Delikatne kotlety schabowe. Aromatyczne od cebuli, soczyste od marynowania w mleku, po prostu pyszne :)
ok. 400 g schabu
1 duża cebula
ok. 2 szklanek mleka
sól
2 jajka
mąka do panierowania
olej do smażenia
Schab pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem. Przełożyć do miski przekładając pomiędzy nie plastry cebuli. Zalać mlekiem, odstawić na noc do lodówki.
Zamarynowane mięso wyjąć z mleka, panierować kolejno w mące, a potem roztrzepanymi z solą jajkami. Smażyć z obu stron na tłuszczu.
środa, 28 lutego 2018
poniedziałek, 26 lutego 2018
Sernik a la czarny las
Sernik czekoladowy na kakaowym spodzie. Wierzch wykończony wiśniową galaretką z wiśniami i bitą śmietaną. Zrobiony na wzór Tortu z Czarnego Lasu. Może zastąpić nawet tort urodzinowy :)
spód:
70 g miękkiego masła
70 g mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao
1 żółtko
2 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, kakao, żółtko, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.
masa serowa:
500 g mielonego białego sera
1/2 szklanki cukru
1 budyń czekoladowy bez cukru
100 g mlecznej czekolady
1 białko (pozostałe ze spodu ciasta)
3 jajka
Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, budyń czekoladowy w proszku, białko, całe jajka, rozpuszczoną i lekko ostudzoną czekoladę. Wszystko krótko zmiksować na jednolitą masę. Wylać na podpieczony spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 55-60 minut. Wyjąć, ostudzić.
galaretka:
500 ml kompotu wiśniowego z wiśniami
2 galaretki wiśniowe
Wiśnie wyjąć z kompotu, dopełnić do 500 ml wodą, zagotować. Wsypać galaretki, mieszać do rozpuszczenia. Dodać owoce, wymieszać, odstawić do ostudzenia. Gdy galaretka lekko zacznie się zsiadać, wyłożyć ją na ostudzony sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia się galaretki.
masa śmietanowa:
250 g mascarpone
250 śmietanki kremówki
1-2 czubate łyżki cukru pudru
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier i śmietankę, ubić na sztywną masę. Wyłożyć na zastudzoną galaretkę, wyrównać.
Wierzch posypać czekoladową posypką cukrową lub stratą na tarce czekoladą. Dookoła przybrać wiśniami.
spód:
70 g miękkiego masła
70 g mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao
1 żółtko
2 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, kakao, żółtko, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.
masa serowa:
500 g mielonego białego sera
1/2 szklanki cukru
1 budyń czekoladowy bez cukru
100 g mlecznej czekolady
1 białko (pozostałe ze spodu ciasta)
3 jajka
Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, budyń czekoladowy w proszku, białko, całe jajka, rozpuszczoną i lekko ostudzoną czekoladę. Wszystko krótko zmiksować na jednolitą masę. Wylać na podpieczony spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 55-60 minut. Wyjąć, ostudzić.
galaretka:
500 ml kompotu wiśniowego z wiśniami
2 galaretki wiśniowe
Wiśnie wyjąć z kompotu, dopełnić do 500 ml wodą, zagotować. Wsypać galaretki, mieszać do rozpuszczenia. Dodać owoce, wymieszać, odstawić do ostudzenia. Gdy galaretka lekko zacznie się zsiadać, wyłożyć ją na ostudzony sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia się galaretki.
masa śmietanowa:
250 g mascarpone
250 śmietanki kremówki
1-2 czubate łyżki cukru pudru
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier i śmietankę, ubić na sztywną masę. Wyłożyć na zastudzoną galaretkę, wyrównać.
Wierzch posypać czekoladową posypką cukrową lub stratą na tarce czekoladą. Dookoła przybrać wiśniami.
czwartek, 22 lutego 2018
Migdałek
Delikatne jak biszkopt ciasto z mielonymi migdałami przekładane masą budyniową. Trudno poprzestać na jednym kawałku ;)
ciasto migdałowe:
8 białek
3 żółtka
150 g cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
80 g mąki
150 g mielonych migdałów
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krotko ubić, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, wyłożyć do dwóch form do pieczenia o wymiarach 32x21 cm, wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut. Ostudzić.
masa budyniowa:
5 żółtek
5 zaokrąglonych łyżek cukru (ok. 80 g)
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
2 zaokrąglone łyżki mąki pszennej
500 ml mleka
250 g miękkiego masła
Do miski wbić żółtka, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i ok. pół szklanki mleka, zmiksować. Pozostałe 1 i 1/2 szklanki mleka wlać do garnka, zagotować, zdjąć z palnika, wlać mieszankę żółtkową, wymieszać. Znowu wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund. Przykryć folią tak by dotykała powierzchni budyniu, odstawić w chłodne miejsce do całkowitego ostudzenia.
Do miski wyłożyć masło, powoli dodając po ok. 1 łyżce budyniu miksować do całkowitego zużycia składników.
Na blat ciasta wyłożyć ok. 1/2 masy (można troszkę więcej), wyrównać, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Wyłożyć pozostałą masę, wyrównać nożem. wierzch posypać mielonymi migdałami.
ciasto migdałowe:
8 białek
3 żółtka
150 g cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
80 g mąki
150 g mielonych migdałów
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krotko ubić, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, wyłożyć do dwóch form do pieczenia o wymiarach 32x21 cm, wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut. Ostudzić.
masa budyniowa:
5 żółtek
5 zaokrąglonych łyżek cukru (ok. 80 g)
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
2 zaokrąglone łyżki mąki pszennej
500 ml mleka
250 g miękkiego masła
Do miski wbić żółtka, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i ok. pół szklanki mleka, zmiksować. Pozostałe 1 i 1/2 szklanki mleka wlać do garnka, zagotować, zdjąć z palnika, wlać mieszankę żółtkową, wymieszać. Znowu wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund. Przykryć folią tak by dotykała powierzchni budyniu, odstawić w chłodne miejsce do całkowitego ostudzenia.
Do miski wyłożyć masło, powoli dodając po ok. 1 łyżce budyniu miksować do całkowitego zużycia składników.
Na blat ciasta wyłożyć ok. 1/2 masy (można troszkę więcej), wyrównać, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Wyłożyć pozostałą masę, wyrównać nożem. wierzch posypać mielonymi migdałami.
wtorek, 20 lutego 2018
Rosyjskie serowe racuszki
Syrniki - tradycyjne placuszki z kuchni rosyjskiej. Delikatne, bardzo serowe, pyszne. Można do nich dodawać rodzynki, jabłka, a podawać ze śmietaną, miodem lub z dżemem.
300 g mielonego białego sera
1 duże jajko
2 czubate łyżki cukru
50 g mąki pszennej
olej do smażenia
Do miski wyłożyć mielony ser, dodać jajko, cukier i mąkę, zmiksować. Łyżką kłaść na rozgrzaną patelnię z małą ilością oleju, smażyć z obu stron.
300 g mielonego białego sera
1 duże jajko
2 czubate łyżki cukru
50 g mąki pszennej
olej do smażenia
Do miski wyłożyć mielony ser, dodać jajko, cukier i mąkę, zmiksować. Łyżką kłaść na rozgrzaną patelnię z małą ilością oleju, smażyć z obu stron.
poniedziałek, 19 lutego 2018
Sojowo - cytrynowe podudzia
Pyszne, aromatyczne podudzia pieczone w sojowo-cytrynowej marynacie.
6 szt. podudzi z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
2 ząbki czosnku
mała cebula
Do naczynia żaroodpornego wlać sos sojowy, dodać sok z cytryny, olej, sól, pieprz, pieprz cayenne, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnek i drobno posiekaną cebulę, wymieszać.
Podudzia kurczaka umyć i lekko osuszyć. włożyć do przygotowanej marynaty, obtoczyć w niej z każdej strony. Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec 30 minut, po tym czasie odwrócić udka, piec następne 25-30 minut.
6 szt. podudzi z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
2 ząbki czosnku
mała cebula
Do naczynia żaroodpornego wlać sos sojowy, dodać sok z cytryny, olej, sól, pieprz, pieprz cayenne, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnek i drobno posiekaną cebulę, wymieszać.
Podudzia kurczaka umyć i lekko osuszyć. włożyć do przygotowanej marynaty, obtoczyć w niej z każdej strony. Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec 30 minut, po tym czasie odwrócić udka, piec następne 25-30 minut.
poniedziałek, 12 lutego 2018
Szarlotka na Walentynki
Pyszna szarlotka na kruchym cieście z różową pianką na wierzchu. Delikatna, rozpływająca się w ustach.
jabłka:
ok. 850 g obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek
ok. 50 ml wody
Jabłka pokroić w małą kostkę, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem mieszając od czasu do czasu ok. 3-5 minut. Lekko ostudzić bez przykrycia (ok. 20 min.).
ciasto:
300 g mąki pszennej
180 g miękkiego masła
5 żółtek
2 zaokrąglone łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto.
1/4 ciasta włożyć do zamrażarki a pozostałe 3/4 ciasta równomiernie wyłożyć na dno prostokątnej blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec 20 minut w 180C. Na podpieczony spód wyłożyć podduszone jabłka, wyrównać.
pianka:
5 białek
200 g cukru (1 szklanka)
1 budyń wiśniowy z cukrem
1/3 szklanka oleju
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać budyń, zmiksować. Wlać olej, jeszcze raz zmiksować. Gotową pianę wyłożyć na przestudzone jabłka, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut.
jabłka:
ok. 850 g obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek
ok. 50 ml wody
Jabłka pokroić w małą kostkę, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem mieszając od czasu do czasu ok. 3-5 minut. Lekko ostudzić bez przykrycia (ok. 20 min.).
ciasto:
300 g mąki pszennej
180 g miękkiego masła
5 żółtek
2 zaokrąglone łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto.
1/4 ciasta włożyć do zamrażarki a pozostałe 3/4 ciasta równomiernie wyłożyć na dno prostokątnej blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec 20 minut w 180C. Na podpieczony spód wyłożyć podduszone jabłka, wyrównać.
pianka:
5 białek
200 g cukru (1 szklanka)
1 budyń wiśniowy z cukrem
1/3 szklanka oleju
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać budyń, zmiksować. Wlać olej, jeszcze raz zmiksować. Gotową pianę wyłożyć na przestudzone jabłka, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut.
piątek, 2 lutego 2018
Najlepszy sernik limonkowy
Najlepszy sernik z limonką. Nic a nic nie opada, jest równy jak stół :) Bardzo delikatny, łącznie ze spodem, który jest miękki niczym biszkopt :) W smaku wyraźnie czuć smak limonki, szczególnie gdy próbuje się go jeszcze na ciepło :) Godny polecenia!
spód:
150 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej
1 jajko
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
1 czubata łyżka kakao
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać mąkę, jajko, proszek do pieczenia, cukier i kakao, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno prostokątnej blaszki o wymiarach 30x22 cm, wierzch lekko posypać mąką, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.
masa serowa:
1 kg sera
6 jajek (białka piana)
1 i 1/3 szklanki cukru
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
1/3 szklanki oleju
2 limonoki
Z białek ubić sztywną pianę.
Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, olej, skórkę otartą z jednej sparzonej wrzątkiem limonki oraz sok z 2 limonek. zmiksować na jednolitą masę. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać łyżką. wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 70 min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
spód:
150 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej
1 jajko
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
1 czubata łyżka kakao
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać mąkę, jajko, proszek do pieczenia, cukier i kakao, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno prostokątnej blaszki o wymiarach 30x22 cm, wierzch lekko posypać mąką, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.
masa serowa:
1 kg sera
6 jajek (białka piana)
1 i 1/3 szklanki cukru
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
1/3 szklanki oleju
2 limonoki
Z białek ubić sztywną pianę.
Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, olej, skórkę otartą z jednej sparzonej wrzątkiem limonki oraz sok z 2 limonek. zmiksować na jednolitą masę. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać łyżką. wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 70 min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Subskrybuj:
Posty (Atom)