wtorek, 27 kwietnia 2021

Krówki

     Ostatnio miałam ogromną ochotę na domowe krówki, nie ciągnące a kruche. Nie są one tak trudne w wykonaniu jak się wydaje. Wyszły takie jak chciałam - maślane, kruche, bardzo smaczne. Pełnię kruchości osiągają dopiero na drugi dzień bo zaraz po zastygnięciu są lekko ciągnące. 

Gwarancją sukcesu w przygotowaniu krówek jest posiadanie dobrej, nieprzywierającej patelni. Ja robiłam je na świetnej jakości Patelni MARBURG+ CS Kochsysteme. Największym dla mnie plusem jest to, że nie posiada szkodliwych dla zdrowia metali ciężkich, PFOA oraz APEO. Nieprzywierająca powłoka sprawia, że masa krówkowa gotowana prawie bez mieszania przez pół godziny nic nie przywarła do powierzchni. W sezonie wypróbuję na niej smażenie powideł :) Wyglądem przypomina marmur, a w rzeczywistości zrobiona jest z bardzo dobrej jakości kutego aluminum pokrytego wzmocnioną trzywarstwową powłoką.

Przystosowana jest do różnego rodzaju kuchenek, ja gotowałam na gazie.

sklepie Cookin.pl można dostać ją w bardzo przystępnej cenie w trzech rozmiarach: 20, 24 oraz 28 cm.



500 ml śmietanki kremówki 30%

1 szklanka cukru

100 g masła

Na dobrą, nieprzywierającą patelnię wlać śmietankę, dodać cukier i masło, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować do zgęstnienia ok. 25 minut. Gorącą masę wylać do małej formy keksowej o wymiarach  20x8,5 cm, wyrównać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, wyjąć, pokroić na małe kawałki. Tego samego dnia w którym zostały wykonane są one lekko ciągnące. Na drugi dzień stają się całkiem kruche.

środa, 21 kwietnia 2021

Wieniec z serem

     Jedno z najlepszych ciast drożdżowych. Miękkie, wilgotne, przeplatane cienką warstwą masy serowej. Nie jest też zbyt skomplikowane w wykonaniu. Długo trzyma świeżość. Doskonałe zarówno do filiżanki kawy jaki i mleka ale też jako drugie śniadanie na wynos. Smakowało nawet osobie która nie przepada za ciastem drożdżówym :) Polecam


ciasto:

20 g świeżych drożdży

70 g cukru

szczypta soli

200 ml ciepłego mleka

50 g rozpuszczonego masła

1 małe jajko

400 g mąki pszennej

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, zalać ciepłym mlekiem i rozpuszczonym masłem, wymieszać. Dodać jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok. 38x 28 cm. Na wierzch rozsmarować masę serową zostawiając 1 cm brzegi, zawinąć w rulon, przeciąć wzdłuż na pół. Obie części ciasta przeplatać między sobą, końcówki złączyć tworząc wieniec. Ostrożnie przenieść na blachę do pieczenia (można spróbować go zsunąć), poprawić kształt. Odstawić w ciepłe miejsca na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 30-35 minut do zrumienienia wierzchu. 

nadzienie:

350 g twarogu w kostce

40 g miękkiego masła

40 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 żółtko

Twaróg (koniecznie z kostki a nie z wiaderka) przełozyć do miski, dodać masło, cukier, cukier waniliowy i żółtko, zmiksować blenderem. 

lukier:

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyzka wody

Do cukru pudru wlać wodę, rozetreć łyżką, polać ostudzony wieniec.


wtorek, 13 kwietnia 2021

Chałka z serkiem waniliowym

     Bardzo puszysta drożdżowa chałka, wychodzi ogromna :) Podczas pieczenia rozchodzi się piękny aromat waniliowego serka który czuć również w smaku. Nie czerstwieje bardzo szybko. Pyszna po prostu ze szklanką mleka, z masłem, dżemem lub białym serem. Bardzo polecam, ja robiłam ją już dwa razy :)


porcja na 1 bardzo dużą chałkę lub 2 mniejsze:

25 g świeżych drożdży 

60 g cukru

szczypta soli

150 g serka waniliowego

100 ml ciepłego mleka

50 g masła

1 jajko

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka cukru waniliowego


kruszonka:

40 g mąki pszennej

25 g miękkiego masła

1 łyżka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego


Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać.  Dodać serek waniliowy, rozpuszczone masło, całe jajko, cukier waniliowy i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Podzielić na 3 równe części, z każdej uformować długi wałek. Przenieść na dużą blachęz piekarnika. Końcówki połączyć, resztę spleśćw warkocz, zalepić koniec. Odstwić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Z mąki, masła, cukru i cukru waniliowego zagnieść palcami kruszonkę.

Wierzch wyrośniętej chałki delikatnie posmarować mlekiem, posypać po wierzchu kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut do zrumienienia wierzchu.


piątek, 2 kwietnia 2021

Sałatka - babka wielkanocna

     Bardzo ozdobna sałatka ukształtowana w formie wielkanocnej babki. Ozdobiona kwiatkami z marchewki i ziemniaka oraz "trawą" z brokuła przywołuje wiosnę. Będzie ozdobą stołu :)



250 ml startych na tarce marynowanych buraczków 

2 bardzo duże marchewki

3 średniej wielkości ziemniaki

2 puszki ryby w oleju (tuńczyka, filetów śledziowych lub makreli)

1 jajko

50 g żółtego sera w kostce

3 łyżki majonezu

3 duże różyczki brokuła

Buraczki odcisnąć z soku na sitku.

Marchew i ziemniaki ugotować do miękkości, ostudzić. Jedną marchew pokroić na plasterki, z każdego wyciąć ozdobny kwiatek (ok. 12 większych i 8 mniejszych kwiatków). Kawałek ziemniaka pokroić cienkie plastry, wyciąć kilka małych kwiatków. Pozostałe warzywa, w tym odpadki od wyciętych kwiatków zetrzeć na osobne talerzyki na tarce na dużych oczkach.

Śledzie odcedzić z oleju, rozdrobnić widelcem.

Jajko ugotować na twardo, ostudzić, białko zetrzeć na małych oczkach tarki. Żółtko osobno rozkruszyć na drobno.

Żółty ser zetrzeć na małych oczkach tarki.

Brokuł podzielić na małe i krótkie różyczki, wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować ok. 1 minuty, odcedzić, ostudzić.

Niedużą formę na babkę lub małą tortownicę z kominem o średnicy 16 cm wyłożyć folią aluminiową, wyrównać. Na dno wyłożyć buraczki, na to kolejno, każdą warstwę wyrównując i lekko dociskając łyżką - ziemniaki, łyżkę majonezu, śledzie, marchewka, 1 łyżka majonezu, białko wymieszane z żółtym serem, 1 łyżką majonezu. 

Do spodu formy przyłożyć talerzyk, energicznym ruchem odwrócić, zdjąć formę i delikatnie folię aluminiową. Wierzch (na buraczkach) rozsypać pokruszone żółtko.

Ozdobić różyczkami z marchewki, ziemniaka i różyczkami brokułu.