poniedziałek, 6 października 2014

Ciastka kakaowo-orzechowe z kajmakiem

     Miękkie kakaowe ciastka obtoczone w mielonych orzechach nadziewane masą kajmakową. Oprócz tego, że pysznie smakują również pięknie wyglądają. Przepis, trochę zmodyfikowany stąd .


 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
2/3 szklanki cukru
125 g masła
1 jajko
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
mała puszka kajmaku

Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy, sól, dodać masło, posiekać nożem. Dodać mleko i jajko, wyrobić jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny. Z ciasta wilgotną ręką lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Z jednej strony obtoczyć w mielonych orzechach. Kłaść na blachę stroną z orzechami na wierzchu. Palcem zrobić głęboki dołek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 12 minut. Ostudzić. Środek napełniać przy pomocy szprycy kajmakiem.

11 komentarzy: