piątek, 7 grudnia 2018

Uszka z kapustą

Pyszne uszka na świąteczny stół. U mnie bez dodatku grzybów, tylko kapusta kiszona z marchewką i podsmażona cebulka. Smak świeżości nadaje tu posypany po wierzchu szczypiorek. Ciasto na pierogi jest elastyczne, ładnie się skleja, nie rwie się.
farsz:
500 g kapusty kiszonej
1 duża cebulka dymka ze szczypiorkiem
1 łyżka oleju
sól
pieprz czarny

Kapustę gotować przez 30 minut. Ostudzić, dobrze odcisnąć. Drobno posiekać.
Cebulkę bez szczypiorku drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

ciasto:
500 g mąki pszennej
1/2 szklani mleka
1/2 szklanki wrzącej wody
1 łyżka oleju
1 żółtko

dodatkowo:
do gotowania pierogów:
sól
1 łyżka oleju
szczypiorek do posypania odsmażonych pierogów

Na dużą deskę wsypać mąkę. Mleko wymieszać z wodą, wlewać na mąkę, cały czas mieszając nożem. Gdy lekko ostygnie dodać olej i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, rozwałkować, wykrawać kółka literatką. Na każde kółko nakładać ok. 1/2 łyżeczki farszu, złożyć na pół, zlepić brzegi. Końce pierogów zlepić ze sobą tworząc "pierścionek".
Do dużego garnka wlać wodę, osolić, wlać 1 łyżkę oleju, doprowadzić do wrzenia. Uszka wrzucać w 2-3 partiach, po wypłynięciu gotować 2 minuty. Wyłowić. Ostudzone smażyć na oleju. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

4 komentarze:

  1. Bardzo pyszna, świąteczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, moja babcia zawsze sama je robiła, stwierdzam że byłam tytanem pracy w kuchni, bo ja ze wszystkim nigdy nie mogę zdążyć :) nie wiem jak ona to robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam szczerze,że uszek z takim farszem nie robiłam. U nas uszka zawsze tylko i wyłącznie z grzybami,ale ta propozycja bardzo ciekawa.

    OdpowiedzUsuń