czwartek, 13 czerwca 2013

Bezy czy bezowe ciasteczka?

     Bezy z dodatkiem mąki kukurydzianej. W starym numerze magazynu Kuchnia znalazłam przepis na bezy z dodatkiem skrobi kukurydzianej lub zamiennie z mąką ziemniaczaną. Skrobi kukurydzianej nie miałam i postanowiłam zamienić ja na mąkę kukurydzianą.  Zamiast bez wyszły ciasteczka bezowe o posmaku kaszki kukurydzianej. Mimo wszystko smaczne i szybko zniknęły :)


5 białek
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
5 łyżeczek mąki kukurydzianej

Białka ubijamy do momentu kiedy będą gęste i białe. Stopniowo dosypujemy cukier miksując do momentu aż masa będzie bardzo gęsta i błyszcząca. Dodajemy mąkę kukurydzianą, krótko mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy łyżeczką okrągłe placuszki. Pieczemy ok. 30- 40 minut w 120°C.

4 komentarze:

  1. a dla mnie trochę jak makaroniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniałaś mi, że muszę zrobic coś z białkami.
    Uwielbiam takie połączenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To masz kukurydziane bezy:) - tez dobrze:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie !
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń