Znowu sernik, mam nadzieję, że nie zanudzam, tym bardziej, że mam jeszcze następny w zapasie :) Teraz z dodatkiem świeżych fig w środku masy serowej. Bardzo puszysty i lekki.
Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
Do
miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko,
wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o
średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok.
20-22 minut.
Masa serowa:
500 g mielonego białego sera
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 0,5 l mleka)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
4 świeże figi
1 łyżka mąki pszennej
Białka ubić na sztywną pianę. Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać cukier, żółtka, budyń i śmietanę, krótko zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód. Figi pokroić, każdą na 6 części, obtoczyć w mące pszennej. Ułożyć równomiernie na serniku, delikatnie wcisnąć w środek, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu przykręcić do 160°C. Piec ok. 70 minut.
Sernik może być nudny? ;)
OdpowiedzUsuńZe świeżymi figami? to dla mnie!
OdpowiedzUsuńsernik z figami? :) coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńświetny Dorotko ! bardzo, bardzo mi się ten pomysł podoba, pozdrówcia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam figi, dodanie ich o sernika zapowiada się baaardzo smakowicie :))
OdpowiedzUsuńohohoh, zjadłabym ze dwa kawałki. Ba, pół blachy na raz!
OdpowiedzUsuńSerników nigdy dość! :)
OdpowiedzUsuńTaki z figami to bym zjadła... Pyszności :)
Z figami nigdy nie jadłam. Muszę wypróbować :) U mnie też serniczek tylko dyniowy ;)
OdpowiedzUsuń"Tylko" dyniowy? To pewnie przepyszny!
UsuńDziękuję wszystkim :) Obiecuję, że następny sernik będzie jeszcze lepszy :) Mam jeszcze 3 "w zapasie" bo ostatnio coś mnie na serniki chęć brała :)
OdpowiedzUsuńwygląda doskonale!
OdpowiedzUsuń