Wprawdzie to nie jest wypiek ale za to pyszna, letnia wersja tosta w nietypowej wersji. Zestawienie może niektórych dziwić ale zapewniam, że nam smakowało :) Na kromce tostowego pieczywa zamiast
np. pomidora użyłam arbuza :)
chleb tostowy
masło
ser żółty w plasterkach
arbuz
ew. świeże oregano
Kromki chleba tostowego posmarować z jednej strony, układać na blaszce posmarowaną strona do dołu. Na wierzch ułożyć plasterki sera żółtego dopasowane do rozmiaru kromek chleba.
Arbuz pokroić w ok. 0,5 cm plastry, wybrać pestki, obrać z łupiny, kłaść po kawałku na ser.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, zapiekać przez ok. 10 min.
Oregano lub inne ulubione zioła posiekać, posypać po gotowych tostach. Jeść gorące.
środa, 29 lipca 2015
poniedziałek, 27 lipca 2015
Koralowa szarlotka
Szarlotka z wczesnych jabłek i czerwonych porzeczek, które wyglądają jak korale ;) Bardzo posmakowało mi dodanie do szarlotki czerwonych porzeczek, wyszło bardzo pyszne połączenie. Spód i wierzch to miękkie, zagniatane ciasto.
Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g cukru
200 g masła
2 żółtka
1 jajko
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka
Do mąki dodać cukier i masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, jajko, proszek do pieczenia i mleko, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną z nich włożyć do lodówki. Dwie pozostałe wyłożyć na dno formy do pieczenia o wymiarach 31x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut.
Nadzienie:
1,5 kg wczesnych jabłek
1 szklanka czerwonej porzeczki
2 zaokrąglone łyżki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki cukru
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Dodać czerwoną porzeczkę, mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Pozostałe ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Ułożyć papierem do góry na wierzchu jabłek, usunąć papier. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec jeszcze ok. 45 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g cukru
200 g masła
2 żółtka
1 jajko
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka
Do mąki dodać cukier i masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, jajko, proszek do pieczenia i mleko, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną z nich włożyć do lodówki. Dwie pozostałe wyłożyć na dno formy do pieczenia o wymiarach 31x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut.
Nadzienie:
1,5 kg wczesnych jabłek
1 szklanka czerwonej porzeczki
2 zaokrąglone łyżki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki cukru
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Dodać czerwoną porzeczkę, mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Pozostałe ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Ułożyć papierem do góry na wierzchu jabłek, usunąć papier. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec jeszcze ok. 45 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
czwartek, 23 lipca 2015
Ciasto wiśniowe crumble
Pyszne, ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką :) Proste i szybkie w wykonaniu. Lekko wilgotne, z moimi ulubionymi, lekko kwaskowatymi wiśniami. Do koniecznego upieczenia w tym sezonie :)
Kruszonka:
4 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
40 g masła
Z masła, cukru i mąki zagnieść kruszonkę.
Ciasto:
220 g mąki pszennej
125 g masła
80 g cukru
1 zaokraglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
2 duże jajka
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%
350 g wiśni
Miękkie masło zmiksować z cukrem. Dodać proszek do pieczenia, sodę, jajka, cukier waniliowy, kwaśną śmietanę i mąkę, zmiksować. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x26 cm.
Wiśnie wydrylować, wyłożyć na wierzch ciasta, lekko wcisnąć. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok.40 min.
Kruszonka:
4 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
40 g masła
Z masła, cukru i mąki zagnieść kruszonkę.
Ciasto:
220 g mąki pszennej
125 g masła
80 g cukru
1 zaokraglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
2 duże jajka
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%
350 g wiśni
Miękkie masło zmiksować z cukrem. Dodać proszek do pieczenia, sodę, jajka, cukier waniliowy, kwaśną śmietanę i mąkę, zmiksować. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x26 cm.
Wiśnie wydrylować, wyłożyć na wierzch ciasta, lekko wcisnąć. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok.40 min.
poniedziałek, 20 lipca 2015
Biedroneczka
Mocno kakaowe, ciemne ciasto w czerwone, porzeczkowe kropki. Specjalnie cienkie bo takie właśnie lubię z dodatkiem owoców. Takie zestawienie okazało się bardzo trafione, tak więc proponuję zrobić go od razu z podwójnej ilości składników w większej blaszce :) U mnie na pewno się jeszcze nie raz powtórzy :) Jeśli chcecie mieć ciasto bardziej w stylu brownie to należy piec go o ok. 5 minut krócej.
125 g miękkiego masła
1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
2 jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki czerwonych porzeczek
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, kakao, całe jajka, proszek do pieczenia i sodę, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć do blaszki o wymiarach , wyrównać. Na wierzch równomiernie wysypać czerwoną porzeczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec 25 minut.
125 g miękkiego masła
1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
2 jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki czerwonych porzeczek
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, kakao, całe jajka, proszek do pieczenia i sodę, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć do blaszki o wymiarach , wyrównać. Na wierzch równomiernie wysypać czerwoną porzeczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec 25 minut.
piątek, 17 lipca 2015
Jagodowy jogurtowiec
Wyglądem i smakiem przypomina sernik ale nie ma tu sera. Jest za to naturalny jogurt. Na wierzchu są jagody. Przepis inspirowany Styropianem czyli Śmietanowcem patrz tutaj.
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
3 żółtka
4 zaokrąglone łyżki cukru
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać żółtka i masło, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm (mierząc po dnie), równomiernie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.
Masa jogurtowa:
1 litr naturalnego jogurtu
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru
3 białka
2 szklanki jagód
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Do miski wyłożyć jogurt, dodać cukier i budynie w proszku, krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy jogurtowej, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na ostudzone ciasto, wyrównać. Jagody delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, równomiernie posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec ok. 60 minut. Ostudzić.
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
3 żółtka
4 zaokrąglone łyżki cukru
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać żółtka i masło, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm (mierząc po dnie), równomiernie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.
Masa jogurtowa:
1 litr naturalnego jogurtu
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru
3 białka
2 szklanki jagód
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Do miski wyłożyć jogurt, dodać cukier i budynie w proszku, krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy jogurtowej, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na ostudzone ciasto, wyrównać. Jagody delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, równomiernie posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec ok. 60 minut. Ostudzić.
środa, 15 lipca 2015
Babeczki z landrynkowym kremem
Na koniec sezonu truskawkowego u mnie kruche babeczki nadziewane kremem landrynkowym :) Krem zrobiony ze śmietanki kremówki i rozpuszczonych w nich landrynek (u mnie Ice). Na wierzchu obowiązkowo sezonowe owoce, u mnie truskawki ale mogą być jagody, borówki czy maliny.
Ciasto:
150 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 żółtko
Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale po chwili zagniatania staje się ładne o jednolitej strukturze. Wylepić metalowe foremki do babeczek (ok.14 sztuk). Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić. Wyjąć z foremek. Ostudzić.
Landrynkowy krem:
250 ml śmietanki kremówki
125 g landrynek
2 płaskie łyżeczki żelatyny
50 ml wody
truskawki lub inne sezonowe owoce
Do rondelka wlać kremówkę, dodać pokruszone landrynki. Mieszając łyżką podgrzewać (nie dopuszczając do zagotowania) aż do rozpuszczenia się cukierków. Odstawić do ostudzenia, wstawić do lodówki na całą noc.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić.
Do żelatyny wlewać landrynkową masę, cały czas przy tym mieszając. Odstawić do lekkiego zgęstnienia masy. Wlewać do korpusów babeczek, dekorować świeżymi owocami.
Ciasto:
150 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 żółtko
Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale po chwili zagniatania staje się ładne o jednolitej strukturze. Wylepić metalowe foremki do babeczek (ok.14 sztuk). Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić. Wyjąć z foremek. Ostudzić.
Landrynkowy krem:
250 ml śmietanki kremówki
125 g landrynek
2 płaskie łyżeczki żelatyny
50 ml wody
truskawki lub inne sezonowe owoce
Do rondelka wlać kremówkę, dodać pokruszone landrynki. Mieszając łyżką podgrzewać (nie dopuszczając do zagotowania) aż do rozpuszczenia się cukierków. Odstawić do ostudzenia, wstawić do lodówki na całą noc.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić.
Do żelatyny wlewać landrynkową masę, cały czas przy tym mieszając. Odstawić do lekkiego zgęstnienia masy. Wlewać do korpusów babeczek, dekorować świeżymi owocami.
poniedziałek, 13 lipca 2015
Porzeczkowy shake
Wprawdzie się ochłodziło ale taki shake można pić w każdej temperaturze :) Jest pyszny!
1/2 szklanki czarnej porzeczki
150 ml naturalnego jogurtu
1/2 litra lodów waniliowych
1/2 szklanki zimnego mleka
Do czarnej porzeczki dodać jogurt, zmiksować blenderem. Dodać lody i mleko, jeszcze raz zmiksować blenderem.
1/2 szklanki czarnej porzeczki
150 ml naturalnego jogurtu
1/2 litra lodów waniliowych
1/2 szklanki zimnego mleka
Do czarnej porzeczki dodać jogurt, zmiksować blenderem. Dodać lody i mleko, jeszcze raz zmiksować blenderem.
piątek, 10 lipca 2015
Tarta z czarną porzeczką
Tarta z cienkim, kruchym ciastem. Owoce czarnej porzeczki otulone są czekolada, od spodu mleczną, z wierzchu białą. Pyszna!
Ciasto:
200 g mąki pszennej
150 g masła
50 g cukru pudru
Do miski wsypać mąkę, dodać masło i cukier, posiekać nożem, zagnieść jednolite ciasto.
Wyłożyć na dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm., w kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 18 min.
Nadzienie:
300 g czarnej porzeczki
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady
Na parze rozpuścić mleczną czekoladę, rozsmarować na spodzie tarty.
Do czarnej porzeczki dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, równomiernie rozłożyć na czekoladzie, posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 10 min. Ostudzić.
Na parze rozpuścić białą czekoladę, polać po wierzchu.
Ciasto:
200 g mąki pszennej
150 g masła
50 g cukru pudru
Do miski wsypać mąkę, dodać masło i cukier, posiekać nożem, zagnieść jednolite ciasto.
Wyłożyć na dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm., w kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 18 min.
Nadzienie:
300 g czarnej porzeczki
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady
Na parze rozpuścić mleczną czekoladę, rozsmarować na spodzie tarty.
Do czarnej porzeczki dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, równomiernie rozłożyć na czekoladzie, posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 10 min. Ostudzić.
Na parze rozpuścić białą czekoladę, polać po wierzchu.
środa, 8 lipca 2015
Biskwity z jagodami
Biskwity to cienkie biszkopty składane jeszcze na gorąco na połowę i napełniane kremem. U mnie z jagodami :)
porcja na ok. 8 biskwitów:
2 jajka
1 płaska łyżka cukru
1 płaska łyżka mąki pszennej
2 płaska łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka oleju
Do miski wbić żółtka, dodać cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz olej, zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.
Do dużej blaszki dołączonej do piekarnika dociąć papier do pieczenia, pociąć go na 6 dużych kwadratów. Na każdy papier wyłożyć ok. 2-3 łyżki ciasta, rozprowadzić go na kształt koła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 10-11 minut. Gorące biskwity składać na połówki, ostudzić.
nadzienie:
200 ml kremówki
50 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
jagody
cukier puder do posypania
Do miski wlać kremówkę, dodać mascarpone i cukier, zmiksować na gęstą masę. Nadziewać ostudzone biskwity, obficie posypać jagodami. Wierzch posypać cukrem pudrem.
porcja na ok. 8 biskwitów:
2 jajka
1 płaska łyżka cukru
1 płaska łyżka mąki pszennej
2 płaska łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka oleju
Do miski wbić żółtka, dodać cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz olej, zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.
Do dużej blaszki dołączonej do piekarnika dociąć papier do pieczenia, pociąć go na 6 dużych kwadratów. Na każdy papier wyłożyć ok. 2-3 łyżki ciasta, rozprowadzić go na kształt koła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 10-11 minut. Gorące biskwity składać na połówki, ostudzić.
nadzienie:
200 ml kremówki
50 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
jagody
cukier puder do posypania
Do miski wlać kremówkę, dodać mascarpone i cukier, zmiksować na gęstą masę. Nadziewać ostudzone biskwity, obficie posypać jagodami. Wierzch posypać cukrem pudrem.
poniedziałek, 6 lipca 2015
Naleśniki z domowym budyniem i owocami
W takie upały najlepszym obiadem są naleśniki :) Podane z domowym,
słodkim budyniem i dowolnymi sezonowymi owocami (u mnie truskawkami i
jagodami) są cudownie pyszne :)
Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
Do miski wlać mleko, dodać mąkę, całe jajka, olej i cukier, zmiksować. ciasto odstawić na ok. 15 minut. Smażyć naleśniki.
Domowy budyń:
1 i 1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
2 całe jajka (można dać zamiast całych jajek 4 żółtka)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Do rondelka wlać mleko, dodać cukier, zagotować. Do miski wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Rondelek z mlekiem zestawić z palnika, mieszając wlać mieszankę jajeczną. Ponownie wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund. Ostudzić.
Ponadto:
jagody
truskawki
Podawanie:
Na naleśnik nałożyć 1 łyżkę budyniu, obficie posypać jagodami i pokrajanymi truskawkami.
Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
Do miski wlać mleko, dodać mąkę, całe jajka, olej i cukier, zmiksować. ciasto odstawić na ok. 15 minut. Smażyć naleśniki.
Domowy budyń:
1 i 1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
2 całe jajka (można dać zamiast całych jajek 4 żółtka)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Do rondelka wlać mleko, dodać cukier, zagotować. Do miski wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Rondelek z mlekiem zestawić z palnika, mieszając wlać mieszankę jajeczną. Ponownie wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund. Ostudzić.
Ponadto:
jagody
truskawki
Podawanie:
Na naleśnik nałożyć 1 łyżkę budyniu, obficie posypać jagodami i pokrajanymi truskawkami.
czwartek, 2 lipca 2015
Arbuzowa karpatka
Bardzo letnia wersja karpatki :) Ciasto niby zwyczajne ale krem jest lekki, bez dodatku masła, za to z ogromną ilością arbuza z wyraźnym jego smakiem. Bałam się co wyjdzie z mojego eksperymentu ale wynik bardzo pozytywnie mnie zaskoczył :) Wyszło pyszne, delikatne ciasto, w sam raz na upały zamiast tradycyjnych tortów i serników na zimno :)
Ciasto:
1 szklanka wody
125 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
Do rondelka wlać wodę, dodać margarynę, zagotować. Zestawić z palnika, wsypać mąkę, ponownie wstawić na palnik, energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitego ciasta, które z łatwością będzie odstawiać od ścianek garnka. Wystudzić. Do zimnego ciasta dodać jajka, zmiksować blenderem na jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części, wyłożyć, nie wyrównując zbyt dokładnie, do dwóch form o wymiarach 33x21 cm. Piec ok.25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Ostudzić.
Masa arbuzowa:
ćwiartka arbuza (ok. 1300 g ze skórką)
1 budyń śmietankowy bez cukru + 1/2 szklanki wody
2 czubate łyżki cukru
2 galaretki arbuzowe
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie żelatyny-fix
Arbuza pokroić w plastry, wybrać pestki, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę, zmiksować blenderem. Powinno wyjść ok. 3 i 1/2 szklanki soku. Przelać do rondelka, dodać cukier, wstawić na palnik, podgrzewać do zagotowania. W 1/2 szklanki zimnej wody rozpuścić proszek budyniowy, wlać do gorącego soku arbuzowego, mieszając doprowadzić do zagotowania, gotować jeszcze przez ok. 1/2 minuty. Zestawić z palnika.
Do gorącego budyniu wsypać galaretki o smaku arbuza, mieszając rozpuścić. Odstawić na ok. 2 godziny do całkowitego ostudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Żelatynę-fix przygotować wg wskazówek na opakowaniu.
Do masy arbuzowej wlać kremówkę, krótko zmiksować, powoli wlewać żelatynę cały czas miksując.
Chwilę zaczekać aż masa zacznie lekko tężeć, wylać na będący w formie jeden blat ciasta, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Wierzch można posypać cukrem pudrem. Podawać schłodzone.
Ciasto:
1 szklanka wody
125 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
Do rondelka wlać wodę, dodać margarynę, zagotować. Zestawić z palnika, wsypać mąkę, ponownie wstawić na palnik, energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitego ciasta, które z łatwością będzie odstawiać od ścianek garnka. Wystudzić. Do zimnego ciasta dodać jajka, zmiksować blenderem na jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części, wyłożyć, nie wyrównując zbyt dokładnie, do dwóch form o wymiarach 33x21 cm. Piec ok.25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Ostudzić.
Masa arbuzowa:
ćwiartka arbuza (ok. 1300 g ze skórką)
1 budyń śmietankowy bez cukru + 1/2 szklanki wody
2 czubate łyżki cukru
2 galaretki arbuzowe
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie żelatyny-fix
Arbuza pokroić w plastry, wybrać pestki, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę, zmiksować blenderem. Powinno wyjść ok. 3 i 1/2 szklanki soku. Przelać do rondelka, dodać cukier, wstawić na palnik, podgrzewać do zagotowania. W 1/2 szklanki zimnej wody rozpuścić proszek budyniowy, wlać do gorącego soku arbuzowego, mieszając doprowadzić do zagotowania, gotować jeszcze przez ok. 1/2 minuty. Zestawić z palnika.
Do gorącego budyniu wsypać galaretki o smaku arbuza, mieszając rozpuścić. Odstawić na ok. 2 godziny do całkowitego ostudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Żelatynę-fix przygotować wg wskazówek na opakowaniu.
Do masy arbuzowej wlać kremówkę, krótko zmiksować, powoli wlewać żelatynę cały czas miksując.
Chwilę zaczekać aż masa zacznie lekko tężeć, wylać na będący w formie jeden blat ciasta, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Wierzch można posypać cukrem pudrem. Podawać schłodzone.