wtorek, 23 lutego 2021

Ciasto Caprese

      Włoskie ciasto bez mąki. Zamiast niej używamy tu mielone migdały (można zamienić na orzechy) i kakao oraz dużą ilość czekolady. W smaku bardzo mocno czekoladowe. Do zaspokojenia pragnienia na słodkie wystarczy jeden nieduży kawałek. Z wierzchu jest chrupiąca skorupka a w środku ciasto wilgotne, z małymi kawałeczkami migdałów.


3 duże jajka

200 g cukru

1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

170 g masła

200 g gorzkiej czekolady

2 zaokrąglone łyżki kakao

200 g mielonych migdałów

 

W rondelku podgrzać do rozpuszczenia masło (nie gotować), zdjąć z palnika, dodać drobno połamaną czekoladę, odstawić na 1-2 minuty, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Lekko ostudzić.

W drugiej misce ubić żółtka z cukrem do uzyskania jasnego kremu. Wlać ostudzoną mieszankę masła z czekoladą, krótko zmiksować. Wsypać zmielone migdały i kakao, jeszcze raz krótko zmiksować. Białka ubić z proszkiem do pieczenia na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. 

Wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 60 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

piątek, 19 lutego 2021

Kakaowe rafaello

      Kakaowy biszkopt przekładany masą kokosową na bazie słodkiej śmietanki. Ciasto wilgotne, bardzo delikatne, rozpływające się w ustach. 


biszkopt:

5 dużych jajek

1 szklanka cukru

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

1 szklanka mąki pszennej

2 czubate łyżki kakao

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.

Do żółtek wlać olej, krótko zmiksować, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką.

Mąkę wymieszać z kakao, wsypać do ubitych jajek, ponownie delikatnie wymieszać łyżką.

Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 22x32 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok.30-35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.


do nasączenia:

1/2 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody


krem:

1 szklanka wiórek kokosowych

200 ml mleka

1/2 szklanki cukru

1 czubata łyżeczka żelatyny

400 ml śmietanki kremówki 30%

250 g mascarpone

Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier i wiórki kokosowe, doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia, ok. 10 minut. Żelatynę namoczyćw w 2 łyżkach zimnej wody przez ok. 2-3 minuty, dodać do gorących wiórek kokosowych, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.

Mascarpone wyłożyć do miski, powoli wlewać śmietankę cały czas miksując. Do gęstego kremu śmietanowego dodać wystudzone wiórki, zmiksować.

Spód ciasta kakaowego nasączyć połową wody, wyłożyć połowę kremu kokosowego, rozsmarować. Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć resztą wody, wyłożyć pozostały krem, wyrównać.

poniedziałek, 8 lutego 2021

Pączki - ulubione

      Pyszne, miękkie, ładnie wyrośnięte pączki. Proste w wykonaniu, z łatwo dostępnych składników, nie wymagające długiego wyrabiania. Prawie wszystkie zostały zjedzone tego samego dnia :) Polane lukrem i posypane siekanymi orzechami i skórką pomarańśczową smakują doskonale :)


porcja na  ok. 24 niezbyt duże pączki:

20 g świeżych drożdży

70 g cukru

szczypta soli

200 ml mleka

50 g masła

1 jajko

2 żółtka

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka rumu

400 g mąki pszennej

olej do smażenia

dżem malinowy do nadziania


Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe mleko i roztopione masło, wymieszać. Dodać jajko i żółtka, cukier waniliowy, rum oraz mąkę, wyrabiać ok. 3-5 minut. Wierzch ciasta lekko posypać maką pszenną, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyłożyć na deskę posypaną mąką, rozwałkować na grubość ok. 1,5 - 2 cm, wykrawać kółka małą szklanką o średnicy 6 cm. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. 

Olej wlać do garnka, rozgrzać do ok. 170C, smażyć na ciemno złoty kolor z obu stron. Wykładać na papierowy ręcznik. Po ostudzeniu nadziać przy pomocy szprycy dżemem.

Można też nadziewać pączki przed smażeniem gęstą marmoladą lub odsączonymi wiśniami z konfitury.

Polać lukrem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i skórką paomarańczową.

wtorek, 2 lutego 2021

Biszkopt orzechowy z czekoladowym kremem

     Przepyszne, puszyste orzechowe ciasto przełożone lekkim czekoladowym kremem. Biszkopt  z wyczuwalnymi małymi kawałkami orzechów przyjemnie chrupie, a masa czekoladowa rozpływa się na podniebieniu :) Idealny duet smakowy znany z popularnych cukierków :) Mimo że porcja jest na większą blaszkę to ciasto kroi się na dość duże kawałki i zjada się je błyskawicznie ;) Bardzo polecam!


 biszkopt:

6 dużych jajek

1 szklanka cukru

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

1 szklanka mąki pszennej

200 g mielonych orzechów włoskich


Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną piankę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i orzechy, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Podzielić na pół, wyłożyć do dwóch jednakowych form do pieczenia o wymiarach 22x31 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu (druga porcja ciasta w formie może spokojnie poczekać aż upiecze się pierwsza). Ostudzić.

krem:

250 g mascarpone

500 ml śmietanki kremówki

200 g gorzkiej czekolady

3-4 łyżki cukru


Do niedużego garnka wlać szklankę śmietanki, podgrzać ale nie gotować. Zdjąć z palnika, wrzucić połamaną czekoladę, wsypać cukier, zaczekać ok. 2 minuty, wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Ostudzić.

Do miski wyłożyć mascarpone, wlać resztę śmietanki, ubić do uzyskania gęstej masy. Wlać ostudzoną czekoladę, ponownie zmiksować na gęstą masę.

Jeden blat biszkoptu orzechowego nasączyć ok. 70 ml wody (ok. 1/3 szkl.), wyłożyć połowę masy czekoladowej. Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć taką samą ilością wody. Na wierzch wyłożyć resztę masy, wyrównać, można posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na cała noc.