poniedziałek, 3 lutego 2014

Orzechowa beza na kruchym spodzie

     W okresie karnawału, po smażeniu pączków i faworków pozostaje nam dużo białek. Przedstawiam propozycję ich pysznego wykorzystania. Na kruchym spodzie zapieczona jest tutaj beza orzechowa. Bardzo smaczne, proste ciasto. Pomysł na nie, zmodyfikowany, wzięłam stąd

Ciasto:
200 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru
1 jajko
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać masło, posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia i jajko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno formy o wymiarach 26x21 cm lub dużej tortownicy o średnicy 24 cm. Posypując lekko wyłożone ciasto mąką, równomiernie rozprowadzić na dnie formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°, piec ok. 20-22 minut.

Orzechowa beza:
4 białka
100 g cukru
100 g cukru pudru
150 g mielonych orzechów włoskich

Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Dodać cukier puder, delikatnie wymieszać łyżką. wsypać mielone orzechy, jeszcze raz, delikatnie, wymieszać łyżką. Orzechową pianę wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika przykręconego do 150°C, piec ok. 50 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

16 komentarzy:

  1. Tak, bezowe ciasta to idealny sposób na wykorzystanie białek, które nam zostają. Niedlugo też upiekę coś bezowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beza orzechowa, jak to idealnie brzmi<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja opanowalam juz robienie bezy do perfekcji, wiec moze czas na nastepny level czyli dodatek orzechow :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie - idealne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastycznie wygląda, a orzechy w cieście uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pomysł wart zapamiętania, jako że białka często się marnują

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! Pysznie się prezentuje !

    OdpowiedzUsuń
  9. taką bezę zjadłabym nawet bez ciasta :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  10. cosik to zdjęcie nie do tego przepisu ???????????????/

    OdpowiedzUsuń
  11. Orzechowa beza to coś czego nie znałam do tej chwili. Musi być fantastyczna w smaku, ciekawe czy wyszła by sama bez spodu? Wtedy byłaby np orzechowa Pawlowa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Również pierwsze słyszę o orzechowej bezie - ale wygląda super, więc muszę kiedyś spróbować!

    OdpowiedzUsuń