Doskonałe danie bez mięsa - curry z kalafiorem. Jak się okazuje, kalafior idealnie dostosowuje się do innych dodatków i tworzy z nimi niezwykłe smaki. Curry z kalafiorem jest jednym z moich ulubionych zestawień smakowych. Piękne, słoneczne w kolorze danie, pyszne w smaku. Podane z ryżem jest sytym obiadowym posiłkiem. Bardzo polecam! Przyprawy wg swojego smaku można dowolnie zwiększać lub zmniejszać.
1 kalafior
1 mała cebula
100 g tofu wędzonego
2 łyżki oleju
pół puszki mleczka kokosowego
100 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 zaokrąglona łyżeczka curry
ok. 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki ostrej papryki
Kalafior podzielić na małe różyczki, wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, gotować3 minuty, odcedzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. dodać pokrojone w kostkę tofu, zalać mleczkiem kokosowym i śmietanką kremówką, dodać przecier pomidorowy, posiekany drobno czosnek i wszystkie przyprawy, wymieszać. Gotować ok. 3 minuty. Wyłożyć kalafior, wymieszać, gotować razem ok. 2 minuty. Podawać z ryżem, u mnie czarna jego odmiana.