Bezy z dodatkiem mąki kukurydzianej. W starym numerze magazynu Kuchnia znalazłam przepis na bezy z dodatkiem skrobi kukurydzianej lub zamiennie z mąką ziemniaczaną. Skrobi kukurydzianej nie miałam i postanowiłam zamienić ja na mąkę kukurydzianą. Zamiast bez wyszły ciasteczka bezowe o posmaku kaszki kukurydzianej. Mimo wszystko smaczne i szybko zniknęły :)
5 białek
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
5 łyżeczek mąki kukurydzianej
Białka ubijamy do momentu kiedy będą gęste i białe. Stopniowo dosypujemy cukier miksując do momentu aż masa będzie bardzo gęsta i błyszcząca. Dodajemy mąkę kukurydzianą, krótko mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy łyżeczką okrągłe placuszki. Pieczemy ok. 30- 40 minut w 120°C.
Wyglądają jak anyżki :)
OdpowiedzUsuńa dla mnie trochę jak makaroniki :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi, że muszę zrobic coś z białkami.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia :-)
To masz kukurydziane bezy:) - tez dobrze:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie !
Ewelina