poniedziałek, 30 czerwca 2014

Sernik podwójnie pomarańczowy

     Z dzieciństwa pamiętam koncentrat soku pomarańczowego, który kupował mój Tata. Gdy zobaczyłam "to" opakowanie w szwedzkim sklepie, które chyba się nie zmieniło, od razu wiedziałam, że muszę kupić a potem wykorzystać do wypieków. Wybrałam sernik o smaku pomarańczowym, na który od dawna miałam ochotę. Dodanie koncentratu do sera okazało się strzałem w dziesiątkę, dzięki temu zyskał on nie tylko intensywny pomarańczowy smak ale również aromat i kolor! Na spód wykorzystałam ciastka Oreo, które ślicznie komponują kolorystycznie i smakowo. Wierzch pokryłam dodatkowo gotowym dżemem pomarańczowym. Sernik ma konsystencję kremową. Jest pyszny! Przepis własny :) 
Dzisiaj ostatni dzień głosowania na Najsmaczniejszy Blog Małopolski. Jeśli podoba się Wam mój blog, proszę o głosy :) http://krakow.naszemiasto.pl/plebiscyt/karta/daktyle-w-czekoladzie,18954,1190864,t,id,kid.html  Z góry dziękuję!


176 g ciastek Oreo (duża paczka)
1 słoik dżemu pomarańczowego

Warstwa serowa:
500 g mielonego białego sera
100 ml koncentratu pomarańczowego
3 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1/2 szklanki cukru
100 ml mleka

Z białek ubić sztywną pianę. Do sera dodać koncentrat, żółtka, budyń i cukier, krótko zmiksować. dolać mleko, krótko zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć całymi ciastkami Oreo (nie muszą ściśle do siebie przylegać). Łyżką wyłożyć masę serową, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 1 godzinę. Ostudzić. Na zimny sernik wyłożyć dżem pomarańczowy, równomiernie go rozsmarować.

8 komentarzy:

  1. Turbo Orange! Ale bym zjadła, fajny pomysł z wykorzystaniem oreo na spód.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie u Ciebie Dorotko, takie sernika jeszcze nie znałam :).
    Oczywiście obserwuję ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sernik z koncentratem? haha :D Bajer!
    Kolor, konsystencja sera-nieziemskie... <3 zjadłabym choć kawałek.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba się mu nie oprę... już nawet kupiłam ser... ale nie mam koncentratu pomarańczowego... może same pomarańcze wystarczą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z samymi pomarańczami ale warto spróbować. Na pewno nie będzie miał niestety wtedy takiego pomarańczowego koloru. Pozdrawiam!

      Usuń