środa, 12 sierpnia 2015

Arbuzowy paj

     Trochę niezwykłe ciasto, jak na dodatek głównego składnika - arbuza. Ciasto jest w całości pieczone. Spód, wierzch i boki to kruche ciasto, a środek to masa arbuzowa-budyniowa. Świetny sposób na wykorzystanie arbuza którego nie daliśmy radę zjeść ;)


Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
50 g cukru pudru

Do mąki dodać cukier i masło, posiekać nożem, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną część wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm.  Drugą część ciasta wyłożyć boki tortownicy na wysokość ok. 4 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, podpiec ok. 10 minut.

Arbuzowy budyń:
1200 g arbuza ze skórką (700 g bez skórki)
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody

Arbuz oddzielić ze skórki, wyjąć pestki, zmiksować blenderem. Przelać do rondelka (będzie ok. 2 i 1/2 szklanki przecieru), dodać cukier, doprowadzić do wrzenia.
Budynie wymieszać w 1/2 szklanki wody. Rondelek zdjąć z palnika, mieszając wlać budyń, ponownie wstawić na palnik, mieszając gotować do zgęstnienia przez ok. 30 sekund.
Gorący budyń arbuzowy wylać na gorące (prosto z piekarnika) ciasto,wyrównać.
Na wierzch zetrzeć pozostałą  trzecią część ciasta.
Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec jeszcze ok. 45-50 minut.

13 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto. Takie arbuzowe orzeźwienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Wygląda pysznie i nie wiem dlaczego, ale ciasto wydaje mi się idealne na upały. Może to przez arbuza? :D

    Pozdrawiam,
    http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny - po budyniu w kremie ani śladu - ciekawa struktura.

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, ale efektowne i zapewne bardzo smaczne :) Zapisuję w "ulubionych" :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. nie wpadłabym na takie wykorzystanie arbuza ;) wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł. Przyciągnęło mnie tu zdjęcie :)
    Ciasto wygląda niesamowicie. Lubię ciasta z budyniem, a takiego jeszcze nie jadłam.
    Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham arbuzy! Na te upały mogłabym wcinać tylko je :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świetny kolorek! Całe ciasto bardzo apetycznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajny pomysł na ten budyń z wykorzystaniem arbuza, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń