Ciasto podobne do Pani Walewskiej / Pychotki. Znacząca różnica jest w masie, jest tu nie budyniowa a kajmakowa. Poza tym do bezy dodajemy kolorowy budyń lub kisiel. Ogólnie ciasto jest bardzo kolorowe a przy tym smaczne. Jest bardzo podzielne i ładnie prezentuje się na talerzu. Świetne na majowe rodzinne spotkania :)
ciasto:
430 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
6 żółtek
2 pełne łyżki kwaśnej śmietany
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
piana:
6 białek
3/4 szklanki cukru
1 budyń truskawkowy
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą część wyłożyć na dno formy o wymiarach 32x22 cm, wyrównać. Na wierzch surowego ciasta rozsmarować po połowie dżemu z czarnej porzeczki a następnie pianę z białek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35-40 minut. Ostudzić.2x 180C 40 min.
krem:
200 g miękkiego masła
1 puszka kajmaku
Masło wyłożyć do miski, ucierać dodając po 1 łyżce kajmaku aż do wyczerpania składnika.
Całość wyłożyć na jeden blat ciasta, równomiernie rozsmarować, przykryć drugim blatem ciasta.