czwartek, 28 marca 2024

Cytrynowa babka ponczowa

      Najlepsza babka cytrynowa. Do ciasta dodaje się skórkę otartą z cytryny która nadaje mocno cytrynowy aromat i niewiele soku. Smak cytryny daje poncz i lukier cytrynowy. Babka jest lekka i ładnie wyrośnięta, ładnie się kroi. Bardzo smaczna. 


ciasto:

160 g miękkiego masła

250 g cukru

3 duże jajka

150 g kwaśnej śmietany 18%

230 g mąki pszennej

skórka otarta z 2 cytryn

1 łyżka soku z cytryny

1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

szczypta soli

Cytryny sparzyć, zetrzeć na małych oczkach tarki. Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, zmiksować. Dodać pozostałe składniki, ponownie zmiksować. Formę do babki posmarować masłem, obsypać mąką pszenną. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec
1 godzinę. Wyjąć z formy, ostudzić.

lukier:

pół szklanki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

Do cukru dodać sok z cytryny, dobrze rozetrzeć na gładki lukier.

 

poncz:

pozostały sok z cytryn (ok.50 ml)

1 czubata łyżka cukru pudru

Sok z cytryny wymieszać z cukrem. Babkę odwrócić wierzchem do góry, gęsto nakłuć wykałaczką. nasączyć ponczem. Odstawić na ok. 2 godziny.

Babkę odwrócić, polać cytrynowym lukrem.

poniedziałek, 11 marca 2024

Sernik szachownica

       Niezwykle oryginalny sernik, który wyglądem przypomina szachownicę. Ciemne pola to kakaowe ciasto, a białe to masa serowa. Wierzch to zapiekana masa śmietanowa. Delikatny w smaku i konsystencji. Wbrew pozorom nie robi się go bardzo trudno tylko potrzeba trochę czasu do jego wykonania. Robi wrażenie na gościach. Świetny na świąteczny wielkanocny stół.


ciasto kakaowe:

1/3 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

150 g masła

2 czubate łyżki kakao

180 g mąki pszennej

2 duże jajka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do rondelka wlać mleko, dodać masło, cukier i kakao, mieszając krótko zagotować. Zestawić z palnika, ostudzić.

Dodać mąkę, jajka i proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto wylać do prostokątnej formy o wymiarach 32x24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić, wyjąć z formy, podzielić na 10 długich, cienkich pasków wzdłuż dłuższego boku formy.


masa serowa:

1 kg sera mielonego z wiaderka

4 duże jajka

1 szklanka cukru

100 g miękkiego masła

2 czubate łyżki mąki pszennej


Z białek ubić sztywną pianę. 

Masło przełożyć do osobnej miski, dodać cukier, żółtka i mąkę, zmiksować. Dodawać w 3 turach mielony biały ser aż masa stanie się jednolita w konsystencji. Dodać pianę z białek, wymieszać.

Formę w której piekło się kakaowe ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta brać co drugi pasek, układać je w odstępach na dno formy. Pomiędzy ciasto wyłożyć masę serową, delikatnie posmarować je również po wierzchu. Na górę, na serowe paski ułożyć paski ciasta kakaowego, a na ułożone na spodzie paski ciasta wyłożyć masę serową. Ma powstać naprzemienny wzór z kwadracików. Wyrównać. Masa serowa może być również rozsmarowana cienką warstwą na wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 50 minut. 


polewać śmietanowa:

400 g kwaśnej śmietany 18%

2 czubate łyżki cukru pudru

Śmietanę wymieszać łyżką z cukrem pudrem. Wylać na gorący sernik, wyrównać. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze ok. 15 minut. Wyjąć, odstawić do całkowitego ostudzenia.