3/4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 zaokrąglone łyżki cukru
1 żółtko
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Posypując wierzch lekko mąką, równomiernie go rozłożyć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 25 minut. Lekko ostudzić.
Masa serowa:
500 g mielonego białego sera
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
1 szklana cukru
2 czubate łyżki (40g) mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 białko
150 g mielonych orzechów
50 ml oleju
ok.1/2 puszki (ok.250 g) masy kajmakowej do posmarowania wierzchu ostudzonego sernika
Do miski wyłożyć ser, śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i białko, krótko zmiksować. dodać mielone orzechy i olej, jeszcze raz zmiksować. Wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150°C, piec jeszcze 65 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Krokant:
100 g grubo posiekanych orzechów
25 g masła
1 płaska łyżka cukru
1 łyżka mleka
Na patelnię wyłożyć masło, rozpuścić. Dodać cukier i mleko, wymieszać. Wsypać orzechy, krótko wymieszać. Wyłożyć na płaską formę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 7-8 minut. Ostudzić, pokruszyć.
Wykończenie:
Ostudzony sernik posmarować masą kajmakową, posypać krokantem.