Pyszne, miękkie drożdżówki z serem i czerwoną porzeczką polane lukrem. Połączenie sera i porzeczki jest doskonałe! Można dać jej nawet więcej niż w podanym przeze mnie przepisie. Polecam!
Masa serowa:
100 g białego mielonego sera
1 białko
1 zaokrąglona łyżka cukru
1 bardzo płaska łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 7 g)
ok. 50 g czerwonej porzeczki do posypania wierzchu
Do miski wyłożyć mielony ser, dodać białko, cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać łyżką na jednolitą masę.
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
100 ml mleka
50 g cukru
2 żółtka
50 ml oleju
270 g mąki pszennej krupczatki
szczypta soli
Do miski pokruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, żółtka, olej, sól i mąkę. Krótko wyrobić na jednolite ciasto. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 6 części. Każdą część uformować na kształt kulki, rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na koło o średnicy ok. 11 cm. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. W lekko podrośniętych drożdżowych kołach wycisnąć szklanką o średnicy (mierząc po dnie) ok. 7 cm głęboki dołek, mocno dociskając do blaszki. Do każdego dołka wyłożyć ok. 1 łyżki masy serowej, posypać porzeczkami. Piec ok. 18 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Ostudzić, polać lukrem.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
ok. 2 łyżki przegotowanej i ostudzonej wody
Do miski wsypać cukier, dodać wodę, utrzeć łyżką.
wtorek, 29 lipca 2014
piątek, 25 lipca 2014
Sernik z malinami
Sezon na maliny trwa dość długo, praktycznie do pierwszych przymrozków, więc zdążycie zrobić jeszcze sernik z malinami. Mam nadzieję, że nie zanudzam Was sernikami :) Wilgotna warstwa serowa z orzeźwiającymi malinami otulona mocno kakaowym kruchym ciastem to bardzo udane połączenie.
Ciasto kakaowe:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 zaokrąglone łyżki cukru
2 żółtka
Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, dodać masło i żółtka. Zagnieść jednolite ciasto.Podzielić na 3 części. Dwie z nich równo wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Pozostałą część ciasta włożyć do zamrażarki. Tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut.
Masa serowa:
500 g mielonego sera białego (dałam z wiaderka)
3 jajka
150 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml oleju
ok. 300 g malin
cukier puder do posypania wierzchu
Do miski wyłożyć ser, dodać całe jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i olej, krótko zmiksować. Wylać na podpieczony kakaowy spód. Na wierzch gęsto wyłożyć maliny (otworkami do góry). Z zamrażarki wyjąć pozostałe kakaowe ciasto, zetrzeć na tace na wierzch sernika. Ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 60 minut. Ostudzony sernik posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Ciasto kakaowe:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 zaokrąglone łyżki cukru
2 żółtka
Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, dodać masło i żółtka. Zagnieść jednolite ciasto.Podzielić na 3 części. Dwie z nich równo wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Pozostałą część ciasta włożyć do zamrażarki. Tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut.
Masa serowa:
500 g mielonego sera białego (dałam z wiaderka)
3 jajka
150 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml oleju
ok. 300 g malin
cukier puder do posypania wierzchu
Do miski wyłożyć ser, dodać całe jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i olej, krótko zmiksować. Wylać na podpieczony kakaowy spód. Na wierzch gęsto wyłożyć maliny (otworkami do góry). Z zamrażarki wyjąć pozostałe kakaowe ciasto, zetrzeć na tace na wierzch sernika. Ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 60 minut. Ostudzony sernik posypać po wierzchu cukrem pudrem.
środa, 23 lipca 2014
Wiśniowe łyżką mieszane
Czasem są takie sytuacje, że wszyscy już śpią a nam nadejdzie ochota na upieczenie czegoś słodkiego. Ostatnio ja właśnie tak miałam i żeby nikogo nie budzić, postanowiłam spróbować zrobić ciasto tylko przy pomocy łyżki. Trochę bałam się końcowego efektu ale tutaj baaardzo miło się zaskoczyłam! Ciasto wyszło bardzo miękkie, puszyste, wilgotne, do tego kwaskowate wiśnie i słodka kruszonka. Nie mogę najeść się tym ciastem! Jest przepyszne! Na stałe wchodzi na listę moich ulubionych ciast!
Kruszonka:
60 g mąki
50 g cukru
40 g masła
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło, rękami zagnieść kruszonkę.
Ciasto:
150 g maki pszennej
50 g cukru
1 duże jajko
50 ml mleka
100 ml oleju
1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
ok. 350 g wiśni
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać jajko, mleko i olej. Wszystko krótko wymieszać łyżką do momentu jednolitego połączenia składników. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Wiśnie wydrylować, lekko odsączyć z nadmiaru soku, ułożyć na cieście. Posypać przygotowaną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 45 minut.
Kruszonka:
60 g mąki
50 g cukru
40 g masła
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło, rękami zagnieść kruszonkę.
Ciasto:
50 g cukru
1 duże jajko
50 ml mleka
100 ml oleju
1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
ok. 350 g wiśni
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać jajko, mleko i olej. Wszystko krótko wymieszać łyżką do momentu jednolitego połączenia składników. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Wiśnie wydrylować, lekko odsączyć z nadmiaru soku, ułożyć na cieście. Posypać przygotowaną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 45 minut.
poniedziałek, 21 lipca 2014
Serniko- brownie z porzeczkami
Przepyszne, mocno kakaowe, ciemne niczym ciastka oreo, wilgotne ale jednocześnie puszyste ciasto z delikatną masą serową i czerwonymi porzeczkami. Owoce dodają tu ciekawej, lekko orzeźwiającej nuty. Zamiast porzeczek można dodać maliny. Rewelacyjne letnie ciasto, konieczne do zrobienia jeszcze w tym sezonie! Do tego przepisu wrócę jeszcze nie raz!
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki kakao
1 szklanka cukru
1 łyżka drobnej kawy rozpuszczalnej
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wrzącej wody
Do miski wsypać mąkę, kakao,cukier, kawę, proszek do pieczenia, sodę, dodać jajko, mleko i olej. Wszystko razem zmiksować. Wlać wrzącą wodę, jeszcze raz zmiksować. Ciasto jest rzadkie. Wylać do formy o wymiarach 26x21 cm lub do tortownicy o średnicy 24 cm.
Masa serowa:
250 g mielonego białego sera (użyłam z wiaderka)
1 jajko
50 g cukru
10 g miękkiego masła
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
ok.100 g czerwonej porzeczki
Do miski wyłożyć ser, dodać jajko, cukier, miękkie masło i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Masę serową wylać cienkim strumieniem na ciasto, tworząc esy-floresy. Na wierzch równomiernie rozsypać czerwoną porzeczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 45-50 minut.
Polewa:
1/2 tabliczki (50 g) mlecznej czekolady
1 łyżka oleju
Na duży talerz czekoladę połamać w kostki, wlać olej. Do małego garnka wlać ok. 1 szklankę wody, zagotować. Talerz położyć na garnku z wrzącą wodą. Poczekać do chwili aż czekolada się rozpuści, ok. 2-3 minut, wymieszać. Rozpuszczoną czekoladą polać ostudzone ciasto.
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki kakao
1 szklanka cukru
1 łyżka drobnej kawy rozpuszczalnej
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wrzącej wody
Do miski wsypać mąkę, kakao,cukier, kawę, proszek do pieczenia, sodę, dodać jajko, mleko i olej. Wszystko razem zmiksować. Wlać wrzącą wodę, jeszcze raz zmiksować. Ciasto jest rzadkie. Wylać do formy o wymiarach 26x21 cm lub do tortownicy o średnicy 24 cm.
Masa serowa:
250 g mielonego białego sera (użyłam z wiaderka)
1 jajko
50 g cukru
10 g miękkiego masła
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
ok.100 g czerwonej porzeczki
Do miski wyłożyć ser, dodać jajko, cukier, miękkie masło i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Masę serową wylać cienkim strumieniem na ciasto, tworząc esy-floresy. Na wierzch równomiernie rozsypać czerwoną porzeczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 45-50 minut.
Polewa:
1/2 tabliczki (50 g) mlecznej czekolady
1 łyżka oleju
Na duży talerz czekoladę połamać w kostki, wlać olej. Do małego garnka wlać ok. 1 szklankę wody, zagotować. Talerz położyć na garnku z wrzącą wodą. Poczekać do chwili aż czekolada się rozpuści, ok. 2-3 minut, wymieszać. Rozpuszczoną czekoladą polać ostudzone ciasto.
Ciasto przed wstawieniem do piekarnika |
piątek, 18 lipca 2014
Gryczane muffinki z malinami
Muffinki z mąką gryczaną i malinami. Pyszne, wilgotne i puszyste ciasto, białe, mimo dodania mąki gryczanej (sama mąka była jasna). Na pewno, dzięki niej, zdrowsza wersja muffinek. Maliny doskonale się tu komponują, dodają im kwaśną nutkę i równoważą słodkie ciasto.
Porcja na 11-12 muffinek:
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
170 ml kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki cukru
3 łyżki oleju
1 jajko
ok.150 g malin świeżych lub mrożonych
Do mąki gryczanej dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, śmietanę, cukier, olej i jajko. Krótko zmiksować. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć ciasto do ok. 1/2 ich wysokości. Do każdej muffinki włożyć po 3 maliny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 30 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Porcja na 11-12 muffinek:
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
170 ml kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki cukru
3 łyżki oleju
1 jajko
ok.150 g malin świeżych lub mrożonych
Do mąki gryczanej dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, śmietanę, cukier, olej i jajko. Krótko zmiksować. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć ciasto do ok. 1/2 ich wysokości. Do każdej muffinki włożyć po 3 maliny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 30 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
wtorek, 15 lipca 2014
Malinowa pokusa
Bardzo delikatne, letnie ciasto. Biszkopt przełożony masą malinowo-budyniową i bitą śmietaną. Najlepszy dobrze schłodzony :)
Biszkopt:
5 jajek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 szklanki mąki krupczatki (typ 500)
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitej piany, lekko wymieszać łyżką. Dodać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Poncz:
150 ml przegotowanej zimnej wody
1 łyżka cukru
Do wody dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Rozlać na dwie równe części.
Masa malinowo-budyniowa:
400 g malin (mogą być mrożone)
3-4 czubate łyżki malin
1 budyń śmietankowy w proszku bez cukru
100 ml wody
Maliny zagotować z cukrem. Budyń wymieszać w wodzie, wlać na zestawione z palnika maliny, cały czas przy tym mieszając. Postawić z powrotem na palnik, gotować ok. 1/2 minuty. Gorący budyń wylać na nasączony biszkopt. Zostawić na ok. 25-30 minut do wystudzenia.
Masa śmietanowa:
500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 czubate łyżki cukru
Do miski wlać śmietankę, wsypać cukier, ubijać przez ok. 2 minuty, do uzyskania sztywnej masy.
Wykonanie:
Biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączyć połową ponczu.
Masę malinowo-budyniową wyłożyć na dolny blat biszkoptu, wyrównać, wystudzić. Na zimną masę malinową wyłożyć 3/4 masy śmietanowej, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostałą masę śmietanową, wyrównać. Wierzch udekorować malinami.
Biszkopt:
5 jajek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 szklanki mąki krupczatki (typ 500)
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitej piany, lekko wymieszać łyżką. Dodać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Poncz:
150 ml przegotowanej zimnej wody
1 łyżka cukru
Do wody dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Rozlać na dwie równe części.
Masa malinowo-budyniowa:
400 g malin (mogą być mrożone)
3-4 czubate łyżki malin
1 budyń śmietankowy w proszku bez cukru
100 ml wody
Maliny zagotować z cukrem. Budyń wymieszać w wodzie, wlać na zestawione z palnika maliny, cały czas przy tym mieszając. Postawić z powrotem na palnik, gotować ok. 1/2 minuty. Gorący budyń wylać na nasączony biszkopt. Zostawić na ok. 25-30 minut do wystudzenia.
Masa śmietanowa:
500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 czubate łyżki cukru
Do miski wlać śmietankę, wsypać cukier, ubijać przez ok. 2 minuty, do uzyskania sztywnej masy.
Wykonanie:
Biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączyć połową ponczu.
Masę malinowo-budyniową wyłożyć na dolny blat biszkoptu, wyrównać, wystudzić. Na zimną masę malinową wyłożyć 3/4 masy śmietanowej, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostałą masę śmietanową, wyrównać. Wierzch udekorować malinami.
czwartek, 10 lipca 2014
Sernik owoce lata
Znowu sernik, pieczony na biszkoptach, z dużą ilością owoców. Do masy serowej dodałam czarną porzeczkę, dzięki której uzyskał piękny fioletowy kolor. Na wierzchu ułożyłam maliny i posypałam czerwonymi porzeczkami i borówką amerykańską. Po ostudzeniu nałożyłam dużą ilość bitej śmietany i ozdobiłam owocami. Całość to przepyszna kwintesencja lata! Przepis własny :)
Masa serowa:
1 szklanka (ok. 160 g) czarnej porzeczki
500 g sera białego mielonego
150 g cukru
3 żółtka + 3 białka
1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5 l
ok. 14 sztuk okrągłych biszkoptów
1 szklanka (ok.100 g) malin
ewentualnie 1/3 szklanki czerwonej porzeczki
ewentualnie 1/3 borówki amerykańskiej
Czarne porzeczki zmiksować blenderem. Dodać do nich ser, cukier, żółtka i budyń w proszku, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Na dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć biszkopty. Łyżką nałożyć masę serową tak by przykryły biszkopty, resztę wylać z miski, wyrównać. Na wierzch wyłożyć maliny, czerwone porzeczki i borówkę amerykańską. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 60- 65 minut. Ostudzić.
Bita śmietana:
1 szklanka śmietanki kremówki 36%
1 czubata łyżka cukru
owoce do dekoracji: borówka amerykańska, czerwona porzeczka lub maliny
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Wyłożyć na środek całkowicie ostudzonego sernika. Wierzch posypać owocami.
Masa serowa:
1 szklanka (ok. 160 g) czarnej porzeczki
500 g sera białego mielonego
150 g cukru
3 żółtka + 3 białka
1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5 l
ok. 14 sztuk okrągłych biszkoptów
1 szklanka (ok.100 g) malin
ewentualnie 1/3 szklanki czerwonej porzeczki
ewentualnie 1/3 borówki amerykańskiej
Czarne porzeczki zmiksować blenderem. Dodać do nich ser, cukier, żółtka i budyń w proszku, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Na dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć biszkopty. Łyżką nałożyć masę serową tak by przykryły biszkopty, resztę wylać z miski, wyrównać. Na wierzch wyłożyć maliny, czerwone porzeczki i borówkę amerykańską. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 60- 65 minut. Ostudzić.
Bita śmietana:
1 szklanka śmietanki kremówki 36%
1 czubata łyżka cukru
owoce do dekoracji: borówka amerykańska, czerwona porzeczka lub maliny
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Wyłożyć na środek całkowicie ostudzonego sernika. Wierzch posypać owocami.
poniedziałek, 7 lipca 2014
Słodka wiśnia
Kruche ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru
3 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
300-350 g świeżych wiśni
Do mąki dodać cukier , proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x26 cm (mierzone po dnie) lub do tortownicy 23-25 cm. Piec ok. 28-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Na upieczony kruchy spód wyłożyć wydrylowane wiśnie.
Beza:
3 białka
100 g cukru
80 g cukru pudru
Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, dodać cukier puder, delikatnie wymieszać łyżką. Gotową pianę wyłożyć na wiśnie, delikatnie rozprowadzić na całej powierzchni. Ponownie wstawić do piekarnika przykręconego do 160°C. Piec jeszcze 35 minut. Wystudzić.
sobota, 5 lipca 2014
Creme Brulee bez przypalania z borówkami
Nie mam (jeszcze) palnika cukierniczego ale mimo wszystko spróbowałam zrobić wariację tego deseru. Wyszedł wyśmienity efekt! Zamiast borówek można dodać czarne jagody :)
porcja dla 4 osób:
ok. 300 g borówek amerykańskich lub czarnych jagód
8 żółtek
4 zaokrąglone łyżki cukru puru
250 ml mleka
ok. 4 łyżeczek brązowego cukru
Borówki włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut.
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier, wbić żółtka. Wszystko krótko zmiksować. Do większego garnka wlać ok. 5 cm wody, zagotować. Do garnka z gotującą się wodą wstawić mniejszy garnek z masą żółtkową (dno mniejszego garnka nie może dotykać wody). Cały czas miksować na małych obrotach aż do wytworzenia się gęstej, gładkiej masy.
Zmrożone borówki wyłożyć do pucharków, wylać przygotowany, gorący krem. Zostawić do ostudzenia, schłodzić w lodówce. Prze podaniem posypać brązowym cukrem.
porcja dla 4 osób:
ok. 300 g borówek amerykańskich lub czarnych jagód
8 żółtek
4 zaokrąglone łyżki cukru puru
250 ml mleka
ok. 4 łyżeczek brązowego cukru
Borówki włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut.
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier, wbić żółtka. Wszystko krótko zmiksować. Do większego garnka wlać ok. 5 cm wody, zagotować. Do garnka z gotującą się wodą wstawić mniejszy garnek z masą żółtkową (dno mniejszego garnka nie może dotykać wody). Cały czas miksować na małych obrotach aż do wytworzenia się gęstej, gładkiej masy.
Zmrożone borówki wyłożyć do pucharków, wylać przygotowany, gorący krem. Zostawić do ostudzenia, schłodzić w lodówce. Prze podaniem posypać brązowym cukrem.
środa, 2 lipca 2014
Drożdżowe ślimaczki z fioletowym wnętrzem
Fioletowe wnętrze ale nie jagodowe :) Pięknej barwy nadały im czarne porzeczki które dodałam do białego sera. Bułeczki są przepyszne. Miękkie, puszyste ciasto długo utrzymujące świeżość i bardzo smakowite nadzienie, które ślicznie się prezentuje. Bułeczki piekłam po północy gdy już wszyscy spali a rano rozeszły się w mgnieniu oka. Kolejną zaletą jest szybkie i łatwe wykonanie. Bardzo polecam! Zróbcie od razu z podwójnej porcji! Przepis własny.
Nadzienie:
200 g półtłustego, zwartego białego sera w kostce
2 czubate łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki czarnej porzeczki
Do miski pokruszyć ser, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i porzeczki. Wszystko zmiksować blenderem.
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
100 ml mleka
30 g cukru
250 g mąki
1 jajko
50 ml oleju
szczypta soli
Do miski pokruszyć drożdże, zalać mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać cukier, dodać jajko, olej, sól i mąkę. Krótko wyrobić na jednolite, ciasto. Jest ono trochę wolne. Na podsypaną mąkę deskę wyłożyć ciasto, posypać wierzch mąką. Rozwałkować (w miarę potrzeby podsypywać mąką) na prostokąt o wymiarach ok. 38 x 28 cm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć nadzienie serowe, rozsmarować łyżką cienką warstwę. Zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. pociąć nożem moczonym w mące na plastry o grubości ok. 3 cm. Ułożyć w prostokątnej formie na leżąco (zwinięciem do góry) o wymiarach 26 x 21 lub w tortownicy o średnicy 23-25 cm zostawiając niewielkie (1-2 cm) przerwy. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec ok. 23 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
10 ml wody
Do cukru dodać wodę, utrzeć łyżeczką na gęsty lukier. W razie potrzeby dodać więcej cukru lub wody. Polać ostudzone drożdżowe ślimaczki.
Nadzienie:
200 g półtłustego, zwartego białego sera w kostce
2 czubate łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki czarnej porzeczki
Do miski pokruszyć ser, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i porzeczki. Wszystko zmiksować blenderem.
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
100 ml mleka
30 g cukru
250 g mąki
1 jajko
50 ml oleju
szczypta soli
Do miski pokruszyć drożdże, zalać mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać cukier, dodać jajko, olej, sól i mąkę. Krótko wyrobić na jednolite, ciasto. Jest ono trochę wolne. Na podsypaną mąkę deskę wyłożyć ciasto, posypać wierzch mąką. Rozwałkować (w miarę potrzeby podsypywać mąką) na prostokąt o wymiarach ok. 38 x 28 cm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć nadzienie serowe, rozsmarować łyżką cienką warstwę. Zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. pociąć nożem moczonym w mące na plastry o grubości ok. 3 cm. Ułożyć w prostokątnej formie na leżąco (zwinięciem do góry) o wymiarach 26 x 21 lub w tortownicy o średnicy 23-25 cm zostawiając niewielkie (1-2 cm) przerwy. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec ok. 23 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
10 ml wody
Do cukru dodać wodę, utrzeć łyżeczką na gęsty lukier. W razie potrzeby dodać więcej cukru lub wody. Polać ostudzone drożdżowe ślimaczki.
Subskrybuj:
Posty (Atom)