Mocno kakaowe ciasto z czekoladowo-truflowym kremem na bazie śmietanki kremówki. Pyszne, idealne na różne okazje, nawet na Sylwestra :)
ciasto:
4 duże jajka
1 szklanka cukru
100 ml mleka
1/2 szklanki oleju
3 płaskie łyżki kakao
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Całe jajka ubijać z cukrem ok. 3-4 minut aż do uzyskania jasnej, gęstej masy. Wlać mleko, olej, dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić.
masa truflowa:
500 g śmietanki kremówki
100 g gorzkiej czekolady lub mlecznej
10 szt. cukierków truflowych
ew. 1 czubata łyżka cukru pudru
250 g mascarpone
Do rondelka wlać śmietankę kremówkę, bardzo mocno podgrzać. Czekoladę i cukierki truflowe pokroić, wrzucić do gorącej kremówki, odstawić na ok. 1-2 minuty. Dobrze wymieszać do prawie całkowitego rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia (najlepiej schować na całą noc do lodówki). Do schłodzonej śmietanki czekoladowej dołożyć mascarpone, ewentualnie cukier, ubić mikserem na sztywną masę.
nasączenie:
150 g wody
wykonanie:
Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Połową wody nasączyć spód ciasta, nałożyć 3/4 kremu truflowego, wyrównać. Przykryć wierzchem ciasta, nasączyć pozostałą wodą. Na wierzchu wyłożyć pozostały krem, wyrównać, ewentualnie posypać czekoladową posypką lub startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.
czwartek, 29 grudnia 2016
czwartek, 22 grudnia 2016
Miękkie pierniczki na ostatnią chwilę
Miękkie pierniczki do zrobienia na ostatnią chwilę. Są gotowe do jedzenia nawet zaraz po upieczeniu. Robię je w tym roku już drugi raz :)
porcja na ok. 80 szt.
80 g miękkiego masła
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru
1 duże jajko
3 szklanki mąki pszennej (400 g)
1 zaokrąglona łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 zaokrąglona łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka jogurtu naturalnego
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło, miód, jajko, sodę, cynamon, przyprawę do piernika, sól i jogurt, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na pół godziny. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykrawać dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 8-10 minut.
Wystudzone można polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Życzę Wam zdrowych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia pełnych pysznych wypieków na stole
porcja na ok. 80 szt.
80 g miękkiego masła
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru
1 duże jajko
3 szklanki mąki pszennej (400 g)
1 zaokrąglona łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 zaokrąglona łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka jogurtu naturalnego
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło, miód, jajko, sodę, cynamon, przyprawę do piernika, sól i jogurt, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na pół godziny. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykrawać dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 8-10 minut.
Wystudzone można polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
wtorek, 20 grudnia 2016
Sernik bakaliowy na zimno w makowej roladzie
Sernik na zimno z bakaliami obłożony makową roladą. Nie jest aż tak skomplikowany na jaki wygląda :) Lekki, bardzo smaczny. Dość dekoracyjny, podany w całości na pewno zrobi wrażenie :)
rolada:
5 dużych jajek
1/2 szklanki cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki maku
Białka wybić do miski, wsypać cukier i proszek do pieczenia, ubić sztywną pianę. Żółtka krótko rozbić, dodać do ubitych białek ,delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i mak, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na dużą blachę dołączoną do piekarnika, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12 minut. Gorącą roladę odwrócić papierem do góry, zdjąć papier, przełożyć na ściereczkę, zwinąć razem z nią w rulon, zostawić do ostudzenia.
nadzienie rolady:
1 i 1/2 szklanki dowolnego, niezbyt gęstego dżemu
1 galaretka ( u mnie malinowa)
Do rondelka przełożyć dżem, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. Ostudzić. Gęstniejącą galaretką posmarować roladę, z powrotem zwinąć w rulon, zostawić do jej całkowitego zastygnięcia. Pokroić w plastry, ułożyć je na dnie i bokach półokrągłej formy 35x10 cm (wyłożonej folią spożywczą). Powstałe luki wypełnić półplastrami czy ćwierćplastrami rolady.
serowa masa:
250 g półtłustego sera w kostce
1/3 szklanki cukru
200 ml śmietanki kremówki 30%
3 płaskie łyżeczki żelatyny
5 łyżek wody
50 g kandyzowanych kolorowych skórek cytrusowych
Ser z cukrem zmiksować blenderem na gładką masę.
Kremówkę ubić na gęstą masę. Dodać do sera razem z owocami kandyzowanymi, wymieszać łyżką
Żelatynę zalać wodą, zostawić na ok. 3-5 minut do napęcznienia, lekko podgrzać, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać ok. 2 łyżki masy serowej, wymieszać. Przelać do reszty masy serowej, krótko zmiksować mikserem. Wyłożyć do wyłożonej roladą formy, wyrównać. Wstawić do lodówki do schłodzenia, aż zastygnie masa.
rolada:
5 dużych jajek
1/2 szklanki cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki maku
Białka wybić do miski, wsypać cukier i proszek do pieczenia, ubić sztywną pianę. Żółtka krótko rozbić, dodać do ubitych białek ,delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i mak, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na dużą blachę dołączoną do piekarnika, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12 minut. Gorącą roladę odwrócić papierem do góry, zdjąć papier, przełożyć na ściereczkę, zwinąć razem z nią w rulon, zostawić do ostudzenia.
nadzienie rolady:
1 i 1/2 szklanki dowolnego, niezbyt gęstego dżemu
1 galaretka ( u mnie malinowa)
Do rondelka przełożyć dżem, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. Ostudzić. Gęstniejącą galaretką posmarować roladę, z powrotem zwinąć w rulon, zostawić do jej całkowitego zastygnięcia. Pokroić w plastry, ułożyć je na dnie i bokach półokrągłej formy 35x10 cm (wyłożonej folią spożywczą). Powstałe luki wypełnić półplastrami czy ćwierćplastrami rolady.
serowa masa:
250 g półtłustego sera w kostce
1/3 szklanki cukru
200 ml śmietanki kremówki 30%
3 płaskie łyżeczki żelatyny
5 łyżek wody
50 g kandyzowanych kolorowych skórek cytrusowych
Ser z cukrem zmiksować blenderem na gładką masę.
Kremówkę ubić na gęstą masę. Dodać do sera razem z owocami kandyzowanymi, wymieszać łyżką
Żelatynę zalać wodą, zostawić na ok. 3-5 minut do napęcznienia, lekko podgrzać, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać ok. 2 łyżki masy serowej, wymieszać. Przelać do reszty masy serowej, krótko zmiksować mikserem. Wyłożyć do wyłożonej roladą formy, wyrównać. Wstawić do lodówki do schłodzenia, aż zastygnie masa.
niedziela, 18 grudnia 2016
Makowiec bez jajek, cukru i mąki, z bananami
I takie ciasta są możliwe: bez jajek, cukru i mąki ;) Jajka zastąpiłam bananami, cukier - miodem i bakaliami a mąkę - kaszką manną. Mimo wszystko wyszło słodkie i dość zwięzłe. Wierzch pokryty jest polewą z marcepanu ale można ją zastąpić polewą czekoladową, lukrem czy zupełnie z niej zrezygnować.
makowe ciasto:
150 g zmielonego maku
150 ml mleka
2 małe banany (waga po obraniu ok. 200 g)
1/3 szklanki płynnego miodu
50 g rozpuszczonego masła
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
1/4 szklanki suszonej żurawiny
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki jagód goji
4 płaskie łyżki błyskawicznej kaszki manny
Do rondelka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, zaraz wsypać zmielony suchy mak, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Banany zmiksować blenderem, dodać do ostudzonego maku. Wlać miód, rozpuszczone masło, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki, orzechy laskowe, żurawinę, skórkę pomarańczową, jagody goji, ponownie wymieszać. Wsypać błyskawiczną kaszkę mannę, jeszcze raz wymieszać.
Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21-22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut. Ostudzić.
marcepanowa polewa:
100 g marcepanu
3 łyżki śmietanki kremówki
płatki migdałowe do posypania po wierzchu
Do rondela wlać śmietankę kremówkę, dodać rozdrobniony marcepan. Podgrzewać, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej polewy (można w razie potrzeby dodać o 1 łyżkę więcej kremówki). Gorącą polewą polać makowiec, wyrównać. Zaraz posypać płatkami migdałowymi.
makowe ciasto:
150 g zmielonego maku
150 ml mleka
2 małe banany (waga po obraniu ok. 200 g)
1/3 szklanki płynnego miodu
50 g rozpuszczonego masła
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
1/4 szklanki suszonej żurawiny
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki jagód goji
4 płaskie łyżki błyskawicznej kaszki manny
Do rondelka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, zaraz wsypać zmielony suchy mak, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Banany zmiksować blenderem, dodać do ostudzonego maku. Wlać miód, rozpuszczone masło, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki, orzechy laskowe, żurawinę, skórkę pomarańczową, jagody goji, ponownie wymieszać. Wsypać błyskawiczną kaszkę mannę, jeszcze raz wymieszać.
Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21-22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut. Ostudzić.
marcepanowa polewa:
100 g marcepanu
3 łyżki śmietanki kremówki
płatki migdałowe do posypania po wierzchu
Do rondela wlać śmietankę kremówkę, dodać rozdrobniony marcepan. Podgrzewać, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej polewy (można w razie potrzeby dodać o 1 łyżkę więcej kremówki). Gorącą polewą polać makowiec, wyrównać. Zaraz posypać płatkami migdałowymi.
czwartek, 15 grudnia 2016
Piegusek z masą kokosową
Biszkoptowe ciasto przekładane masą z białą czekoladą i kokosem. Pyszne, delikatne ciasto. Idealne na wszystkie okazje.
biszkopt:
6 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki nie mielonego maku
Do białek dodać cukier i proszek do pieczenia, ubić sztywną pianę.
Żółtka krótko zmiksować, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mak i mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do 2 jednakowych form o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na 2 części.
biszkopt:
6 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki nie mielonego maku
Do białek dodać cukier i proszek do pieczenia, ubić sztywną pianę.
Żółtka krótko zmiksować, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mak i mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do 2 jednakowych form o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na 2 części.
kokosowy krem:
400 ml schłodzonego mleka kokosowego
400 ml kremówki
2 tabliczki białej czekolady (200 g)
500 g mascarpone
100 g wiórek kokosowych
2 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
wiórki lub płatki kokosowe do posypania po wierzchu
Kremówkę przelać do rondelka, bardzo mocno podgrzać. Czekoladę połamać, wrzucić do gorącej śmietanki, odstawić na ok. 1 minutę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Można zostawić ją w lodówce na całą noc. Wlać schłodzone mleko kokosowe, dodać mascarpone i wiórki kokosowe, ubić na gęstą masę.
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na ok. 3-5 minut do napęcznienia, lekko podgrzać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do pokojowej temperatury. Dodać ok. 2-3 łyżek śmietanowego kremu, wymieszać. Przełożyć do reszty kremu, bardzo krótko zmiksować.
poncz:
150 ml zimnej wody
1 łyżka cukru
Cukier rozpuścić w wodzie, rozlać na 2 części.
Dolny blat biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać. Nałożyć wierzch biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Po wierzchu posypać wiórkami lub płatkami kokosowymi. Schłodzić.
wiórki lub płatki kokosowe do posypania po wierzchu
Kremówkę przelać do rondelka, bardzo mocno podgrzać. Czekoladę połamać, wrzucić do gorącej śmietanki, odstawić na ok. 1 minutę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Można zostawić ją w lodówce na całą noc. Wlać schłodzone mleko kokosowe, dodać mascarpone i wiórki kokosowe, ubić na gęstą masę.
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na ok. 3-5 minut do napęcznienia, lekko podgrzać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do pokojowej temperatury. Dodać ok. 2-3 łyżek śmietanowego kremu, wymieszać. Przełożyć do reszty kremu, bardzo krótko zmiksować.
poncz:
150 ml zimnej wody
1 łyżka cukru
Cukier rozpuścić w wodzie, rozlać na 2 części.
Dolny blat biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać. Nałożyć wierzch biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Po wierzchu posypać wiórkami lub płatkami kokosowymi. Schłodzić.
wtorek, 13 grudnia 2016
Miękkie pierniczki z ciasta parzonego
Miękkie i wilgotne pierniczki. Zrobiłam je na bazie ciasta parzonego. W całości jest tylko jedna łyżka cukru, a i tak są słodkie :) Resztę słodyczy dodaje miód i bakalie. Nie potrzebują leżakowania. Dobre do zrobienia na ostatnią chwilę :) Bardzo smaczne :)
ciasto parzone:
1/2 szklanki wody
25 g masła
1 płaska łyżka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
Do rondelka wlać wodę, dodać masło, cukier i sól, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać mąkę, cały czas przy tym mieszając aż ciasto zbije się w jedną kulę i zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Całkowicie ostudzić.
dodatkowo do ciasta:
3 duże jajka
75 g miękkiego masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
4 łyżki miodu
200 g mąki pszennej
10 śliwek kalifornijskich
1/3 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich
50 g kandyzowanej kolorowej skórki z owoców cytrusowych
Do ostudzonego ciasta parzonego wbić jajka, dodać miękkie masło, zmiksować blenderem. Dodać przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę, miód i mąkę pszenną, wyrobić ciasto. dodać posiekane bakalie, jeszcze raz krótko wyrobić. ciasto będzie dosyć luźne. Przełożyć do miski, przykryć folią easy Jana Niezbędnego, odstawić do lodówki na ok. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Lekko wilgotnymi rękami formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spałaszczyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.
ciasto parzone:
1/2 szklanki wody
25 g masła
1 płaska łyżka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
Do rondelka wlać wodę, dodać masło, cukier i sól, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać mąkę, cały czas przy tym mieszając aż ciasto zbije się w jedną kulę i zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Całkowicie ostudzić.
dodatkowo do ciasta:
3 duże jajka
75 g miękkiego masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
4 łyżki miodu
200 g mąki pszennej
10 śliwek kalifornijskich
1/3 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich
50 g kandyzowanej kolorowej skórki z owoców cytrusowych
Do ostudzonego ciasta parzonego wbić jajka, dodać miękkie masło, zmiksować blenderem. Dodać przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę, miód i mąkę pszenną, wyrobić ciasto. dodać posiekane bakalie, jeszcze raz krótko wyrobić. ciasto będzie dosyć luźne. Przełożyć do miski, przykryć folią easy Jana Niezbędnego, odstawić do lodówki na ok. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Lekko wilgotnymi rękami formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spałaszczyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.
czwartek, 8 grudnia 2016
Tropikalne smoothie z kawą Inką
Szczerze mówiąc pierwszy raz połączyłam kawę Inkę z owocami. Takie zestawienie okazało się tak pyszne że musiałam je powtórzyć dla innych członków rodziny :) Dziękuję Ince za to że poszerzyła moje spojrzenie na kawę :) Sama kawa wzbogacona jest magnezem, czyli sama w sobie jest bardzo zdrowa :) Moje smoothie nie zawiera żadnego środka słodzącego oprócz owoców, zabielane jest mlekiem kokosowym,a dodatkowymi, pożywnymi składnikami są płatki owsiane i chia. Pyszne, stawiające na nogi śniadanie :) Przedstawiam swoje 2 wersje podania tej samej kawy, zwyczajne i bardziej dekoracyjne :)
2 łyżeczki kawy Inka Magne
1/4 szklanki gorącej wody
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 mały banan
1/2 owocu kaki
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżeczka chia
Banan, kaki i płatki owsiane zmiksować blenderem. Dodać mleko kokosowe, wymieszać.
Kawę Inkę zaparzyć w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Wlać do owocowej mieszanki, wymieszać.
Gotową kawę przelać do szklanki, posypać po wierzchu chia.
Jeśli chcemy podać w bardziej dekoracyjny sposób należy ok. 1/3 banana pokroić w cienkie plasterki i przykleić je na boki suchej szklanki a potem zalać kawą i posypać po wierzchu chia.
2 łyżeczki kawy Inka Magne
1/4 szklanki gorącej wody
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 mały banan
1/2 owocu kaki
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżeczka chia
Banan, kaki i płatki owsiane zmiksować blenderem. Dodać mleko kokosowe, wymieszać.
Kawę Inkę zaparzyć w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Wlać do owocowej mieszanki, wymieszać.
Gotową kawę przelać do szklanki, posypać po wierzchu chia.
Jeśli chcemy podać w bardziej dekoracyjny sposób należy ok. 1/3 banana pokroić w cienkie plasterki i przykleić je na boki suchej szklanki a potem zalać kawą i posypać po wierzchu chia.
wtorek, 6 grudnia 2016
Najlepszy sernik gotowany
Dzisiaj mija 4 lata odkąd zaczęłam prowadzić bloga. Dziękuję że jesteście ze mną, zaglądacie tutaj i komentujecie. Z tej okazji publikuję najlepszą wersję sernika gotowanego :) Trzy blaty kruchego ciasta przekładane są gorącą masą serową. Ciasto jest dość miękkie zaraz po upieczeniu tak więc nie musimy czekać na odmięknięcie blatów i sernik jest gotowy zaraz po zupełnym ostygnięciu, wystarczy go odstawić na noc do lodówki.
ciasto:
550 g mąki
2 duże jajka
200 g cukru
150 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać cukier, miękkie masło, proszek do pieczenia, sodę i kwaśną śmietanę. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Każdą z nich równomiernie wyłożyć do formy o wymiarach 33x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12 minut. Ostudzić.
masa serowa:
1 kg mielonego białego sera
1 szklanka cukru
4 jajka
1 budyń waniliowy bez cukru
Do miski wyłożyć mielony ser, dodać całe jajka, cukier i budyń w proszku, zmiksować. Przełożyć na dużą patelnię lub rondel, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 1/2 minuty do zgęstnienia masy. Masę podzielić na 2 równe części, gorącą przekładać blaty ciasta umieszczone w formie do pieczenia. Wstawić na całą noc do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem.
550 g mąki
2 duże jajka
200 g cukru
150 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać cukier, miękkie masło, proszek do pieczenia, sodę i kwaśną śmietanę. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Każdą z nich równomiernie wyłożyć do formy o wymiarach 33x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12 minut. Ostudzić.
masa serowa:
1 kg mielonego białego sera
1 szklanka cukru
4 jajka
1 budyń waniliowy bez cukru
Do miski wyłożyć mielony ser, dodać całe jajka, cukier i budyń w proszku, zmiksować. Przełożyć na dużą patelnię lub rondel, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 1/2 minuty do zgęstnienia masy. Masę podzielić na 2 równe części, gorącą przekładać blaty ciasta umieszczone w formie do pieczenia. Wstawić na całą noc do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem.
piątek, 2 grudnia 2016
Miodownik z orzechową wkładką
Dwa cienkie blaty miodowego ciasta kryją w środku orzechowy blat biszkoptu. Przekładany jest masą grysikową. Wierzch polany jest czekoladą i posypany siekanymi orzechami. Całość dość słodka. Krajanka na świąteczny stół.
Ciasto miodowe:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g miodu
70 g miękkiego masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, miód, masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Bardzo cienko wyłożyć na dno 2 form o wymiarach 32x21 cm. wyrównać małym wałkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12 minut.
orzechowy biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
100 g mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki pszennej
Do białek dodać cukier i proszek do pieczenia, ubić sztywną pianę.
Żółtka krótko zmiksować, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać orzechy i mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 35 minut. Ostudzić.
krem grysikowy
500 ml mleka
150 g cukru
6 płaskich łyżek błyskawicznej kaszki manny
200 g masła
Do rondelka wlać mleko, wsypać błyskawiczną kaszkę, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1-2 minuty. Przykryć, odstawić do ostudzenia.
Do miękkiego masła wkręcać po 1 łyżce zupełnie ostudzonej kaszki.
na wierzch:
100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów
wykonanie:
Na blat miodowego ciasta wyłożyć połowę grysikowej masy, przykryć orzechowym biszkoptem, wyłożyć resztę masy, wyrównać, nałożyć drugi blat miodowego ciasta, lekko docisnąć. Czekoladę rozpuścić, polać po wierzchu, równomiernie posypać orzechami.
Ciasto miodowe:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g miodu
70 g miękkiego masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, miód, masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Bardzo cienko wyłożyć na dno 2 form o wymiarach 32x21 cm. wyrównać małym wałkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12 minut.
orzechowy biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
100 g mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki pszennej
Do białek dodać cukier i proszek do pieczenia, ubić sztywną pianę.
Żółtka krótko zmiksować, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać orzechy i mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 35 minut. Ostudzić.
krem grysikowy
500 ml mleka
150 g cukru
6 płaskich łyżek błyskawicznej kaszki manny
200 g masła
Do rondelka wlać mleko, wsypać błyskawiczną kaszkę, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1-2 minuty. Przykryć, odstawić do ostudzenia.
Do miękkiego masła wkręcać po 1 łyżce zupełnie ostudzonej kaszki.
na wierzch:
100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów
wykonanie:
Na blat miodowego ciasta wyłożyć połowę grysikowej masy, przykryć orzechowym biszkoptem, wyłożyć resztę masy, wyrównać, nałożyć drugi blat miodowego ciasta, lekko docisnąć. Czekoladę rozpuścić, polać po wierzchu, równomiernie posypać orzechami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)