piątek, 10 października 2014

Błyskawiczny torcik kokosowo- czekoladowy


     Bardzo szybki w przygotowaniu torcik. Niezwykle lekki, delikatny. Kokosowo- czekoladowy. Wilgotny. Przepyszny! Konsumpcja raczej nie skończy się na jednym kawałku :)


Kokosowy biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanka wiórek kokosowych
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

Z białek, proszku do pieczenia i cukru ubić sztywną pianę. Żółtka lekko ubić, dodać do piany z białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, krótko zmiksować na niskich obrotach miksera. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 21 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 30 minut. Upieczony biszkopt odkroić od brzegów tortownicy, zostawić do ostudzenia. Odwrócić do góry dnem, przekroić na połowę.

Czekoladowy krem:
500 ml czekoladowej śmietanki kremówki 30%
4 kostki mlecznej czekolady do posypania po wierzchu

Dobrze schłodzoną czekoladową śmietankę kremówkę przelać do miski, ubijać przez ok. 2 minuty na sztywną masę. Podzielić na dwie równe części.

Poncz:
150 ml wody
1 łyżka cukru

Przegotowaną zimną wodę wymieszać z cukrem, podzielić na dwie równe części. Dolny blat biszkoptu nasączyć połową biszkoptu, wyłożyć połowę kremu, przyłożyć drugą częścią biszkoptu, nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch i boki pokryć pozostałym kremem, wyrównać. Posypać startą na tarce o dużych oczach czekoladą.

6 komentarzy:

  1. Świetny torcik! ; )
    Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jaki świetny w przekroju! Wpadam na kawałek (o ile coś zostało) ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda na cudownie leciutki :)

    OdpowiedzUsuń