piątek, 3 października 2014

Sernik ze świeżymi figami

     Znowu sernik, mam nadzieję, że nie zanudzam, tym bardziej, że mam jeszcze następny w zapasie :) Teraz  z dodatkiem świeżych fig w środku masy serowej. Bardzo puszysty i lekki.


Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20-22 minut.

Masa serowa:
500 g mielonego białego sera
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 0,5 l mleka)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %

4 świeże figi
1 łyżka mąki pszennej

Białka ubić na sztywną pianę. Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać cukier, żółtka, budyń i śmietanę, krótko zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód. Figi pokroić, każdą na 6 części, obtoczyć w mące pszennej. Ułożyć równomiernie na serniku, delikatnie wcisnąć w środek, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu przykręcić do 160°C. Piec ok. 70 minut.

11 komentarzy:

  1. Ze świeżymi figami? to dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik z figami? :) coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny Dorotko ! bardzo, bardzo mi się ten pomysł podoba, pozdrówcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam figi, dodanie ich o sernika zapowiada się baaardzo smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. ohohoh, zjadłabym ze dwa kawałki. Ba, pół blachy na raz!

    OdpowiedzUsuń
  6. Serników nigdy dość! :)
    Taki z figami to bym zjadła... Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z figami nigdy nie jadłam. Muszę wypróbować :) U mnie też serniczek tylko dyniowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję wszystkim :) Obiecuję, że następny sernik będzie jeszcze lepszy :) Mam jeszcze 3 "w zapasie" bo ostatnio coś mnie na serniki chęć brała :)

    OdpowiedzUsuń