1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
2/3 szklanki cukru
125 g masła
1 jajko
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
mała puszka kajmaku
Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy, sól, dodać masło, posiekać nożem. Dodać mleko i jajko, wyrobić jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny. Z ciasta wilgotną ręką lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Z jednej strony obtoczyć w mielonych orzechach. Kłaść na blachę stroną z orzechami na wierzchu. Palcem zrobić głęboki dołek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 12 minut. Ostudzić. Środek napełniać przy pomocy szprycy kajmakiem.
Bardzo pomysłowe te ciasteczka:-)
OdpowiedzUsuńniebanalne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńPychota "D
OdpowiedzUsuńWow! To ''oczko'' z kajmaku jest bardzo kuszące :)
OdpowiedzUsuńurocze niesamowicie ! pozdrawiam Dorotko :)
OdpowiedzUsuńJakie urocze :)
OdpowiedzUsuńidealne na małe domowe uroczystosci :)
OdpowiedzUsuńMmm, z kajmakiem... Boskie!
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńjedno do kawy poproszę ! :)
OdpowiedzUsuńO losie! Padłam :D Smakować muszą obłędnie... :-)
OdpowiedzUsuń