poniedziałek, 6 listopada 2017

Sernik tylko z mascarpone

     Sernik ten robiłam już dość dawno ale gdzieś mi się ukrył i go do tej pory nie opublikowałam, teraz nadrabiam. Przygotowany bez użycia tradycyjnego białego sera, tylko z mascarpone. Bardzo kremowy, delikatny. Upieczony na owsianym spodzie. Można polać go rozpuszczoną czekoladą ale według mnie najlepszy jest bez żadnych dodatków :)
spód:
1 szklanka płatków owsianych
50 g masła
2 płaskie łyżki cukru

Płatki owsiane zmiksować blenderem, dodać miękkie masło i cukier, jeszcze raz krótko zmiksować. Równomiernie wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm.

masa serowa:
500 g mascarpone
1/2 szklanki mleka
5 jajek
1/3 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
3 łyżki soku z cytryny

Do miski wyłożyć mascarpone, dodać jajka, cukier, budyń w proszku oraz sok z cytryny, krótko zmiksować. Wlać mleko, jeszcze raz krótko zmiksować. Wylać na wyłożoną ciastem owsianym tortownicę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 1 godz. 25 minut

4 komentarze: