piątek, 6 września 2013

Sernik z mascarpone

       Bardzo delikatny, kremowy sernik, który wręcz rozpływa się w ustach. Powyższe zalety zawdzięcza serkowi mascarpone, który dodałam do mielonego białego sera. Zamiast kruchego ciasta na spód ułożyłam herbatniki. Polewę zrobiłam z serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem.


Masa serowa:
500 g sera białego (z wiaderka)
200 g mascarpone (niecałe opakowanie)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki mleka
35 g masła
3 płaskie łyżki mąki pszennej
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego

Ponadto:
2 paczki herbatników (na spód)

Polewa:
resztę mascarpone (które zostało z masy serowej)
2 łyżki cukru pudru

Masło rozpuścić, wlać do miski, dodać resztę składników, krótko zmiksować.  Na dno formy o wymiarach  26x21 cm wyłożyć herbatniki, wylać masę serową. Piec ok. 1 godziny w 180°C. Wyjąć sernik z piekarnika. Pozostały ser mascarpone wymieszać łyżką z cukrem pudrem, rozprowadzić na gorącym serniku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C  na jeszcze 10 minut.

10 komentarzy:

  1. szybko i smacznie! Kuuurde, jego kremowość musi powalać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo na bardzo aksamitny sernik a takie lubię najbardziej:) miam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniki kocham właśnie za delikatność :) innych nie toleruję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale delikatny, mam ochotę go upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo delikatnie :) Niezły pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny mi wyszedł. Jeśli smakuje w połowie tak jak wygląda to będzie pyszny. Teraz stygnie. Po powrocie ze spaceru wbiję w niego zębiska. A i pracy przy nim nie ma wcale, to kolejny plus.
    Właśnie zgłębiam Twojego bloga i na pewno popełnię jeszcze w weekend drożdżowe kwiatuszki. Pięknie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że spodobał się mój sernik :) Serników jest u mnie pod dostatkiem, a następne przepisy na ten wypiek czekają w kolejce :)

      Usuń