Bardzo dobre drożdżówki nadziewane duszonym rabarbarem (cudownie, słodko-kwaśne nadzienie które nie wypływa ze środka). Wierzch obficie posypany kruszonką, a część która się nie mieści na wierzchu jest dodatkowym bonusem do zjedzenia osobno ;) Będę wracała do tego przepisu :)
nadzienie:
250 g obranego rabarbaru
3 łyżki cukru
1 łyżka wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Rabarabar pokroić w cienkie paski, posypać cukrem, odstawić do momentu puszczenia soku/rozpuszczenia się cukru. Przełożyć do rondelka, dusić na niewielkim palniku ok. 5-8 minut.
W szklance rozmieszać wodę z mąką ziemniaczaną, wlać do rabarbaru cały czas przy tym mieszając, zagotować.
Odstawić do ostudzenia.
kruszonka:
40 g mąki pszennej
30 g cukru
25 g miękkiego masła
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i masło, palcami zagnieść kruszonkę.
ciasto:
10 g świeżych drożdży
50 g cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)
50 g rozpuszczonego masła
1 duże jajko
300 g mąki pszennej
1 łyżka mleka do smarowania wierzchu
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe ale nie gorące mleko, wymieszać. Dodać rozpuszczone masło, całe jajko i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Wszystkie uformować w kulki, spłaszczyć na wymiar ok. 10x10 cm. Kłaść po łyżce przestudzonego nadzienia z rabarbaru, zlepić ciasto unosząc brzegi do góry, delikatnie uformować owalny kształt, kłaść na blasze zlepieniem do dołu. Wierzch posmarować mlekiem, obficie posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.