Idealny sposób na wykorzystanie resztki sernika na którego nie ma już nikt ochoty. Łatwe i szybkie przetworzenie sprawi że zniknie w oka mgnieniu. Wystarczy miska i łyżka i w kilka minut pyszny deser będzie gotowy. Podaję składniki na 100 g sernika z którego wychodzi ok. 10 kulek ale w zależności od tego ile go posiadamy, łatwo można je pomnożyć. Mój sernik upieczony był bez spodu więc taki użyłam. Jeśli macie ze spodem i chcecie z jego użyciem stworzyć kulki, trzeba dodać mniej mleka w proszku, choć będzie to ze szkodą dla smaku. Można też dodać podane niżej w przepisie proporcje i dolać np. 1-2 łyżki słodkiej śmietanki. Do środka kulek można dodatkowo dodać drobno posiekane dowolne bakalie.
100 g sernika (bez spodu)
1 płaska łyżka niesłodzonego kakao
25 g mleka w proszku
1 zaokrąglona łyżka mielonych orzechów włoskich
do obtaczania:
2 łyżki mielonych orzechów włoskich
Do miski włożyć pokruszony sernik, kakao, mleko w proszku i 1 łyżkę mielonych orzechów, dobrze rozetrzeć łyżką na jednolitą masę. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczać w mielonych orzechach włoskich.