Pyszne, miękkie bułeczki śniadaniowe z dodatkiem tartej na dużych oczkach surowej dyni. Proste w wykonaniu. Mają piękny żółty kolor, jego intensywność zależy od rodzaju użytej dyni. Świetne do żółtego sera, wędliny lub dżemu :)
8 sztuk:
20 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
100 ml wody
0,5 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju
350 g mąki pszennej
100 g obranej surowej dyni
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, zalać ciepłym mlekiem i wodą, wymieszać aż rozpuszczą się składniki. Dodać olej, startą na dużych oczkach tarki dynię oraz mąkę. Wyrobić ciasto. Wierzch posypać delikatnie mąką, odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Każdą z nich uformować na kształt piłeczki, lekko spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.