Kruche ciasto pieczone z budyniem czekoladowym i gruszkami. Proste w wykonaniu, lekkie, bardzo smaczne. W końcu czekolada i gruszka to idealne połączenie :) Robiłam to ciasto już dwa razy - na pierwszym zdjęciu w tortownicy o średnicy 21 cm, na drugim z podwojonych składników w prostokątnej formie o wymiarach 21x32 cm.
gotowana gruszka:
1 duża gruszka
1 szklanka wody
1 czubata łyżka cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
Gruszkę obrać, wydrążyć środek.
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i cynamon, zagotować. Gruszkę włożyć do syropu, gotować
ok. 3 minut, wyłączyć, odstawić do wystudzenia. Wyjąć, pokroić w kostkę, dobrze odsączyć.
ciasto:
180 g mąki pszennej
60 g cukru
100 g miękkiego masła
1 małe jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka nutelli do posmarowania po upieczeniu
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, miękkie masło, jajko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Dwie z nich wyłożyć na dno tortownicy o średnicy
21 cm, równomiernie rozprowadzić, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15 minut. Pozostałe ciasto włożyć do zamrażarki.
Podpieczone, jeszcze gorące ciasto posmarować cienko nutellą. Na wierzch rozsypać gruszkę.
budyń:
400 ml mleka
1 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
2 łyżki cukru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do garnka wlać 1 szklankę mleka, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia.
W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka, cały czas przy tym mieszając. Gotować do zgęstnienia, ok. 1 minutę. Gorący budyń wylać na podpieczone ciasto z gruszkami, wyrównać.
Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika, piec do zezłocenia ciasta, ok. 30 minut.
Jeśli chcemy upiec w prostokątnej blaszce należy podwoić składniki. Wtedy można wziąć 3 gruszki
i 3 łyżki nutelli :)