wtorek, 26 marca 2019

Żytnie bułki

     Najlepsze bułeczki żytnie :) Miękkie, pyszne nawet na drugi dzień. Idealne do wszelkiego rodzaju wędlin, serów ale również do słodkiego dżemu.

20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej tortowej

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, olej i wodę, wymieszać. Wsypać mąkę żytnią i pszenną, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyłożyć na podsypana mąką deskę, podzielić na 6 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, lekko spłaszczyć. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.

1 komentarz: