poniedziałek, 26 czerwca 2023

Jogurtowiec z rabarbarem

     Bardzo proste ucierane ciasto z rabarbarem. Robi się je bardzo szybko z produktów które najczęściej mamy w domu. Jest to wilgotne ciasto z  jogurtem które świeżość utrzymuje nawet na drugi dzień. Zamiast rabarbaru można użyć innych sezonowych owoców, np. truskawek, agrestu czy wiśni.


180 g miękkiego masła

200 g cukru

3 duże jajka

100 g jogurtu

1 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

220 g mąki pszennej

250 g rabarbaru


Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier, jajka, jogurt, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól i mąkę, krótko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Na wierzch posypać pokrojony rabarbar. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 55 min.


sobota, 3 czerwca 2023

Kokosowy obłoczek z owocami

     Bardzo smaczne ciasto biszkoptowe z galaretką z truskawkami i bananami. Zwieńczone masą śmietanową z biała czekoladą i pyszną chrupiącą kokosową posypką. Całość lekka, delikatna, w sam raz na lato. Owoce i smak galaretki można dowolnie zamieniać na swoje ulubione.


biszkopt:

4 duże jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić, dodać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać obie mąki, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec pół godziny. Ostudzić, nasączyć wodą z cytryną.


do nasączenia:

pół szklanki przegotowanej i ostudzonej wody

sok z połowy cytryny

1 płaska łyżka cukru

Wszystkie składniki wymieszać. nasączyć ostudzony biszkopt.


galaretka z owocami:

2 galaretki cytrynowe

550 ml wody

3 banany

300 g truskawek

Wodę doprowadzić do wrzenia, zestawić z palnika, wsypać galaretki, wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia, wstawić do lodówki. Banany i truskawki pokroić w półplasterki, dodać do zimnej galaretki, wymieszać. Lekko tężejącą galaretkę wylać na biszkopt, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


masa śmietanowa:

250 g mascarpone

300 ml śmietanki kremówki 30%

1-2 łyżki cukru

100 g białej czekolady

2 łyżeczki żelatyny

3 łyżki wody


150 ml śmietanki wlać do niedużego rondelka, podgrzać (nie doprowadzić do wrzenia). Dodać połamaną czekoladę, odstawić na ok. 1 minutę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. 

Mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i resztę śmietanki, krótko zmiksować. Wlać śmietankę z białą czekoladą, miksować do uzyskania gęstej i puszystej masy.

Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, zalać wodą, odstawić do napęcznienia na ok. 2-3 minuty. Wstawić na najmniejszy palnik, lekko podgrzać, wymieszać do rozpuszczenia. Miksując masę śmietanową wlewać rozpuszczoną, lekko ciepłą żelatynę.

Masę śmietanową wyłożyć na stężałą galaretkę, wyrównać. Posypać kokosową posypką.


kokosowa posypka:

1 łyżka masła

2 płaskie łyżki cukru

50 g wiórek kokosowych

Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i wiórki kokosowe. Podgrzewając cały czas mieszać do uzyskania lekko złotego koloru. Od razu zsunąć z patelni na talerz. Odstawić do ostudzenia.