poniedziałek, 29 września 2014

Śmietanowiec czyli styropian

     Pyszne, kruche ciasto kryjące delikatny, wręcz piankowy środek. Wykonany jest on z kwaśnej śmietany z budyniem i białkami. Można położyć na wierzch masy śmietanowej, pod spód ciasta, dowolne owoce, np. maliny, wiśnie, czerwone porzeczki, itp. Takie ciasto, z dodatkiem wiórek kokosowych, zwane jest też jako Styropian. W samku trochę przypomina sernik. Ja troszkę go zmodyfikowałam, dostosowując do swoich potrzeb :)


Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
3 żółtka
4 zaokrąglone łyżki cukru

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać żółtka i masło, zagnieść jednolite ciasto. 1/3
część ciasta włożyć do zamrażarki, pozostałą część wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 26x22 cm (mierząc po dnie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20- 22 minut.

Masa śmietanowa:
3 szklanki (750 ml) kwaśnej śmietany 18%  
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 0,5 l mleka)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 zaokrąglona łyżeczka cukru waniliowego
3 białka

cukier puder do posypania po wierzchu upieczonego ciasta

Białka ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wlać śmietanę, dodać cukier, cukier waniliowy, dodać budyń i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać (na tym etapie można wyłożyć dowolne owoce). Na wierzch zetrzeć tarką o grubych oczkach ciasto schowane do zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 55- 60 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Ja też robię takie podobne, u mnie ostatnio było z gruszkami.
    Nazywam to ciasto oszukanym sernikiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak delikatnie... I teraz ciasta mi się chce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki delikatniutki, jak taki puszek! Wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam już nie jedne raz, pyszniuśkie ciacho!

    OdpowiedzUsuń