250 g mąki pszennej
1 duże jajko
100 g cukru
150 g masła
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Dodać jajko, wyrobić jednolite ciasto.
2/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 23 cm. Resztę ciasta włożyć do zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25 minut.
nadzienie:
1 kg nektarynek
1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy bez cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Nektarynki odpestkować, razem ze skórką pokroić w kostkę ok. 1x1 cm. Wsypać kisiel i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Resztę ciasta z zamrażarki zetrzeć na wierzch na tarce o dużych oczkach. Z powrotem wstawić do piekarnika, piec jeszcze ok. 45 minut.