poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Nektarynka

     Dostałam dużo nektarynek, zrobiłam z nich dżem, a z resztą myślałam co zrobić. Postanowiłam upiec coś podobnego do szarlotki ale zamiast jabłek dałam nektarynki. Powstała nektarynkowa szarlotka :) Ma śliczny pomarańczowo-czerwony kolor i dobrze smakuje. Nadzienie jest bez cukru bo owoce były już dość słodkie :)


ciasto:
250 g mąki pszennej
1 duże jajko
100 g cukru
150 g masła
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Dodać jajko, wyrobić jednolite ciasto.
2/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 23 cm. Resztę ciasta włożyć do zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25 minut.

nadzienie:
1 kg nektarynek
1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy bez cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Nektarynki odpestkować, razem ze skórką pokroić w kostkę ok. 1x1 cm. Wsypać kisiel i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Resztę ciasta z zamrażarki zetrzeć na wierzch na tarce o dużych oczkach. Z powrotem wstawić do piekarnika, piec jeszcze ok. 45 minut.

piątek, 28 sierpnia 2015

Kosmiczne ciasto

     Ciasto z brzoskwiniami "ufo" (stąd nazwa mojego ciasta) lub inaczej zwanymi "brzoskwiniami ciasteczkowymi".  Pyszny, lekko piaskowy spód z całymi owocami (oprócz pestek) i dużą ilością kruszonki.


kruszonka:
70 g mąki pszennej
50 g masła
50 g cukru

Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać masło, rękami zagnieść kruszonkę.

ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
80 g cukru
150 g masła
1 duże jajko
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

ok. 12 szt brzoskwiń ufo lub inaczej zwanych ciasteczkowymi

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło i jajko, zagnieść ciasto. Równomiernie rozłożyć w formie o wymiarach 26x21 cm. Brzoskwinie przeciąć na połówki, wyjąć pestki, złożyć "w całość", wyłożyć w trzech rzędach po 4 sztuki. Po wierzchu posypać kruszonkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C, piec 40 min. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

wtorek, 25 sierpnia 2015

Pancakes z arbuzem

     Bardzo smaczne, pulchne pancakes smażone z plastrami arbuza. Czy trzeba Was dodatkowo zachęcać?


3/4 szklanki kefiru
1 jajko
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżki cukru
szczypta soli
1 szklanka mąki
3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
kilka cienkich plasterków arbuza
cukier puder do posypania

Do miski wlać kefir, wbić jako, dodać olej, cukier i sól, wymieszać łyżką.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, jeszcze raz, niezbyt dokładnie, wymieszać łyżką (mogą pozostać grudki).
Arbuza pokroić w cienkie plasterki, pokroić na mniejsze kawałki.
Na rozgrzaną, suchą patelnię wykładać do dużej łyżce ciasta, uformować na kształt koła. Na środek kłaść po cząstce arbuza. Smażyć na bardzo małym ogniu z obu stron. usmażone można posypać cukrem pudrem.

piątek, 21 sierpnia 2015

Odwrócone ciasto z brzoskwiniami

     Najlepsze odwracane ciasto. Brzoskwinie zatopione są w sprężystym, kakaowym cieście. Przepyszne :) Z pewnością będę do niego wracała, może nawet jeszcze w tym sezonie :) Przepis, lekko zmieniony, stąd .


4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 lekko zaokrąglone łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki oleju
100 ml kwaśnej śmietany 12%
1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki brązowego cukru do posypania po dnie formy
6 brzoskwiń

Białka ubić na sztywną pianę.
Do osobnej miski dać żółtka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, olej, śmietanę i mąkę, zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek, lekko wymieszać łyżką.
Blaszkę o wymiarach 25x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie po całej powierzchni posypać brązowym cukrem.
Brzoskwinie przekroić na połówki (nie obierać ze skórki), ułożyć w równych odstępach (skórką do góry) w trzech rzędach po 4 połówki.
Owoce zalać ciastem, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 35 minut. Ostudzić ok. 10 minut. Przykładając na wierzch podobnych rozmiarów deskę lub odpowiednio dociętą tekturę, energicznym ruchem odwracamy ciasto.  



przygotowanie:

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Jagodowy sernik

     Ten sernik robiłam już kilka miesięcy temu, chyba w marcu, z mrożonych jagód i zupełnie zapomniałam wcześniej go dodać. Ma piękny fioletowy kolor. Zrobiłam go z pieczoną polewą śmietanową i z bezami. Na straganach jeszcze można kupić jagody :)


Masa serowa:
1 szklanka jagód (mogą być mrożone)
500 g mielonego białego sera (z wiaderka) 
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Jagody przełożyć do rondelka, podgrzać, gotować przez ok. 2-3 minuty. Zmiksować blenderem.
Do miski wyłożyć ser, śmietanę, cukier, całe jajka, mąkę ziemniaczaną i jagody, krótko zmiksować. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec
ok. 60-65 minut.

Polewa śmietanowa:
duże opakowanie kwaśnej śmietany 18% (360 ml)
3 czubate łyżki cukru pudru

1 małe opakowanie gotowych bez

Śmietanę wymieszać łyżką z cukrem pudrem. wylać na podpieczoną  (gorącą) warstwę serową. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec jeszcze przez ok. 8-10 minut.
Ostudzić. Dookoła przyozdobić gotowymi bezami.

piątek, 14 sierpnia 2015

Arbuzowy sernik

     Puszysty sernik z dodatkiem dużej ilości przecieru z arbuza. Właśnie dzięki niemu posiada śliczny różowy kolor. W smaku jednak mało go czuć.


1 kg arbuza ze skórką
3/4 szklanki cukru
500 g mielonego białego sera z wiaderka
3 jajka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
12 okrągłych biszkoptów

Arbuza pokroić w plastry, odciąć od skórki, wyjąć pestki i pokrajać w grubą kostkę. Zmiksować blenderem. Przelać do rondelka, gotować razem z cukrem ok. 10 minut do lekkiego zgęstnienia aż pozostanie ok. 1 i 1/3 szklanki przecieru z arbuza. Ostudzić.
Do miski wyłożyć ser, ostudzony przecier z arbuza, żółtka i mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Z białek ubić pianę, dodać do masy serowej, lekko wymieszać łyżką.
Na dno tortownicy o średnicy 22 cm ułożyć biszkopty. Na wierzch delikatnie wyłożyć masę serową. Wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 1 godzinę. Ostudzić. Wierzch można posypać kolorowym cukrem lub wyłożyć ubitą śmietankę kremówkę.

środa, 12 sierpnia 2015

Arbuzowy paj

     Trochę niezwykłe ciasto, jak na dodatek głównego składnika - arbuza. Ciasto jest w całości pieczone. Spód, wierzch i boki to kruche ciasto, a środek to masa arbuzowa-budyniowa. Świetny sposób na wykorzystanie arbuza którego nie daliśmy radę zjeść ;)


Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
50 g cukru pudru

Do mąki dodać cukier i masło, posiekać nożem, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną część wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm.  Drugą część ciasta wyłożyć boki tortownicy na wysokość ok. 4 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, podpiec ok. 10 minut.

Arbuzowy budyń:
1200 g arbuza ze skórką (700 g bez skórki)
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody

Arbuz oddzielić ze skórki, wyjąć pestki, zmiksować blenderem. Przelać do rondelka (będzie ok. 2 i 1/2 szklanki przecieru), dodać cukier, doprowadzić do wrzenia.
Budynie wymieszać w 1/2 szklanki wody. Rondelek zdjąć z palnika, mieszając wlać budyń, ponownie wstawić na palnik, mieszając gotować do zgęstnienia przez ok. 30 sekund.
Gorący budyń arbuzowy wylać na gorące (prosto z piekarnika) ciasto,wyrównać.
Na wierzch zetrzeć pozostałą  trzecią część ciasta.
Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec jeszcze ok. 45-50 minut.

wtorek, 4 sierpnia 2015

Prosty sernik na zimno

     Bardzo prosty sernik na zimno ale w takie gorące dni nie czas na skomplikowane przepisy :) Kolorowy, z mnóstwem sezonowych owoców na wierzchu. Oczywiście podajemy schłodzony :)


1 kg mielonego sera białego (z wiaderka)
2 galaretki wiśniowe
2 galaretki agrestowe
2 galaretki brzoskwiniowe
1/2 galaretki jagodowej
mała paczka okrągłych biszkoptów
sezonowe owoce do dekoracji wierzchu

Galaretki wiśniowe rozpuścić w 300 ml gorącej wody, ostudzić do temperatury pokojowej. Tak samo postąpić z pozostałymi galaretkami - agrestową i brzoskwiniową.
Galaretkę jagodową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.
Ser podzielić na 3 równe części. Do każdej z nich wlać jeden smak galaretki, zmiksować.
Na dno tortownicy o średnicy 25 cm układać biszkopty moczone w jeszcze ciepłej jagodowej galaretce.
Gdy masa serowo-wiśniowa zacznie lekko tężeć, powoli wyłożyć ją na biszkopty, wyrównać, wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać masę serowo-agrestową, ponownie wstawić do lodówki. Tak samo postąpić z masą serowo-brzoskwiniową. Dobrze schłodzić.
Wierzch udekorować sezonowymi owocami.


sobota, 1 sierpnia 2015

Malinowe drożdżówki

     Najlepsze drożdżówki z malinami! Małe, ładnie zaplecione, nadziewane masą serową i malinami. W takie ciepłe dni jak teraz ciasto drożdżowe pięknie rośnie :) Prawda, że są urocze? Na pewno się nie zawiedziecie na ich smaku :) Ja będę jeszcze je powtarzała.



Ciasto:
15 g świeżych drożdży
2 zaokrąglone lyżki cukru
1/2 szklanki mleka
30 g masła
1 jajko
300 g mąki pszennej

Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, odstawić na ok. 3 minuty, wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić, wlać do miski. Dodać jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na lekko posypanej mąką desce, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.  Szeroką szklanką wykrawać koła o średnicy ok. 8 cm. W każdym kółku wykrawać mniejszą szklanką kółko o średnicy
ok. 5,5 cm. 
Kółko z dziurką przekręcić w połowie jeden raz tworząc kształt 8. Nałożyć jedną pętelką na całe kółko,
a potem ułożyć na wierzch drugą pętelkę ósemki tworząc coś na kształt gniazdka (patrz ostatnie zdjęcie instruktażowe). Zostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20-30 min.

Masa serowa:
200 g białego sera twarogowego w kostce
2 czubate łyżki cukru
1 płaska łyżką mąki ziemniaczanej
ok. 300 g świeżych malin

Ser  z cukrem i mąką ziemniaczaną zmiksować blenderem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w drożdżowych gniazdkach. W masę serową delikatnie wciskać po kilka malin. Drożdżówki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec ok. 14 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem.