czwartek, 30 marca 2023

Jajka w cieście francuskim

Bardzo smaczny i efektowny sposób podania jajek na Wielkanoc. Zapieczone w kruchym cieście francuskim, podane z majonezem, świeżym szczypiorkiem i rzodkiewkami.


ciasto francuskie o wymiarach 28x 21 cm

3 jajka ugotowane na twardo

majonez

szczypiorek

surowe żółtko

3 rzodkiewki


Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o wymiarach 7x7 cm.

Jajka ugotowane na twardo pokroić na plasterki, ułożyć na środku każdego kwadratu. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12-14 minut, do zrumienienia ciasta. Ostudzić. Na jajka wycisnąć szprycą majonez. Wierzch posypać pokrojonym szczypiorkiem, przybrać plasterkami rzodkiewki.

poniedziałek, 27 marca 2023

Niewidzialna szarlotka

      Niezwykła szarlotka z dużą ilością jabłek i małą ilością ciasta. Pokrojone są one na bardzo cienkie plasterki które podczas pieczenia prawie znikają, stąd nazwa "niewidzialna szarlotka". Ciasto wilgotne, mało słodkie, dość mało kaloryczne, bardzo smaczne. Przepis popularny na zagranicznych blogach pod nazwą "Invisible Apple Cake"


3 duże jajka

50 g cukru

50 ml mleka

50 g rozpuszczonego masła

80 g mąki pszennej

pół łyżeczki cynamonu

4 jabłka (ok. 600 g)

Jajka wpić do miski, dodać cukier, mleko, rozpuszczone masło, mąkę i cynamon, zmiksować ja jednolite ciasto.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a potem każdą z nich pokroić na bardzo cienkie plasterki (ok. 16 plasterków z każdej ćwiartki). Dodać do ciasta, bardzo delikatnie wymieszać łyżką lub dłonią. Wyłożyć do keksówki o wymiarach 8,5x21 cm - miara po dnie. Najlepiej by wszystkie plasterki leżały w poziomie, bardzo lekko docisnąć, Polać resztą ciasta. Na wierzch posypać kruszonkę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 1 godzinę.  


kruszonka:

20 g cukru

30 g miękkiego masła

40 g mąki pszennej

Z podanych składników zagnieść kruszonkę.