Miodowe ciasto przekładane gotowaną masą serową z chrupiącą warstwą orzechową czyli po prostu sernik gotowany z piernikiem ;) Ładnie się kroi i co najważniejsze - blaty piernikowego ciasta są miękkie zaraz po wystudzeniu masy serowej czyli po ok. 3 godzinach :) Robi się dość szybko bo czas pieczenia to zaledwie 15 minut! I mamy z głowy za jednym pieczeniem i sernik i piernik ;) Jest pyszne! Zapisuję do częstego wykorzystywania :)
ciasto:
450 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g miękkiego masła
3 pełne łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki płynnego miodu
2 duże jajka
1 zaokrąglona łyżeczka sody
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
Do miski wsypać mąkę, dodać resztę składników: cukier, miękkie masło, jogurt, płynny miód, całe jajka, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich wyłożyć do blaszki o wymiarach 32x21 cm (wymiary spodu blaszki), wyrównać.
Jedno ciasto (bez polewy orzechowej) włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 15-16 minut, do zrumienienia.
Na drugie surowe ciasto wyłożyć gorącą polewę orzechową, równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 15-16 minut.
Ostudzić oba blaty ciasta.
polewa orzechowa do jednego blatu ciasta:
250 g grubo siekanych orzechów włoskich
90 g cukru
80 g masła
3 łyżki miodu
Do rondelka wyłożyć masło, miód i cukier, podgrzać do rozpuszczenia się masła. Wsypać posiekane orzechy, gotować ok. 3-4 minut. Gorącą masę wylać na jeden surowy blat ciasta.
masa serowa:
pół kg białego sera w kostce
1/2 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 czubata łyżka mąki pszennej
20 g miękkiego masła
100 ml mleka
1 duże jajko
Do miski wyłożyć biały ser w kostce, dodać resztęskładników: cukier, budyń w proszku, mąkę pszenną, miękkie masło, mleko i całe jajko. Zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przelać na patelnię, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia ok. 1 minutę.
Gorącą masę serową wylać na blat ciasta miodowego ułożony w formie do pieczenia, wyrównać. Nałożyć blat ciasta z polewą orzechową, docisnąć. Odstawić do całkowitego wystudzenia, a potem do lodówki do schłodzenia.
Ciasto jest miękkie zaraz po całkowitym wystudzeniu czyli po ok. 3 godz.