotować do zgęstnienia mieszając od czasu do czasu.
Gorące zlać do słoiczków, pasteryzować ok. 10 minut.