wtorek, 15 lipca 2014

Malinowa pokusa

     Bardzo delikatne, letnie ciasto. Biszkopt przełożony masą malinowo-budyniową i bitą śmietaną. Najlepszy dobrze schłodzony :)


Biszkopt:
5 jajek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 szklanki mąki krupczatki (typ 500)

Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitej piany, lekko wymieszać łyżką. Dodać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.


Poncz:
150 ml przegotowanej zimnej wody
1 łyżka cukru

Do wody dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Rozlać na dwie równe części.

Masa malinowo-budyniowa:
400 g malin (mogą być mrożone)
3-4 czubate łyżki malin
1 budyń śmietankowy w proszku bez cukru
100 ml wody

Maliny zagotować z cukrem. Budyń wymieszać w wodzie, wlać na zestawione z palnika maliny, cały czas przy tym mieszając. Postawić z powrotem na palnik, gotować ok. 1/2 minuty. Gorący budyń wylać na nasączony biszkopt. Zostawić na ok. 25-30 minut do wystudzenia.

Masa śmietanowa:
500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 czubate łyżki cukru

Do miski wlać śmietankę, wsypać cukier, ubijać przez ok. 2 minuty, do uzyskania sztywnej masy.     

Wykonanie:
Biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączyć połową ponczu.
Masę malinowo-budyniową  wyłożyć na dolny blat biszkoptu, wyrównać, wystudzić. Na zimną masę malinową wyłożyć 3/4 masy śmietanowej, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostałą masę śmietanową, wyrównać. Wierzch udekorować malinami.

19 komentarzy:

  1. O tak! Zdecydowana pokusa, wygląda to ciasto świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepięknie! wręcz idealnie

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie:) aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie pozostaje nic innego jak dać się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmniam! jak ja dawno nie jadłam takich rarytasów!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, wygląda obłędnie! *.*
    Świetne to ciasto! ; )
    Super zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowności :) takie schłodzone ciasto dzisiaj jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ono wygląda tak uroczo! :)
    zauroczyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda, no i ten talerzyk<3

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy blog. Obserwuję i zapraszam do mnie. :-) http://kuchnia-lukasza.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie zaserwowane i udekorowane :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czuję się wodzona na pokuszenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepiękna idealna kosteczka!! Chętnie bym się poczęstowala, bo prezentuje się idealnie ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Dawno nie zachwycił mnie przepis tak bardzo, zapisuję i na pewno zrobię, jest pierwszy w kolejce .

    OdpowiedzUsuń
  15. Niesamowite ciacho! Jestem raczej mięsożercą niż słodyczożercą, ale takie ciasto w mig bym wciągnęła! ;-))

    OdpowiedzUsuń
  16. Ile cukru do tych malin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do masy malinowo-budyniowej? Tak jak w składnikach w przepisie - 3-4 czubate łyżki :)

      Usuń